Prototype

recenze  6
Martin Šmíd, 21. 6. 2009 21:37
V poslední době je hodně populární vytvořit střílečku v otevřeném světě, kde plníte řadu nejrůznějších úkolů, přičemž nejlepší je, když si do tohoto světa koupíte nějakého toho superhrdinu s bicáky, které by mu mohl závidět i Arnold Schwarzenegger v nejlepších letech. Přesto se v poslední době objevila hra inFamous, která udělala hrdinu z poslíčka Cola, který měl k vytrénovanému ideálu hodně daleko. Dalším takovým hrdinou je Alex Mercer z právě vydané hry Prototype. Pojďme se podívat, jak samotná hra dopadla.

Alex Mercer určitě nebyl někdo, kdo hodiny trénoval v posilovně, přesto se mu stalo něco neobvyklého. Probouzí se v márnici s prořízlou hrudí, kdy na něm vědci dělali nějaké ty pokusy a implantovali mu do těla nový prototyp vojenské zbraně, neboli viru. Začátek hry se sice odehrává až osmnáct dnů po této události, kdy město New York už je na pokraji zřícení a z Alexe Mercera je dokonalá zbraň, které není dobré stát v cestě. Po tutoriálovém levelu se hra přesouvá do minulosti, do dne jedna, abychom se chopili Alexe a pokusili se zjistit, co se vlastně stalo a kdo stojí za touto obrovskou katastrofou. Virem není nakažen jen Alex, ale postupně se virus dostává i mezi obyvatele města, přičemž později už nenaleznete jediného zdravého newyorčana, ale jen zombie, mutanty a hlavně vojáky, kteří mají za úkol zjednat ve městě pořádek, no a vlastně dostat i vás, coby hlavního hrdinu tohoto zajímavého příběhu.

Alex Mercer na rozdíl od svých kolegů nemusí zachraňovat a ochraňovat obyvatele New Yorku. Vše dělá jen pro sebe a není tedy poslíčkem žádné strany. Celá hra Prototype se odehrává v otevřeném světě ve zmíněném velkoměstě, kde kromě předem dané hlavní linie můžete plnit i celou řadu vedlejších úkolů. Ty vám po splnění z mapky nezmizí, obrázek pouze dostane ohodnocení jednou ze tří medailí, jak jste si v onom úkolu vedli. Vedlejších úkolů je celá řada - od rychlostní zkoušky až po masakrování přibíhajících vojáků. Škoda jen, že se úkoly dost často opakují a jejich plnění je později velmi nudnou záležitostí. Daleko zajímavější jsou hlavní mise, které jsou po většinu hry velmi různorodé. Jednou tak hledáte svoji unesenou sestru, jindy se musíte vloupat do vojenské základny a vzít si tank či vrtulník. Navíc díky příběhu, kdy neustále zjišťujete něco ze své minulosti, hra jen tak neomrzí.

Během hry budete likvidovat spoustu vojáků, mutantů i helikoptér, přičemž hlavní hrdina Alex Mercer má spoustu schopností, kterými si dokáže pomáhat. Zpočátku může Alex jen skákat k rychlejšímu pohybu po městě, ale později se naučí i létat, což mu dopomůže k bleskovému pohybu. I v boji se dokáže Alex Mercer pořádně ohánět, přičemž může používat dlouhé drápy na ruce nebo ostny, které dokáže vystřelit ze země. Rovněž si Alex může vzít jakoukoliv zbraň po padlém nepříteli, ať už se jedná o granátomet, bazuku nebo samopal. Získávání a vylepšování schopností je jedním z hlavních aspektů hry, přičemž vše si nakupujete za speciální evoluční body, které získáváte za padlé nepřátele, splněné vedlejší a hlavní mise a některé další aktivity. Bodů během hry získáte hodně, takže se nemusíte strachovat, že byste na konci neměli něco vylepšené na maximum.

Nejlepším na celé hře jsou pochopitelně střety s vojskem, které má za úkol vás dostat na onen svět. Jenomže Alex dost vydrží, takže pokud si budete dávat pozor a vylepšovat si schopnosti, procházka hrou by vám neměla dělat výraznější problém. Kromě likvidování protivníků se vám během hry naskytne příležitost, abyste se třeba chopili tanku, kterým poté budete jezdit městem a likvidovat další vojenské jednotky. Kromě tanku si můžete skočit na vrtulník (těch je ve hře opravdu hodně) a vystřídat v něm unaveného pilota. Alex pochopitelně i přes svoji obrovskou sílu není nesmrtelný, takže se musí občas nějak regenerovat. K tomu slouží jak vojáci, tak samotní obyvatelé města. Stačí, aby některého Alex chytil pod krkem a poté z něj vysál všechen život. Tím se Alexovi doplní ukazatel zdraví. Kromě ukazatele zdraví máte na obrazovce i ukazatel pronásledování, takže neustále vidíte, jestli po vás někdo nejde. Další schopností hlavního hrdiny je možnost měnit vzhled, takže můžete jednoduše infiltrovat vojenská zařízení jako hlavní důstojník, který předtím zahynul vašima rukama, nebo se promenádovat v ulicích jako prostý obyvatel. Změna vizáže je důležitá i při útěku, kdy tak jednoduše setřesete pronásledující vojáky.

Technické zpracování je dosti rozporuplné. Na první pohled vám může grafika přijít jako nadprůměrná, čemuž jistě přidá i celkem povedený model hlavního hrdiny, ale později si začnete všímat textur v nízkém rozlišení, kostrbatých objektů a občasného poklesu fps. I přes tyto vady je grafika rozhodně nadprůměrná, ale dala by se vyřešit lépe. Vývojáři z Radical Entertainment si mohli vzít příklad z konkurenčního inFamous, kde grafická stránka vypadala možná až o dvě třídy lépe. Nyní bychom se trošku rozepsali o rozdílech PS3 a Xbox 360 verzí. Obě jsme měli možnost testovat, takže můžeme říci, že o něco plynuleji běží Xbox 360 verze. Na druhou stranu, je to PS3 verze, která vypadá o něco lépe. Všechny trosky na PS3 mají počítán stín v reálném čase, zůstávají po čas hraní na bojišti a nezmizí hned jako u Xbox 360 verze. Díky tomu vypadá bojiště více realisticky. Fyzika je rovněž na dobré úrovni, takže skoro vše můžete zničit, ustřelit nebo utrhnout, přičemž i auto, kontejner a další věci hozené na vrtulník se chovají v rámci možností hodně realisticky. Akorát bortící se budova vždy působí jako pěst na oko, když se z ní stanou tři kusy, které postupně zmizí kdesi v zemi. Pochválit musíme skvělý hudební doprovod s realistickými zvuky a prvotřídním dabingem. Pokud máte dobré reproduktory, budete si připadat jako v opravdové bitevní zóně.

Prorotype je rozhodně nadprůměrnou hrou, která přináší otevřený svět, velmi brutální akci, spoustu vedlejších úkolů a zajímavou zápletku. To vše je bohužel zabaleno do jen lehce nadprůměrněho grafického kabátku, šílené kamery a hlavně nepřehledných soubojů. Pokud ale překousnete nedostatky, které Prototype má, budete se hodně dobře bavit. Bčko je tak podle nás zasloužené.

Prototype

ps3x360
Activision, Radical Entertainment
Datum vydání hry:
9. 6. 2009
Žánr:
Plošinovka, Hack and slash/Beat 'em up, Adventura
KARTA HRY
8/10

Komentáře