Red Alert 3

recenze  25
Martin Šmíd, 3. 12. 2008 23:20
Oba předchozí díly strategické legendy Red Alert byly mezi hráči velmi ceněny a hodně z nich je hraje dodnes. I přes tuto velkou popularitu bylo oznámení třetího dílu celkem překvapivél. Nikdo s nim nepočítal, ale o to větší měl očekávání. Nyní se pojďme podívat, jak třetí díl dopadl v naší recenzi.

Třetí díl Red Alert těsně navazuje na druhý díl, což pochopíme již z filmečku, který se nám spustí hned po zapnutí hry. Spojenci vyhráli a Sovětský svaz je na pokraji zhroucení. Není tak žádná reálná šance, že by mohl přežít. To by ovšem premiér Cherdenko nesměl několik let nechávat v podzemí vytvářet stroj času, kterým může měnit historii, ale především současnost. Za hlavního viníka porážky Sovětského svazu je považován Albert Einstein, a tak se premiér Cherdenko rozhodne, že musí být z minulosti odstraněn. Strojem času se přesouvá do minulosti a nebohého vědce popraví. Po návratu už nenalezne zničený Sovětský vaz, ale velké impérium, které si podrobilo skoro celou Asii a Evropu. Spojenci jsou na ústupu a postavení se tak rychle mění. Jenomže když už jsou Spojenci téměř vyhlazeni, do války se zapojuje třetí strana, která si rozhodně nenechá od Sovětů diktovat, co má dělat.

Třetí stranou je říše vycházejícího slunce. Smrt Alberta Einsteina totiž měla za následek to, že atomové bomby neexistují, a tak tuto velmoc nemohli během druhé světové Američané porazit. Takže se připravovala potichu na velkou válku, která může právě začít. Rusové jsou zděšeni z toho, jaké má Japonsko zbraně a hlavně sílu. Musí tak mobilizovat své jednotky a zapojit se do největší války, jaká kdy na planetě Zemi probíhala. No a právě Rusové jsou jedna strana, za kterou můžete hrát. Pokud k nim ovšem nechováte sympatie, můžete je ničit v roli silných Japonců, ale zahrát si můžete i za Spojence. Strany tak máme v novém Red alertu tři a je jen na vás, za kterou to nepřátelům natřete. Celkem má hra zhruba tři desítky misí a je jedno, v jakém pořadí je budete plnit.

Po vybrání mise se vám zobrazí v okénku video s nějakou tou děvou, která vás seznámí se situací a úkoly, které musíte v následující misi splnit. Největší novinka hry ovšem přichází ve chvíli, kdy si můžete dát buď NPC ovládaného spojence, ale také se můžete domluvit s kamarádem na kooperaci. Právě kooperativní mód je jednou z velkých novinek třetího Red Alertu a jiste stojí za vyzkoušení. Možnost hrát kooperativně strategii takových kvalit jako je Red Alert 3 jsme ještě na konzolích nikdy neměli. Kooperace má navíc ve hře velmi důležitou roli, ať už hrajete s živým parťákem nebo s AI. Sám totiž nemáte nikdy moc šanci na výhru. To pochopíte už při první misi za Rusko, kde musíte bránit budovy před moci chtivými Japonci. Váš kolega má navíc občas během hry o něco jiné úkoly než vy, abyste se navzájem doplňovali a bezproblémově vyhráli. Pokud totiž pojedete na vlastní triko, je dosti reálné, že i na easy obtížnost dostanete docela slušně namláceno.

Pokud hrajete s pomocí AI, musíte si občas kroky vašeho počítačového kolegy náležitě ohlídat. K tomu vám slouží čtyři příkazy, které mu můžete udělovat. První pochopitelně značí útok na nepřátelské jednotky, druhý mu sděluje, aby se přesunul na určité místo, další aby směřoval útok na určité místo na mapě a poslední mu dává absolutní volnost. Udělení absolutní volnosti si dobře rozmyslete, protože se váš AI kolega chová občas opravdu divně. Díky kooperaci se ovšem zvedá různorodost misí a dá se říci, že u každé můžete vymyslet, jakou cestu zvolíte. Už samotné mise jsou ovšem dosti různorodé a užijete si v nich nejrůznější situace. Zabráníte třeba Japoncům, aby zničili přístav Pearl Harbor, ale podíváte se i na z války notoricky známá místa jako Stalingrad nebo Vladivostok. Kromě těchto obranných misí máte samozřejmě i několik klasických, kde si stavíte základny a poté posíláte své jednotky na nepřítele s cílem ho zničit. Tyto mise se nijak od jiných her ze série CaC neliší, a tak je nemá cenu nějak zvlášť popisovat.

