Resident Evil 4 - HD Remaster

recenze  16
Pavel Měrka, 12. 9. 2016 11:21
Od vydání prvního Resident Evila uběhla už spousta času, a od té doby se fanoušci rozdělili prakticky do dvou skupin. První oslavuje původní díly, stavějící na atmosféře a spousty děsivých momentů, zatímco druhá má ráda akci a kooperativní pojetí. Sám se neřadím ani do jedné z této skupin, rád si totiž zahraju jak staré, tak nové díly. Hlavním milníkem v této sérii byl zcela jistě Resident Evil 4, který zapříčinil onu změnu k akčnímu žánru, ačkoliv kromě akce nabízel i nepříliš tehdy rozšířené QTE sekvence, ale také si udržoval pořád velmi dobrou atmosféru. To vše vede k dnešnímu článku, protože tady máme další remaster, v tomto případě remaster remasteru, který na konci srpna vyšel pro konzole Xbox One a Playstation 4.

Recenzovaná verze: Xbox One

Než se pustím do samotného remasteru, nejprve vám připomenu, o co ve hře jde. Vše se točí kolem dcery prezidenta, kterou šílení vesničané, jedné nejmenované východoevropské vesnice, unesou, a vy se v roli Leona S. (Scott) Kennedyho vydáváte jí zachránit. Pro ty, kteří sérii znají, tak ví, že Leon se vrátil zpět z 2. dílu, kde ztvárnil mladého nováčka, jenž nastoupil do služby policejního oddělení Racoon City, a jako jeden z mála přežil katastrofu, které toto město srovnala se zemí. Ačkoliv patří Leon mezi skutečné elitní agenty, tak je po čase infikován virem vesničanů Los Ganados, a začíná souboj nejen s nimi, ale také s časem, který mu zbývá, aby dokázal přežít a zároveň splnil misi, na niž byl vyslán. Během putování tak dostanete možnost prolézt nejen celou vesnici, přilehlé jeskyně a jezero, ale také místní hrad, který vede liliputánský kastelán. Ačkoliv jste u novějších dílů zvyklí, že hororová atmosféra se téměř vytratila, tak zde tomu tak není a hra se nese výhradně v hororovém duchu, a ani remaster na tom nyní nic nezměnil. Celý příběh se navíc odehrává ve zhruba 20 kapitolách, které se dají dohrát za 15 hodin, pokud samozřejmě hrajete poprvé a nejste zkušení zabijáci, protože pak se dá čas smrsknout i na polovinu.

Obsah hry zůstal v nejnovějším remasteru nezměněn, a tak se zde nedočkáte ničeho nového, což by někdo mohl brát jako mínus, ale ruku na srdce… jedná se čistě o remaster, takže nový obsah může čekat jen málokdo. I tak zde naleznete velké množství zbraní, které můžete dále vylepšovat a odemykat u nich speciální schopnosti. Ono běžná pistole není nic extra, ale headshoty s ní můžete sázet jeden za druhým a pokud se vám tak podaří kritický zásah, tak nepřítele sundáte jednou ranou. Proto odemknout schopnost, která vám četnost kritických zásahů zvýší pětkrát, přijde opravdu vhod a může znamenat rozdíl mezi vaším přežitím a smrtí.


Po dohrání můžete samozřejmě odemknout několik herních režimů. Separate Ways a Assignment Ada jsou bonusové režimy, které dále rozšiřují režim pro jednoho a zobrazí hru z trošku jiného úhlu, protože druhý ze zmíněných módů vás provede tím, co se dělo s Adou Wong. Herní režim Mercenaries asi není ani nutno představovat fanouškům série, protože je od třetího součástí téměř každého dílu, i když v určitých obměnách. V tomto módu si můžete vybrat určitou postavu a v jedné z odemknutých arén musíte v časovém limitu zabít co nejvíce nepřátel a získat tak maximální odměnu v podobě bodů. Časový limit jde navíc rozšiřovat pomocí speciálních přesýpacích hodin, ale pozor na to, protože čím více času uběhlo, tím více nepřátel a hlavně náročnějších se objeví. Kromě výše zmíněných módů samozřejmě můžete odemknout i nové zbraně či kostýmy. Během hry na obtížnost Hard vám například druhý speciální kostým značně pomůže, protože Ashley se stane v rytířském brnění nezranitelnou a nepřátelé ji ani nebudou moci odnést, což vám umožní bezhlavě střílet do davu, házet granáty a hlavně se zbavit všech nepřátel bez ohledu na následky.

Jedním z hlavních taháků, na který Capcom sází, je právě oblíbenost a velmi zajímavá cena (549,- na PSN a 599,- na Xbox One). Hra vypadá opravdu skvěle, ačkoliv to moc lidí nečekalo, vzhledem k tomu, že původní hra vyšla na GC/PS2. Popravdě řečeno, kdyby takto vypadal každý remaster PS2 her, tak téměř nemusí vydávat moc novinek, protože hodně lidí bude mít možnost si zavzpomínat, a ti ostatní pak zahrát pro ně zcela nové hry. Resident Evil 4 v remasteru si kromě úžasné grafiky drží i stabilních 60 snímků za sekundu, které jdou poznat na první pohled a hra působí svěžím dojmem a celkově je díky tomu svižnější. Co se tearingu týče, tak ten jsem nezpozoroval a je to příjemná změna, protože u mnoha nových her je to zcela běžné a nikdo se nad tím už dnes ani nepozastavuje, protože je hold taková doba. Jedinou malou výtku bych vznesl během sekvencí, kdy hra občas rozmazává obraz a vytváří jakoby obrysy kolem postav. Není to nic závažného, a jak už jsem řekl, jedná se o jedinou věc, kterou bych po technické a grafické stránce vytknul, protože vše ostatní splnilo svůj cíl na jedničku.

Resident Evil 4 je hrou, kterou by si mohl Capcom dát na pomyslný piedestal nejlepších her. To platilo tenkrát a rozhodně to platí i s tímto nejnovějším remasterem, který se jim opravdu povedl a stojí za nákup. Nová generace hráčů by vůbec neměla váhat a tento klenot si přidat do své sbírky, zatímco ti staří to pravděpodobně udělají už jen z oné nostalgie. Jedná se o hru, kterou bych v pohodě zařadil do top minulého desetiletí a věřím, že ten názor sdílí i mnoho dalších hráčů. Neváhejte tedy, a pokud jste to ještě neudělali, tak využijte služeb Xbox Live a Playstation Network k nákupu. Litovat nebudete.

Resident Evil 4 - HD Remaster

ps4xone
Capcom, Capcom
Datum vydání hry:
30. 8. 2016
KARTA HRY
9/10

Komentáře