Pokémon X

recenze  11
Leon, 28. 10. 2013 20:30
V jednoduchosti je síla. Nintendo mělo vždy velké štěstí na nápady, které měly ve své jednoduchosti údernou zábavnost, díky čemuž se stále udržuje v popředí a z hlediska oblíbenosti hravě strčí do kapsy i konkurenční giganty Sony a Microsoft. Mario nebo Zelda jsou toho jasným příkladem, ale o přední příčky popularity se musí již více jak patnáct let dělit s fenoménem kapesních příšerek Pokémon, který si během let dobyl všechny kontinenty světa a dokázal zamotat hlavu dětem i dospělým. V našich končinách si Pokémoni přízeň získali hlavně a především díky téměř nekonečnému anime seriálu, který před mnoha lety začala jako první vysílat nejmenovaná komerční televize, která si na začátku zřejmě jen těžko dokázala představit, jaký povyk u nás tyto roztomilé příšerky vyvolají.

Že seriálu a později i několika celovečerním filmům předcházela hra Pokémon Red & Blue pro Game Boy, jež byla vydána již roku 1996, u nás tehdy věděl jen málokdo. A bylo to právě toto RPG, které položilo základy jednoduchému, návykovému a zábavnému šílenství, jež nese všechny znaky toho, v čem si Nintendo klestí cestu vpřed již dlouho. Nehledě na to, že samotný princip Pokémonů, tj. rozvoj hrdiny i jeho příšerek, je přímo ztělesněním základů žánru, který stojí na progresu hrdinů. Po mnoha kvalitních hrách s Pokémony, jejichž pouhým vyjmenováním bychom zabrali celý další odstavec, se na Nintendo 3DS představuje titul Pokémon X and Y, který představuje Pokémony šesté generace, tedy pokud přistoupíme na svérázná pravidla tvůrců a jejich teorii evoluce, jež je zaznamenána v Pokédexu, neboli přenosné Wiki každého správného trenéra Pokémonů.

Stejně jako v minulých případech, tak i tentokrát se vývoje dalšího dobrodružství Pokémonů ujali vývojáři z Game Freak, kteří ve spolupráci s Nintendo a také The Pokémon Company, jež vlastní všechna práva a tím pádem i udílí licence na pokémonský fenomén, zvolili netradiční a zajímavou formu distribuce. Na pultech obchodů se totiž současně objevily dvě edice téže hry. První obsahuje Pokémona Xernease, druhá pak Yveltala. Od sebe se tak liší pouze v názvu a jiném cover artu. A protože se výše zmiňovaní vzácní a sběratelští Pokémoni vyskytují jen ve svých edicích, je důležité se předem seznámit s tím, jaké vlastnosti mají, jinak byste mohli později zalitovat, že jste si nezvolili toho, který by vám sedl lépe svým vzhledem i vlastnostmi. Je také nutné upozornit, že v některých online obchodech mohou mít obě edice naskladněné pod jednou kartu a pokud prodávající rozdíl neznají, mohou vám nadělit jinou edici, než kterou jste chtěli. Upozorňujeme z toho důvodu, že u nás lidé tento problém asi nebudou řešit stejně jako Japonci, kteří si ve většině případů raději objednávali obě verze. Jen ještě podotkneme to, co je zřejmě jasné, ale jistota je jistota: obě edice se prodávají za stejnou cenu. Hra je také k dispozici ke stažení na Nintendo eshop.

Svým žánrovým zaměřením je Pokémon X/Y japonské RPG, které je promícháno adventurními prvky, avšak na rozdíl od běžných zástupců žánru stojí pokémonská gamesa na jiných pilířích. JRPG nejčastěji sázejí na příběh, který mnohdy upozaďují na úkor hratelnosti, což spolu s často infantilním vzezřením odrazuje většinovou hráčskou populaci, jenže u Pokémonů je tomu přesně naopak, neboť tady je příběh devalvován jen na základní koncept celého universa, díky čemuž naopak vyniká hratelnost. Vše se točí okolo hráčem vytvořené dětské postavy, kterou si každý uplácá hned na začátku podle jednoduchého tutoriálu. Ta se jednoho krásného rána probudí do nejdůležitějšího dne svého života. Završuje totiž první velké jubileum, což ve světě Pokémonů znamená zásadní zlom. Z dítěte se stává dospělý a vyráží na cestu po světě, aby se stal licencovaným trenérem a podle toho, kolik výsledků bude za sebou mít na tomto poli, tím se bude měřit míra jeho úspěšnosti. Velká nadsázka, kdy děcko ne vyšší než metr dá rodičům vale jednou dvěma větami a vyráží do cizích a nebezpečných krajů, je pro Pokémony příznačná, ale to neznamená, že by hru srážela, ba právě naopak. Je to totiž právě jednoduchost, střídmost pravidel a ničím nerušená cesta, která ze hry dělá nevšední počin v době, kdy se většina dnešních her naopak snaží hráče spoutat svými pravidly a vnucovat mu svou představu o tom, jak v jejich vytvořeném světě fungovat.

