Plants vs. Zombies: Battle for Neighborville

recenze  5
Martin Šmíd, 8. 11. 2019 11:30
Když vývojáři z menšího studia PopCap Games před deseti lety chystali svoji tower defense strategickou hru Plants vs. Zombies, určitě je ani ve snu nenapadlo, jaký globální hit se z ní stane. Následně byli koupeni EA, která se rozhodla, že válčení květin a zombíků se skvěle hodí pro střílečku ze třetí osoby. Ačkoliv se mohlo zdát, že jde o nápad naprosto bláznivý a nebude fungovat, opak byl pravdou. Dočkali jsme se povedené akční hry Plants vs. Zombies: Garden Warfare, která byla ještě vylepšena druhým dílem, jenž přinesl propracovanou kampaň pro jednoho hráče i zábavný multiplayer. U hráčů si také vedly obě hry dobře, takže se mohli vývojáři pustit do vývoje pokračování. To nemá v názvu klasickou trojku, jak by se tak nějak čekalo, ale jmenuje se Plants vs. Zombies: Battle for Neighborville. Ve výsledku je to ovšem jedno, důležitější je, že fanoušky prvních dvou dílů čeká opět docela vydatná porce zábavy na řady večerů.

Recenzovaná verze: PlayStation 4 Pro

Spuštění každé hry zaměřující se hlavně na multiplayer či online hraní je pořádná výzva. Vývojáři ze studia PopCap Games si toho byli vědomi, a proto Plants vs. Zombies: Battle for Neighborville nejprve spustili začátkem září v předběžném přístupu na PC i konzolích PlayStation 4 a Xbox One, aby mohli následně vyladit technickou stránku, připravit servery i upravit hratelnost na základě zpětné vazby od nejvěrnějších fanoušků. To je něco, co bych úplně od velké společnosti jako EA nečekal, ale určitě se tento přístup vyplatil, protože ostrý start neprovázely žádné větší problémy či skandály, no a nyní je hra krásně hratelná, takže se každý může hned vrhnout do multiplayerových bitev, ale také příběhové kampaně se svým osobitým humorem, která hraje rovněž důležitou roli.

Když hru poprvé zapnete, budete hozeni do základního zombie nebo rostlinného městečka, které slouží jako základní hub s tutoriálem, ale také s různými obchodníky, minihrami nebo stánkem pro upgrade postavičky, s níž hrajete. Zároveň v této lokaci potkáváte i ostatní hráče z celého světa, takže tímto konceptem Battle for Neighborville značně připomíná ostatní pseudo MMOčka typu Destiny nebo The Division. Pokud jste hráli Plants vs. Zombies: Garden Warfare 2, dalo by se říci, že budete od první minuty jako doma, protože vývojáři se nesnažili překopat dobře fungující základy, vlastně by se dalo říci, že spíše jeli dost na jistotu a přinesli prakticky totéž. Jen je tu nový obsah. Možná i proto se hra nejmenuje Plants vs. Zombies: Garden Warfare 3, protože nějakých výrazných velkých novinek tu moc není. Je ale třeba hned nutné také dodat, že vývojáři tu nasadili nižší cenu. 

Každopádně nyní ke kampani. V ní příběh jako takový moc velkou roli nehraje, takže nečekejte jasně danou a lineární zápletku. Vývojáři připravili dva větší otevřené plácky, kde budete potkávat NPCčka svého druhu, kteří mají vlastní problémy, no a pro ty následně budete plnit řadu úkolů. Světy, ať už se jedná i městečko nebo záhadný les s továrnou, můžete navštívit jak s květinami tak zombiemi, na každou rasu bude čekat skladba vlastních úkolů. Dalo by se tak říci, že hra obsahuje dvě samostatné kampaně, mezi nimiž můžete kdykoliv přepínat. 

