Prince of Persia: The Sands of Time

recenze  6
Martin Šmíd, 17. 5. 2009 22:27
Pokud bychom měli zmínit jednoho herního hrdinu, který se nesmazatelně zapsal do herní historie, asi bychom vybrali Perského Prince. Ačkoliv nemá pravé jméno, dokázal nadchnout hráče několika generací. Prodělal i klinickou smrt v roce 1999, když vyšel příšerný Prince of Persia 3D. Poté se téhle téměř mrtvé značky ujala společnost UbiSoft a začaly se dít nevídané věci. Princ znovu ožil ve svém doposud nejlepším dobrodružství, které se později dočkalo i dvou pokračování. Pojďme se podívat na první díl písečné trilogie Prince of Persia.

Když získal Ubisoft práva na oživení legendárního Perského Prince, udělal asi to nejlepší, co mohl. Vykašlal se na předchozí hry a odstartoval zbrusu nový příběh, který později doplnily další dvě hry. První díl The Sands of Time se točí kolem vzácné relikvie, dýky času, kterou Princ vybojuje pro svého otce, vládce Persie. Ten mezitím stačí porazit mocného maháradžu, který ve svém paláci ukrývá další mocný artefakt, obrovské přesýpací hodiny. Když oba artefakty odvezou jako dar sultánovi, aby navždy potvrdili mír mezi oběma zeměmi, vstupuje na scénu proradný vezír, který donutí Prince vrazit dýku do hodin, aby získal obrovské bohatství. Jenomže od té doby je čas navždy zničen a vše se pomalu mění na ohavné stvůry. Princ si je ovšem vědom své obrovské chyby a ihned se ji vydává napravit. Aby na vše nebyl sám, cestou potká i věrnou společnici, princeznu Farah, která v tomto příběhu sehraje obrovskou roli. Víc vám ale už neprozradíme, pojďme se podívat na samotnou hratelnost.

Vývojáři z Ubisoftu odstranili v The Sands of Time velký nešvar předchozího dílu, čímž bylo ovládání. V novém Princovi bylo ovládání velmi zjednodušeno, což ale neznamená, že byste sami nemohli dělat to, co se vám zlíbí. The Sands of Time je velkým představením princových akrobatických schopností. Všechny animace vypadají naprosto perfektně, ať už budete běhat po zdech, houpat se na tyčích, či skákat po sloupech. Vše je naprosto plynulé. V The Sands of Time je navíc část, kdy budete neustále skákat z plošinky na plošinku, zastoupena ve větší míře než ta, kdy budete bojovat s nepřáteli. Když už k nějakému tomu střetu dojde, tak máte u sebe vždy svůj meč, kterým zlikvidujete vše, co se hýbe. Protože tím, jak je čas čím dál více narušen, budou nepřátelé neustále silnější, přibude vám jedna nedocenitelná pomůcka. Tou je dýka času. Pomocí jí můžete nepřítele na chvilku zastavit v čase, abyste ho v zápětí rozsekli vejpůl. Dýka ovšem slouží i k další princově činnosti, a tou je schopnost vracet čas. Pokud třeba skočíte špatně z plošinky, nebo vám nepřítel zasadí smrtelný úder, můžete vrátit čas a celou situaci zopakovat. Na začátku jsme zmínili, že vám bude po většinu hry společníkem princezna Farah. Ta se dokáže skvěle ohánět v boji s lukem, ale daleko potřebnější bude v řešení prostorových hádanek, u kterých by byl samotný Princ naprosto bezradný. Rovněž dokáže lehce prolézat úzké otvory, kterými by Princ nikdy neprolezl.

O audiovizuální stránce se mluvilo dlouhou dobu před vydáním hry. První obrázky totiž naznačovaly, že půjde opravdu o neobyčejnou podívanou. Finální verze, kterou si mohli hráči zahrát na svojí konzolce, ovšem vyrazila dech naprosto všem. Nádherná pohádková grafika s neuvěřitelnými detaily učarovala naprosto všechny. Za vše mluví navíc fakt, že i dnes patří Prince of Persia: The Sands of Time k těm nejhezčím hrám pro Playstation 2. Co také nezklamalo, byla hudební stránka hry, která se starala o onu výtečnou pohádkovou atmosféru. Škoda, že nadcházející díly už poněkud přitlačily na kytary a pohádková hudba už byla ta tam. Pochválit musíme také výtečný dabing, který se směle může rovnat hrám, jako je Metal Gear Solid. Dabingu nahrává i fakt, že je celý příbeh pojat jako jedna velká vzpomínka, a tak má vyprávějící Princ občas i nějaké ty vtipné hlášky. Pokud například náhle zemřete, tak Princ ihned řekne: „Počkat, počkat, takhle se to vlastně nestalo” a následně hru zrestartuje. Kapitolou samou pro sebe jsou pak dialogy mezi samotným Princem a princeznou Farah. Technický odstaveček tedy dopadl dle předpokladu na výbornou, víc k tomu nemáme co dodat.

Hra Prince of Persia: The Sands of Time je skvělý úvod celé trilogie, které nechybí výtečný pohádkový příběh plný zvratů, nádherné lokace, zajímavé puzzle hádanky a samozřejmě i výtečná grafika a hudební doprovod. Pokud vlastníte Playstation 2 a tento klenot ještě nemáte, tak si ho rychle sežeňte. Přicházíte nyní o jednu z nejlepších her na minulé generaci konzolí.

Prince of Persia: The Sands of Time

ps3ps2gcxbox
Ubisoft, Ubisoft Montreal / Ubisoft
Datum vydání hry:
6. 11. 2003
Žánr:
Plošinovka, Adventura
KARTA HRY
9/10

Komentáře