Paper Mario: Sticker Star

recenze  6
Martin Šmíd, 14. 1. 2013 20:15
Mario jakožto nejpopulárnější herní postava videoherní historie vždy dokázal nakopnout prodeje jakékoliv konzole od Nintenda. Jeho nové dobrodružství je pokaždé předurčeno k úspěchu, ať už se jedná o klasickou plošinovku ve 2D nebo 3D podání, či sportovní nebo závodní odbočku. Popularita Maria nezná mezí. Pokud jste si ho oblíbili a doma máte kapesní konzoli Nintendo 3DS, před koncem minulého roku jste si mohli pořídit hru Paper Mario: Sticker Star, která nabízí nové dobrodružství populárního hrdiny, jen v duchu japonských RPGček.

Pokud je něco, na co moc po dohrání Mario hry nevzpomínáme, tak je to rozhodně příběh. Tedy, příběh je pořád stejný. Princezna Peach má problém, je unesena zlým Bowserem, takže se jí musí Mario vydat zachránit. No, tento příběh Paper Mario: Sticker Star neobsahuje, ačkoliv je opět naprosto prostý a jednoduchý, jak jen to jde. Opět za vším může samozřejmě Bowser, který se objeví na začátku na scéně, začne jít po Peach, ale co se nestane, při tomto zničí na pět kusí zázračnou samolepku hvězdy. Každý z kusů se dostane do několika částí houbového království, a jak už asi tak nějak tušíte, Mario si musí nazout boty, vy popadnout 3DSka, a vydat se všechny části zázračné hvězdy najít. Už od začátku vás jistě pohltí stylizace hry, kde všechny postavičky jsou 2D z papíru, stejně tak celé prostředí, které je poté doplněno o několik 3D objektů. Vývojáři navíc nešetři humorem, takže řada rozhovorů vede k úsměvu. Dialogy jsou rozhodně dobře napsány. Ačkoliv je příběh jednoduchý, hra není rozhodně krátká. Po dohrání mi 3DSko ukazovalo solidních 19 hodin, ale je nutné dodat, že jsem se kolikrát na pár minut zaseknul, takže zručnější z vás zvládnou hru dohrát za kratší čas, ale i tak bude číslo velmi vysoké.

Paper Mario série vždy stavěla na mixu hned několika žánrů. Na začátku je celá hra dost ukecaná, na Maria až přehnaně, ale jak se budete prokousávat dále a zvládnete první hodinu, už na vás bude čekat převážně hratelnost. Ta se samozřejmě skládá z klasického hopsání po plošinkách, hledání skrytých cest s penízky a samozřejmě souboji s nejedním nepřítelem. Souboje zde probíhají ve stylu japonských RPGček, nebo alespoň podobně. Když skočíte v úrovni na nepřítele, přepnete se do speciální arény, ve které se objeví nejen onen jeden nepřítel, s nímž si to chcete rozdat, ale kolikrát ho doprovodí i několik jeho kumpánů. Nyní začíná klasický tahový souboj. Vy během něj musíte vybírat z několika samolepek, které si buď kupujete v obchodě v centru mapy, nebo sbíráte po levelech. Každá samolepka má jinak přesný útok a tím pádem bere určitý počet životů, třeba bota na začátku bere krásných sedm, čímž zabijete základního nepřítele na jeden tah, nebo základní kladivo, které zase bere jeden a moc se tedy na souboje nehodí. Jak samozřejmě budete pokračovat hrou, samolepky jsou pořád silnější, a i s lepším použitím můžete uštědřit úder dalším protivníkům, ne jenom jednomu.

Samolepek je během hraní velké množství a liší se nejen svými vlastnostmi, takže je dobré vybírat si na každý souboj ty nejlepší. Každý nepřítel má totiž několik silných a slabých stránek, které musíte odhalit. Ne na každého nepřítele je dobré skákat, u některého by se vám to nemuselo vyplatit (prostě místo toho, abyste mu ubrali životy, přijdete o ty své), takže přijde na řadu použití třeba ohnivých firewall, kladiva nebo dalších powerupů, které během hraní seberete. Kromě klasických soubojů s řadovými protivníky, se vám sem tam do cesty postaví i nějaký ten boss. Právě souboje s bossy jsou na Paper Mario: Sticker Star dost možná to nejpovedenější. Že by konečně vývojáři přišli na to, kde Mario hry tlačí bota? Ano, na začátku stačí použít nějakou speciální samolepku, třeba nůžky, které ho rozstřihají, ale postupem času se vám do cesty postaví i daleko silnější neřádové, na které už musíte využívat i nějakou taktiku, nebo do sebe budete pumpovat jednu ozdravující houbičku za druhou. No a samozřejmostí je mít i dostatek samolepek, protože pokud vám dojdou během souboje, asi netřeba říkat, jak dopadne.

