Pure

recenze  25
Maro16, 9. 12. 2008 2:31
Před pár měsíci oznámilo celému světu Disney Interactive Studios off-road závody na čtyřkolkách s názvem PURE, na kterém pracovali vývojáři z dílny Black Rock studia. Tedy stejní lidé, co stojí za úspěšnou sérií MotoGP. Ze začátku jsme screenshotům ze hry moc nevěřili, ale po pár shlédnutých gameplayích jsme změnili názor a začali se více zajímat o tento báječný titul. Verdikt čtěte v recenzi.

Z outsidera se vyklubala hra, která má velmi dobře našlápnuto stát se nejlepší závodní hrou tohoto roku. Pure není ovšem jediný závodní titul na herní scéně a určitě mu znepříjemní cestu nedávno vydaný Motorstorm: Pacific Rift. Pure běží na interním grafickém enginu, jenž byl vytvořen speciálně pro tuto hru a zvládá vykreslovat neuvěřitelné množství detailních objektů, a to i na velké vzdálenosti. Tvůrci pro nás v Pure nachystali celkem šest odlišných obřích lokací: Itálie, Nový Zéland, Thajsko, Californie, Nové Mexiko a jako poslední Wyoming. Okusit můžete také jednu trať odehrávající se zčásti na sněhu. Jízdní vlastnosti pak tomu také odpovídají. Vaše čtyřkolka má tak tendenci jít neustále do smyku, kdežto na tvrdém povrchu sedí jako přibitá. Každá lokace se pak dále rozděluje na další a další tratě. Celkově ve hře natrefíte na padesát tratí, které postupně otevřete ve World Tour, ale i v ostatních módech.

Hlavním lákadlem hry je nepochybně možnost poskládání vlastní čtyřkolky podle svého gusta. Vývojáři si pro nás přichystali okolo dvaceti položek, které nastavují pět hlavních faktorů. Těmi jsou Max Speed, Acceleration, Handling, Boost a Trick. Záleží především na správném zvolení jednotlivých částí ATV, které potřebujete pro určité typy závodů. Můžete tak vybrat nejrůznější rámy, motory, nárazníky, stupátka, řídítka, kola, vidlice, tlumiče, nálepky, kotouče, ráfky a mnoho a mnoho dalšího. U všech součástek si poté můžete zvolit jednu z devíti barev, a to od červené až po carbonovou. Při tvorbě čtyřkolky se opravdu vyřádíte a to jak na designu, tak i na nejrůznějších funkcích, aby váš stroj byl co nejsilnější. Všechny součástky jsou plně licencovány, a tak se vám nestane, že byste narazili na nějakou tu nelicencovanou. Celkově si budete moci poskládat z nejrůznějších dílů až 600 nejrůznějších čtyřkolek, což je výzva opravdu pro všechny milovníky těchto offroadových strojů. Jako ve skutečnosti, i v Pure musí mít každá čtyřkolka svého řidiče. Na výběr tak máte ze sedmi postav obou pohlaví. Každá má tři kombinace oblečení nebo výstroje a barvy přilby.

Po odjetí hlavní kariéry v podobě world tour si můžete zajezdit buďto Time Trial anebo Single Event. Nejvíc vás bude bezpochyby bavit freestyle, který se bude jezdit na stejných tratích, kde se konají ostatní závody, ale nabídne trošku jiné pojetí. Na trati jsou navíc přidány rampy z desek na nejrůznější skoky, nad kterými jsou dané obruče, v niž jsou různé obrázky, jenž vám napomohou k vítězství nad vašimi soupeři. Vlevo na obrazovce máte třeba zelený ukazatel pumpy. Jde o ukazatel benzínu a pokud ho spotřebujete všechen, závod pro vás končí. Proto musíte sbírat benzín pomocí obrázků v obručích, na kterých je nakreslená pumpa v zeleném. K vidění je kolem sedmdesáti úchvatných triků, a to od těch nejjednodušších až po ty nejtěžší, respektive speciální triky. Těch dosáhnete poté, co se přehoupnete přes hranici tří sektorů. Pokud se vám nějaký ten trik povede, dostáváte jako odměnu boost. Ten lze využít jako nitro, nebo k provádění dalších speciálních triků. Boost je zároveň vaším největším pomocníkem při závodění, takže si ho nevyplácejte hned na začátku. Později byste toho litovali. Jako poslední zde máme multiplayer, který nám nabízí založit si svou vlastní hru, a to buď freestyle, Race nebo sprint. Velké plus u miltiplayeru je možnost rozesílání pozvánek kamarádům z vašeho friends listu. To ocení mnoho hráčů na Playstation 3. Celkově si proti sobě zahraje dvanáct hráčů, což není moc, ale také ani málo.

Pure velmi mile překvapilo a rozhodně se stává adeptem na nejlepší závodní hru letošního roku. Graficky je hra rozhodně na výši a zaujmou i pěkně zpracované efekty prostředí, odlétávající písek na přesypu dun, odlétávající bláto od pneumatik ATV, nebo také letící vrtulník na obloze. Hru doplňuje skvělý soundtrack, ve kterém se mísí spousta hudebních žánrů a znalci jistě poznají i jednu písničku z Motorstormu. Dále Pure nabízí skvělou hratelnost s dobrým designem tratí se spoustu vedlejších cestiček, které lze využít k vítězství, což zaručuje i velkou znovuhratelnost.

Pure

ps3x360
Disney Interactive, Black Rock Studio
Datum vydání hry:
23. 9. 2008
Žánr:
Závodní
KARTA HRY
9/10

Komentáře