Persona 5 Strikers

recenze  15
Martin Šmíd, 12. 2. 2021 16:40
Persona 5 se ihned po svém vydání zařadila nejen mezi nejlepší JRPG hry této konzolové generace, ale prakticky i herní historie, která si fanoušky žánru získala především výborným příběhem s řadou charismatických hrdinů, špičkovou hratelností a nádherným stylizovaným zpracováním. V minulém roce pak vyšla rozšířená verze Royal, která přinesla řadu novinek a už tak skvělou hru ještě vylepšila, díky čemuž bylo jednoduché v ní strávit desítky, možná i stovky hodin a skvěle se u ní bavit. Společně s hrou Persona 5 Royal připravoval Atlus ve spolupráci se studiem Omega Force akční spin-off Persona 5 Strikers pro konzole PlayStation 4 a Nintendo Switch, který vyšel v minulém roce v Japonsku, kde sklidil docela nadšené přijetí od herních novinářů i samotných hráčů. Kvůli probíhající pandemii se bohužel zpozdila lokalizace, takže hráči v Evropě a Severní Americe si museli na svoji verzi počkat o něco déle. Ta je ale konečně tu, a rovnou mohu říci, že to dlouhé čekání se rozhodně vyplatilo. Persona 5 Strikers je přímo fantastická hra.

Recenzovaná verze: PlayStation 4/PlayStation 5

Musou akce nejsou ve videoherním světě žádnou novinkou. Ostatně každý určitě někdy slyšel třeba o sérii Dynasty Warriors, která odstartovala už v roce 1997 a od té doby se pravidelně objevuje na všech možných platformách. Jsem ale toho názoru, že největší reklamu tomuto žánru udělaly až hry jako Hyrule Warriors, Dragon Quest Heroes nebo Fire Emblem Warriors. V nichž vývojáři vzali oblíbené herní světy, postavy a další náležitosti, no a to vše zakomponovali do Musou žánru. Ještě dnes si pamatuji na první Hyrule Warriors, u něhož jsem si říkal, jestli tohle může fungovat, ale výsledek určitě všechny překvapil, protože šlo o kvalitní herní zážitek. Navíc nešlo o žádné parazitování na oblíbených značkách, jehož cílem by bylo vydělat snadno další peníze, ale o citlivé a hlavně dobré rozšíření oblíbeného univerza. A nově vycházející Persona 5 Strikers je tím samým v bledě modrém.

Fanoušci určitě rádi uslyší, že ačkoliv se jedná o akčně laděný spin-off, tak Persona 5 Strikers si pořád udržuje všechny náležitosti a prvky páté Persony, ale vlastně i celé videoherní série, které si tolik zamilovali. Mám na mysli hlavně výborné stylizované anime zpracování, jenž je pro sérii Persona tak charakteristické. Nejde ale jen o vizuální zpracování, ale i o skvělé filmečky, jimiž se rozhodně nešetří, četné a hlavně dobře napsané rozhovory mezi jednotlivými hrdiny, velmi dobrou výpravu, hudební doprovod či design prostředí. Až jsem měl chvilkami pocit, že žádný spin-off nehraji a místo něj tu mám volné pokračování pátého dílu, čemuž se vzhledem k zasazení, hrdinům a tak dále zase tak nejde moc divit. Fanoušci tak od první minuty budou jako doma a budou si moci užívat nové dobrodružství oblíbených hrdinů, které rozhodně není špatné. Naopak si myslím, že je výborně zpracované a je vidět, že na něm vývojáři z Omega Force pracovali s autory Persony 5 a vše s nimi důkladně diskutovali. Personu 5 tak mohu prakticky označit za Final Fantasy X a Persona 5 Strikers za Final Fantasy X-2, abyste měli nějaké přirovnání.

Pokud jste Personu 5 doposud nehráli, asi bych doporučil si zahrát nejprve jí, protože se seznámíte s celým gangem a tím pádem i důležitými hrdiny. Persona 5 Strikers je sice zaměřena spíše na akci, ale pořád jde o hodně příběhově laděnou hru, v níž mít základní podvědomí o postavách i světu rozhodně není na škodu, vlastně to celkem pomůže. Příběh hry začíná několik měsíců po událostech v Persona 5, kdy se Joker vrací do Tokia, aby se setkal se svými přáteli z Phantom Thieves a užil si s nimi dovolenou. Jenomže idylka netrvá dlouho a brzy se objeví nové velké spiknutí v rámci nové Metaverze, které je nutné zarazit, protože hrozí velké neštěstí. Záměrně se vyhýbám jakýmkoliv spoilerům, protože příběh hrál vždy u her ze série Persona velkou roli a nechci vás tedy připravit o nejedno překvapení či zvrat, případně vyzrazení, proti komu budete stát. Příběh je věrný tradicím série, obsahuje několik nových zajímavých postav i dobře napsané dialogy.

