Ratchet & Clank All 4 One

recenze  24
Martin Šmíd, 19. 10. 2011 17:30
Když Insomniac Games oznámil, že po dílu A Crack in Time zřejmě s Ratchet & Clank sérií končí, spoustě fanouškům to bylo líto. Nakonec se vše v dobré obrátilo a během GamesComu 2010 byl oznámen nový díl, který se ovšem zásadním způsobem od těch předchozích liší. Je totiž založen primárně na kooperaci čtyř notoricky známých postaviček, které budou překonávat nejrůznější pasti a bojovat spolu o přežití. Jestli se tento experiment povedl, na to by vám měla odpovědět naše recenze.

Když Ratchet s Clankem porazil v A Crack in Time zlého doktora Nefariouse, zdálo se, že mají konečně klid a mohou si užívat života. Nějakou dobu toto platilo, ale nyní přišel opět Nefarious se svým ďábelským plánem, jak Ratcheta, Clanka a když už v tom jede i kapitána Qwarka poslat z tohoto světa. Bohužel plán se trošinku zadrhl a než se stačí Nefarious pořádně rozkoukat i s oblíbeným triem hrdinů, jsou z nich kolegové, kteří se musí dostat z prazvláštního světa. Příběh je hodně jednoduchý a není mu kladena taková důležitost, jako v minulosti. Přesto je nutné ocenit opět špičkově napsané dialogy mezi jednotlivými postavami, takže nechybí spousta hádek i vtipných situací, u kterých se začnete na hlas smát. V tomto je All 4 One starý dobrý Ratchet & Clank. Nakonec navíc možná zjistíte, jak to bude mezi ústřední čtveřicí do budoucna, ale na to si už musíte přijít sami, od spoilerování tu nejsme.

Jak už bylo zmíněno výše a tak trochu napovídá i název, All 4 One je především založen na kooperaci. Pokud nemáte doma žádného kamaráda a nechce se vám hrát online, ano, obě možnosti tu jsou možné, můžete hrát sami. Ani na tuto možnost hra nezapomíná, ačkoliv samozřejmě přijdete o docela velkou porci zábavy. Hraní v jednom ale není rozhodně nuda, právě naopak. I v jednom se dá celá hra užít a budete se u ní bavit stejně dobře, jako u předchozích dílů. Místo živých kamarádů vás v tomto režimu bude doprovázet jedna AI postavička, která s vámi všechny problémy vyřeší. Její inteligence je na docela vysoké úrovni a zvládá vše, co od ní potřebujete. Jen se tedy občas může stát, že si postaví hlavu a udělá nějaký ten kiks, ale podobných excesů se mi za celou dobu hraní stalo jen několik.

Celkově má All 4 One hned skoro čtyři desítky levelů rozdělených do několika kapitol, přičemž každý level si později můžete vybrat zvlášť z menu, takže pro opakované hraní nemusíte procházet celou hru znovu. To je určitě dobře. Navíc, než všechny levely projdete, rezervujte si minimálně dvě odpoledne. All 4 One je totiž docela dlouhou hrou a minimálně takových 10 hodin vám vydrží. Navíc, co kapitola, to úplně jiný kout zdejšího světa se svým charakteristickým stylem a dokonce i nepřáteli, kteří se tak neopakují a hratelnosti toto určitě jen a jen prospívá. Neustále jste v novém prostředí s novými nepřáteli, takže nuda se nemá šanci dostavit. Navíc design všech levelů je více než povedený, stejně tak nepřátel, mezi kterými najdete plno zajímavých kreatur.

Abyste mohli proplouvat mezi levely jako nůž máslem, máte k dispozici opět velký arzenál nejrůznějších zbraní a dalších věciček, které jsou pro sérii Ratchet & Clank charakteristické. Najdete tu ale i několik novinek, jako je třeba štít, který když rozložíte, odrážíte paprsky nebo střely nepřátel. Trošinku menším zklamáním pro mě bylo, že tu není populární disko koule, ale co se dá dělat. Všechny zbraně postupně vylepšujete za nastřádané šrouby, takže po upgradu mají větší zásobník i sílu. V tomto se All 4 One od předchozích dílů moc neliší, ostatně on není tak moc jiný ani co se herního stylu týče, protože pořád provádíte stejné skopičiny, na které jste zvyklí.

Jen si teda musíte zvyknout, že během hraní vás doprovází kamarád nebo AI. Trošinku jsem měl strach z toho, jak bude samotná kooperace probíhat, ale s mistrně navrženými levely jde o docela zábavnou a hlavně jednoduchou záležitost. Postavičky automaticky spolu kooperují a zřejmě si během hraní řeknete, že s tímto měli vývojáři přijít daleko dříve. Ona totiž kooperace Ratchet & Clank sérii neuvěřitelně sluší. Pokud se rozhodnete hrát v offline režimu, stačí připojit čtyři ovladače a můžete se dát do hraní. V Onlinu zase stačí vyhledat další hráče nebo pozvat kamarády, které máte v seznamu na Playstation Network. Opět velmi jednoduché a žádný problém jsem v připojování ani během hraní nezaznamenal. Vše funguje tak, jak má. Jen snad ta kamera se občas zachová prazvláštně a není v několika situacích úplně ideální. To je dáno především tím, že s ní nemůžete manipulovat, jako tomu bylo v předchozích dílech.

Pokud jste hráli předchozí dva díly Ratcheta & Clanka na Playstationu 3, tak zhruba víte, jak All 4 One vypadá. Vývojáři vzali vytvořený engine a trošinku ho upravili a přidali několik nových efektů, ale jinak je téměř vše při starém. I z takto malé inovace se na hru pořád dobře kouká a hlavně během renderovaných filmečků si budete připadat, jako byste se nacházeli v kině na filmu od Pixaru. Samozřejmě ani gameplay není ošklivý a zvláště musím vypíchnout naprosto plynulé animace všech postav a naprosto fenomenální osvětlení jednotlivých scén. Co ale už pochválit nemůžu, je dost nestabilní framerate, který občas docela klesne a znepříjemní hraní. S ním si měli vývojáři pohrát daleko více. Že tento engine PS3 zvládne levou zadní, ukázaly předchozí dva díly, takže zde jde tento problém na triko vývojářů. Hudební doprovod je až na malé detaily stejný, jako tomu bylo v předchozích dílech, stejně tak zvuky. Dabing se opět povedl na jedničku, ale to jsme u této série tak trochu zvyklí.

Musím se přiznat, že jsem měl z oznámení Ratchet & Clank All 4 One trošinku rozporuplný pocit. Možná to bylo i ze snahy vývojářů postavit nový díl především na kooperaci, z čehož byla tak trochu cítit snaha ždímat tuto populární značku. Naštěstí finální produkt je velmi chutný a pro fanouška Ratcheta a Clanka naprosto nepostradatelný. Přináší totiž velkou porci zábavy, a to ať už se rozhodnete hrát sami nebo s kamarády. Insomniac Games nezklamal ani nyní. Škoda jen několika drobných nedostatků, protože se mohla známka vyhoupnout ještě o stupínek výše.

Ratchet and Clank: All 4 One

ps3
Sony, Insomniac Games
Datum vydání hry:
21. 10. 2011
KARTA HRY
8/10

Komentáře