Plants vs. Zombies: Garden Warfare 2

recenze  6
Martin Šmíd, 29. 2. 2016 1:16
Je tomu už poměrně dlouho, co studio PopCap Games přineslo hráčům tower defense strategii Plants vs. Zombies, která si hned získala velkou oblibu, nejprve na chytrých telefonech a tabletech, ale následně se dostala i na domácí a kapesní konzole. Dnes tuto veleúspěšnou značku zná naprosto každý a asi není třeba jí blíže představovat. Když byly oznamovány konzole současné generace, EA nečekaně představila multiplayerovou střílečku zasazenou do oblíbeného Plants vs. Zombies univerza. Nejprve se vše zdálo jako naprosto bláznivý nápad, který skončí velkým fiaskem. Jak se ale ukázalo, jednalo se o nesmírně chytlavou záležitost, která originálu ostudu určitě neudělala, ba co více, nabídla jinačí zábavný pohled na celou značku. Do dnešního dne si ji zahrálo několik milionů hráčů, takže pokračování bylo jen otázkou času. To dorazilo v minulém týdnu, a nyní se na něj podíváme v recenzi.

Recenzovaná verze: PlayStation 4

V univerzu od PopCapu proti sobě už od nepaměti bojují dva odvěcí rivalové – květiny a zombie, a jinak tomu nebylo ani v multiplayerovém spin-offu Plants vs. Zombies: Garden Warfare. Dnes akcí, které bojují o přízeň konzolového hráče, je docela dost, takže není zase tak jednoduché se prosadit. Garden Warfare se to ale povedlo hlavně svojí chytlavou hratelností a osobitým humorem. Když vývojáři oznámili druhý díl, slíbili, že jednak budou stavět na osvědčeném konceptu předchůdce, ale také přinesou spoustu zajímavých změn a novinek, které vše posunou zcela na novou úroveň. Už od prvních okamžiku si jde všimnout, že hlavně obsah pořádně nabobtnal, a už nejde jen o čistě mutliplayerovou záležitost, protože si jí nově užije i hráč, který raději hraje sám, případně v obývacím pokoji s kamarádem. Vývojáři tedy odstranili největší nedostatek, na který si fanoušci originálu, kteří třeba multiplayerovým akcím neholdují, stěžovali.

Když Plants vs. Zombies: Garden Warfare 2 zapnete, neuvidíte žádné menu, v němž byste si vybrali singleplayer, multiplayer a tak dále, jako je to u většiny dnešních her. Základním hubem je tady speciální velká lokace nazvaná Backyard Battlegroun. Z ní se můžete vydat plnit příběhové úkoly, rovněž obsahuje portál pro multiplayer, nejrůznější výzvy i vedlejší úkoly a bounties, které se každý den obměňují. Také obsahuje žebříčky hráčů nebo automaty, u nichž je možné si nakupovat kartičky s náhodnými doplňky pro hlavní hrdiny, vše pochopitelně jen za herní měnu, mikrotransakce hra neobsahuje. Musím se přiznat, že se mi tento nápad hodně líbí, protože mám alespoň pocit, že jsem součást nějakého živého a neustále měnícího se světa, třeba jako v Destiny, nehledě tedy na to, že vše je plně intuitivní, přehledné a hlavně rychlé. Je vidět, že vývojáři při vytváření této lokace počítali nejen s klasickými konzolovými hráči, kteří u televize hrají několik hodin denně, ale i s příležitostními hráči, případně menšími dětmi. Pro ně je Plants vs. Zombies: Garden Warfare 2 ideální vstup do žánru akčních her. I ti budou od první minuty v obraze a nehrozí, že by se ztratili ve velkém množství tabulek. Navíc Backyard Battlegroun samo o sobě ukrývá spoustu tajemství a aktivit, které budete chtít prozkoumávat, když vás třeba už omrzí multiplayerové hrátky, nebo si budete chtít jen tak zastřílet, ať už za kytky nebo zombie, mezi nimiž jde lehce přepínat.

