Resident Evil 4

recenze  45
Ondřej Urbaník, 15. 5. 2011 1:30
Kultovní survival hororová série Resident Evil od Capcomu se v roce 2005 opět vrátila na naše obrazovky. Akčnější než kdy dřív a s pořadovým číslem 4. Hra se odehrává několik let po nešťastné události v Raccoon City a ujmeme se role Leona Scotta Kennedyho, který dostane za úkol zachránit unesenou prezidentovu dceru Ashley Grahamovou. Záchranná mise se zvrtne na hru o holý život a nám nezbývá nic jiného než bojovat do posledního dechu. Tentokrát na nás však nečekají hordy krvelačných a věčně hladových zombii ale místní vidláci.

Capcom původně hru vydal na GameCube, ale po značném úspěchu se rozhodl ji vydat i na další platformy. První se dočkal konverze Playstation 2. Později vyšla verze na PC a Nintendo Wii. Na rozdíl od GameCube verze nemusíte na PS2 přehazovat jednotlivé disky mezi sebou, ale zároveň se nemusíte ani bát, že by hra byla nějak ochuzena. U vizuální stránky došlo pro PS2 k optimalizování, sice textury nepřekypují takovou detailností jak u zmíněné verze, ale za to vše vynahrazují fenomenálně ztvárněné animace.

Leon S. Kennedy, známý z Resident Evilu 2, se vydává na záchrannou misi do Španělska, kde má zachránit unesenou dceru pana prezidenta. Vyjíždí se tedy podívat do malé vesničky, kde má být údajně držena. Poté, co se dostane do vesnice, zjistí, že něco není v pořádku. Vesničané se netváří zrovna přívětivě a ani moc radostně. Takže neočekávejte žádné přívětivé uvítaní. Hned po první zmínce, že hledá unesenou dceru prezidenta, na něj nečeká žádná pomoc, ale místo toho na něj půjdou rovnou s nabroušenou sekyrou. Což je dobrý důvod proto, aby se odsud zmizelo co nejrychleji, ale ne dost dobrý pro Leona. Nepříznivá situace nevrhá Leonovi nijak hlavou, ví totiž, co má udělat, a proto popadne svou zbraň a útočníka obratem zneškodní. A hra nabytá akcí může začít.

Hned na začátku se seznámíte s nikterak složitým ovládáním, takže si na něj rychle zvyknete. Zatímco řada her u svých zbraní využívá různé kurzory míření, RE 4 přešla z kurzoru na laserové zamiřování, což působní velice realisticky. A co se týče kamery, nahradila se statická kamera z předešlých dílů, která zabírala dění pouze z jednoho úhlu a umístila se těsně vedle pravého ramene našeho hrdiny. A s kamerou můžete pohybovat dle libosti bez toho, aniž byste se báli, že tam kam zamíříte, opravdu i střílíte. Velkou a často kritizovanou nevýhodu představuje nemožnost střílení za běhu, takže se musíte nejdříve zastavit, poté zamířit a pak střílet. Ale ani samotní nepřátelé vám nedají moc šancí si je pořádně zaměřit, a proto musíte buď utíkat rychleji než pronásledovatelé nebo hodně rychle střílet. To, co dělá hru ještě zajímavější, jsou interaktivní videosekvence, kdy musíte stisknout rychle nějaké tlačítko, jinak zemřete.

Poprvé z celé série se zde nesetkáme s zombiemi, což vcelku překvapuje, protože Resident Evil je hlavně o litém boji s chodícími mrtvolami toužících po čerstvém lidském mase. Na scéně se tedy objeví obyvatelé malé španělské vesničky, kteří nám rozhodně nechtějí zpříjemnit naše hledání, spíše naopak. Ozbrojeni vidlemi, srpy, noži a sekyrami sice nepředstavují velké nebezpečí, ale jako zombii i oni se spoléhají na početní převahu a moment překvapení. Ale zároveň se nejedná o zcela obyčejné vidláky, protože každý jednotlivec byl infikován nebezpečným parazitem Las Plagas. Potvůrka, která dokáže hru hodně znepříjemnit. Vesničané taky nepředstavují jediné nepřátele, na které může ve hře narazit. Ale setkáme se zde i s týpkem máchajícím motorovou pilou, s přerostlými a zmutovanými zástupci hmyzího světa, se zrůdami, které se dokážou sami regenerovat, a spoustou dalších ohavných potvůrek toužících po naší eliminaci. Samozřejmě nechybí ani velcí a hnusní bossáci, kteří se svou přítomností snaží znepříjemnit záchranu, jak jen to půjde. A na velikosti opravdu nešetřili. Bitvy s bossáky jsou opravdu impozantní a nabírají nemalých rozměrů.

K likvidaci nepřátel potřebujeme taky pořádné zbraně. Ve hře máme k dispozici široký arzenál zbraní, ať už se jedná o pouhý lovecký nůž nebo rakety chrlící raketomet. Velkým zpestřením je možnost vylepšování jednotlivých zbraní jak z hlediska technického tak i vzhledového. Vše se uskutečňuje prostřednictvím sbírání peněžních obnosů, které potom může směnit za zbraně nebo jiné věci. Velkou roli hraje i menší živnostník, který zbraně prodává a umožňuje i jejich vylepšování. Netřeba jej hledat on si vždy najde vás. Jediného, co se od něj však nedočkáte, je prodej munice, takže je nutno s municí co nejlépe nakládat. Ale za to vám to vynahradí prodejem map s lokací vzácných pokladů, rozšířením nosné plochy a jinými dalšími užitečnými věcičkami. A čím se ještě může náš malý podnikatelek pochlubit, je i vlastní střelnicí, kde si můžete zlepšit své střelecké dovednosti ale i zasoutěžit o hromadu peněz a zajímavou kolekci figurek.

Pokud si myslíte, že dohrajete hru, a tím celá zábava končí, nenechte se mýlit. Hra totiž po dohrání nabídne řadu bonusů, mezi které patří možnost si přehrát jednotlivé ukázky ve hře, odemknutí nových zbraní a kostýmů, ale také 3 minihry. První dvě minihry nabídnou možnost si zahrát za Adu, na kterou v průběhu hry často narazíme. Její záhadné vstupy budou konečně objasněny. V poslední dostanete na výběr jednu z několika postav hry, a vaším úkolem bude zneškodnit co nejvíce nepřátel do vypršení časového limitu. Vše se uskuteční ve 4 různých lokalitách a získáním co nejvyššího skóre za všechny postavy a ve všech lokalitách se odemkne zbraň s ohromnou palebnou silou.

Resident Evil 4 je akcí nadupanou řežbou, kterou by si neměl nechat nikdo ujít. Takže pokud po nocích nemáte co dělat a chtěli byste si je nějak okořenit, je Resident Evil 4 jasnou volbou, jak zažehnat nudu na hodně dlouho dobu.

Resident Evil 4

wiips2gc
Capcom, Capcom
Datum vydání hry:
25. 10. 2005
Žánr:
Střílečka
KARTA HRY
10/10

Komentáře