Ratchet and Clank Future: Tools of Destruction

recenze  9
Martin Šmíd, 21. 8. 2008 15:47
Insomniac Games již dvanáct let obšťastňují hráče skvělými hrami, které byly spojeny se značkou Playstation. Ať už to byl Spyro the Dragon na PSone, nebo Ratchet & Clank na PS2, vše patřilo k absolutní špičce v žánru plošinovek. S příchodem PS3 si Insomniac odskočil k akčním střílečkám a přinesl hru Resistance: Fall of Man, možná nejlepší launchový titul, jaký kdy konzole měly. Nyní se Insomniac opět vrací ke svému zlatému dolu a servírují nám nové pokračování Ratcheta a Clanka. Pojďme se podívat, jak se jejich nejnovější počin povedl a zda půjde opět o hit, jak je u tohoto studia zvykem.

Kdyby před lety někdo řekl, že se grafika ve hrách jednoho dne vyrovná té z filmů od studia Pixar, asi by se mu všichni vysmáli. Tato nereálná představa se však naplnila po vložení disku s hrou Ratchet & Clank Future: Tools of Destruction do Playstation 3. Sen se stal skutečností a s ním přichází nový příběh hrdinů, kteří už párkrát dobyli trůn plošinovek a nyní přichází nastavit laťku tak vysoko, že na ni ostatní hry budou jen z dálky zírat a krčit se v koutě. 

Opět se setkáváme s posledním z rodu Lombaxů a s jeho nejlepším kamarádem, robotem Clankem. Na celou galaxii nyní padl stín pod hrozbou nového císaře Tachyona, který ji chce ovládnout. Z nějakého důvodu tuší, že jediný, kdo mu může jeho ďábelský plán překazit, je právě hlavní hrdina Ratchet. Od první minuty tak budete pronásledováni, ale rozhodně nebudete na vše sami. Pomoc můžete čekat od spousty přátel. Celá hra má pohádkový nádech, čemuž dopomáhají vtipné komentáře a scénky hlavních protagonistů. Clank sice není Daxter, ale i tak se občas pořádně zasmějete. 

Jak už bylo řečeno, nový Ratchet & Clank Future se odehrává v celé rozlehlé galaxii. Budete tak cestovat na nejrůznější planety či asteroidy, ale i vesmírné stanice. Většinu času, však strávíte na pevné zemi. Když vezmeme v potaz skvělý level design, rozhodně to není na škodu. Každá z planet má své kouzlo a nikdy si nebudete připadat, že přešlapujete na místě. I přes rozmanitost jsou úrovně dosti lineární, a tak stačí jít pouze dopředu a likvidovat nepřátele, občas něco sebrat či přepnout. Mohlo by se zdát, že to bude po čase velká nuda, ale tomu rozhodně tak není. Hra je zábavná od začátku do konce, čemuž přispívá i skvělá vyváženost obtížnosti, která se stupňuje level po levelu. 

Jediné, co bych hře vytkl, je práce kamery v některých úsecích. S kamerou sice můžete pohybovat, ale ne úplně podle svých představ. To má za následek, že občas nebudete vidět to, co byste potřebovali. Je to však jen jediná drobná kaňka na jinak skvělé hře, jakou Ratchet & Clank Future bezesporu je. Stejně jako v předchozím díle, i zde sbíráte všemožné matky a šroubky, za které si kupujete nové zbraně, upgradujete ty stávající, kupujete lepší a odolnější oblečky či chybějící munici.

Zbraňový arzenál v novém Ratchetovi patří k tomu nejlepšímu, co můžeme v dnešní době ve hrách vidět. Insomniac má zbraně obecně v oblibě, a tak jich i zde naleznete velkou škálu. Od klasických kousků až po granáty. Pokud používáte stále jednu a tu samou zbraň, tak se po čase upgraduje na vyšší level. Tím se zvýší možný počet vystřelených nábojů a tím pádem i účinnost. Zbraň můžete dále upgradovat i za nalezené krystaly. Za ty si na zbrani vylepšíte dostřel, kadenci, ale i množství munice, které můžete mít u sebe. Kromě klasických zbraní z předchozích dílů zde naleznete i zbrusu nové. Asi nejdiskutovanější novinkou je disko granát. Když tento granát hodíte, nepřátelé začnou tancovat, a tím pádem si vás přestanou všímat. Zpočátku se může zdát tato věcička zbytečná, ale v pozdějších fázích hry bude jeho používání nezbytné pro přežití. Navíc se skvěle hodí pro boj s bossy. 

Další novinkou je rukavice. Ta rozhazuje jakési stojany, které střílí laserové paprsky. Tato zbraň je velmi důležitá u finálního souboje. Všechny souboje s bossy jsou skvěle zpracovány a na každého budete potřebovat jinou taktiku. Nestačí tak jen tupě střílet, ale rovněž si musíte dobře rozmyslet, jakou zbraň použít. To ostatně platí pro jakéhokoliv nepřítele. Na některé platí více elektrické zbraně, na další zas ty ohnivé. Stejně jako zbraní, i nepřátel je ve hře velký počet druhů. Nejdříve vám budou dělat společnost nic moc efektní roboti, do kterých stačí vystřelit pár ran, později už vaším nejčastějším protivníkem budou piráti. Ti už mají o něco tužší kořínek.