Pokud jste hráli předchozí díl, jistě vás potěší, že vývojáři připravili pro každou stranu několik nových tříd, za které můžete hrát, a to už od začátku. Později si jen odemykáte nové variace květin nebo zombií v jednotlivých třídách. U květin jsem si nejvíce oblíbil kukuřici, mající v rukou kulomet, takže je velmi dobrým střelcem a takovým tím tankem, který vše řeší hrubou silou, což mi vyhovuje. Růže se také hodí do přímé akce, ale spíše než zbraním dává přednost kouzlení. Poslední posilou květin je citrón, připomínající spíše kraba, se speciálním štítem a možností vysílat ničivý paprsek. U zombií narazíte třeba na zombiáckou verzi Supermana, případně pirátského kapitána Dreadbearda, za něhož může bojovat i jeho papoušek, a na malé Impy, které jsem si popravdě moc neoblíbil, ale když jsem proti nim hrál, tak jsem kolikrát neměl daleko k tomu, abych hodil gamepad do televize. Jsou to opravdu velcí hajzlíci s velkou rychlostí, a je proto lepší si je držet od těla.


Jednotlivých tříd postav je tedy docela dost, navíc každá má své vlastní jedinečné schopnosti, několik variací a rovněž je možné si postavičky následně různě kosmeticky upravovat, a vytvořit si tak květinu nebo zombíka podle svých představ, což mimochodem zabere pěkných pár desítek hodin, než si vše odemknete. Jediné, co mi možná trochu vadilo, je zatím ne příliš dobrá vybalancovanou mezi jednotlivými třídami, hlavně tedy těmi novými a starými z původního dílu. Na tomto by mohli vývojáři ještě zapracovat, protože v multiplayeru pak hráči logicky dávají přednost hlavně novým třídám, které jsou v boji jednoznačně lepší. To je ostatně jedna z opravdu mála výtek, které jinak k této hře mám.

Na začátku jsem zmínil, že Plants vs. Zombies: Garden Warfare 2 obsahuje příběhovou kampaň. Ta vás postupně seznámí s jednotlivými třídami postav, s herními možnostmi a hlavně s ovládáním, abyste nebyli ztraceni v multiplayeru, a náležitě se na něj připravili. Každopádně kampaň rozhodně není jen takovým větším tutoriálem, protože ukrývá spousty zábavy při plnění rozmanitých misí, ať už budete hrát za květiny nebo zombie, navíc vývojáři vše okořenili zábavnými střety s docela velkým počtem bossů, někteří navíc překvapí tím, že odkazují na jiné populární série od EA. Většinu úkolů plníte přímo v lokaci Backyard Battlegroun, ale také sem tam budete přemístěni do speciálních lokací, v nichž vás budou čekat obranářské úkoly, abyste se připravili na režim Garden Ops, o němž se ještě zmíním. Každá strana má samostatnou kampaň, v níž příběh pochopitelně nehraje tak podstatnou roli, prakticky cílem je vždy zničit ne zrovna pěkné plány druhé strany, které by mohly napáchat velké škody. Nečekejte tedy od příběhu nic objevného, ale je dobře pojat se spoustou humorných scének, takže dobře do univerza zapadá. Kampaň zabere z herního času několik hodin, délkou bych ji přirovnal třeba k ostatním hrám jako Call of Duty, takže jde dokončit za jedno delší odpoledne. Tím ale pochopitelně zábava nekončí.

Z předchozího dílu se vrací výborný režim Garden/Graveyard Ops, v němž s až dalšími třemi hráči, ať už náhodnými nebo kamarády, budete muset čelit deseti vlnám nepřátel, obsahující i silné bosse, před nimiž vždy budete muset ubránit stanovenou věc. Režim je opět velmi zábavný, čemuž dopomáhá i parádní design jednotlivých rozmanitých map, navíc jako v tower defense strategii zde rozmisťujete po mapě malé pomocníky do předpřipravených květináčů, kteří mohou na protivníky střílet, ale také mají další vlastnosti, třeba léčení. U tohoto režimu se dá strávit spousta hodin, je správně napínavý, hlavně na vyšší obtížnosti, kde musíte i s kolegy taktizovat. Co určitě oceňuji, tak je velmi dobrý matchmaking, který vás spojí s ostatními hráči do několika vteřin, případně vyhledá tu nejlepší dostupnou hru, během níž vás nebudou otravovat lagy ani jiné technické problémy. Vše šlape zatím přesně tak, jak by mělo.


