PlayStation VR - Hry

special  40
Martin Šmíd, 20. 6. 2016 14:20
Na konzoli PlayStation 4 se letos dostalo a ještě dostane velké množství velkých zajímavých her jako The Last Guardian, Gravity Rush 2 nebo Battlefield 1, ale nesmíme zapomenout ani na přicházející virtuální realitu, kterou Sony v posledních měsících hodně propaguje. Je pochopitelně otázka, jestli uspěje a jde o onen revoluční krok v hraní her, každopádně po skončené E3 máme alespoň malou představu o tom, jaké hry si budeme moci v prvních měsících s VR headsetem zahrát.

Když Sony v březnu oznámila cenu svého headsetu PlayStation VR, mnozí ji pasovali hned na jasného vítěze v právě rozbíhající se VR válce, do níž vstoupil i Oculus Rift a HTC Vive. Ačkoliv se Sony nemůže s konkurencí rovnat, co se kvality headsetů a grafiky her týče, hlavně díky faktu, že je omezována jasně daným hardwarem konzole PlayStation 4, zatímco konkurence může těžit z výkonu výkonných počítačů za několik desítek tisíc, má ještě jeden velký trumf. A tím jsou samotné hry, což ukázala právě skončená E3. Už tento rok by mělo jít do prodeje přes 50 her a další desítky her v příštím roce, takže alespoň v dohledné budoucnosti se plánuje velká podpora. Protože nás nabídka her pro PlayStation VR docela zaujala, rozhodli jsme se připravit tento článek.

Nejdříve bude ale nejlepší si headset PlayStation VR trochu představit, abyste věděli, co si můžete za zhruba jedenáct tisíc v říjnu koupit. Ano, headset bude v prodeji i u nás v České republice, ačkoliv je otázka, kolik kusů se k nám v první vlně dostane. Sony už nyní varuje, že počítá s počáteční velkou poptávkou, kterou nebude moci uspokojit. Každopádně headset je navržen tak, abyste ho mohli jednoduše zapojit do konzole PlayStation 4 a začít hrát. Na tuto maximální uživatelskou přístupnost Sony hodně sází a je velkým plusem jejího headsetu, který se může pyšnit 5,7‘‘ OLED displejem, do něhož je možné vysílat signál až ve 120 snímcích. Kromě her pro něj určených má být možné zapnout každou stávající PS4 hru ve speciálním Cinematic režimu v headsetu, ačkoliv Sony už dříve potvrdila, že tímto hry trochu utrpí na vizuální kvalitě, protože někde si ten výkon PSVR vzít musí. Každopádně to vypadá, že i tak půjde o zajímavou funkci, která může mnohé hráče zaujmout, třeba pokud nebudou mít zrovna volnou televizi. Nyní už ale pojďme na hry.


Resident Evil 7 Biohazard
Že Capcom připravuje sedmý Resident Evil se tak nějak vědělo, spekulovalo se i o návratu k hororovým kořenům, přesto oznámení překvapilo mnohé fanoušky. Resident Evil 7 totiž mění kompletně pohled na scénu, jedná se o first-person adventuru se spoustou hororových a lekacích momentů, v níž má být hlavní průzkum prostředí a řešení hádanek, a až pak někde vzadu je akce. Ta má být podle Capcomu rovněž přítomna, ačkoliv ji demoverze neobsahovala, ale rozhodně už nebude tím hlavním, jako tomu bylo v posledních dílech, a rovněž můžete zapomenout na nějaké to kooperativní hraní, během něhož byste kosili jednoho zombíka za druhým. se svým kamarádem A když už jsme u předchozích dílů, Resident Evil 7 Biohazard se odehrává po událostech Resident Evil 6, přičemž bychom se měli podívat do zlověstného polorozpadlého panství s plantážemi na americkém venkově. Vývojáři zatím další podrobnosti bohužel tají, ale už nyní víme, že Resident Evil 7 vyjde koncem ledna příštího roku a bude plně hratelný s PlayStation VR.

