Ratchet & Clank Trilogy

recenze  23
Martin Šmíd, 19. 6. 2012 12:30
Ratchet a jeho plechový kamarád Clank letos oslaví své desáté narozeniny. Jejich stvořitelé ze studia Insomniac Games se rozhodli toto kulaté výročí oslavit vydáním HD kolekce prvních tří Playstation 2 dílů. Po několika měsících vývoje, s nímž pomáhali i zkušení vývojáři ze studia Idol Minds, k nám tato kolekce konečně doputovala, takže se na ní můžeme podívat a říci si, jestli se povedla stejně tak dobře, jako třeba ta od konkurenčního Jak and Daxtera.

Ratchet & Clank
Když Insomniac Games opustil svého fialového dráčka, asi hráči nepočítali s tím, že hned vytvoří nové hrdiny, kteří jeho popularitu překonají. Stalo se. V hlavní roli je tu chlupatý Ratchet, který se vyzná ve strojích a vždy si přál zažít nějaké to velké dobrodružství. To se mu začne rýsovat hned na začátku, navíc záhy potká svého parťáka, s nímž prožije všechny následující díly. Samozřejmě zde mluvím o robotovi jménem Clank. Oba dva hrdinové se po celou dobu hraní skvěle doplňují a tvoří nezapomenutelné duo. Příběh jako takový je samozřejmě o záchraně galaxie, ale to asi nikoho dnes už nepřekvapí. O čem jiném by také měl Ratchet & Clank být. Na druhou stranu je velmi propracovaný, nabízí spoustu nečekaných situací, všem poté podtrhávají vtipné dialogy, u nichž se prostě musíte smát.

Ratchet & Clank je 3D plošinovkou, v níž budete létat z planety na planetu, a na nich plnit celou řadu zajímavých úkolů. Ty nemusíte plnit postupně, ale jak se vám bude chtít. Hned od začátku totiž máte otevřeno několik planet, takže v tomto vás hra nijak limitovat nebude. Se svojí raketkou, zaparkovanou na začátku každé planety, si můžete létat tam, kam vás napadne. Co celou sérii provází, a je to jen dobře, je špičkový level design. Všechny planety, na které se podíváte, jsou vytvořeny do posledního detailu, navíc se každá od sebe dost odlišuje. Podíváte se nejenom do zarostlých lesů nebo vesmírných stanic, ale i na zamrzlé planety. Celkem tu je osmnáct planet s do detailu propracovaným designem a vlastními úkoly. Zajímavostí také je, že vývojáři se nebojí vykrádat filmové i další herní předlohy, z nichž tu najdete několik motivů. Třeba ty ze Star Treku nebo Star Wars.

Na rozdíl od své konkurence je Ratchet & Clank poněkud akčnější, což samozřejmě je vidět i na velkém arzenálu zbraní. Naleznete tu celou řadu originálních kousků, které si poté můžete vylepšovat skrze speciální měnu – šroubky. Ty se staly nedílnou součástí série, což ale určitě moc dobře víte. Možná si říkáte, že jenom chválím, ale má tato hra vůbec nějaké nedostatky? Nemá. Samozřejmě musím přihlédnout k době, kdy vyšla, ale i tak se hraje pořád skvěle a patří k nejlepším plošinovkám videoherní historie.

Ratchet & Clank 2: Locked and Loaded
První díl Ratchet & Clank se maximálně povedl a proto nebylo potřeba upravovat do druhého dílu hratelnost. Když něco funguje, je lepší na to nesahat. Základ druhého dílu je tedy stejný, naše hlavní duo musí opět zachránit galaxii a její obyvatele, přičemž aby byl tento náročný úkol naplněn, musí se cestovat na různé planetky a na nich plnit řadu úkolů. Příběh je opět velmi vtipný, zajímavý a má solidní tempo až do závěru. Vývojáři se rozhodli, že budou jen vylepšovat první díl, takže kromě klasických úkolů na planetách, jejichž design je opět velmi dobrý, vás bude čekat i celá řada miniher. V prvním díle jste jen létali z planety na planetu, nyní samozřejmě děláte to samé, jen cesta na další planetu je mnohdy vyplněna minihrou ve vesmíru, kdy musíte postřílet svojí raketkou nepřátele. Občas vás také čeká několik arénových soubojů a dalších miniher, které vám dají odpočinout od neustálého skákání a likvidace všelijakých druhů potvor.

Druhý díl je po stránce hratelnosti jen větší a různorodější, takže ani tak moc nevadí, že se vývojáři nepouštěli do velkých změn. Třeba zbraní tu najdete hned dvě desítky, a že je mezi nimi i několik hodně originálních kousků. Dvojka přináší i značně překopaný RPG systém. Zbraně se totiž vylepšují podle toho, jak často je používáte. Ostatně, tento systém se povedl, takže byl zachován i do dalších dílů. Rovněž za každého zabitého protivníka dostáváte speciální XP body, za které se vám postupně vylepšuje život. Ratchet & Clank 2: Locked and Loaded jde jen cestou evoluce a daří se mu to dobře. Je zábavný od začátku do konce, navíc přináší nové dobrodružství populární dvojky. Co více si můžeme přát.

