Pokkén Tournament DX

recenze  10
Martin Šmíd, 10. 10. 2017 0:39
Pokémony známe především díky filmům, seriálu nebo herní RPG sérii, která vycházela pro kapesní konzole od Nintenda. Sem tam se objevil i nějaký ten videoherní spin-off nebo pokus protlačit oblíbené potvory i do zcela nových herních žánrů, ale ne vždy se to úplně povedlo. Před zhruba rokem a půl se objevila pro konzoli Nintendo Wii U bojovka Pokkén Tournament, která sklidila vesměs pozitivní ohlas. Možná i proto se Nintendo rozhodlo, že jí dá další šanci a vytvoří jakousi definitivní edici, kterou vydá pro svoji současnou konzoli Nintendo Switch. Jak se povedla, se dočtete níže.

Recenzovaná verze: Nintendo Switch

Hned po spuštění hry se dostanete do celkem přehledného menu, které je zde tvořeno jakousi mapkou. Na ní máte několik možností, od klasické rychlé hry po docela propracovaný tréninkový režim, v němž se můžete naučit základy i pokročilejší bojové funkce. Začátečníkům to rozhodně doporučuji, protože jakmile se vrhnete na ostatní režimy, už vám hra nic nevysvětluje. Bere vás tak, že alespoň ty menší základy umíte. 

Dalo by se říci, že jakýmsi stěžejním režimem je tu ten příběhový, který se točí kolem zlého Mewtwa. Příběh je zde ale jen jako taková ta slabá omáčka kolem. Ve skutečnosti se musíte vydat i se svým Pokémonem do čtyř připravených turnajů a v nich vybojovat cennou trofej. Polapení Mewtwa je až vedlejší, důležité je porazit ostatní Pokémony a jejich trenéry. Každý turnaj přitom probíhá tak, že vás nejprve čeká jakási kvalifikační část, během níž se musíte dostat mezi nejlepších osm. Následně začne hlavní část, tedy play-off, abyste se mohli následně postavit nejlepšímu soupeři ve velkém finále. U příběhové kampaně je možná trochu škoda dvou věcí. Jednak bych ocenil, pokud by se turnaje od sebe nějak odlišovaly, protože prakticky jedou podle stejné šablony. Jen před vás házejí jiné Pokémony, které je navíc celkem lehké porazit. První polovina je až triviálně jednoduchá, v druhé přituhne, ale také nejde o kdo ví jak velkou výzvu. Jinak ale příběhový režim dokáže na nějaký ten čas zabavit, soubojů je hodně, navíc za každý zvládnutý jste odměněni body do levelování zvoleného Pokémona a rovněž získáváte peníze na nákup různých kosmetických věcí.

Příběhový režim vám sám o sobě může vydržet na několik večerů, pokud pochopitelně nebudete spěchat. Vývojáři následně připravili ještě režim Single Battle pro jednoho hráče, kde najdete tři další herní módy proti CPU. Novinkou ve Switch verzi Pokkén Tournament DX je mód Team Battle, v němž si vyberete až tři Pokémony, s nimiž se následně střetnete proti dalším třem, přičemž vyhráváte, pokud ostatní porazíte a vám alespoň jeden Pokémon zbude. Nabídku pak doplňují mody Basic Battle a Extra Battle se speciálními předměty. Tyto dva režimy chvilku asi zabaví, ale následně se určitě pustíte raději do hraní s reálnými hráči, o čemž se rozepíši ještě níže. 

Určitě se ptáte, za koho si můžete všechno zabojovat. Vývojáři pro Switch verzi připravili hned 21 různých Pokémonů, spíše těch známějších, kteří se pochopitelně neliší jen svým vzhledem, ale také schopnostmi a jedinečnými bojovými styly. Co Pokémon, to originál, ať už půjde o Pikatchu, Lucaria, Charizarda, Mewtwo nebo Suicunea. Jak budete za jednotlivé Pokémony hrát, můžete si je postupně lehce vylepšovat za zkušenostní body, aby více vydrželi, dávali větší rány a tak dále. Navíc si před každým zápasem můžete vybrat ještě z několika desítek podpůrných Pokémonů, které si můžete na bojišti přivolat, když se vám doplní speciální ukazatel. Podpůrní Pokémoni vám pochopitelně na bojišti trochu pomohou, když se vyskytnete v ne zrovna dobré situaci. V rozmanitosti bojů Pokkén Tournament DX nemá chybu a nestalo se mi, že bych se ani po desítkách zápasů nudil.