Gran Turismo Sport
Fanoušci Gran Turismo série se v letošním roce konečně dočkají nového dílu od studia Polyphony Digital, který sice nenese v názvu sedmičku, ale to by měl být jen menší detail. Nový díl bude v základu obsahovat 137 Super Premium vozidel, která budou zpracována do posledního detailu. Poprvé v sérii bude přítomen i editor pro vytváření vlastních polepů na vozidla, které bude možné sdílet mezi ostatními hráči. Hra má podle vývojářů nabídnou 19 lokací a 27 tratí, včetně nové Tokyo Express Way, vrátit se mají i Dirt tratě a některé z předchozích dílů. Na začátku se myslelo, že je Gran Turismo Sport jen čistě online dílem se dvěma odlišnými šampionáty, jak se ale nedávno ukázalo, přítomen bude i singleplayer obsahující 110 nejrůznějších eventů, takže i hráči samotáři si přijdou na své. Zatím není jasné, jak moc bude hra využívat VR headset. Vývojáři si přejí, aby bylo Gran Turismo Sport hratelné celé skrze VR headset, na čemž nyní pracují, je ale otázka, jestli to na launch stihnou. Pokud se tak ale stane, bude Gran Turismo Sport pádným důvodem k nákupu VR headsetu ještě letos.

Ace Combat 7
S Ace Combat sérií to v posledních letech vypadalo tak nějak všelijak, a proto fanoušky určitě potěšilo oznámení sedmého dílu, který se má vrátit ke kořenům značky. Na hře opět pracují vývojáři ze studia Project Aces, kteří slibují intenzivní bitvy ve vzduchu, zatím největší počet letadel, a také propracovanou příběhovou kampaň i zábavný online multiplayer proti ostatním hráčům. Jinak toho o sedmém díle Ace Combat série tolik nevíme, hra byla oznámena koncem minulého roku s podporou pro PlayStation VR, ale letos během E3 jsme se o ní nic nového nedozvěděli.

PlayStation VR World
Londýnské studio Sony připravuje na launch PlayStation VR kolekci pěti menších her pod názvem PlayStation VR World. Zatím je dle mého nejzajímavější hrou v balíčku Ocean Descent, v němž se ponoříte v kleci proti žralokům do hlubin oceánu a budete moci obdivovat hejna tropických ryb, korálové útesy, ale i nebezpečné predátory, mezi nimiž je pochopitelně i velký bílý žralok. Druhou hříčkou je VR Luge, v níž se budete vrhat na sáňkách dolů velkou rychlostí rušnými ulicemi, přičemž úkolem bude vyhýbat se všelijakým překážkám. Zajímavější hrou v balíčku je first-person střílečka The London Heist odehrávající se v Londýně, v níž budete muset likvidovat členy nepřátelských gangů, ale i infiltrovat nejrůznější lokace, abyste získali drahocenné věci. V hříčce Danger Ball budete muset hlavičkovat míč, Scavengers Odyssey vám dá možnost ovládat velkou mimozemskou loď. Jedná se o klasickou startovní kolekci, jejíž úkolem je hlavně ukázat, čeho je PlayStation VR schopný.


Robinson: The Journey
Studio Crytek před zhruba rokem prezentovalo technologické demo svého Crytek enginu pro VR headsety, kterého si všimli i v Sony. Neváhali proto kontaktovat Crytek, aby ukázku rozpracoval do plnohodnotné hry, která vyjde exkluzivně pro PlayStation VR. V ní budete hrát za Robina, mladého chlapce, který nouzově přistane se svojí lodí Esmeralda na záhadné planetě, která se zatím nachází v období jury. Pochopitelně se bude jednat o first-person adventuru, v níž budete muset odhalit tajemství zdejšího světa, i za pomoci robotického pomocníka, v němž potkáte řadu pravěkých tvorů, mezi nimiž je i Tyranosaurus Rex. Hra Robinson: The Journey bude dostupná během října.

