Plants vs. Zombies: Garden Warfare

recenze  7
madness, 8. 4. 2014 11:30
Plants vs. Zombies je série, kterou zná snad každý hráč. Není divu, značka zaznamenala obrovský úspěch napříč všemi možnými platformami – počínaje PC, přes mobilní telefony, Nintendo DS až po velké konzole. Všude zdánlivě jednoduchá tower-defense hříčka sklízela pozitivní ohlasy. Na rok 2014 si tvůrci z PopCap Games přichystali docela revoluční věc – rozhodli se přepracovat 2d svět hry do 3d a dát mu zcela jinou podobu a nové možnosti. Titul nese trefný název Plants vs. Zombies: Garden Warfare a pakliže vás zajímá, jak se nová hra ze série hraje, čtěte dál.

Poslední bitva kytek a zombii se udála v srpnu minulého roku, když PopCap Games vydali dlouho očekávané pokračování Plants vs. Zombies 2: It´s About Time pro zařízení iOS a Android. Dvojka navázala na úspěšný debut a posunula 2d formát ještě o kus dál. Plants vs. Zombies: Garden Warfare hru mění od píky – jde totiž o čistě multiplayerovou akční střílečkou viděnou z pohledu třetí osoby. Srovnatelnou transformací si před lety prošla i série Worms, jenže zatímco tam se ne všechno povedlo na jedničku, Plants vs. Zombies 3d kabát více než sluší.

Potěší krásné modely kytek i zombii, ale hlavně skvěle navržené levely zajišťující dynamicky se měnící boj, který nedá ani na chvíli vydechnout. Vzhledem k tomu, že se do hry může najednou připojit až 24 živých hráčů, dokážete si hravě představit, k jakým jatkám v Plants vs. Zombies: Garden Warfare může dojít. Autorům se podařilo zachovat nadhled a humor, kterými disponovaly i dva předchozí díly, a proto se stále můžete těšit na postavu Šíleného Davea a kouzelné komiksové zpracování, které ve 3d nádherným způsobem ožívá.

V Plants vs. Zombies: Garden Warfare jde v zásadě o jedno: proti sobě se postaví dvě odjakživa znepřátelené strany – zombii a kytky - a cílem každé strany je zlikvidovat stranu druhou. Jelikož jde ale – jak již bylo řečeno - o čistě multiplayerovou záležitost, titul nabídne hned několikero způsobů, respektive herních režimů, jak toho dosáhnout. Celá hra se dělí na dvě základní části – Garden Ops a Multiplayer.

Ta první je jakýmsi duchovním nástupcem prvních dvou her, na rozličných bojištích totiž ovládáte svou kytku a spolu s dalšími živými hráči se bráníte nájezdům AI ovládaným nepřátelům, kteří přichází v jednotlivých vlnách, postupně v hojnějším počtu a s různými vychytávkami navíc, přičemž na závěr nechybí originální bossové. Vaším cílem je udržet zahradu neponičenou za pomoci živých kolegů, ale také vámi vysazenými květinami ve květináčích, které jsou různě rozesety po každém z levelů. Garden Ops je skvělá věc a milovníci předchozích dvou her budou chrochtat blahem. Díky možnosti nastavení obtížnosti navíc představuje zábavu na pěkně dlouho, protože vyšší úrovně už nejsou pro děti.

Stěžejní část Plants vs. Zombies: Garden Warfare však představuje Multiplayer, hlavní část pro více hráčů. Tady už nejde o kooperativní boj proti AI ovládaným soupeřům, nýbrž o souboje živých hráčů tváří v tvář za stranu kytek nebo zombii. V multiplayeru hra nabízí celkem čtyři herní módy. Team Vanquish je variantou klasického týmového deathmatche, kde tým, který první dosáhne 50 zabití, vyhrává. V Gardens and Graveyards jde o obsazování jednotlivých strategických bodů, přičemž cílem je obsadit v daném časovém limitu většinu. V Gnome Bomb se hráči snaží udržet bombu v týmu a pomocí ní odpálit jednotlivá strategická místa, za což jsou odměněni body. Mixed Mode kombinuje Team Vanquish a Gardens and Graveyards. Režimů není mnoho a ani nejsou originální a po čase nám další zajímavý multiplayerový mód opravdu chyběl. To samé platí o počtu levelů – ačkoliv jsou, jak jsme předznamenali výše, skvěle navržené (spoustu překážek, skrýší, vyvýšených míst, i podzemních prostorů, jsou tu města, zombii hrady, pláže, spousta prostoru pro taktiky a strategický přístup, atd.) – je jich trestuhodně málo. V čistě multiplayerové záležitosti bychom map rozhodně čekali více než 6.

Jako v každé multiplayerové akční hře, i v Plants vs. Zombies: Garden Warfare míra úspěchu závisí na tom, jak dobře daný herní tým spolupracuje. Ač se to tak nemusí na první pohled zdát, i bitvy kytek a zombii vyžadují spolupráci, taktizování a strategii. Nutnosti spolupráce je docíleno rozmanitými povoláními jednotlivých postav jak na straně kytek, tak zombii. V obou případech budete moci vybírat ze čtyř základních – zombii mají vojáka, inženýra, vědce a all-star, kytky semeno-palku, slunečnici, masožravku a kaktus. V zásadě si povolání odpovídají, což znamená, že na obou stranách je útočný, strategický, zdravotnický a záložní charakter.