Tentokrát je děj zasazen do regionu zvaném Kalos, který je podle slov tvůrců inspirován geografií a krásami Francie. Střed regionu, velké a významné Lumiose City, má poté inspiraci v samotné Paříži. Převážně lesy tvořený Kalos je kulisami dobrodružné cesty vašeho hrdiny, který v doprovodu svých dětských přátel opouští rodné Vaniville Town, aby se jednoho dne stal mistrem Pokémonů. V tom se mu bude snažit zabránit množství překážek kladených nejen zdivočelými Pokémony, ale také většinou arogantními a bojovně naladěnými trenéry Pokémonů i nejedním záporákem, jenže to už bychom zabíhali do detailů příběhu, který je sice plochý a jednoduchý, avšak najdou se v něm i silnější momenty. Rozhodující je však hratelnost, a ta je opravdu hutná, dokonce bychom se nebáli říci, že Pokémon X and Y, který se nese od začátku až do konce na vlně naivního dětského snu, je v tomto aspektu mnohem lepší, nežli většina JRPG, která se snaží tvářit vážně. Hlavní hrdina je sice středem pozornosti, ale skutečnými postavami jsou pochopitelně sami Pokémoni. Hned na samém začátku hry se před hráčem otevře možnost ovlivnit svou začínající trenérskou kariéru, když dostane na výběr ze tří startovních Pokémonů, z nichž každý má jiné vlastnosti: a to Chespina (travní typ), Fennekina (ohnivý typ) a Froakie (vodní typ). Po zvolení správného Pokémona následuje jeho pojmenování a nic již nebrání v zahájení dokonale propracovaného systému chytání Pokémonů a sbírání trenérských úspěchů.

„Hned na samém začátku hry se před hráčem otevře možnost ovlivnit svou začínající trenérskou kariéru, když dostane na výběr ze tří startovních Pokémonů, z nichž každý má jiné vlastnosti: a to Chespina (travní typ), Fennekina (ohnivý typ) a Froakie (vodní typ).“

Hnacím motorem každého správného RPG je bojový systém, neboť jedině ten má tu moc přesvědčit hráče, aby tomuto časově náročnému žánru věnovali desítky hodin svého volného času. U Pokémon X and Y je bojový systém zvládnutý na jedničku s hvězdičkou, takže investování času se zde rychle vrátí v podobě hutné zábavy, která vydrží na několik desítek hodin, nemluvě o tom, že online prvky, jichž hra využívá až do závratné hloubky, herní dobu natáhnou o další desítky hodin. Díky tomu je poměr ceny a trvanlivosti nesrovnatelný. Každý Pokémon ve hře má své statistiky a po každém vyhraném souboji získá zkušenostní body, které zvyšují jeho Level, a tím pádem i jeho schopnosti. Zároveň se učí nové útoky. Je povzbuzující vědět, že vývoj Pokémonů, stejně tak jejich navolení do party, včetně používání skillů, je plně v rukou trenéra, tedy vás. Zřejmě je zbytečné vysvětlovat, jakým způsobem funguje chytání nových Pokémonů, protože pojem „Poké Balls“ je všeobecně známý. Většina Pokémonů navíc po získání určitého Lv projde evolucí a změní se ve vyšší vývojový typ, tedy pokud budete chtít, jelikož je možné evoluci zabrzdit a přistřihnout jí křidélka. Ach, co jen by za to příroda dala? Pokémonů šesté generace je ve hře 69, včetně dvou již zmiňovaných, kteří se vyskytují v opačných edicích, a to nemluvě o starých známých z minulých generací, oblíbeného Pikachu nevyjímaje. Ten, kdo má touhu vlastnit všechny příšerky - a takových zrovna málo nebude - může využít funkce sdílení dat a mezi ostatními hráči si Pokémony nejen vyměňovat, ale také se utkávat v regulérních soubojích. A popravdě řečeno, AI ve hře není příliš na vysoké úrovni, takže jistě hlavně zkušenější hráči uvítají možnost změřit síly s někým, kdo má mozek a umí ho používat.