Batman: Arkham VR
Vývojáři z Rocksteady Studios si sice chtěli od Temného rytíře odpočinout, ale jak sami říkají, když za nimi přišla Sony s nabídkou na VR hru z oblíbeného DC univerza, nešlo odmítnout. Nový díl se pochopitelně značně liší, protože jde o first-person adventuru, v níž musíte vyšetřovat různá místa činu jako detektiv, kterým ostatně Batman hlavně ve svých začátcích v komiksu vždy byl, v čemž vám budou pomáhat nejrůznější hračky. Vývojáři slibují, že se podíváme do nejrůznějších míst po městě Gotham, nebude chybět ani Wayne Manor a the Batcave. Batman: Arkham VR je zatím jednou z nejzajímavějších her, která byla pro PS VR oznámena, navíc má být dostupná hned na launch.

Rigs Mechanized Combat League
Studio Guerrilla Cambridge už několik let připravuje velkou arénovou multiplayerovou akci RIGS, která má hráče vrhnout do bojového sportu v budoucnosti - Mechanized Combat League (Liga mechanizovaných sportů). V ní získáte kontrolu nad velkým množstvím nejrůznějších bojových strojů označovaných jako RIGS, každý má mít odlišné bojové vlastnosti i zbraně, abyste měli možnost si vybrat toho, který bude nejvíce sedět k vašemu hernímu stylu. Ačkoliv je RIGS zaměřen hlavně na multiplayer, neměla by chybět ani kampaň pro jednoho hráče, v níž by mělo být možné si odemknout výkonnější stroje a další bonusy, abyste byli do pozdějšího online zápolení dostatečně připraveni. Hra RIGS Mechanized Combat League vyjde na launch PlayStation VR.

Farpoint
Sony během své tiskové konference na E3 oznámila připravovanou first-person akční hru Farpoint od vývojářů ze začínajícího studia Impulse Gear, která se odehrává na cizí planetě po neplánovaném nouzovém přistání. Vývojáři v oznámení říkají, že má jít i svým způsobem o survival záležitost, protože se budete muset na začátku naučit přežívat jen s minimem vybavení, přičemž hlavním cílem má být je najít havarovanou vesmírnou stanici zvanou Pilgrim, a spolu s její posádkou se dostat domů. Je ale jasné, že jak budete prozkoumávat mimozemskou planetu, projde vám rukama velké množství primárních a sekundárních zbraní. Zajímavostí určitě je, že hra bude podporovat i kooperativní hraní s kamarádem skrze PlayStation Network, takže na mimozemské neřády nebudete muset být sami. Farpoint je jednou z těch nejzajímavějších her pro PlayStation VR, jen je škoda, že zatím neznáme datum vydání.

EVE: Valkyrie
Studio CCP Games bylo mezi prvními, které oznámilo podporu pro headset PlayStation VR. Připravuje pro něj vesmírnou střílečku EVE: Valkyrie, která by měla být prošpikována adrenalinovými a taktickými bitvami. „Vybojuj si slávu i bohatství na samém okraji vesmíru. Staň se žoldákem a prodej svou palebnou sílu za pořádný balík, nebo se dej ke galaktickým pirátům, kteří touží po bohatství. Dokonce si můžeš založit i vlastní klan psanců a vést je do boje. Užívej si intenzivní souboje s 360stupňovou svobodou a bojuj ve vzdálených hvězdných soustavách, pilotuj těžce obrněné stíhačky a vrhej se do masivních týmových bitev. Během hraní si zpřístupníš celou řadu vylepšení: nové dovednosti a schopnosti, úpravy lodí, novou silnou výbavu i výzbroj. To všechno ti pomůže zdolat stále nebezpečnější nepřátele,“ stojí na oficiální stránce hry. EVE: Valkyrie by měla být dostupná na launch headsetu PlayStation VR, takže se na ní budete moci vrhnout už v říjnu.


Eagle Flight
Koncem minulého roku oznámil Ubisoft svoji první VR hru Eagle Flight, v níž se hráč chopí orla a bude s ním létat ulicemi Paříže ve firs-person pohledu. Jak jsme se ale dozvěděli letos během E3, hlavní ve hře bude multiplayer pro šest hráčů v několika různých režimech, jak se ostatně můžete sami přesvědčit vedle článku, kde naleznete poslední gameplay video. Hra Eagle Flight by měla být připravena na launch PlayStation VR.