Singleplayerové režimy jsou fajn, ale když už se hru naučíte, určitě budete chtít změřit síly s dalšími hráči. Můžete pochopitelně na jedné konzoli offline, když si k hraní přizvete kamaráda, ale také skrze lokální síť nebo v online režimu. Ten nabízí jak klasické, tak hodnocené zápasy, kde vás pochopitelně čekají už jen lepší hráči, kteří umějí hru velmi dobře hrát, ale o to lepší je následně pocit, když je porazíte a stoupáte žebříčkem. Pokkén Tournament DX jsem chvilku v online testoval, přičemž jsem byl celkem překvapen, jak rychle mi nacházela spoluhráče a následně mě s nimi i spojovala. Vše je velmi rychlé, navíc jsem se nesetkal ani během samotného hraní s nějakým větším problémem, který by stál za zmínku. Online je tedy dle mého testování docela pěkně odladěn, přičemž potěší i možnost vytvářet si vlastní skupiny. Jen trochu zamrzí, že hra nenabízí nějaký kontakt s hráči, s nimiž hrajete. Stalo se mi, že jsem stejného hráče potkal zhruba třikrát, přičemž bychom si určitě vyměnili po těžkých a dost vypjatých zápasech několik slov, případně se domluvili na dalším zápase, ale tato možnost zde chybí. Snad bude přidána, až se Nintendo dokope k placené verzi své online služby.

Pokkén Tournament DX je pochopitelně jen jakousi kompletní edicí hry, která vyšla před více jak rokem pro Wii U. Nabízí ale nějakou přidanou hodnotu pro hráče, kteří vlastní původní verzi? Tady je odpověď hodně těžká. Kromě vylepšené grafiky, o níž se ještě zmíním v dalším odstavci, toho pravda moc dalšího nedostanete. Vývojáři přidali jen pět nových Pokémonů, mezi nimiž je Decidueye, Empoleon, Croagunk, Darkrai a Scizor. Ti pochopitelně mohou velké fanoušky potěšit, hraní za ně je minimálně zajímavé, ale tím pádným důvodem znovu investovat do nové verze nejsou, stejně jako novinka v podobě denních výzev. Ty před vás každý den předhodí nějaký ten souboj či výzvu, kterou, když splníte, budete odměněni dalšími body zkušeností pro své Pokémony. Popravdě si ale nedovedu představit, že by kvůli tomuto režimu někdo hru zapínal každý den, zvláště, když bodů zkušeností je dostatečné množství z kampaně či online režimu. Každý si tedy musí sám odpovědět, jestli se mu vyplatí koupit hru znovu, i když nabízí jen minimum zajímavých novinek. Nováčci ovšem nemusejí zase tak moc váhat, protože jde o solidní bojovku, která má dle soudě online části docela početnou základnu fanoušků.

Vizuálně vypadá Pokkén Tournament DX celkem solidně. Určitě nenadchne, protože na to má prostředí až moc strohé a ani samotní Pokémoni zrovna nemají detailů na rozdávání, ale na druhou stranu nezklame. Sice se vývojáři sem tam snažili přidat oproti Wii U verzi nějaký ten nový efekt či vše vyhladit, ale to pochopitelně úplně nestačí. Vizuálně tedy jde jen o lehčí nadprůměr, což ostatně platí i o ne moc přesvědčivém ozvučení a hudebním doprovodu, který je spíše nevýrazný.

Pokkén Tournament DX je kvalitní bojovka, která fanoušky Pokémonů určitě zaujme, zvláště ty, jimž původní Wii U verze utekla. Ti by měli určitě nákup zvážit, protože se budou dobře bavit v singleplayeru i v multiplayeru, ať už díky povedenému soubojovému systému nebo zajímavým potvůrkám s vlastními styly boje. Pro majitele původní verze je tu ale příliš málo novinek, které by lákaly k samotnému nákupu. 

Pokkén Tournament DX

nsw
Nintendo, Nintendo
Datum vydání hry:
22. 9. 2017
Žánr:
Bojovka, Arkáda
KARTA HRY
8/10

Komentáře