Ratchet & Clank Future: Quest for Booty

recenze  9
Martin Šmíd, 5. 9. 2008 17:47
Ratchet & Clank na Playstation 3 patří dnes k nejlepším hrám pro tuto platformu. Není tedy divu, že Insomniac Games má plnou podporu u Sony, a tak připravuje netrpělivě očekávaný druhý díl Resistance, ale dokonce nám naservíroval i miniepizodu Ratchet & Clank Future: Quest for Booty.

Ratchet & Clank Future: Quest for Booty je vlastně jakási epizoda, která rozšiřuje příběh předchozí hry. Pokud jste nehráli původního Ratcheta na PS3, nemusíte se ani obtěžovat Quest for Booty stahovat. Nová epizoda vás vyjde na pěkných 405,- Kč, což je za kvalitu hry přijatelná cena. Jak už jsem řekl, Quest for Booty navazuje na původní hru. Na konci Tools of Destruction jsme byli totiž svědky, jak Clanka unáší záhadné bytosti, které se nazývají Zoni. Někomu dokonce ukápla i slza, ale bylo hned jasné, že to Ratchet tak nenechá a bude svého plechového parťáka hledat. Světe div se, opravdu se tak stalo. Jenomže Quest for Booty je stavěn tak, abyste na konci hry byli ještě více napjati, než na začátku, což navíc umocňují zmínkou, že další regulérní díl vyjde za rok. Na záchranu plechového kolegy si tak budeme muset celý rok počkat. Quest for Booty vlastně přináší starou směsici akce a hopsání, umocněné o nové prvky, které fungují naprosto přirozeně. Autoři tak měli skrze tuto epizodu možnost vyzkoušet si nové vychytávky, na kterých zřejmě budou v budoucnu stavět. Co je ovšem povzbuzující, je otevření hry širšímu publiku.

Po menší šarvátce na pirátských lodích se dostaneme na planetu Hoolefar, která by měla skrývat okénko do světa Zonů a tím pádem by nemělo nic bránit nalezení Clanka a jeho záchraně. Ihned po příletu na Hoolefar budeme muset roztočit několik větrných elektráren, k čemuž nám bude sloužit nová věcička ve hře. Tou je magnetický klíč, kterým se dá vyřešit spousta dílčích úkolů. Třeba nastavování trampolín, zvedání předmětů, ale i překonávání překážek. Právě překonávání nejrůznějších překážek hraje v Quest for Booty prim. Hra na vás tak hází jeden logický oříšek za druhým a na samotnou akci dojde jen velmi sporadicky. Zbraní totiž není dostatek a kromě několika základních zbraní nedostanete nic navíc. Další novinkou ve hře jsou temné úrovně, ve kterých spí netopýři. Ti na vás začnou zběsile útočit, pokud vlezete do jejich teritoria a většinou to znamená jistou smrt. K jejich překonání musíte do klíče sbírat svítící žabky Heliogrobs. Ty ovšem můžete využít i pro normální posvícení na cestu, protože temných pasáží je v Quest for Booty opravdu hodně. Třeba když procházíte po kladině, kde jeden špatný krok znamená smrt, budou se vám Heliogrobs náramně hodit.

Ačkoliv přináší Quest for Booty řadu novinek, musíme zapomenout na spoustu věcí, které nám naservíroval Tools of Destruction. Budeme tak muset oželet bojové sekce v arénách, střílečkové vesmírné sekvence á la Tyrian nebo 2D úrovně s kapitánem Quarkem. Máme před sebou jen lineární plošinovku a ta nás nepřekvapí žádným bonusem navíc. Je to velká škoda. Ani žádných bonusů se nedočkáme, a tak k opakovanému hraní Quest for Booty už moc hráčů nedokope. Ani s novými nepřáteli si vývojáři nelámali moc hlavu, a tak se po většinu hry setkáváme jen s piráty, abychom poté svedli bitvu s jejich šéfem. Žádní nový protivníci nás tak nečekají, což je také velká škoda a jen podtrhuje to, že Quest for Booty je herně tak trochu osekaný Tools of Destruction. Co ovšem nadchne, je souboj s pirátskými bossy, které porazíte formou puzzlů. U jednoho musíte správně namíchat koktejl, přičemž barvy vám říká v hádankách. Na druhého musíte složit správné melodie. Tyto dva souboje jsou jedním z nejsvětlejších momentů této hry.

Ačkoliv je Ratchet & Clank Future: Quest for Booty zábavnou hrou, nabízí jen tři lokace a zhruba tříhodinovou délku, což není mnoho. Samozřejmě má hra navnadit na přicházející díl, ale i tak by si fanoušci zasloužili trošinku větší porci. Další nepříjemností je klesající framerate. Ačkoliv Ratchet & Clank Future: Quest for Booty jede na stejném enginu jako starší bráška, občas jsou poklesy frameratu hodně znát. Samozřejmě se nejedná o nic, co by vás mohlo hodně naštvat, ale hnidopichové si samozřejmě všimnou i podobných nedodělků. Jinak je grafická stránka hry pořád výtečná a udělá radost všem fanouškům plošinovek. Rovněž hudba je na vysoké úrovni a některé skladby jakoby vypadly z filmu Piráti z Karibiku. Samozřejmě jsou upraveny, ale inspirace je hodně znát. Vše podtrhuje opět výtečný dabing, na který jsme ovšem všichni zvyklí.

Ratchet & Clank Future: Quest for Booty je pořád výtečnou plošinovou, ovšem zklame především délka hry a málo nových nápadů. Ty co tu jsou ale skvěle zapadají do série a obohacují už tak velký svět. Takže Ratchete, za rok se uvidíme a neboj, najdeme i kamaráda Clanka.

Ratchet & Clank Future: Quest for Booty

ps3
Sony Computer Entertainment, Insomniac Games
Datum vydání hry:
21. 8. 2008
Žánr:
Střílečka, Plošinovka, Adventura
KARTA HRY
8/10

Komentáře