Until Dawn: Rush of Blood
Hororová adventura Until Dawn od vývojářů ze studia Supermassive Games nakonec dokázala překvapit svoji velkou kvalitou, což se následně projevilo i na prodejích. Vývojáři se proto mohli hned vrhnout na spin-off Rush of Blood, který se od původní hry značně liší. Už třeba tím, že jde o klasickou kolejnicovou střílečku, v níž se musíte na začátku vyzbrojit nejrůznějšími zbraněmi a následně se dát do střelby nejrůznějších nepřátel v podobě zombií a dalších monster, navíc vývojáři chtějí zaujmout i hororovou atmosférou se spoustou lekacích momentů. Své výkony v jednotlivých úrovních byste měli mít možnost srovnávat s kamarády či hráči z celého světa. Ačkoliv Rush of Blood asi nebude tou nejoriginálnější hrou, fanoušky Until Dawn by mohl zaujmout.

Star Wars Battlefront X-Wing VR Mission
Tahle hra byla oznámena už letos během jara, a protože je Star Wars v současnosti v oblibě, upínala se na ni velká pozornost, i vzhledem k tomu, že nikdo moc nevěděl, o co přesně půjde. Až E3 odhalilo, že v této hře, či spíše hříčce, na níž se podílejí studia DICE a Criterion, usedneme do kokpitu X-Wingu a budeme plnit v něm několik misí. O hře jako takové jinak toho zase moc nevíme, EA je skromná zatím i na gameplay záběry, takže musíme počkat. Dobrou zprávou ovšem je, že pokud máte na PlayStationu 4 akci Star Wars Battlefront, budete si moci X-Wing VR Mission stáhnout jako DLCčko bez dalších poplatků.


Golem
Sony se koncem minulého roku dohodla s novým studiem Highwire Games (spoluzakladatel je Martin O'Donnell, autor hudby k Destiny a Halo sérii) na vytvoření adventury Golem pro PlayStation 4 a headset PlayStation VR. Ve hře je hlavní hrdinkou těžce nemocná dívka, uvázaná na lůžko, která může okolní svět prozkoumávat díky golemovi, mající různé velikosti a schopnosti. Sama dívka se dokáže jen stěží dostat na okraj postele a rozhlížet se po malé chatě, ve které se nachází. Hra má být podle vývojářů z větší části založena na průzkumu a řešení hádanek, ale dojít má sem tam i na nějaký ten souboj. Golem je v současnosti ve vývoji a nemá zatím stanovené datum vydání, ale pracují na ní zkušení vývojáři, takže bychom se mohli dočkat kvalitního a hlavně originálního zážitku.


Here They Lie
Talentované studio Tangentlemen během E3 oznámilo psychologický horor Here They Lie, který vzniká ve spolupráci se Sony. V něm se ocitnete v děsivém surrealistickém světě, které obývají podivná a škodolibá stvořeními. „Za každým rohem se ukrývají nepředstavitelné hrůzy. Drží se z dohledu, straší a napadají tvé myšlenky. Odvážíš se vydat se do hlubin své mysli a konfrontovat samotnou podstatu své existence?“ stojí v oznámení vývojářů. Hra Here They Lie by měla vyjít exkluzivně pro PlayStation VR během podzimu letošního roku.