Pojďme se raději podívat na novinky, které třetí díl Red Alertu přináší. A že jich není málo. Tou nejpodstatnější je těžba surovin. Už nemusíte jezdit bagrem po mapě, ale stačí si postavit továrny, v jejichž dolech se ona velmi důležitá surovina těží. To pochopitelně dopomáhá k rychlejšímu přístupu k penězům, ale také k celkovému zrychlení samotné hry. Velkou novinkou je i možnost stavět některé budovy na vodě, čímž si můžete na souši ušetřit spoustu místa. Navíc je tak můžete ochránit před dotěrnými pozemními jednotkami. Samotné jednotky poté neprošly nějakou zásadní změnou, ale pár novinek tu i tak nalezneme. U Sovětů se můžete těšit třeba na vozítko Bullfrog, které dokáže jezdit jak na souši, tak na vodní hladině a slouží k vystřelování vašich jednotek na vyvýšeniny. Jednotky se poté efektivně snesou k zemi na padácích. Spojenci mají také nové jednotky, ale žádná z nich nestojí příliš za zmínku.

Největší novinkou Red Alertu 3 je třetí strana. Vývojáři totiž museli z ničeho vytvořit novou stranu s vlastními jednotkami. Japonci si přímo libují v nejrůznějších sci-fi strojích, a tak není překvapením třeba jednotka Mecha Tengu, která se zpočátku chová jako pozemní tank, ale rázem se z ní stane letadlo. Podobných jednotek má Japonsko celou řadu a právě třetí strana se stává největším oživením hry a hlavně hratelnosti, která je hodně návyková. Právě hratelnost je tou nejlepší složkou, protože vás dokáže u hry přikovat na celé hodiny a nebudete se od ní moci odtrhnout. Pokud už dokončíte hru pro jednoho, můžete se vrhnout na online co-op. A vězte, že online skrývá další desítky hodin, které strávíte v tomto mimořádném vojenském konfliktu.

Poslední odstavec začneme nejprve hranými filmečky. Ty se opět vrací jako v CaC 3 a jsou opravdu velmi povedené. V nich budeme mít možnost poznat herce jako George Takei, Tim Curry nebo J. K. Simmonse v roli amerického prezidenta. Nechybí ani nejrůznější modelky v roli vojenských důstojnic, které vám zadávají úkoly v misích a všelijaké rady. Dohromady mají všechny filmečky něco kolem dvou hodin, ale nemusíte se bát, že by se jednalo jen o nudné rozhovory. Většinou vás budou bavit a stanou se tak nedílnou součástí třetího Red Alertu. Grafická stránka se od dob CaC3 moc nezměnila a spíše se přidalo jen pár drobných efektů. Nemůžeme ovšem říci, že by grafická stránka nebyla pěkná, právě naopak. Nádherně vypadá třeba voda, ale i všelijaké výbuchy. A můžete si být jisti, že jich nebude zrovna málo. Zvuková stránka je poté také na vysoké úrovni a nesmíme zapomenout ani na vynikající dabing všech zúčastněných.

Command & Conquer: Red Alert 3 je výjimečná strategie, která nadchne každého fanouška. Nečekali jsme, že se podaří třetímu dílu dosáhnout kvalit svých předchůdců, ale jemu se podařilo je dokonce předčit. Bravo EA, už se těšíme na datadisk, který jistě připravujete.

Command and Conquer: Red Alert 3

ps3x360
Electronic Arts, EA LA
Datum vydání hry:
23. 3. 2009
KARTA HRY
9/10

Komentáře