Co se týče samotných úkolů, ty často vychází z multiplayerové části či strategické série. Nejsou tedy moc originální, ale to nevadí, protože jsou dobře namíchané a nuda při jejich plnění rozhodně nehrozí, stejně tak stereotyp. Zatímco chvilku budete bojovat v turnaji proti umělé inteligenci, poté zase budete muset bránit určitý úsek, případně plnit další jednodušší úkoly. Mezi to nejzajímavější určitě patří souboje s bossy na konci jednotlivých úkolů, kterých není zrovna málo, každý je originální a vyžaduje trochu odlišnou strategii k poražení. Musím říci, že souboje s bossy jsou určitě to nejlepší, co kampaň obsahuje a vždy jsem si souboje proti nim užíval. 

Každopádně splnit vše, co jednotlivé světy s velmi kvalitním a nápaditým designem nabízí, zabere spoustu času. Kromě hlavních úkolů vývojáři připravili i další výzvy, skryté truhly, zábavné minihry a tak dále, takže vyčistit vše na 100% není otázka na jeden nebo dva večery, spíše na daleko delší dobu. A plnit vše se vyplatí, protože jednak pořád levelujete svého vybraného hrdinu, k čemuž se ještě dostanu, ale zároveň i získáváte velké množství peněz, které následně můžete v základní lokaci utratit za rychlejší levelování, případně kosmetické doplňky. 

Zatím můj text vyzněl tak, že jde o čistě kampaň pro jednoho hráče, ale vývojáři chtějí, abyste si všechny části hry užívali i s kamarády, a proto v ní nechybí podpora kooperace. Do plnění úkolů nebo výzev se můžete pustit s dalšími třemi kamarády, čímž zábava ještě stoupne. Připojování je rychlé a zabere pár kliků. Jde svým způsobem o hodně přátelský systém známý třeba z Destiny. 

Jak už jsem naznačil výše, je jen na vás, za jakou frakci budete hrát. Můžete se do boje pustit jako krásná květina děsivá masožravka, zachmuřený kaktus nebo bláznivá kukuřice, ale také jako věčně hladová zombie různé velikosti.  Je to jen na vás. Ať už si ale vyberete květiny nebo zombie (každá frakce tu má 10 hrdinů, kterých je celkově tedy 20), v každé frakci jsou postavy rozděleny do tří tříd. Můžete si vybrat útočně laděného hrdinu, ale také spíše na obranu nebo podporu. V kampani je to tak nějak jedno, tam jde hlavně o vzhled, ale toto rozdělení je důležité hlavně pro multiplayer, protože dobře složený a vyvážený tým, který spolupracuje a podporuje se, má největší šanci na úspěch. Každý hrdina má tak nejen zcela originální a kolikrát pořádně vtipný vzhled, ale také vlastní zbraně či speciální schopnosti. Jak za jednotlivé hrdiny hrajete, a je jedno jestli v singleplayeru nebo multiplayeru, postupně levelují, takže si odemykáte další možnosti, ale také dojde na jejich kosmetické úpravy, abyste si vytvořili tu svoji unikátní květinku či zombii. Dalo by se říci, že každý hrdina je něčím zajímavým a je za ně radost hrát. Nepřišlo mi, že by nějaký byl jen do počtu.

Ačkoliv vývojáři ze studia PopCap Games připravili celkem kvalitní PvE obsah, který si užije hráč sólo i s kamarády, pořád hra staví hodně na klasickém multiplayeru a pravém zápolení mezi květinami a zombiemi. Vývojáři připravili hned několik herních režimů, které jsou ale spíše standardní a moc popravdě nepřekvapí. Prvním je Boss Team Vanquish, což je stejně jako Team Vanquish variace na Team Team Deathmatch, jen s tím rozdílem, že se vám na mapě může objevit menší boss, za jehož porážku získáte více bodů. Pro otestování skillu a dovedností s vícero postav je tu připraven režim Battle Arena. Jde o eliminačku 4v4, kde si musíte v každém kole zvolit jinou postavu. Vím, že v jiných hrách je eliminačka velmi oblíbená, ale zrovna tu mi přijde celkem zbytečná a nejde o režim, v němž bych chtěl trávit následující večery.