Tethered
Strategickým hrám se obecně nikdy na konzolích moc nedařilo (nějaká ta výjimka potvrzující pravidlo se sem tam našla), ale změnit by to chtěla hra Tethered, která si bere hodně inspirace v klasikách jako Populus nebo Black and White. „Hraješ za Spirit Guardiana (Duchovního Strážce) a musíš se postarat o své lidičky. Jejich nádherným souostrovím zmítá chaos - každou noc na něj útočí zlovolná stvoření. Jen ty máš moc nastolit opět rovnováhu. Získávej starověkou a tajemnou životní sílu známou jako Spirit Energy (spirituální energie) a pomocí elementálních sil pomoz lidičkám postavit osadu a připravit se na příchod noci. Ve dne musíš lidičkám radit co a jak, aby v noci dokázali přežít. Je potřeba získávat suroviny a stavět budovy a nakonec získat dost síly a zbavit se hrozivých stvoření jednou provždy,“ stojí na oficiální stránce vývojářů, kteří dříve pracovali na hrách jako LittleBigPlanet nebo Motorstorm.

Seznam her výše je pochopitelně jen malou ochutnávkou, protože Sony se nedávno pochlubila, že v současnosti pro PlayStation VR vytváří hry několik stovek studií. To je solidní podpora pro začínající platformu, která by měla podle mnohých změnit hraní her. Oznámena ostatně byla už třeba i rytmická akční hra Rez Infinite, která má navazovat na svého populárního předchůdce z druhého PlayStationu. Lákavě zní i možnost si zahrát ve VR povedenou twin-stick střílečku Super Stardust, která se v posledních letech objevila prakticky na všem, co nese logo PlayStation. Fanoušci Psychonauts se do oblíbeného světa budou moci ovšem vrátit už letos v říjnu, protože vyjde spin-off Psychonauts in the Rhombus of Ruin, který se odehrává mezi prvním a připravovaným druhým dílem. Hlavním hrdinou je opět Raz, člen tajné skupiny agentů, přičemž se má jednat o first-person adventuru zaměřenou na řešení hádanek a průzkumu prostředí, samozřejmostí jsou i rozhovory s nejrůznějšími postavami, které během putování potkáte.

Mezi dalšími zajímavými projekty pro PlayStation VR je třeba roztomile se tvářící first-person adventura Dead Bug Creek, případně hudební hra Harmonix Music VR, logická záležitost Tumble VR nebo first-person střílečka Final Fantasy XV VR Experience ve stylu House of the Dead, v níž se chopíte role blonďaté dívky Prompto. Samozřejmě, hratelnost v této menší hříčce moc klasické Final Fantasy nepřipomíná, ale pokud se vám patnáctý díl bude líbit, mohli byste si ho obohatit o nevšední zážitek. Ubisoft kromě své orlí multiplayerové hry připravuje i kooperativní dobrodružství Star Trek Bridge Crew, v níž bude hlavní ovládání lodi Aegis (každý má mít odlišnou roli – kapitán, inženýr a tak dále), která by měla být prakticky totožná se slavnější Enterprise. Podporu pro VR má mít i očekávaná bojovka Tekken 7, která vyjde začátkem příštího roku. Těžko čekat, že si budeme moci s headsetem užít klasické souboje, spíše bude přítomen nějaký speciální mód pro VR.

Zajímavě pak zní i adventura The Mars 2030 Experience, na níž se podílí přímo NASA, která by měla hráče vzít na Mars, na němž budou připraveny různé kratičké mise, založené na prozkoumávání. Letos v dubnu byla oznámena epizodická adventura Loading Human od vývojářů ze studia Maximum Games, která má stavět na propracovaném příběhu odehrávající se ve dvacátém druhém století, logických hádankách a zajímavém sci-fi univerzu. Hlavním hrdinou je mladý astronaut Prometheus, jehož otec bohužel trpí smrtelnou nemocí. Je tak požádán, aby cestoval do hlubin vesmíru a našel speciální energii, díky níž je možné smrt oklamat. Poslední hra, o níž se chci ve článku zmínit, je od úspěšného studia Rebellion. Jde o arkádovou střílečku Battlezone, v níž usednete do kokpitu tanku a budete v něm bojovat o svobodu lidstva, kterou ohrožuje šílená Rotberg Corporation. Hra má stavět na retro-futuristických úrovních, rozmanitých herních režimech a spoustě taktických možnostech. Dostupná by měla být ještě letos, tak uvidíme.

Jaká hra ze článku vás nejvíce zaujala?

Komentáře