Pro Evolution Soccer 2015

recenze  34
Martin Šmíd, 11. 11. 2014 0:00
Během poslední konzolové generace série Pro Evolution Soccer ztratila na popularitě, za což mohla především klesající kvalita a neschopnost Konami udržet krok s konkurencí. Ta do své série napumpovala hromadu peněz, a na hratelnosti, prezentaci a licencích to bylo sakra vidět. Konami se ale pochopitelně nechce vzdát, a už nový ročník Pro Evolution Soccer 2015 na konzolích PlayStation 4 a Xbox One měl přinést spoustu velkých novinek, aby se síly srovnaly. Jestli se to povedlo, vám nyní řekneme.

Recenzovaná verze: PlayStation 4

Série Pro Evolution Soccer byla během předchozí konzolové generace ve stínu daleko oblíbenější, a proč to neříci, i kvalitnější konkurence. Mohlo za to několik důvodů, třeba horší engine, prakticky špatný online a celá řada dalších chyb. Až s předchozím ročníkem se vše začalo lepšit, Konami si zřejmě uvědomilo, že takto to dál nejde, taky můžou skončit jako NHL 2K, a Pro Evolution Soccer opět získal velmi dobrou hratelnost se slušným základem, na němž je možné stavět. Už demo nedávno napovědělo, že vývojáři značně vylepšili onen základ a nový Pro Evolution Soccer nejen, že daleko lépe vypadá na konzolích nové generace, ale i velmi dobře se hraje. Navíc má i několik trumfů v rukávu, kterými konkurenci předhání, třeba dle mého pohledu lepšími souboji o míč, reálnějšími situacemi před bránou, ale celkově i na hřišti, a nakonec i elektrizující atmosférou, která se v mnohých zápasech dá krájet. Ona ostatně série Pro Evolution Soccer v době svých největších úspěchů právě v tomto dominovala, a je dobré vidět, že se to vrací. Ale samozřejmě má Pro Evolution Soccer 2015 i další přednosti a vylepšení oproti předchozím dílům, které v tomto roce, proč to neříci už nyní, mu pomáhají na post nejvyšší. Už tady mohu tedy říci, že co se týče přiblížení se skutečnému fotbalu a jeho simulace, je nový Pro Evolution Soccer daleko lepší jak poslední FIFA.

V Pro Evolution Soccer 2015 se vývojáři hodně zaměřili především na chování hráčů na hřišti, což je jasně patrné hned od první minuty. Nejen, že se zlepšily znatelně animace, nejsou už tak strojové, takže působí daleko uvěřitelněji a reálněji, ale také pohyb hráčů na hřišti. Ti se chovají nyní daleko rozumněji, dobře si nabíhají v útoku, ale i v obraně jen málokdy vytvoří přímo dálnici, dobře si hlídají své místo podle taktických pokynů, takže tady nemohu být spokojenější. Zvláště když je tu i velké množství taktických variant, hloubka je naprosto parádní v tomto. Potěšilo rovněž i chování jednotlivých hráčů podle reálných protějšků – ve hře je více jak 1000 reálných fotbalistů. Třeba Eden Hazard se opravdu pohybuje jako ve skutečnosti svým charakteristickým pohybem, stejně tak Diego Costa nebo Cristiano Ronaldo a Lionel Messi, navíc všichni mají i své oblíbené oslavy gólů. To vše pak doplňuje velké množství nových animací při bránění, zpracování míče, dělání parádiček nebo střelbě, díky čemuž padají parádní góly a PES se v tomto hodně přiblížil sledování reálného zápasu. Zlepšeno bylo i ovládání samotných hráčů, kteří vždy přesně reagují na pokyny, prakticky je možné kontrolovat všechny pohyby virtuálního fotbalisty, a je i jednoduší ovládat míč, třeba driblování s ním je naprosto parádní, který rovněž prošel úpravou fyziky.

Kromě hráčů v poli byli i o něco vylepšeni brankáři, kteří na rozdíl od FIFY málokdy pustí opravdovou šudlu, spíše chytají parádně a kolikrát hráči dokážou pořádně znepříjemnit život, zvláště na větší obtížnosti. Na druhou stranu všechny zákroky působí reálně, žádných přímo superhrdinských zákroků jsem si nevšiml. Samozřejmě lepší je i umělá inteligence soupeřů, už na střední obtížnost je AIčko zdatným soupeřem, a to nemluvím o vyšších obtížnostech. Při nich teprve vynikne krása nového ročníku, protože jde o nádherný rychlý fotbal se spoustou parádiček a dech beroucích akcí, taktiky a tak dále, jde o jednu velkou oslavu fotbalu, jaká na konzolích už dlouho nebyla. Skvěle řešeny jsou i replaye, kdy si můžete jednoduše zoomovat proběhnuté akce a natáčet si je dle libosti, abyste viděli zpomaleně všechny malé pohyby hráčů.