Obtížnost hry není nikterak velká, za což může do jisté míry bohužel zacílení Pokémonů na mladší publikum a hráče patřící do skupiny nenáročných. To ale v žádném případě neznamená, že by se dalo hrou projít jako pomyslný nůž máslem, protože některé nepovinné questy už vyšší obtížnost pochopitelně mají, a to nemluvě o tom, že různé typy Pokémonů se navzájem kontrují, takže je potřeba volit si partu tak, aby se v ní vyskytovalo co nejvíce elementů, které je nutné správně využít při bojích, jelikož například Pokémon ohnivého typu je proti vodnímu trochu v nevýhodě. Kromě obvyklých soubojů nabízí Pokémon X and Y mimo jiné také vzdušné bitvy, kterých se mohou účastnit pouze vzdušní Pokémoni nebo párové duely, kdy se proti vašim Pokémonům postaví i vícero nepřátel najednou.

Co hru jako celek vytahuje vysoko nad předešlé pokémonské podniky a dokopává jí k vyššímu hodnocení je míra péče, kterou můžete Pokémonům věnovat. Prostřednictvím Pokémon-Amie lze s Pokémony komunikovat prostřednictvím dotykového displeje a kamery, hrát si s nimi a dokonce i ovlivňovat to, jak se budou chovat v boji. Díky položce Super Training zase můžete hrát různé zábavné a chytlavé minihry, díky kterým je možné rozvíjet základní statistiky Pokémonů. O online vychytávkách jsme již částečně hovořili, ale je ještě nutné zmínit několik podstatných prvků v této oblasti, které hra představuje. Především je nutné zmínit, že vyhledávání online hráčů za pomoci Player Search System (PSS) je velmi snadné a rychlé. Funkce Caster Halo umožňuje přijímat zprávy a aktualizace. Dále zde je například O-Power, kde lze dočasně navýšit statistiky Pokémonů, což uvítáte například v situaci, kdy je boss, jenž stojí proti vám, příliš silný, nebo Global Trade Systém, díky kterému si můžete s ostatními hráči vyměňovat informace o Pokémonech, se kterými jste se setkali/nesetkali. Pokračovat bychom mohli i dále, ale není to nutné, stačí totiž říct, že co se týče obsahu online pomůcek a možností, které lze přes síť dělat, je jich tolik, že z toho jde až hlava kolem.

„Co hru jako celek vytahuje vysoko nad předešlé pokémonské podniky a dokopává jí k vyššímu hodnocení je míra péče, kterou můžete Pokémonům věnovat.“

Máme-li hovořit o technickém zpracování hry, pak u nás panuje spokojenost. Plně 3D polygonová grafika má už sama o sobě neodolatelné kouzlo a rozhýbává svět Pokémonů do živoucí krásy. Obzvláště, když zapnete 3D funkci. Bohužel je nutné zmínit, že 3D efekt funguje pouze během bojů, neboť ve hře samotné se automaticky vypne, aby poté v bojích okamžitě naskočil. Je pravda, že design prostředí není příliš oslňující a ani s variabilitou dungeonů si tvůrci hlavu příliš nenamáhali, ale vše kompenzuje zdařilé ztvárnění postav. Na poměry handheldu se jedná o lepší průměr, nehledě na to, že Nintendo nikdo neždímalo ze svých konzolí maximum výkonu, sází totiž na jiné priority. Kde ale musíme vyseknout hře naprosté uznání je soundtrack. Ten je více než dobrou náplastí na absenci dabingu a obvyklé pokémonské žvatlanice. Během bojů hraje svižný song, který se dere pod kůži a bičuje hráče k odvážným výpadům vpřed, v městech naopak roztomilé rytmy uklidňují a navozují veselou atmosféru. Soundtrack tak plní důležitou funkci, udržuje totiž po celou dobu hraní hráče v soustředěném zájmu a svou lehkostí umožňuje hodit za hlavu starosti a svízele běžného dne a na čas se ukrýt do snového světa, kde je lehkost osvěžující a působí jako balzám na duši.

Hodnocení bylo v tomto případě snadné. Bohatá hratelnost, příjemné audio-vizuální zpracování a především možnost se dokonale vyřádit s přáteli skutečnými i těmi po síti činí z Pokémon X and Y hru klasického nintendovského střihu, kdy obsah jednoznačně vítězí nad formou a předsudky. Fanoušci Pokémonů budou nadmíru spokojeni a noví hráči příjemně překvapeni. Toto je hra, kvůli které kdysi Nintendo 3DS vyšlo, hra, jenž nabízí zábavu, zábavu a ještě jednou zábavu. Tedy třikrát hurá pro Pokémony.

Pokémon X/Y

3ds
Nintendo, Game Freak
Datum vydání hry:
12. 10. 2013
KARTA HRY
9/10

Komentáře