Všechny charaktery se budou postupným hraním zlepšovat, protože každý z nich má vedle primárního útoku (střelba pistolí, brokovnicí, kulometem, chňapnutí, atd.) ještě tři speciální schopnosti. Ty získáte za plnění různých výzev a úkolů (například zneškodnit tři nepřátele, uzdravit tři spoluhráče, hodit pět granátů, zabít nepřátele ze vzduchu, užít speciální zbraně, atd.). Právě v originálních specifikách postav tkví asi největší síla Plants vs. Zombies: Garden Warfare. Samotné charaktery mají rozdílností natolik, že je třeba neustále spolupracovat s ostatními členy. Žádný tým se sice neobejde bez pěšáků, ale ani zdravotníků či mechaniků, protože zajišťují podporu ze zálohy. Abychom si uvedli konkrétní příklad: některé kytky jsou schopny boje jen nablízko, dokážou se však na několik vteřin zahrabat a zmizet a překvapit ze zálohy, některé mají slabší útok, ale dokážou uzdravovat ostatní, některé umí vykouzlit překážku, zombii zase může mít extrémně vysoké zdraví nebo schopnost se teleportovat, a tak dále. Ve finále je to skvělá směsice.

Díky rozsáhlým možnostem upgradů postav máte neustálou motivaci hnát se kupředu, protože v multiplayeru získané schopnosti uplatníte. To v praxi znamená, že čím lepší jste hráč, tím lepší budete mít postavy a tím i lepší pozici ve hře. Hra tady nabírá největšího počtu obrátek, což má za následek dynamický a neustále se měnící boj. Co jsme ocenili především v začátcích je fakt, že herní módy lze hrát i za zcela rovných podmínek, kde se bojuje jen se základními schopnostmi každé postavy, a hráči s vylepšenými charaktery jsou postaveni na vaši roveň, pak už záleží jen na přesnosti vaší mušky.

Vedle prostého boje tělo na tělo hra disponuje i dalšími doplňkovými prvky. Jde o různá strategická místa, kde můžete v případě kytek zasadit nevyzpytatelnou květinu, která nepřítele překvapí (útok nablízko, na dálku, případně uzdravování, a tak dále, možností je opravdu nespočet), v případě zombii zase vybudovat uzdravovací stanici nebo kulomet, využívání prostředí a tak dále. To, co budete a nebudete moci postavit, určují hrací karty, které si nakupujete za získané body. Za ty můžete nakoupit i další důležité věci jako jsou speciální postavy či schopnosti, ale i méně důležité, třeba ozdoby kosmetického rázu – různé brýle, oblečky a další doplňky. Ač to zní bizarně, skvělým způsobem si díky tomu můžete přizpůsobit herní postavy k obrazu svému. A že to v případě zombii i kytek vypadá opravdu srandovně, snad nemusíme zdůrazňovat.

Pojďme se teď společně podívat na technickou stránku Plants vs. Zombies: Garden Warfare. Tu lze shrnout slovem: velmi příjemná. Co se týče grafiky, převedení z 2d do 3d asi nemohlo dopadnout lépe. Komiksový feeling se nevytratil, a proto se stále můžete těšit na směšně vypadající květiny a zombii, pod jejichž hrozivou slupkou se neskrývá nic jiného než zase humor a nadhled. Jednotlivé mapy potěší smyslem pro detail a všeobecnou propracovanost – všechno dýchá svým vlastním životem. Připočtěte k tomu humorné skřeky z obou stran, podmanivou hudbu a kvalitní ozvuční zbraní. Prostě paráda.

Testovaná verze pro Xbox 360 neměla ani větší problémy s frameratem, hra se mírně cukala jen ve scénách, kde bylo hodně kouře či výbuchů, jinak běžela stabilně. Neduhem bylo pomalé doskakování textur a objektů, tento problém lze částečně – nikoliv však úplně – řešit instalací hry na pevný disk. Plants vs. Zombies: Garden Warfare potěší i intuitivním ovládáním, pěknými modely postav a hezkou atmosférou, žádné grafické orgie ale nečekejte.

Plants vs. Zombies: Garden Warfare je velmi povedená multiplayerová hra. K devítkovému hodnocení jí ale chybí větší počet map, originálnější herní módy a offline část pro jednoho hráče. Pakliže jste ochotni se přes tyto nedostatky přehoupnout, nejste samotáři, kteří tráví hodiny hraní offline, a vyhovuje komiksový – mnohdy až dětský grafický kabátek – dostane se vám propracované multiplayerové střílečky, která se – a to je nejdůležitější – opravdu výborně hraje.

Plants vs. Zombies: Garden Warfare

ps4ps3x360xone
EA Games, EA Games
Datum vydání hry:
20. 2. 2014
Žánr:
Střílečka, Taktická, Arkáda
KARTA HRY
8/10

Komentáře