Zatímco příběh jako takový neurazí, fanoušky určitě trochu zklame, že hra Persona 5 Strikers vůbec nereflektuje události z výborného rozšíření Royal, takže nepočítá se třetím semestrem a zároveň ani s několika novými postavami, které se v něm objevily. Chápu, že vývojáři ze studia Omega Force na hře Persona 5 Strikers začali pracovat před několika lety, kdy se třeba rozšíření Royal ani neplánovalo, ale když už s původním týmem konzultovali hratelnost, stylizaci a další prvky, mohli se dostat i k informacím o rozšíření a udělat během vývoje několik změn.

Zatímco stylem, vyprávěním příběhu a třeba i vizuální stylizací se Persona 5 Strikers od hlavní série vůbec neliší, nejviditelnější změnou jsou bez debat akčněji pojaté souboje, které připomínají hack-n-slash akce. Popravdě jsem čekal, že jako v jiných Musou hrách budu hozen na obrovský plácek, kde budou stovky i možná tisíce nepřátel, skrze které se budu muset následně prosekat. Tak tomu ovšem Persona 5 Strikers není a tím se i liší od jiných her žánru. Během postupu příběhem se budete dostávat do speciálních věznic, v nichž prochází stráže, přičemž až když na sebe upozorníte, dostanete se do menší arény s protivníky, které musíte zlikvidovat, abyste se dostali dál. Persona 5 Strikers se tak nesoustředí na velké epické bitvy, které by zde vlastně ani nedávaly smysl, ale menší lokální šarvátky.

Stráže je ovšem možné obcházet, případně je i díky využívání prostředí přepadávat, abyste na sebe moc neupozornili. Tak je možné protivníky lehce přemoci, protože přepadením vyřadíte na chvilku nejen stráž, ale také všechny další protivníky, kteří přijdou na pomoc, a je tak lehčí se zaměřovat na zadané úkoly, které jsou rozmanité a ve výsledku i fajn. Navíc hrát potichu se i vyplatí, protože každá neuváženě vyvolaná šarvátka zvyšuje poplach ve vězení, což může vyústit v nemožnost otevírat vzácné truhly s lootem, případně i neúspěchem samotné mise. Během procházení věznic se mi líbí, že vývojáři kombinují klasickou hratelnost ze třetí osoby se skákacími 2D pasážemi, díky čemuž je hra ještě rozmanitější a vlastně i věrná sérii.

Do věznic se nebudete nikdy vydávat sami, ale s dalšími třemi hrdiny, které si můžete před zapnutím zvolit. Ty vám pak pomáhají, přičemž je možné se do nich i přepínat a využívat jejich unikátní vlastnosti či Persony. Hrdinů je hodně a každý si určitě najde své favority, s nimiž se bude do věznic pouštět. Jediné, co se mi u hrdinů nelíbí, tak je umělá inteligence. Ano, zmínil jsem, že s protivníky bojují, ale na těžší souboje už moc nestačí a jen zmateně pobíhají po bojišti. Tady bych si představoval, že budou rovněž hrát trochu taktičtěji a hlavně chytřeji. Během soubojů je důležité i využívání Person. Fanouškům série je nemusím moc představovat, ale nováčkům řeknu, že jde o unikátní monstra, která po vyvolání zasadí protivníkovi nějaký ten silný úder. Každá Persona se liší elementem i dalšími vlastnostmi, takže je určitě dobré mít u sebe více rozmanitých Person, abyste byli připraveni na co nejvíce situací, které mohou nastat. Na některé protivníky určité elementy nebo jejich vlastnosti totiž nemusí zabírat.

Když spustíte ve vězeních poplach, přivoláte velké množství protivníků. Nejprve jsem potkával jen několik málo jednotek, které na střední obtížnost jen občas více zatopily, ale jak se budete dostávat do nových vězení, rozmanitost protivníků se značně navýší, přičemž většina z nich je přebrána z klasických dílů Persona série. Na každého řadového protivníka navíc platí trochu něco jiného a mají tak své silné i slabé stránky, které se musíte naučit a využívat je ve svůj prospěch. V minulosti jsem hrál hodně podobných her jako Hyrule Warriors nebo Dragon Quest Heroes, ale Persona 5 Strikers je rozhodně nejtěžší a nejvíce vyžaduje opatrnější přístup k soubojům, které jsou tak daleko taktičtější. Zvláště na vyšší obtížnosti. Tady bych řekl, že se vývojáři nechali ovlivnit nejen hlavní sérií Persona, ale hlavně Souls hrami, protože souboje s protivníky mi je sem tam lehce připomínaly, což si ale myslím, že je i dobře.

