Resident Evil 4 HD

recenze  37
Martin Šmíd, 23. 9. 2011 20:20
V posledních letech začali vývojáři čím dál více sahat do svého obrovského katalogu her a připravovat jejich HD předělávky. Nejdříve s tímto přišla Sony, ale později jí napodobili další herní vydavatelé, jako Ubisoft, Square-Enix a nyní i Capcom. Poslední jmenovaný navíc sáhl po jedné obrovské herní klasice, která se před šesti lety nesmazatelným písmem zapsala do srdcí milionů hráčů. Samozřejmě tu mluvíme o hře Resident Evil 4, která nyní doputovala v HD verzi na Playstation Network a Xbox Live. My jsme si ji zahráli, takže vám můžeme naservírovat recenzi.

Tak trochu netradičně začneme technickým zpracováním, protože to asi bude zajímat úplně každého. Resident Evil 4 byl jednou z pozdních her minulé generace konzolí a podle toho také vypadal. Nynější HD verze mu navíc ještě neuvěřitelným způsobem prospěla. Textury sice nejsou tak detailní, jako v nejnovějších hrách, ale jinak vše je krásně ostré, bez zoubků a framerate je hladký. I díky tomu spousta hráčů dostane chuť si znovu tuto legendu zahrát, protože vypadá lépe než kdy předtím.

Resident Evil 4 se dá považovat za obrovskou revoluci v této sérii. Přišel totiž s úplně novým ovládáním a odstranil zastaralou statickou kameru, která byla používána v prvních třech dílech. Rovněž se v něm hráči nesetkali se zombíky, ale s virem nakaženými vesničany a další havětí. Co si ale Resident Evil 4 zachoval, tak to je především poutavá atmosféra a vynikající akční pasáže a souboje s bossy. Mnozí sice budou říkat, že Resident Evil 4 už tak strašidelný nebyl, ale několik děsivých míst tu bylo a mnohdy vypjaté akční pasáže vše vynahradily.

Čtvrtý Resident Evil přinesl i zajímavý příběh, ve kterém jste hráli za Leona Scotta Kennedyho. Ten je vyslán vládou do jedné vesničky ve Španělsku, aby zachránil prezidentovu dceru jménem Ashley Graham. Na začátku nikdo netuší, proč byla unesena a hlavně kým. Postupně je na hráče valen příběh s nejedním odhalením a šokujícím zvratem. Příběh hraje v Resident Evilu 4 velmi důležitou roli, což ostatně poznáte na jeho velké komplexnosti a hlavně propracovanými postavami. Nejde jenom o Leona a prezidentovu dceru Ashley, ale i Adu Wong, Sadlera nebo Ramona Salazara. Dokonce s tu objeví Jack Krauser, který Leona moc dobře zná z minulosti. Příběh je vyprávěn skrze skvěle zrežírované filmečky, ale i rozhovory přes vysílačku. Všechny události se odehrávají v pěti velkých kapitolách, které vám na dohrání zaberou nějaký třináct hodin. To je určitě velmi slušný čas.

A jak se Resident Evil 4 hraje? Z pohledu dnešního hráče asi bude vadit trošinku nemotorné ovládání, na které je třeba si zvyknout. Hlavně s nemožností běžet a střílet nebo běžet a nabíjet je nutné počítat. Ušetříte si tak spoustu nervů. Jinak je čtvrtý Resident Evil směsicí akční hry a hororu, přičemž občas na vás budou čekat i nějaké ty logická hádanky. Ty většinou spočívají v nalezení nějakého klíče nebo stisknutí páky. Rovněž tu ale najdete hádanky, během kterých budete muset vyřešit nějaký puzzle nebo zmáčknout správný počet určitých tlačítek.

Hlavní část pochopitelně zabírá akce, během které střílíte řadu potvor, ať už vesničany nebo na konci vojáky Sadlera. Akční pasáže mají velký spád, a protože na sebe plynule navazují, nemáte ani chvilku na to, abyste se při hraní nudili. Samostatnou kapitolu tvoří bossové, kteří vás proženou po celé úrovni. Všechny souboje s nimi jsou navíc originální a nikdy se neopakují. Nejvíce se mi líbil souboj s Krauserem, ale také s El Gigantem má pěkný náboj a určitě si vychutnáte i souboj s obrovskou potvorou v dolech, když vás bude prohánět v klecích. Aby se RE4 nezvrtnul v pouhou akční řežbu, máte dost omezené náboje. Ty totiž nacházíte po úrovni a po padlých protivnících, ale moc jich není, takže každá vystřelená kulka vedle může v konečném součtu pořádně mrzet. Co se týče samotných zbraní, tak těch je tu docela dost. Přes několik druhů pistolí, samopalů, pušek a brokovnic, tu máte i raketomet a další pěkné kousky. Všechny zbraně si navíc vylepšujete u obchodníka. Vylepšování zbraní je navíc hlavní klíč k úspěchu, takže se vyplatí levely prozkoumávat a sbírat peníze, ale i poklady, které můžete později draho prodat.

HD verze vychází obsahově z Playstation 2 vydání, takže v ní naleznete i několik pěkných bonusů. Především je to režim Mercenaries, ve kterém musíte vždy na vybrané mapě vystřílet co nejvíce nepřátel v časovém limitu. Navíc toho nabízí docela dost k odemknutí, takže se u něj dá strávit několik hodin. Jako druhý bonus tu je Assignment Ada, ve kterém budete hrát několik bonusových misí za Adu Wong. No a do třetice tu jsou další bonusové mise za Adu v režimu Separate Ways, které jsou rozděleny do pěti kapitol a vydrží vám zhruba nějaké dvě nebo tři hodinky. Separate Ways prozkoumáte nejen známé lokace z hlavního příběhu, ale i nové. Vypíchnu hlavně bitevní loď, navíc si i zastřílíte z kuše, kterou měli normálně nepřátelé, a v příběhové části byla tato zbraň uzamčena. Jak vidíte, bonusů nabízí HD verze Resident Evila 4 také dost.

Když mi z Capcomu přišel kód na recenzi, myslel jsem si, že Resident Evil 4 jen trochu rozehraju, abych zjistil, jak na tom HD verze je. Netušil jsem ale, že mě i po šesti letech čtvrtý Resident Evil tak chytí a nepustí, dokud ho nedohraju. Takovou sílu má jen několik málo her a Resident Evil 4 ukazuje, že patří k naprosté špičce, která se během těch let ve videoherám průmyslu objevila. Pro mě osobně je Resident Evil 4 nejlepším dílem v této sérii a HD předělávka jasně ukazuje jeho nadčasovost.

Resident Evil 4 HD stojí na Xbox Live 299,- Kč a na Playstation Store 519,- Kč.

Resident Evil 4 HD

ps3x360
Capcom, Capcom
Datum vydání hry:
21. 9. 2011
Žánr:
Střílečka, Adventura
KARTA HRY
9/10

Komentáře