Red Faction Armageddon

preview  2
Martin Šmíd, 29. 4. 2011 10:45
Fanoušci série Red Faction čekali dlouhých sedm let, než se dočkali pokračování s názvem Guerrilla. To se ale značně lišilo od tehdejší first-person akce, kterou si tak oblíbili. Naštěstí kromě nové perspektivy si hra udržela kvalitu a další charakteristické prvky, jako je skvělá destrukce okolí, zasazení na Mars nebo zajímavý příběh. Hra se i docela dobře prodávala, takže vydavatel THQ neměl problém poskytnout vývojářům ze studia Volition peníze na další díl, který se jmenuje Red Faction Armageddon.

Stejně jako předchozí díly série, tak i Red Faction Armageddon se odehrává na Marsu. Píše se rok 2170 (jo letí to, první díl z roku 2001 se odehrával v roce 2075), což je padesát let po událostech z dílu Guerrilla. Od té doby se ale povrch planety stal téměř neobyvatelný. Za vše může rozbitý Terraformer, který se staral na Marsu o docela přijatelné počasí. Nyní na Marsu řádí tornáda, bouře a blesky. Ve snaze přežít si začali lidé hloubit podzemní chodby, kam by se mohli před ničivými přírodními živly Marsu schovat.

Celá hra začíná deset let poté, co lidé utekli pod zem. Hlavním hrdinou bude Darius Mason, vnuk Aleca Masona a Samanyi, hlavních postav dílu Guerrilla. Na planetě se nyní nachází jen několik málo lidí, kteří se starají o těžbu nerostného bohatství. Rovněž je Mars plný nejrůznějších pašeráků, kteří nabízejí svoje služby a zboží. Celkem idylka, ale ta se začne hroutit ve chvíli, kdy je otevřena stará šachta ve chrámu Marauder. Ani v těch nejčernějších snech nikdo netušil, že touto akci probudí na nehostinné planetě velké zlo, které má velké drápy a tesáky. Jak už asi tušíte, jde o mimozemské potvory, které doposud žily v hlubinách Marsu. Darius Mason tak musí sundat rukavice a rychle se po zuby ozbrojit, aby zachránil ty poslední zbytky kolonistů.

Nastínění příběhu bychom tak měli, takže se pojďme podívat, co nás čeká v samotné hře. Armageddon bude opět third-person akční hrou, jakou byla Guerrilla, ale nyní s hodně podstatnou změnou. Protože se odehrává v podzemí Marsu, nečekejte tak velkou rozlehlost. Spíše než na volnost bude Armageddon sázet na co možná nejlepší atmosféru a ten nejintenzivnější zážitek. Už tak nebudete jezdit zdlouhavě po Marsu, ale nyní bude akce na každém kroku. Navíc nepřátelé už nebudou tupí vojáci, ale mimozemská forma života, všelijakých tvarů, která je o dost mrštnější a kromě své rychlosti bude využívat i možnost chození po stropu a další své dovednosti. Samotné souboje by tak měly být o dost zajímavější. Docela se v tomto podobá Armageddon své žánrové konkurenci, kterou je Dead Space nebo třetí Doom.

Když už jsme nakousli nepřátele, tak těch bude opravdu velké množství druhů. Mezi ty základní patří rasa jménem Creepers. Jde prakticky o malé mimozemské psy, kteří se vyskytují vždy v hojném počtu a hodně rádi plivou kyselinu. Dále pak potkáte klasické vetřelčí pěšáky, kteří snad z oka vypadli těm ze hry Dead Space. Rovněž budou přítomni i nějací ti silnější bossové a další potvory. Abyste měli proti nim nějakou šanci, tak by vám rukama měla projít velká škála nejrůznějších zbraní. Od klasické pistole, samopalu, až po hodně zajímavé kousky budoucnosti, jakým je třeba Singularity Cannon. Ten vystřeluje menší černé díry, které vcucnou vše, co je v dosahu. Zajímavě vypadala i schopnost Shockwave, která znehybňuje nepřítele, do kterého pak můžete v klidu vystřílet pár zásobníků.

Red Faction není znám jen pro svoji propracovanou příběhovou kampaň, ale vždy přinesl i zajímavý multiplayer. Ten pochopitelně nebude chybět ani v novém dílu, přičemž vývojáři si na něm dávají hodně záležet, protože vědí, že je to právě multiplayer, který dokáže hráče u hry udržet po další týdny. Co se týče herních režimů, tak ty jsou celkem klasické a můžete čekat Deathmatch, Team Deathmatch, King of the Hill nebo Capture the Flag. Jediným trošinku originálnějším herním režimem bude Flag Frenzy, což je prakticky Capture the Flag, jen s více vlajkami. Na originalitě ale nikdy Red Faction moc nestavěl. Stavěl především na skvělé hratelnosti a podle prvních dojmů se zdá, že zábavný bude i multiplayer v dílu Armageddon. Ostatně, co může být zajímavějšího, než se nahánět v multiplayeru v podzemních chodbách Marsu, kde budete moci ničit prostředí.

Zdá se, že s Red Faction Armageddon se tvůrci vrací ke kořenům série, tedy do roku 2001, přičemž na hráče stejně jako tehdy čekají podzemní labyrinty Marsu, které budou přeplněné nepřáteli, tentokrát zlými alieny. Nebude chybět ani pro sérii charakteristická destrukce levelu a kromě příběhové kampaně bude přítomen i multiplayer se spoustou zajímavých herních režimu. Doufejme tak, že vše dobře dopadne a my si v květnu budeme moci zahrát další podařenou akční hru.

Red Faction Armageddon

ps3x360
THQ, Volition Inc.
Datum vydání hry:
7. 6. 2011
KARTA HRY
7/10

Komentáře