Parta hrdinů v nejrůznějších střetech nebojuje jen proti řadovým protivníkům, ale dojde i sem tam na minibosse či velké bosse. Souboje s nimi patří k vrcholům hry, přičemž vyžadují, abyste už plně ovládali soubojový systém a znali jednotlivé hrdiny, protože nestačí u nich jen mačkat dvě akční tlačítka. Je nutné mezi postavami přepínat, kombinovat jejich útoky a používat Persony, uskakovat před útoky bossů a třeba i využívat prostředí. Každý souboj s bossem jsem si vždy maximálně užil.

Velkou část hry budete prožívat ve speciálních věznicích, kam se budete postupně vydávat z doupěte Phantom Thieves. Součástí jsou ale i momenty v realitě, kdy s Jokerem prozkoumáváte jednotlivá prostředí, mluvíte s členy party a utužujete s nimi vztahy. I mimo vězení se tak dá slušně zabavit, navíc tyto pasáže jsou kolikrát hodně důležité, hlavně pro vývoj příběhu. Zároveň je možné v realitě nakupovat v obchodech i restauracích různé předměty, třeba pro doplňování zdraví, případně si partu vylepšovat. Persona 5 Strikers sice je hlavně akční hrou, ale vývojáři ani u ní nezapomínají na klasické RPG prvky, takže jednotlivým hrdinům můžete nakupovat lepší vybavení, případně je vylepšovat skrze strom s dovednostmi, obsahující řadu pasivních perků. Joker má navíc možnost jako jediný vařit i vylepšovat své Persony skrze Velvet Room. Ano, nejedná se o nějaký hluboký a komplexní RPG systém, ale funguje dobře a hře přidává další velmi kvalitní vrstvu.

Hra Persona 5 nebyla zrovna malá a klidně vydržela na sto i více hodin, zvláště s velkým rozšířením Royale. Persona 5 Strikers tak obrovská není a celou kampaň je možné dokončit za nějakých 50-60 hodin, což ovšem také není málo, navíc se během tohoto času budete výborně bavit. Čas je navíc možné si prodloužit rozhovory s členy party, případně vydáváním se už do už prošlých věznic a plnit v nich vedlejší úkoly, čímž je možné získat nejen zkušenosti, ale také další loot. Jen zajímavost a rozmanitost vedlejších úkolů by mohla být o něco lepší. Za své peníze každopádně dostanete hru, která vám vydrží na spoustu velmi dobře strávených večerů. 

Vizuálně hra Persona 5 Strikers rozhodně nezklame. Pěkná kreslená anime stylizace se k ní skvěle hodí a i díky ní se budou fanoušci od první minuty cítit jako doma. Vývojáři věnovali velké úsilí malým detailům, ať už jde o postavy s pěknými animacemi nebo prostředí, případně nejrůznější efekty, s nimiž jako u originální Persony 5 rozhodně nešetří. Někdy to ale není až tak dobře, protože během soubojů je kolikrát tolik efektů a vizuálních vjemů, že je dělají méně přehledné. Ano, hra si díky tomu udržuje stylizaci, ale někdy by to ty efekty asi chtělo ubrat, aby se souboj zpřehlednil. Co je trochu škoda, tak je skutečnost, že hra nijak nevyužívá hardware konzolí PlayStation 5 nebo PlayStation 4 Pro, takže je na můj vkus až moc zubatá. Nějaké to vyhlazování na novém hardwaru by jí určitě prospělo. Jinak ale musím pochválit optimalizaci. Hrál jsem většinou na konzoli PlayStation 5, kde běží po většinu času v pěvných 60fps, navíc má i velmi rychlé nahrávací časy. Výborné je i ozvučení a opět je spoleh i na skvělý soundtrack se spoustou uchu lahodících skladeb, které krásně dokreslují dění na obrazovce, ať už jde o filmové scény či hratelné sekvence. Pochvalu si vývojáři zaslouží i za kvalitní japonský a anglický dabing. Je jen na vás, v jakém budete hru hrát. Nadabovány jsou nejen filmečky, ale také rozhovory, což u podobných her nebývá zrovna zvykem.

Persona 5 Strikers je výborná akční hra, která by neměla uniknout vaší pozornosti. Ani na chvilku jsem neměl pocit, že by šlo o ochuzený spin-off, s nímž by vývojáři chtěli jen vydělat na oblíbené značce. Naopak jsem si několikrát říkal, že jde vlastně o plnohodnotné pokračování, které uspokojí příběhem, výborně napsanými postavami, skvělým soubojovým systémem, velmi dobrým designem i parádní audiovizuální prezentací. Persona 5 Strikers je bez debat jednou z nejlepších Musou her a jen několik mušek jí dělí od nejvyššího hodnocení. 

Persona 5 Strikers

ps4nsw
Atlus, Omega Force
Datum vydání hry:
23. 2. 2021
Žánr:
RPG, Hack and slash/Beat 'em up, Adventura
KARTA HRY
9/10

Komentáře