Pro Evolution Soccer 2015 sice sliboval hodně změn, ale nikdo nečekal, že už letos dorovná konkurenci a v mnohém jí i předčí, díky čemuž si nasadí korunku pro krále fotbalových her.

Základem Pro Evolution Soccer 2015, co se herních offline režimů týče, je pochopitelně kariéra, která se zde jmenuje Master League. V ní si nejdříve na začátku vytvoříte manažera, s nímž následně klub, který budete v následující sezóně vést. Kariéra v Pro Evolution Soccer 2015 se třeba od té z FIFA 15 prakticky neliší, vývojáři v posledních letech jdou více méně stejnou cestou, takže klub vedete nejen v lize, ale i evropských pohárech, novinku pak tvoří jen přidání národních super pohárů. Jako třeba u FIFA 15 vývojáři překopali růst hráče, takže ten je nyní daleko rychlejší, byl i znatelně překopán systém transferů, aby vše působilo jednodušeji a nebyl ve všem takový guláš. Během kariéry se mi rovněž líbí, že když se nechce hrát zrovna další zápas, nemusí se jen přeskočit - simulovat, ale je možné ho spustit v taktickém režimu, v němž hráče ovládá umělá inteligence, a je tak možné sledovat skrze speciální obrazovku, jak hráči dodržují pokyny a kde se pohybují. Musím říci, že jsem se všemi menšími novinkami spokojen a kariéra v Pro Evolution Soccer 2015 je už nyní na velmi slušné úrovni a je jednoduché se v ní bavit, zvláště když tým hraje v týdnech licencované evropské soutěže s nezapomenutelnou atmosférou.

Mezi další režimy samozřejmě patří možnost vytváření turnajů, rychlá hra nebo v posledních letech oblíbený Become A Legend, ve kterém ovládáte jen jednoho vytvořeného fotbalistu, s nímž se následně můžete stát velkou fotbalovou hvězdou. V tomto režimu jsou nové systémy přestupů a tréninků, dokonce zahrnuje i druhé ligy z Anglie, Itálie, Francie a Španělska, které jsou i v kariéře. Kromě offline části je tu samozřejmě i online, který nabízí klasické hraní sezón ale i rychlých zápasů, takže klasika, která jistě nepřekvapí, ale ani nezklame. Největší novinkou v online části je MyClub, v němž si můžete vytvořit svůj tým snů, ale samozřejmě to chvilku trvá, protože musíte nejprve vyhrávat zápasy, abyste získali prostředky na lepší hráče. I když občas je nutné hlídat, aby v týmu nebyl hráč, který bude mít na ostatní špatný vliv, protože tím může ovlivnit morálku celého týmu. S tímto by měl pomoci i agent, kterého pro klub na začátku najmete. Musím říci, že jsem docela překvapen propracovaností a zábavností tohoto režimu, a určitě stojí za vyzkoušení a dovedu si představit, že se k němu budu v následujících týdnech vracet. Je ale jasné, že nyní hodnotit tento režim je předběžné, protože až čas ukáže jeho kvalitu nebo nekvalitu, a jestli obstojí v přímé konkurenci s Ultimate Team, proti němuž je vysílán.

Největším problémem Pro Evolution Soccer série v minulosti byly licence, kterých moc nebylo, a pokud někdo čekal, že se to v novém ročníku změní, bude zklamán. Konami si licencovalo prakticky kompletně jen španělskou ligu, italskou, francouzskou a holandskou ligu, pak už tu jsou jen občas licencované týmy z ostatních lig, třeba Manchester United z anglické nebo FC Bayern Munchen z německé. Ostatní týmy jsou zase smyšlené, tedy jejich názvy, ačkoliv v nich běhají hráči podle skutečnosti. Jména klubů a další náležitost lze snadno opět upravit, ale samozřejmě oficiální licence by byla jen ku prospěchu. Konami si alespoň zajistilo licenci na drtivou většinu asijských a jihoamerických týmů, ale je otázkou, kdo tohle v Evropě ocení. Ani co se týče národních týmů, není na tom Pro Evolution Soccer 2015 zrovna oslnivě. Licencováno je jen Německo, Španělsko, Brazílie nebo Řecko, ale český tým bohužel chybí, a jsou v něm jen smyšlená jména, ačkoliv Konami licenci na některé české hráče má. Třeba Petr Čech je licencován, přitom v českém národním týmu chytá Chemo. I když s licencemi to tedy opět moc slavné není, největší problém vidím v neaktuálních soupiskách. Ačkoliv je polovina listopadu, v Chelsea (London FC) ještě stále běhá Torres, naopak chybí Drogba, a tak to je i u ostatních týmů. Poslední přestupy chybí, což lze jen těžko pochopit. Třeba Konami hned během vydání vypustí i update, bylo by to třeba.

