Plants vs Zombies Vita

recenze  17
Martin Šmíd, 21. 3. 2012 13:15
Herní vydavatel PopCap vydává své vysoce chytlavé hry na všechny možné platformy. Na konzoli Playstation Vita přišel se svojí vynikající hrou Plants vs Zombies, která se za ty roky dostala z mobilních telefonů a tabletů i na velké domácí konzole. Jestli jde i na nové kapesní konzoli o vynikající zábavu, na to vám nyní dáme odpověď, ačkoliv už tak nějak tušíte, jak to dopadlo.

Asi jen těžko si představit, že mezi vámi je někdo, kdo vůbec neví, co Plants vs Zombies je. Pokud se náhodou někdo takový našel, tak vám nyní hru popíšeme. Když se podíváte na okolní obrázky, určitě poznáte, že se jedná o tower defense hru, kde budete muset ubránit svůj dům před přicházejícími zrůdami. Zombíci útočí na váš dům, který musíte ochránit zasazováním květin. Květiny totiž nejsou jen na okrasu, ale dokážou se bránit nejrůznějšími střelami a dalšími zbraněmi. Na začátku jsme zmínili, že hra patří do kategorie tower defense. To je sice pravda, ale jde si tak trochu vlastním stylem hratelnosti. Zombíci totiž nepřicházejí na vaši krásnou zahrádku v řadě, jako v ostatních hrách, ale v šesti cestičkách, takže na každou budete muset postavit nejrůznější kytky, abyste jim zabránili dostat se až k domu. Pokud se jim to i přes vaše snažení jednou povede, hra nekončí. Jako poslední záchrana je u domu připravena sekačka, která z nich udělá kotlety. Ta je ovšem v každé cestičce jen jednou. Pokud se dostanou dvakrát po jedné cestičce k domu, je konec.

Celkem máte na zombíky 48 květin nebo kamenů (samozřejmě, že se odemykají postupně, jak hrou postupujete), které se dají i kombinovat. Dáme příklad. Máte v jedné cestičce kytku, která střílí své bobule. Pokud ale před ní postavíte menší sopku, tak přes ni bude střílet ohnivé bomby. Ty pochopitelně mají větší účinnost, a zombík tak jde po jedné nebo dvou ranách zpět do hrobu. Když poté dojde na levely s potůčky, objeví se i zombie, které rádi plavou. Na ty musíte sázet speciální vodní kytky nebo lekníny, na kterých jde poté postavit normální kytku, která je bude ostřelovat. Zombíků je přesně 26, přičemž je na nich vidět, že vývojáři pustili opasek svojí fantazii. Je třeba zmínit, že svoji taktiku na daný level si vytváříte už před začátkem kola, protože na jeden level si vždy můžete vzít jen omezený počet květin. Musíte tak vzít ty rostliny, které vám v daném levelu co nejvíce pomohou. Vzít vždy ty nejsilnější ještě neznamená automatickou výhru. Ty jsou totiž většinou i nejdražší a je tak hodně pravděpodobné, že byste je ani nestihli postavit.

To první, co asi zapne každý hráč, bude kampaň. Ta obsahuje hned 49 levelů, ve kterých se to jen hemží zombíky. Hlavní příběhová kampaň je hodně návykovou záležitostí a jde ji snadno propadnout. Bohužel i těch pět desítek levelů jednou dohrajete, čehož si byli vědomi i vývojáři. Jak budete úspěšní v hlavní kampani, budou se vám odemykat další bonusové režimy. Třeba minihry. Každá je jiná a nutno podotknout, že všechny jsou velmi zábavné, přičemž splnit je všechny na pohárky, to vám zabere opravdu hodně času a sil. Zajímavé jsou rovněž režimy Puzzle nebo Survival. I po dohrání hlavní kampaně tak máte rozhodně co hrát, navíc tu je hned několik desítek trofejí, včetně té platinové. Sběratelé tohoto virtuálního harampádí budou mít z tohoto faktu určitě velkou radost.

Playstation Vita verze Plants vs Zombies se ovládá podobně jako třeba na iPhonu nebo iPadu, tedy jen skrze dotykový displej. Díky tomuto ovládání, pro které byla ostatně hra na začátku vytvořena, je vše naprosto intuitivní a rychlé, takže se nebudete muset zdržovat s přesouváním kurzoru či políček, jako tomu bylo třeba na Xboxu 360 nebo Playstationu 3. Díky lepšímu ovládání samozřejmě stoupá i zábava, takže pokud jste měli problém přestat hrát na domácí konzoli, u Playstation Vita verze se bohužel neodtrhnete. Jestli je to na škodu nebo ne, to musí posoudit každý sám.

Plants vs Zombies má už na první pohled nádhernou kreslenou grafiku. Postavičky zombíků jsou povedené, pěkně rozpohybované, díky čemuž si je snadno zamilujete (můžete si je prohlédnout i ve speciální encyklopedii). Rovněž jsou dobře navrhnuty všechny rostliny a další pomůcky, se kterými budete proti oživlým mrtvým bojovat. Musíme také říci, že celá hra se hýbe neskutečně rychle a nikdy se nezpomaluje. Hráč si tak může naplno užívat vynikající hratelnosti a krásné grafiky. Co se týče hudebního doprovodu, tak ten je také hodně chytlavý, přičemž obsahuje jak veselé melodie, tak i ty strašidelné. Skvěle vyvážený soundtrack, který jen podtrhuje jedinečnost hry Plants vs Zombies.

Hra Plants vs Zombies se povedla i ve verzi pro konzoli Playstation Vita. Přináší nejenom osvědčenou hratelnost a nádhernou grafickou prezentaci, ale také precizní ovládání skrze dotykový displej konzole. Plants vs Zombies je prostě jistotou, za kterou se nemusíte bát utratit peníze. Za málo peněz (300,-Kč) dostanete hodně muziky.

Plants vs. Zombies Vita

vita
PopCap, PopCap
Datum vydání hry:
22. 2. 2012
KARTA HRY
9/10

Komentáře