Podle nových zjištění měl Bobby Kotick o řadě incidentů v rámci Activision Blizzard vědět, na situaci zareagoval i Jim Ryan a Phil Spencer

novinka  29
Martin Šmíd, 19. 11. 2021 0:36
Koncem července kalifornský úřad pro spravedlivé pracování podmínky podal žalobu na společnost Activision Blizzard. Po dvouletém vyšetřování totiž zjistil značná pochybení, co se týče firemní kultury, které vedla ke zneužívání a obtěžování žen na pracovišti, ale také nerovné ohodnocení a pracovní podmínky. Kvůli těmto obviněním odešlo následně hned několik vysoce postavených zaměstnanců, přičemž následně bylo slíbeno, že se vše důkladně prošetří, aby se to už do budoucna neopakovalo. K nápravě se přitom zavázal i přímo prezident Activisionu Blizzard Bobby Kotick, který prohlásil, že bude do budoucna nulová tolerance k jakémukoliv nevhodnému chování na pracovišti.

I proto jako rozbuška působí nový článek Wall Street Journal, podle něhož měl Kotick o velkém množství incidentů vědět, ačkoliv tvrdil opak. Měl dokonce krýt viníky a některá nařčení podle článku nebral vážně, či je naprosto ignoroval. Sám pak měl v roce 2006 vyhrožovat své asistentce smrtí. Za toto se měl následně omluvit, přičemž vše bylo vyřešeno mimosoudně finančním odškodněním. Možná i díky tomu, že si jeho asistentka výhružku nahrála, takže měla důkaz. Kotick výhružku neměl podle svých slov myslet vážně a měla být řečena v emocích. O rok později pak měl Kotick vyhodit letušku svého soukromého letadla, která si měla stěžovat na sexuální obtěžování ze strany pilota.

Ve článku je zmíněn i jeden z nyní už bývalých šéfů studia Treyarch, Dan Bunting, který měl v roce 2017 obtěžovat kolegyni. Ta si na něj následně stěžovala, Activision vše prošetřil a doporučil Buntingovo propuštění. Byl to ale právě Kotick, který se za něj měl postavit a umožnil mu na své pozici zůstat, pod podmínkou, že bude docházet do poradny na sezení. O rok dříve se pak mělo odehrát znásilnění zaměstnankyně v rámci studia Sledgehammer Games, o němž měl Kotick také vědět.

Určitě víte, že v létě opustil studio Blizzard jeho dlouholetý prezident J. Allen Brack, jemuž současná kauza zlomila vaz. Nahradila ho dvojice dvojice Jen Oneal a Mike Ybarra, přičemž Jen Oneal nedávno odešla. Podle článku to mělo být hlavně z důvodu, že neměla stejný plat jako její mužský kolega. Sama navíc přiznala, že byla v minulosti sexuálně napadena. Ačkoliv tedy Bobby Kotick prohlašoval, že si jsou všichni rovni, tato událost měla ukázat, že tomu tak zatím není.

Kvůli novým zjištěním začali zaměstnanci společnosti Activision Blizzard protestovat a požadovat Kotickův odchod, stejně jako investoři ze skupiny SOC Investment Group. Kvůli tomu pak měla proběhnout online schůzka vedení, kde mělo dojít k zodpovězení řady závažných otázek. Během schůzky mělo následně zaznít, že není důvod požadovat odchod Koticka, protože Wall Street Journal nemá mít pro svá tvrzení důkazy. Bylo to přitom právě vedení Activision Blizzard, kterému měl Kotick vše tajit.

Zatímco vedení stačilo Kotickovo vyjádření, s ním rozhodně nejsou spokojeni partneři společnosti Activision Blizzard. Jim Ryan, šéf Sony Interactive Entertainment, byl z nových zjištění zaskočen a značně rozčarován. "Ihned po zveřejnění článku jsme se obrátili na Activision Blizzard, abychom vyjádřili znepokojení a zeptali se, jak bude obvinění řešit. Domníváme se, že jeho reakce na situaci není správná," napsal Ryan v dopisu, který získal a následně zveřejnil Bloomberg. Se situací není spokojen ani Phil Spencer, šéf Xbox divize, který použil ještě tvrdší slova a začal na Activision vyvíjet velký tlak. V dopise zaměstnancům napsal, že je hluboce raněn událostmi, a že tento typ chování nemá v herním odvětví místo. I proto má nyní vyhodnocovat vztah se společností Activision Blizzard. Právě nespokojenost klíčových partnerů může být ve výsledku klíčové a jejich tlak může stát Koticka místo. 

Zdroj: Bloomberg, VGC

Call of Duty: Vanguard

ps4xoneps5xsx
Activision Blizzard, Sledgehammer Games
Datum vydání hry:
5. 11. 2021
Žánr:
Střílečka
KARTA HRY
7/10

Komentáře