PSP Buzz! Svetovy kvíz

recenze  6
Martin Šmíd, 21. 1. 2010 0:08
Recenzovat hry je občas velmi zábavná věc, ale občas přijde hra, která dokáže pořádně zavařit. Musím přiznat, že jsem ve škole nepatřil mezi ty nejlepší studenty a tak nějak jsem ji flákal. Po zahrání Buzz! Světový kvíz musím uznat, že to byla docela škoda, protože vědomosti by se mi nyní velmi hodily. Na druhou stranu, ještě že tu hra Buzz! Světový kvíz je, jelikož mě dokáže lecčemu přiučit a to navíc zábavnou formou. Pojďme se na ni tedy podívat.

Vybrat si kvíz, to zažijete stejné uspokojení, jako když si strhnete strup. Zkuste si to.
Vítězství na obzoru. Pardon, to jsem měl jen upatlané brýle.

Série Buzz je tu s námi už od Playstationu 2 a za tu dobu se moc nezměnila. Nedávno vyšel na Playstation 3 díl Buzz! Světový kvíz, který nyní zavítal i na Playstation Portable. Ačkoliv nabízí jen osekanější verzi svého většího bratříčka, rozhodně nelze říci, že bychom se u něj nebavili. Na cesty se jedná o velmi dobrého společníka, který zabaví a dost možná vás ještě něčemu přiučí. Po zapnutí hry máte na výběr dva herní režimy. Můžete si zahrát klasický mód pro jednoho, o kterém se zmíníme později. Rovněž si můžete zahrát proti ostatním hráčům online, přičemž tato možnost je rozhodně velmi zajímavá a dodává PSP verzi dostatečný šmrnc a dlouhodobou zábavu. V hlavním menu je poté ještě jedna položka a tou jsou trofeje. Trofeje sbíráte v módu pro jednoho, ale i dvou hráčů. Dalo by se říci, že pokud vlastníte verzi pro Playstation 3, asi vás trofeje moc nepřekvapí a jedná se více méně o to samé, i za stejné úkony. Trošinku je škoda, že trofeje nejsou online jako u PS3, takže si je prohlédnete pouze po zapnutí samotné hry.

Tak už něco nahoďte, nebudu vám to opakovat. Chce to pohyb.
Tak copak? Co vás zdrželo?
Mohl by někdo tohoto účastníka štípnout? Vážně na to nemáme celý den.

Jeden odstaveček si necháme na zhodnocení samotné hry pro jednoho hráče. Po tomto výběru se před vámi objeví nabídka, která vám dá na výběr, jestli si chcete zvolit klasickou soutěž nebo MY BUZZ. Začněme nejprve možností MY BUZZ. V této možnosti si můžete vytvářet vlastní otázky a poté je nasdílet ostatním hráčům. Zpracování je velmi jednoduché a dokonce musíme říci, že už existuje docela dost vytvořených otázek, takže trvanlivost hry dále stoupá. Nyní pojďme na samotnou soutěž, která ukrývá celkem 5000 otázek, jak z domova, tak i ze světa. V tomto režimu naleznete celkem čtyři soutěže, které v sobě ukrývají spoustu herních režimů. V každém režimu poté plníte řadu herních režimů, ve kterých za otázky sbíráte body, medaile a hlavně čas do závěrečného kola. Herních módů je opravdu hodně a nejvíce nás zaujal třeba mód Vysoké částky, kde musíte sázet svoje body, které se vám buď přičtou po správném zodpovězení otázky, nebo odečtou po špatném zodpovězení. Dále je tu velmi povedený mód Zneškodnění, kde vám u každé otázky tiká bomba a poku odpovíte špatně, vybuchne a končíte. Každé kolo se body násobí, takže když odpovíte v řadě správně na spoustu otázek, dostanete více bodů a i lepší medaili. Zmínit musíme i režim Snímek, kde odpovídáte na otázky a když odpovíte správně, odkryje se vám jedno políčko na zakrytém snímku. Pokud náhodou víte, co se na obrázku ukrývá, můžete si tipnout a pokud ho uhodnete, dostanete prémii. Ve výpisu režimů bychom mohli pokračovat, ale už jen řekneme, že jich je zhruba deset a každý je jedinečný a velmi zábavný.

Nebyl to Shakespeare, kdo řekl, vyberte kvíz? Ne, ne, to jsem byl já.
Špatné zprávy – nemáte žádné ocenění. Dobré zprávy – mám vás i přesto rád.
Proti vaší rychlosti nemůžu mít výtku, ale to je asi tak všechno.

Hodnotit grafickou stránku je velmi ošemetné, protože bychom hodnotili jen jednoho panáka, který je už od dob Playstationu 2 pořád stejný. Proto možná zhodnotíme přehlednost otázek, která je velmi slušná, akorát co bychom vytkli, tak jsou hudební kvízy. U nich se totiž BUZZ objeví na vašem displeji a snaží se tancem napodobovat hranou hudbu, což není vždy úplně nejlepší řešení, protože se dost často plete. Dále bychom vytkli video ukázky, které jsou sice fajn, ale jsou v příliš malém okénku, takže máte občas problém rozlišit, co se na videu odehrává. To jsou z naší strany jediné výtky, jinak jde o velmi přehlednou a pohlednou záležitost. Pochválit musíme vývojáře za velmi dobrý hudební doprovod, který přidává na atmosféře televizní soutěže. Co ovšem celou hru podtrhuje, je vynikající dabing moderátora soutěže. Některé jeho hlášky jsme pro vás vypsali, ale slyšet je v jeho podání je něco neopakovatelného. Celkově si Sony zaslouží velkou pochvalu za českou lokalizaci, ale dabing je něco, na co budeme ještě dlouho vzpomínat. Bravo.

O téhle sázce by se dal natočit velký biják, Titanic 2 - ještě větší katastrofa.
Nemám v plánu tu přenocovat, tak už byste mohl něco zvolit.
No to mě podržte, neslyšel jsem teď od vás náhodou správnou odpověď?

Buzz! Světový kvíz je i na PSP velmi kvalitní kvízovou hrou, která nabízí hru pro jednoho nebo dva hráče, přes 5000 jedinečných otázek se světa, ale i z naší vlasti a to celé korunuje kompletní česká lokalizace, včetně velmi povedeného dabingu. Pokud jste hru hráli už na Playstationu 3, asi vás nic nepřinutí si hru koupit i na PSP, ale pokud máte pouze tuto přenosnou konzolku, chybu rozhodně neuděláte. Budete se bavit, jak nikdy předtím a dost možná se ještě něco naučíte.

Buzz! Světový kvíz (PSP)

psp
Sony Computer Entertainment Europe, Relentless Software
Datum vydání hry:
17. 12. 2009
KARTA HRY
8/10

Komentáře