Pro Evolution Soccer série vždy strádala, co se licencí týče, ale vše nahrazovala v dobách PlayStation 2 éry výbornou hratelností. Tato doba se nyní zdá se vrátila. Licence nejsou vše.

Zatímco Pro Evolution Soccer 2015 klasicky ztrácí v licencích lig a klubů, získává v licencích oblíbených soutěží. Nejpopulárnější je samozřejmě UEFA Liga mistrů, kterou si můžete vychutnat s licencovaným interfacem, hudbou a dalšími náležitostmi. Ono poslouchat melodii této soutěže před každým zápasem neskutečně nabudí a jsem rád, že se každý rok najde hra, která licencovanou Ligu mistrů přinese. Ostatně třeba fanoušci Manchesteru United díky tomu mohou sledovat svůj tým v televizi jak soutěží o nejcennější fotbalovou trofej. Dále tu nechybí ani licencovaná Evropská liga, do níž se pravidelně dostávají i české týmy, a pak tu je několik méně známých soutěží, alespoň pro ty, kdo fotbal tak bedlivě nesledují. Je tu třeba AFC Liga mistrů, což je asijská obdoba Ligy mistrů, ale nechybí ani jihoamerická soutěž Copa Sudamericana (ročníky 2013 a 2014) a o něco oblíbenější Copa Libertadores, klubová fotbalová soutěž podobná evropské Lize mistrů, která se koná v Jižní Americe a Mexiku. Za tyto licencované soutěže si určitě Konami zaslouží pochvalu.

Už předchozí ročník běžel na enginu FOX enginu, který měl ale právě až letos v Pro Evolution Soccer 2015 na konzolích nové generace ukázat své největší přednosti. A musím říci, že vizuálně vypadá nový Pro Evolution Soccer opravdu parádně, hráči jsou podobní svým reálným protějškům, zaplněné stadiony s boučlivým publikem vytvářejí nezapomenutelnou atmosféru, stejně tak přímo parádní je osvětlení, které jen těžko hledá ve sportovních hrách konkurenci. Pro Evolution Soccer 2015 pak na konzoli PlayStation 4 běží v dnes už u sportovních her standardním rozlišení 1080p, přičemž vývojáři slibovali i 60fps. V tomto snímkování hra opravdu běží, ale bohužel bez prvního updatu měla tendenci se během zápasů škubat. Naštěstí první update tento problém vyřešil, zápasy už běží plynule, stejně tak se nesekají filmečky. S prezentací jsem tedy spokojen, stejně jako s kvalitním ozvučením během zápasů, které se stará hlavně tedy u Ligy mistrů o nezapomenutelnou atmosféru. Vývojáři si licencovali i několik skladeb, prakticky jde o směsici indie rocku, dance a popu, takže záleží na vás, jestli tomuto holdujete, dle mého je ale soundtrack rozhodně kvalitnější jak v minulém roce. Ještě se zmíním ke komentátorům, kteří jsou bohužel jen lehce nadprůměrní, spíše se opakují a nejsou tak rozmanití jako u konkurence. Tam působí přirozeněji a lépe komentují nastalé situace i prostoje v zápasech.

I když v Pro Evolution Soccer 2015 chybí stále dost licencí, jedná se o skvělou fotbalovou hru se spoustou pro sérii menších i větších novinek, kterou mohu doporučit všem fanouškům fotbalu. Konami jde určitě správnou cestou, prakticky se jedná o nejlepší Pro Evolution Soccer za posledních několik let, který jsem si maximálně užil a letos se u něj bavil i daleko více, jak u konkurence od EA. Letošním vítězem Ligy mistrů je Konami! Bravo!

Pro Evolution Soccer 2015

ps4ps3x360xone
Konami, Konami
Datum vydání hry:
13. 11. 2014
Žánr:
Sport
KARTA HRY
9/10

Komentáře