Plants vs. Zombies

recenze  3
Martin Šmíd, 8. 10. 2010 14:23
PopCap patří mezi ty nejlepší výrobce, co se týče menších her, které poté vydává na PC, ale v posledních letech i na iPhonech a herních konzolích. Ostatně, přinesl nám hry jako Zuma, Feeding Frenzy, Peggle nebo Heavy Weapon, přičemž všechny patří k tomu úplně nejlepšímu na službách Playstation Network a Xbox Live Arcade. Před několika měsíci vydal na iPhonu a PC hru Plants vs Zombies, která se ihned stala obrovským hitem. Netrvalo dlouho a dočkali jsme se ohlášení i na Xbox Live Arcade, přičemž v těchto dnech hra dorazila. Můžeme si tak říci, proč byste ji neměli minout.

Zombíci jsou v poslední době hodně v módě. Měli jsme je třeba ve hře Dead Rising, chystá se speciální režim do nového Call of Duty nebo DLC balíček do Red Dead Redemption. Zombíci jsou pak i hlavními hrdiny nové hry od PopCapu, Plants vs Zombies. Pokud se podíváte na okolní obrázky, určitě poznáte, že se jedná o tower defense hru, kde budete muset ubránit svůj dům před přicházejícími zrůdami. Zombíci nyní nejdou jen po vašem mase, ale i po vaší zahradě. A že těm hajzlíkům ty květiny chutnají. Mohou se po nich utlouci. Jedinou možností, jak se jich zbavit, je sázet jednu květinu za druhou. Květiny totiž nejsou jen na okrasu, ale dokážou se bránit nejrůznějšími střelami a dalšími zbraněmi. Na začátku jsme zmínili, že hra patří do kategorie tower defense. To je sice pravda, ale jde si tak trochu vlastním stylem hratelnosti. Zombíci totiž nepřicházejí na vaši krásnou zahrádku v řadě, jako v ostatních hrách, ale v šesti cestičkách, takže na každou budete muset postavit nejrůznější kytky, abyste jim zabránili dostat se až k domu. Pokud se jim to i přes vaše snažení jednou povede, hra nekončí. Jako poslední záchrana je u domu připravena sekačka, která z nich udělá kotlety. Ta je ovšem v každé cestičce jen jednou. Pokud se dostanou dvakrát po jedné cestičce k domu, je konec.

To první, co asi zapne každý hráč, bude kampaň. Ta obsahuje hned 49 levelů, ve kterých se to jen hemží zombíky. Jak budete postupovat hrou, budou se po nějakém tom čase měnit i levely. Nejprve máte klasickou zahrádku za denního světla, pak zahradu za tmy, pak zahrádku za světla s potůčkem a takhle se levely střídají dál. Velký vliv na celkovou hratelnost má právě denní světlo, které vám rychleji doplňuje body, za které si sázíte rostliny. V nočních levelech se vám energie tak rychle nedoplňuje, čemuž musíte přizpůsobit i svoji taktiku. Základem je stavět normální kytky, které vám energii vyrábí, ale i houby, které jde pořídit i zdarma. Přesto jsou docela účinné a základní zombie přes ně neprojdou. Na ty silnější, jako je fotbalový brankář, zombie se štítem nebo v automobilu, budete už potřebovat silnější kalibr. Mezi ten patří třeba rostliny, které dokážou střílet více kuliček najednou, k zahození pak není ani masožravka, která si dá rovnou celého zombíka k večeři (nebo k snídani?).

Celkem máte na zombíky 48 květin nebo kamenů (samozřejmě, že se odemykají postupně, jak hrou postupujete), které se dají i kombinovat. Dáme příklad. Máte v jedné cestičce kytku, která střílí své bobule. Pokud ale před ní postavíte menší sopku, tak přes ni bude střílet ohnivé bomby. Ty pochopitelně mají větší účinnost, a zombík tak jde po jedné nebo dvou ranách zpět do hrobu. Když poté dojde na levely s potůčky, objeví se i zombie, které rádi plavou. Na ty musíte sázet speciální vodní kytky nebo lekníny, na kterých jde poté postavit normální kytku, která je bude ostřelovat. Zombíků je přesně 26, přičemž je na nich vidět, že vývojáři pustili opasek svojí fantazii. Je třeba zmínit, že svoji taktiku na daný level si vytváříte už před začátkem kola, protože na jeden level si vždy můžete vzít jen omezený počet květin. Musíte tak vzít ty rostliny, které vám v daném levelu co nejvíce pomohou. Vzít vždy ty nejsilnější ještě neznamená automatickou výhru. Ty jsou totiž většinou i nejdražší a je tak hodně pravděpodobné, že byste je ani nestihli postavit.

Hlavní příběhová kampaň je hodně návykovou záležitostí a jde ji snadno propadnout. Bohužel i těch pět desítek levelů jednou dohrajete, čehož si byli vědomi i vývojáři. Do Xbox Live Arcade verze tak přidali spoustu bonusů, které v původní verzi chyběly. Jako první je tu kooperativní režim pro dva hráče, kde si můžete s kamarádem pomáhat odrazit vlny nepřátel. Pro dva je tu pak ještě povedený režim Versus. K tomuto režimu bychom měli jednu výtku, která dost možná stojí tuto hru desítku. Tento režim jde hrát jen na jedné konzoli, takže zde chybí jakákoliv podpora online hraní. To je rozhodně škoda. Pokud vás ani kooperativní hrátky neuspokojí, tak tu pak máte ještě dvacet miniher se zombíky. Každá je jiná a nutno podotknout, že všechny minihry jsou velmi zábavné, přičemž splnit je všechny na pohárky, to vám zabere opravdu hodně času a sil. Pokud vám herní režimy pořád nestačí, tak si postupně můžete odemknout další, jako je třeba Puzzle mod.

Hra Plants vs Zombies má už na první pohled opravdu nádhernou kreslenou grafiku, která ještě více vynikne v HD rozlišení. Postavičky zombíků jsou povedené, pěkně rozpohybované, díky čemuž si je ihned zamilujete. Rovněž jsou dobře navrhnuty všechny rostliny a další pomůcky, se kterými budete proti oživlým mrtvým bojovat. Musíme také říci, že celá hra se hýbe neskutečně rychle a nikdy se nezpomaluje. Hráč si tak může naplno užívat vynikající hratelnosti a krásné grafiky. Co se týče hudebního doprovodu, tak ten je také hodně chytlavý, přičemž obsahuje jak veselé melodie, tak i ty strašidelné. Skvěle vyvážený soundtrack, který jen podtrhuje jedinečnost hry Plants vs Zombies.

Plants vs Zombies je vynikající Xbox Live Arcade hrou a žádný hráč by si ji neměl nechat ujít. Přináší nádhernou kreslenou grafiku, návykovou hratelnost a skvělý kooperativní multiplayer. Navrch má Xbox Live Arcade verze spoustu dalších bonusů, jako jsou nejrůznější minihry, Versus režim nebo leaderboard. Pokud tak máte na svém účtu 1200 MS bodů, není lepší hra, za kterou byste je mohli utratit. To nám věřte!

Plants vs. Zombies

ps3x360ds
PopCap, PopCap
Datum vydání hry:
8. 2. 2010
Žánr:
Strategie, Taktická
KARTA HRY
9/10

Komentáře