První recenze na novou streamovací službu Google Stadia

novinka  47
Martin Šmíd, 19. 11. 2019 10:32
Tento rok Google oznámil, že vstupuje do herního průmyslu se svoji streamovací službou Google Stadia, v níž vidí budoucnost hraní a má s ní i velké plány. To je vidět třeba i na založení své vlastní herní divize, která se bude starat o vývoj first-party her. Služba Google Stadia startuje tento týden v několika vybraných zemích, no a proto se začínají objevovat i recenze. Podle nich jde zatím jen o beta test, který je navíc drahý a ne vždy úplně ideálně funguje, a to i při naprosto ideálních podmínkách. Známky v recenzích proto zatím padají spíše průměrné a novináři ze služby zase tak moc nadšení nejsou: Verge - 5/10, IGN - 6/10, Game Informer - 6/10 nebo Wired - 6/10.

Hlavně chybí základní slíbené funkce, což vzhledem k tomu, že Google prezentuje službu Google Stadia jako prémiový produkt pro hardcore hráče za docela vysokou cenu, je velký problém. Také nabídka her není zase tak oslnivá, protože se jedná vesměs o starší tituly, které už každý dohrál. Digital Foundry chválí za ideálních podmínek lag, který je pro podobnou službu přijatelný, ale i tak dochází sem tam ke zhoršení obrazu, zamrznutí a dalším neduhům. Rovněž nemohlo pochválit více rozmazaný obraz, který postrádá barvy a není tak kvalitní jako na PC nebo konzoli. Ano, Google Stadia přichází s doposud nejlepším obrazem a latencí napříč streamovacími službami a od onLive jde o obrovský krok kupředu, ale výsledek stále není ideální, a rozhodně ne tak dobrý, aby si museli službu předplatit hardcore hráči.

Třeba ti, kteří mají rádi rychlé akční hry. Destiny 2 sice běží v 60 fps (ale jen v rozlišení 1080p při středních detailech), ale odezva je pomalejší - odkaz . Proto PvP je hratelné, ale na konzolích čeká hráče lepší zážitek, ačkoliv tam hra běží jen ve 30 fps. Další velkou hrou je Red Dead Redemption 2, který běží podle testů v rozlišení 1440p a dokonce jen při 30 fps (slíbených 4K při 60fps to tedy není). Testy pak proto uvádějí, že Xbox One X verze hry je lepší, ať už jde o kvalitu obrazu nebo detaily. To je trochu zvláštní vzhledem k tomu, jaký má Google Stadia nabízet výkon.

„Není žádný důvod, proč si nyní pořizovat Google Stadia,“ píše ve své recenzi server The Verge. „Největším problémem nyní je, že Google Stadia neposkytuje na začátku plynulý zážitek při hraní her,“ dodává server Polygon. „Pokud jste čekali stejnou herní zkušenost i se stejnou vizuální kvalitou jako od výkonného PC nebo konzole, budete trochu zklamaní,“ dodává Financial Post. „Služba je v současnosti příliš omezená a nespolehlivá," píše v testu Ars Technica. 

Kromě chatrné nabídky her se zmiňuje i dost na hlavu postavený obchodní model, protože si musíte zakoupit samotný gamepad, kde dostanete předplatné na 3 měsíce. Následně měsíc předplatného stojí 10 euro a abyste mohli hrát, musíte si zakoupit samotné hry za plnou cenu. I proto má být zatím Google Stadia obrovským průšvihem s malými předobjednávkami, jak zveřejnil na twitteru respektovaný herní novinář Jason Shreier. Jenomže změnit obchodní model nebude tak lehké, protože insider Nibel následně napsal, že Google má nyní smlouvy s třetími stranami, které musí dodržet.  

Služba Google Stadia zatím nepřesvědčila, ale je třeba hned dodat, že je teprve na svém začátku a až následující měsíce ukážou, jestli Google dokáže naplnit potenciál a hlavně přidat slíbené funkce. Bude se muset hodně snažit, protože konkurence nespí a třeba Project xCloud od Microsoftu se může pochlubit i velkou knihovnou her. Konkurencí je i služba PlayStation Now od Sony, která nedávno zlevnila, a dostalo se do ní několik nových zajímavých her.  Velkou konkurencí pak budou příští rok i konzole nové generace, které mají nabídnout minimálně stejný výkon a navíc se pyšnit i exkluzivními funkcemi, případně podporou ray tracingu. 

Zdroj: null

Komentáře