Patapon 2

recenze  13
Martin Šmíd, 14. 4. 2009 19:36
Zhruba před rokem vydala Sony hudební – válečnou hru Patapon na přenosnou konzolku PSP. Originální hříčka, která navíc stála polovinu jak ostatní tituly, si získala spoustu fanoušků. Proto není divu, že v těchto dnech vyšlo pokračování, které má být podle autorů ještě lepší. Jenomže po zahrání zjistíte, že vše je při starém. Naštěstí zůstala i ona výtečná hratelnost.

Hra Patapon vás hodí do role hudebního boha, který přes rytmické zadávání klávesových zkratek, žene své vojsko kupředu. To v druhém díle ztroskotalo na pustém ostrově, kde žije nejrůznější fauna, indiáni a kdo ví co ještě. Obyvatelstvo ostrova pochopitelně vojáčky zrovna nemusí, a tak je vaším úkolem zachránit ostatní a dostat se z ostrova co možná vcelku. Hratelnost se o proti předchozímu dílu nijak nezměnila a pořád tak budete ťukat nejrůznější kombinace tlačítek, abyste se třeba pohnuli dopředu, ale i abyste zaútočili a nebo se ubránili. K pochopení tohoto systému slouží celkem srozumitelný tutoriál, který vás naučí všechny fígle. Ovládání sice není zase tolik složité, ale chce se s ním co nejvíce sžít, protože později může o výsledku bitvy rozhodnout i jeden špatně zvolený příkaz.

Máme menší armádu a vydáváme se na průzkum ostrova. Během putování se nám do cesty postaví nejen indiáni, ale i všelijaká monstra a občas i nějaký ten boss, který bude chtít vyprášit kožich. Souboje jsou občas trošinku více překombinované a trochu jednodušší systém by neuškodil. Přesto vaše jednotka je chodící tank, takže s většinou střetů na začátku hry si hravě poradí. V pozdějších fázích už to chce trošinku té taktiky a především i nejrůznější vylepšení, ať už to jsou lepší zbraně, které získáte po padlých nepřátelích, nebo nejrůznější schopnosti, jež získáte levelováním. Trochu taktické myšlení potápějí nejrůznější bugy, na které ve hře narazíte. Pokud jste totiž šikovní, dají se najít místa, ze kterých můžete lehce odstřelovat nepřátele. Ti vás bohužel nevidí, takže se nechají jednoduše sejmout. Samozřejmě nejde to vždy, ale občas se taková situace přihodí.

Abyste neřekli, že Patapon 2 nepřináší nic nového, máme tu tři nové jednotky. První novou jednotkou je létající Toripon, který představuje silnou jednotku na pozemní cíle. Ovšem pokud má nepřítel lučištníky, bude to pro vašeho miláčka znamenat rychlý konec. Druhou jednotkou je válečník Robopon, kterému taktika moc neříká, ale stane se neocenitelnou posilou ve vaší armádě. Třetí jednotkou je vylepšený mág Mahopon. Kromě těchto nových jednotek můžete mít ve své armádě i nějakého toho hrdinu, jenž má speciální schopnosti. Je už jen na vás, jestli ho v boji využijete nebo ne. Výraznou změnou prošla i evoluční mapa. Ta je ve druhém díle daleko propracovanější a hlavně RPG hráč si zde přijde na své.

Technické zpracování se od minula vůbec nezměnilo. Pořád sledujeme kreslenou grafiku v komiksovém stylu, kdy občas vaši bojovníci prohodí v bublince několik slov. Dalo by se říci, že základní barva je černá pro vaše bojovníky a prostředí, a mění se v levelech jen pozadí. To ovšem není nijak na škodu, protože se na celou hru dobře dívá a rozhodně vás tato složka nijak neomrzí. Ani hudební stránka hry není špatná a bude u ní spíše záležet na vašich schopnostech, jak bude v konečném důsledku dobrá. Patapon se tedy v tomto sloupku nijak nezměnil, což je na jednu stranu i dobře.

Patapon 2 je určen převážně pro hráče, kteří zatím neměli možnost se polaskat s prvním dílem. Pokud mezi ně patříte i vy a vlastníte PSP, je Patapon 2 jasná koupě. Pokud ovšem jste první díl hráli, tak byste měli nákup pořádně zvážit. Jedná se jen o překopaný první díl s novým příběhem, podobnými lokacemi, stejnou hratelností a málem novinek.

Patapon 2

psp
Sony Computer Entertainment, SCE Japan Studio
Datum vydání hry:
7. 5. 2009
Žánr:
Hudební, Puzzle, Real Time Strategie (RTS), Strategie
KARTA HRY
8/10

Komentáře