Zhruba dobrou polovinou Plants vs. Zombies: Garden Warfare 2 je pořád klasický a nutno dodat výborný multiplayer pro 24 hráčů. U něho se vývojáři odhodlali jen k menším změnám (třeba upravený systém levelování, kdy levelujete za zabité protivníky, nikoliv za splněné úkoly), ono ostatně když něco funguje, je lepší na to moc nesahat. Změny jsou zde spíše spojené s novými postavami, ale jinak pochopitelně vývojáři připravili zcela nové pěkné mapy, po nichž je radost se pohybovat a bojovat s protivníky, tak nové herní režimy. Kromě klasického týmového vraždění, v němž jde jen o počet mrtvých zombií/květin, v režimech Welcome Mat a Team Vanquish, případně Vanquish Confirmed, kde musíte po mrtvém protivníkovi sebrat orb, abyste jeho smrt potvrdili, tu najdete i daleko zajímavější režimy. Vrací se třeba Gnome Bomb, v němž musíte ukrást postupně tři bomby a zničit tři daná místa protivníka, tu najdete i režimy Gardens and Graveyards a Herbal Assault, v nichž musíte týmově zabírat základny protivníka. Režimů je dost a měly by zaručit, že zábava jen tak neskončí, zvláště když jsou všechny dobře navrženy a nabízejí sice kolikrát hektickou, ale návykovou zábavu.

Na závěr jsem si nechal informaci o split-screen režimu, který se dnes už pomalu moc nevidí, zvláště u podobné hry. U Plants vs. Zombies: Garden Warfare 2 je přítomen, přičemž si v něm můžete užít jak příběhovou kampaň, tak Garden/Graveyard Ops a dokonce i multiplayerové režimy (do online mezi ostatní hráče ovšem vpuštěny takto nejste, můžete hrát s kamarádem jen proti sobě). To je pochopitelně obrovské plus, i když je tedy nutné počítat pochopitelně s tím, že vše je pak menší, hlavně tedy písmo. Jinak jsem ale nezaznamenal během testování žádný větší problém.

Už první díl vypadal díky použitému Frostbite enginu parádně, navíc vývojáři vizuální stránku s jedinečným uměleckým stylem ještě vylepšili. Plants vs. Zombies: Garden Warfare 2 je nádhernou hrou v rozlišení 1080p (PS4) se spoustou pěkných efektů i detailů, navíc vývojáři si vyhráli s parádními animacemi jednotlivých postav, které jsou doslova pastvou pro oči. Navíc se tato nádhera velmi dobře hýbe, většinou v 60fps, ale jsou pochopitelně momenty, hlavně ty nejvíce hektické, kdy framerate o něco málo klesne, ale nejde o něco, co by vadilo. Vše je pak podtrženo povedeným ozvučením a velmi dobrým soundtrackem, dotvářejícím jedinečnou atmosféru.

Ačkoliv Plants vs. Zombies: Garden Warfare 2 není nějakou velkou revolucí, jde o sakra velkou zábavu, od níž se nebudete moci odtrhnout. Nová příběhová kampaň je příjemné zpestření, stejně jako lokace Backyard Battlegroun s nejrůznějšími výzvami a tajemstvími. Výborný a vysoce návykový je Garden Ops režim a multiplayer je pak kapitola sama o sobě. V záplavě dnešních vážně pojatých multiplayerových stříleček je Plants vs. Zombies: Garden Warfare 2 příjemné oživení, a hra, kterou si užijí jak malí, tak velcí. To by stačilo, teď se musím vrátit a s panem Kukuřicí si promluvit se stovkami otravných zombií. Můžete se přidat.

Plants vs Zombies: Garden Warfare 2

ps4xone
EA Games, PopCap Games
Datum vydání hry:
23. 2. 2016
KARTA HRY
9/10

Komentáře