PixelJunk Shooter

recenze  5
Martin Šmíd, 24. 12. 2009 0:32
V roce 2007 vydala japonská společnost Q-Games na Playstation Network závodní hru PixelJunk Racers. V té době nikdo ještě netušil, jaký hit se v budoucnu ze značky PixelJunk stane. O rok později vyšla hra PixelJunk Monsters, ve které jsme stavěli věže a tím zachraňovali svoji základnu před příchodem všelijakých monster. Netrvalo dlouho a objevila se hra PixelJunk Eden. V ní jsme si hráli se semínky v graficky pěkných zahrádkách. Nyní přichází další přírůstek do této populární série, tomu však předcházela soutěž, ve které hráči navrhovali názvy pro samotnou hru. Vyhrál název PixelJunk Shooter, tak se pojďme podívat, jak tato hra dopadla.

Vývojáři z Q-Games se rozhodli, že svůj nový počin PixelJunk Shooter obohatí i nějakým tím příběhem. Ten tu skutečně je, ale hraje spíše druhé, no možná až třetí housle. Jste pilotem raketky, která se vydává z vesmírné lodi Pinita Coloda do útrob neznámé planety. V ní se ztratila spousta dělníků ve skafandrech a jenom vy je dokážete zachránit. Dělníci tam uvízli při těžbě nerostného bohatství, které zdejší planeta nechce dát jen tak zadarmo a rozhodla se bránit. Vy se tak musíte vydat do útrob planety a ve třech kapitolách po pěti levelech se je pokusit zachránit. To bychom měli k příběhu, který je, jak vidíte, velmi prostý a je tak znát, že se vývojáři soustředili pouze na samotnou hratelnost.

Během procházení nejrůznějších levelů budete střílet řadu nepřátelských jednotek, kterých ale moc není a dalo by se říci, že vás moc neohrozí. Spíše se tak budete soustředit na sbírání ztracených mužů ve skafandrech. Kromě mužů ve skafandrech musíte sbírat i dobře ukryté diamanty. Ty vám totiž vždy odemknou finální level dané kapitoly, ve které se ukrývá nějaký ten boss. Jako první boss přijde na řadu obrovský pavouk, který vás pořádně prožene po levelu. Nejvíce se nám líbil boj proti druhému bossovi, který je velmi originální a trošinku vás nutí více přemýšlet, než jen bezmyšlenkovitě střílet. Abyste se dostali ke třetímu a závěrečnému bossovi, budete potřebovat 165 diamantů. Jejich sebrání už vyžaduje i několikrát projít všechny levely a dívat se do všech koutů obrazovky. Někdy jsou diamanty opravdu velmi dobře schovány, takže se dají lehce přehlédnout.

Na první pohled je PixelJunk Shooter klasická střílečka. Už ale na ten druhý zjistíte, že tomu tak není. Ačkoliv si během hry zastřílíte, základem je sbírání ztracených mužů ve skafandrech. K nim ale není vždy jednoduché se dostat, protože vývojáři hru postavili na logických hádankách, které provádíte skrze používání několika přírodních živlů. Ty jsou ve hře hned čtyři. V prvních levelch máte jen dva - vodu a lávu. V pozdějších levelech k nim přibude magnetický olej a hořlavý plyn, který rád rozpoutává učiněné peklo. Nyní si trošku uvedeme trošinku praxe. Máte kosmonauta uvězněného za lávovou stěnou. Na vás tak je, abyste do lávy dostali vodu a tím ji ochladili. Vzniklou směs poté lehce rozstřílí vaše kulky a kosmonaut je venku. Ve druhé kapitole, která se odehrává v ledových jeskyních, je třeba používat zase lávu, aby se pod ní roztekla ledová stěna. Hořlavý plyn zase dokáže po zapálení lávou udělat pořádný koncert, jehož výsledkem je vytvoření díry do další části levelu. Samozřejmě je hodně těžké popsat tyto hádanky, ale rozhodně se u nich nebudete nudit a co nový level, to pro vás obrovská výzva.

Jako v předchozích hrách i zde vývojáři použili kreslenou grafiku v jedinečném podání, ve které ihned rozpoznáte rukopis vývojářů z Q-Games. Barevná paleta grafiky se mění podle dané kapitoly, přičemž jednou je spíše do hněda, poté zase spíše do modra. Grafika rozhodně patří k velkým plusům této vynikající hry. Celá navíc běží v maximálním rozlišení při stálém frameratu, takže nečekejte nějaké poklesy. To bychom měli zhruba vše ke grafické stránce hry. Více už k ní asi ani napsat nejde. Stačí se podívat na okolní obrázky a uvidíte, jestli se vám líbí nebo ne. Zde bychom ještě zmínili velmi podmanivý hudební doprovod, který dodává hře na rychlosti a nutí hráče neustále pokračovat.

PixelJunk Shooter je další vynikající hrou v sérii, která posouvá PSN hry na úplně novou úroveň. Už dlouho jsme tu neměli takto dobře hratelnou střílečku v originálním provedení. Doufejme, že se vývojáři z Q-Games budou věnovat sérii i nadále a že se dočkáme dalších povedených kousků. Kdo má rád originální a zábavné hry, měl by PixelJunk Shooter vyzkoušet. Nic lepšího v současnosti na Playstation Network nenajdete.

PixelJunk Shooter

ps3
Sony Computer Entertainment, Q Games
Datum vydání hry:
10. 12. 2009
Žánr:
Střílečka, Puzzle
KARTA HRY
9/10

Komentáře