Asi největším režimem je Turf Takeover, což je jakási variace na Overwatch, a vlastně docela zdařilá. Nejprve musíte dotlačit v časovém limitu vozidlo před základnu protivníka, no a následně mu do ní nanosit bomby, aby explodovala. Druhý tým se tomuto snaží pochopitelně zabránit. Režim hodně založený na taktice i dobrém složení, protože mít útočné jednotky je stejně důležité jako ty na podporu. Hlavně je ale ze všech nejpropracovanější, nejzábavnější a vlastně i nejchaotičtější. 

No a posledním režimem je tu PvEčkový Garden/Graveyard Ops, který je asi nejvíce věrný strategické předloze. S dalšími třemi kamarády nebo náhodnými hráči bráníte základnu před několika vlnami nepřátel. Popravdě mi tento režim přijde až moc jednoduchý, chybí mu nějaká ta větší výzva a po několika vyzkoušení už zřejmě nebude moc lákat k dalšímu hraní. Tu byl potenciál daleko větší. Stejně jako režimů i map v základu zatím moc není, ale ty dostupné jsou povedené, mají pěkný design a vždy obsahují několik cestiček, takže nejsou jen nudnou nudlí.  

Každopádně, ať už si vyberete jakýkoliv režim, spojování s ostatními hráči je rychlé a nezaznamenal jsem žádné problémy ani během samotného hraní. Jediné, co bych matchmakingu vytkl je skutečnost, že hráče spojuje náhodně, a je jedno jestli jste začátečník nebo máte nahráno desítky hodin. Už první hru jsem tak hrál proti hráčům, kteří měli své postavy značně vylepšené, ale hlavně měli více zkušeností, takže nebylo zase tak těžké mě porazit. To by se asi dít nemělo. 

Abyste měli důvod se k multiplayeru vracet, vývojáři připravují pravidelně nové denní i další speciální výzvy, za jejichž splnění si můžete odemykat v obdobě battle passu další kosmetické doplňky pro hrdiny z řad kytek i zombií. Battle pass se navíc bude každý měsíc měnit. Motivace tedy k hraní nechybí, ačkoliv tou hlavní je hlavně skutečnost, že je Plants vs. Zombies: Battle for Neighborville zábavnou hrou.

Možná se ptáte, jestli vývojáři zahrnuli mikrotransakce. Ty zatím přítomny nejsou, ale časem se určitě do hry chystají, stejně jako tomu bylo u Plants vs. Zombies: Garden Warfare 2. Má jít ovšem o čistě kosmetické věci, které bude možné přímo koupit. Loot boxy, případně pay-to-win systémy vývojáři nemají v úmyslu přinést. Každopádně mikrotransakce mají pomoci vývojářům vydělat na další obsah v podobě nových map či režimů, který má být pro všechny hráče zdarma. První nová mapa se do hry dostala už tento týden, další plány budou představeny v následujících týdnech.  

V čem Plants vs. Zombies: Battle for Neighborville rozhodně nezklame, je vizuální zpracování, o které se opět stará Frostbite engine studia DICE, jako tomu bylo u předchozích dílů. Je tak lehké se zamilovat do jednotlivých hrdinů, kteří mají pěkné animace, případně do prostředí se spoustou krásných detailů, do čehož vývojáři nešetří ani oku lahodícími efekty. Protože je Frostbite engine už celkem dobře optimalizován pro současné konzole, hra běží po většinu času plynule, jen sem tam dojde k menšímu viditelnějšímu zpomalení, ale na zážitek to moc velký vliv nemá. Solidní je i ozvučení, jen třeba hudební doprovod měl být výraznější, protože po většinu času jsem ho ani nezaregistroval.  

Pokud jste hráli předchozí dva díly, asi vás novinka Plants vs. Zombies: Battle for Neighborville moc nepřekvapí, protože v základu se jedná prakticky o totéž. Je ale otázkou, jestli bylo nutné něco výrazně měnit, protože před sebou máme zábavnou, humorně pojatou akci s kooperativní kampaní i multiplayerovým režimem, která je určena pro všechny fanoušky kytek a zombií, případně akčních her. 

Plants vs. Zombies: Battle for Neighborville

ps4xone
EA Games, PopCap Games
Datum vydání hry:
15. 10. 2019
Žánr:
Střílečka, Strategie, Taktická
KARTA HRY
8/10

Komentáře