Pro Evolution Soccer 2009

recenze  17
Martin Hamerník, 17. 2. 2009 20:36
Stejně jako každý rok vydala Konami nový ročník Pro Evolution Soccer (dále jen PES). Já si pořídil PSP verzi na cesty. I přes očekávání, že tato hra bude oproti velkým verzím ořezaná, jsem byl nakonec docela příjemně překvapený.

Módy kromě Champions League zůstaly stejné jako ve velkých verzích, a tak ani na PSP nechybí premiéra v podobě Become a Legend - takový propracovanější mód Be a Pro z FIFA série. Začneme tedy rovnou jím. Tento mód nabízí to stejné jako FiFAřský Be a Pro, jen je mnohem lépe udělaný. Vytvoříte si vlastního hráče, takže se po hřišti můžete prohánět třeba vy, nebo někdo vámi vymyšlený. Změny samozřejmě můžete upravovat i později ve hře, takže se vám nestane, že by se vám účes vašeho hráče přestal líbit. Teď už ale k samotnému hraní. V prvním utkání se ujmete sami sebe a hrajete zápas za neznámý tým proti neznámému týmu. Pokud se vám bude dařit, přijdou po zápase nabídky na přestup. Můžete si tak vybrat, do jakého klubu vstoupíte, a potom už jen navlíknout jeho dres. Na rozdíl od módu Be a Pro to zde nebude tak jednoduché. Sice nebudete muset hrát otravné tréninky jako ve velkých verzích a nastoupíte rovnou na hřiště v podobě náhradníka, ale pokud nepodáte dostačující výkon, můžete počítat s tím, že vás trenér vystřídá a příští zápas si nezahrajete. Postupem času můžete přestupovat do lepších a lepších klubů. Nicméně není to vůbec jednoduché.

Další módy zůstaly stejné jako v předešlých ročnících. Můžete si vytvořit vlastní tým v módu Master League, nebo si zahrát krátký Cup, nebo několik sezón v League za svůj oblíbený tým. A v tom je asi největší problém PES. Kompletní je snad jen Holandská, Francouzská a Italská liga. Ve Španělské lize najdete většinu týmů, ale z Anglické najdeme jen Manchester United a Liverpool. Další bohužel chybí. Týmy, které vymysleli vývojáři, jsou naštěstí docela podobné a hrají za ně reální hráči, takže až na název, logo a dres se nic moc nemění. V menu se samozřejmě dá tým upravit, ale zabere to docela dost času. Menu nabízí i další možnosti, ať už klasické options pro změnu herního nastavení, tak samozřejmě i exhibition, kde můžete hrát zápas jen tak a za jakýkoliv tým. Nově si můžete zahrát i penalty, které opravdu potěší. Další stálicí v menu je i training, kde, jak už název napovídá, můžete trénovat např. standartní situace. Další novinku v PSP verzi, a to multiplayer, jsem bohužel neměl možnost vyzkoušet, takže se hodnocení tohoto módu vyhnu.

Teď už ale k samotné hře. Na poměry PSP vás ohromí skvělá grafika. Možná by si zasloužila v některých situacích trochu vyhladit, ale jinak je opravdu výborná. Bohužel se z nepochopitelných důvodů při replayi rozmazávají pixely a hráči za sebou nechávají jakoby ducha. V normálním hraní se naštěstí nic podobného neděje a vy si tak můžete naplno užívat krásné grafiky. Jako další vás ohromí fyzika, která je srovnatelná s verzemi pro PC/X360/PS3. Míč skvěle odskakuje od nohy a při vstřelení gólu se realisticky zavlní síť, někdy vám bude připadat až neuvěřitelné, jak hra dokáže být realistická. A to si s sebou nese i vysokou obtížnost. Pokud nejste v sérii PES opravdový veterán, asi vám hra ze začátku bude dělat problémy. A často i později, ve hře totiž skvěle funguje náhoda, a tak kolikrát rozdrtíte jeden z nejsilnějších týmů a v dalším zápase vás rozstřílí klub pohybující se na konci tabulky. Při hře se tedy dost zapotíte a budete muset obětovat nějaký ten čas a naučit se vůbec tu hru hrát a hlavně vyhrávat. Na rozdíl od série FIFA vaši rivalové v ligové tabulce neodpadnou po několika zápasech, ale naopak se do poslední chvíle budete modlit, zvlášť v posledních zápasech sezóny, jestli se vám podaří vyšplhat, nebo udržet na prvním místě. Ale nebojte se, nováčci si mohou nastavit nižší obtížnost a v průběhu sezóny si ji zvýšit.

Abych to shrnul - nový ročník série PES rozhodně nadchne každého, kdo má rád realistický fotbal a přenese přes srdce to, že chybí spousta lig a klubů. I pro ty, kteří vlastní minulý ročník, je zde spousta důvodů ke koupi, ať už je to pro někoho multiplayer, nebo výborný mód Become a Legend, který skvěle oživí hratelnost. I přesto, že má PES nálepku sportovní hry, tedy hry, která brzy omrzí a přestane bavit, v případě PSP verze toto opravdu nehrozí. PSP je přeci jenom pořád handheld, na kterém se nehraje tolik jako na velkých konzolích, takže možnost zahrát si občas doma, ve škole, na cestách, nebo zkrátka kdekoliv pár zápasů ve fotbalu maže tuhle nálepku a dělá z PES skvělou hru, která rozhodně jen tak neomrzí. Kdyby se do příštího ročníku podařilo vývojářům opravit problémy s ghostováním v opakovaných záběrech a ideálně přidat nějaké licence, dal by se PES považovat za téměř dokonalou hru pro všechny fanoušky fotbalu a majitele PSP. I přes tyto malé chybičky nemohu dát nic jiného než A.

Pro Evolution Soccer 2009

ps3x360wiipsp
Konami, Konami
Datum vydání hry:
11. 11. 2008
Žánr:
Sport
KARTA HRY
9/10

Komentáře