Ratchet & Clank 3: Up Your Arsenal
Třetí Ratchet & Clank by mohl budit dojem, že půjde jen o nastavovanou kaši, zvláště když druhý díl přinesl spoustu novinek a vylepšení. Opak je ale pravdou. Po stránce příběhu sice nečekejte nic originálního, protože opět musí hlavní duo zachránit celou galaxii před zlým Dr. Nefarious. V čem ale Ratchet & Clank 3 naprosto dominuje, tak jsou vtipné filmečky a hlášky hlavních hrdinů, ale i kapitána Qwarka, kterého si nejde nezamilovat. Hratelnost je více méně stejná jako v minulých dílech, ale rozhodně to není na škodu, protože hlavně díky špičkovému level designu a variabilním úkolům se nestane, že by hra spadla do stereotypu a nudila. Hratelnost nyní byla obohacena i spoustu nových miniher, třeba té v bugině nebo létání ve vznášedlech, dokonce si opět zahrajete i za Clanka několik čistě špionážních misí.

Ve třetím díle nechybí ani bossové, kteří vás vždy dokonale prověří, navíc na každého to chce vždy trochu jinou taktiku. Když už jsem u nepřátel, tak každá planeta vždy nabídne specifické nepřátele. Na ty budete moci použít celou řadu nových zbraní. Zbraně se vám navíc po celou dobu vylepšují podle používání, stejně tak váš život. Tento RPG prvek byl převzat z předchozího dílu, kde se osvědčil, zde na něj moc vývojáři nesahali. Důležitým prvkem jsou pochopitelně i šroubky, za které si kupujete nejen nové zbraně, ale i náboje. Ratchet & Clank 3 rozhodně není nějakou revolucí, vývojáři v něm jen vylepšili všechny herní prvky a přidali několik novinek, ale pořád je neskutečně zábavný a návykový. Navíc díky všem vylepšením se hraje nejlépe z celé Playstation 2 trilogie a je rozhodně nejlepším dílem.

Třetí díl kromě povedeného singleplayeru obsahuje i multiplayer. Ten si můžete zahrát buď online s dalšími sedmi hráči nebo offline ve čtyřech na rozdělené obrazovce. Mutliplayerová část je jen bonusem, a je nutné k ní takto přistupovat. Přesto v sobě skrývá docela dost zábavy. Zahrát si můžete tři různé herní režimy – DeathMatch, Capture the flag a Siege. Tedy tři klasické herní režimy, které dnes zná naprosto každý. První dva jmenované si můžete zahrát na všech deseti mapách, které jsou designově pěkně zvládnuty, Siege poté jde hrát jen na některých mapách, které jsou pro tento režim uzpůsobeny. Multiplayerový režim může na pár hodin zabavit, ale na nějaké delší hraní to nevidím, zvláště dnes, když je kolem obrovská konkurence, nabízející toho více.

Ratchet & Clank Trilogy
Předchozí kolekce Jak and Daxter se po technické stránce povedla na jedničku, takže každý určitě počítal s tím, že stejně tak tomu bude u Ratcheta. Přepis do HD rozlišení je u všech tří dílů bezchybný, vše je krásně hladké a ostré, navíc framerate jede po celou dobu na 60 snímcích a ani na moment se nezpomalí. Po této stránce odvedli vývojáři pořádný kus práce. Grafika sice nezapře své stáří, což poznáte především na méně detailních texturách, ale myslím si, že nikoho určitě neurazí. K čemu mám ale menší výtku, i když chápu, že za toto vývojáři asi moc nemohou, protože byli limitováni původními verzemi. Jde o filmečky, které jsou sice vyhlazené a v HD rozlišení, ale většina z nich běží v poměru 4:3, takže jsou po stranách černé pruhy. Samotná hra se samozřejmě vždy roztáhne na celou obrazovku. Pokud doma máte televizi s 3D podporou, můžete si všechny tři díly užít pěkně v tomto zobrazení. Bohužel jsem neměl možnost jeho kvalitu vyzkoušet.

Kolekce Ratchet & Clank Trilogy se povedla na podtrženou jedničku. V jednom balení obdržíte hned tři špičkové akční plošinovky ve skvělém HD přepisu za příjemnou cenu, které vám vydrží klidně na několik týdnů. Hraní si navíc můžete prodloužit zahráním multiplayeru u třetího dílu. Pokud máte rádi tento žánr, Ratchet and Clank kolekce vám nesmí chybět ve sbírce, v níž už máte Sly Coopera a Jak and Daxtera. Tento rok navíc hodlá Insomniac oslavit desáté výročí i zbrusu novým dílem Ratchet & Clank: QForce, jenž vyjde na podzim.

Ratchet & Clank Trilogy

ps3vita
Sony Computer Entertainment, Insomniac Games
Datum vydání hry:
27. 6. 2012
KARTA HRY
9/10

Komentáře