Ratchet má kromě střelných zbraní i spoustu dalších užitečných drobností, které mu budou pomáhat překonávat nejrůznější překážky, nebo posbírat co nejvíce zlatých šroubů. Mezi tu nejzajímavější patří zbraň, co plive sliz. Ten je pro nepřátele neškodný, ale Ratchet se po skoku na něj odrazí. Tím se tedy může dostat na vyšší místa. Trošku k nepochopení je rozhodnutí zpřístupnit tuto zbraň jen v několika levelech, takže ji nemáte aktivní pokaždé. Za zmínku stojí i vrtulka, kterou si můžete otvírat dveře nebo přitahovat kvádry, pokud ji hodíte ze správného místa. K přepravě mezi planetami slouží Ratchetovi jeho raketa, kterou si během prvních misí sám opraví. V ní naleznete informace o planetách a vašich dosažených bonusech. V raketce si užijete i akční pasáže. K většině planet musíte sami doletět, a to chce někdy i trochu zručnosti.

Společnost vám totiž dělají přisluhovači nového císaře Tachyona, který vás chce stůj co stůj zničit. Raketka má pochopitelně také jen omezenou životnost, a pokud klesne její ukazatel na minimum, musíte si celou cestu zopakovat. Hra se vám uloží jen při závěrečném souboji s bossem, který hlídá planetu ako oko v hlavě. Tento boss je vcelku originální a jeho sejmutí vám nějakou tu chvilku určitě zabere. Jen je škoda, že u těchto soubojů stačí mít zaměřovač uprostřed obrazovky a vyhýbat se útokům. Po doletu na planetu se budete muset občas katapultovat a na zem doplachtit. V této fázi hry po vás nepřátelé pálí jednu raketu za druhou a vy se jim vyhýbáte pomocí naklánění ovladače. 

Kromě hraní za Ratcheta dojde občas i na Clanka. Ten má na rozdíl od svého chlupatého kamaráda méně životů, a tak toho moc nevydrží. Aby nebyl na tyto úrovně sám, pomáhají mu robotičtí přátelé, které vidí jenom on sám. Těch si můžete naverbovat docela dost. Čím více jich máte, tím lépe se budete dostávat z různých situací. V boji pak většinou stačí jen přihlížet a kamarádi se o nepřátele postarají. Rovněž vám pomohou k překonání nejrůznějších překážek. Mohou vás zvednout do výšky a přesunout z místa na místo, ale i odsunout věci pryč z vaší cesty. Tyto pasáže jsou celkem těžké a stačí jen nepatrné zaváhání a misi opakujete. Někdy se tato pasáž stane docela frustrující.

Co se týče technického zpracování, tak zde musíme pět jen chválu. To, co v Insomniacu vykouzlili, tu ještě nebylo. Už v demoverzi jsme si mohli všimnout skvělého designu levelů, kde se pohybuje spousta objektů a to při stálém frameratu. Ten běží na 60 snímcích a nikdy se vám nestane, že by rapidně klesl. Hlavní hrdina Ratchet je vážně k sežrání a lépe vytvořeného plyšáka ve videohrách najdete jen těžko. Je na něm vidět každý chloupek a perfektně vytvořené animace mu vdechly život. Pozadu nezůstává ani hudební doprovod a dabing. Vše je opravdu znamenitě zvládnuto a jen podtrhuje celkový dojem. 

Do hry bylo nenásilně zakomponováno i ovládání pomocí náklonu ovladače SIXAXIS. Toho využijete při nejrůznějších minihrách, kdy budete létat nebo padat k zemi. Jak už bylo řečeno, hra obsahuje spoustu hříček, které vám zpříjemní už tak pestrou hratelnost. Jmenovat můžeme například elektrický obvod, který spojujete koulí. Tu ovládáte také pomocí náklonu ovladače. Pěknou hříčkou je i tanec před hlavami pirátů umístěných na dveřích. Když tanec zvládnete, pustí vás piráti dál. Rovněž vás jistě potěší i délka hry. Ratchet & Clank Future: Tools of Destruction rozhodně není hra, kterou dohrajete za víkend, ale slibuje vám přinejmenším týden skvělé zábavy. To je při dnešním trendu krátkých her opravdu rarita. Navíc se vám po dohrání otevře Challenge mód, který prověří i ty největší Ratchet fanatiky.

Neskutečně zábavná a vtipná hra, která nemá obdoby. Insomniac vybrousil další klenot a je téměř povinností si ho zahrát. Za své peníze dostanete nadstandardní porci zábavy a to se dneska vidí jen málokdy. Důkazem je i naše hodnocení.

Ratchet & Clank Future: Tools of Destruction

ps3
Sony Computer Entertainment, Insomniac Games
Datum vydání hry:
23. 10. 2007
Žánr:
Střílečka, Plošinovka
KARTA HRY
9/10

Komentáře