Ačkoliv se může zdát, že souboje se pořád opakují, takže postupně může docházet ke stereotipu, opak je pravdou. Souboje jsou po celou dobu hry zábavné a do stereotipu nebo nudy nepřešly ani jednou, a to ani ve chvíli, když jsem se vracel už do jednou prošlé úrovně, abych si třeba doplnil samolepky, kde se nepřátelé znovu respawnují. Díky velkému množství samolepek je hratelnosti pořád zábavná, a neustále budete zkoušet nové triky, jak nepřítele porazit. Tomu dopomáhá i dobré vybalancování obtížnosti. Paper Mario: Sticker Star není zrovna těžkou hrou, ale na druhou stranu ani jednoduchou. Když se ale naučíte herní systém, který není nijak složitý, nebudete mít během hraní větší problémy. Každý se dá porazit, jen musíte přijít na to, jak.

K Mariovi neodmyslitelně patří i skvěle navržené úrovně a v tomto nový Paper Mario: Sticker Star rozhodně nezklame. Levely opět jsou maximálně propracované, nádherné, důmyslně postavené, takže vám nebudou dělat problém jen nepřátelé, ale i nejrůznější pasti. Kromě klasických skákacích levelů na vás čeká i řada bonusových, ve kterých se třeba projedete důlním vozíkem či lanovkou, případně na voru (nepřátelé vás ale budou otravovat i zde) budete sbírat penízky, které se vždy hodí pro nákup bojových či léčivých nálepek, kterých není nikdy dost. Během levelů se vám občas naskytne příležitost nejen nálepku sebrat, ale i nalepit, čímž si třeba odemknete tajné dveře či další bonusy v podobě kostiček s otazníkem, za kterou dostanete někdy stejnou samolepku, někdy daleko lepší. Tyto menší bonusové hádanky se samolepkami hratelnost oživují, jen je možná škoda, že jich není moc.

Nintendo vsadilo u Paper Mario: Sticker Star opět na krásnou kreslenou grafiku, která hýří pestrými barvami, navíc i animace všech postaviček, ačkoliv jsou jen z papíru, jsou maximálně povedené. Vizuální prezentace si vás získá od prvního momentu a budete si ji užívat po celou dobu hraní. Docela jsem byl překvapen využitím 3D zobrazení, které zde není do počtu. Tím pádem doporučuji mít 3D po celou dobu zapnuté, protože se přidá větší hloubka, čímž budete mít větší představu o tom, kde se co nachází ve 3D světě. Samozřejmě i zážitek je s 3D o třídu větší, protože si budete moci vychutnat celou hru tak, jak si vývojáři přáli. K hudebnímu doprovodu se snad ani vyjadřovat nemusím, protože ten je opět na vysoké úrovni, kloubící v sobě jak staré klasiky, tak úplně nové melodie. Po této stránce dostane každý fanoušek Maria to, po čem touží.

Po dlouhém vývoji, který trval několik let, se k nám dostal Paper Mario: Sticker Star v parádní formě. Skvělá hratelnost vám opět vydrží na několik dobře strávených hodin, takže pokud máte Maria rádi, určitě pro hru utíkejte. Budete se dobře bavit. Pro ostatní je Paper Mario: Sticker Star další zamyšlení, aby si kapesní konzoli Nintendo 3DS pořídili. Jen je možná škoda, že vývojáři nepřidali během hraní více osvěžujících prvků. Pokud by na ně nezapomněli, hodnocení by bylo ještě o kus vyšší. Nic ale nemění na tom, že tu máme před sebou další povedenou Mario hru.

Paper Mario: Sticker Star

3ds
Nintendo, Intelligent Systems
Datum vydání hry:
7. 12. 2012
Žánr:
Puzzle, RPG, Adventura
KARTA HRY
8/10

Komentáře