Pain

recenze  1
Martin Šmíd, 20. 12. 2008 15:28
Pain je jedním z klíčových titulů pro službu PS Store. Už svým neotřelým nápadem zaujal nejen spoustu hráčů, ale i novinářů. Hra se po několika měsících čekání objevila na Storu a tak je čas na finální verdikt.

Po stáhnutí 201MB velkého souboru musíte projít povinným tutoriálem, aby se vám odemkl samotný hlavní režim. Během tutoriálu se naučíte plně ovládat hru. V samotném hlavním módu máte bohužel jen jediné město, tedy čtvrť města, kde budete provádět všelijaké kousky. Singleplayer je rozdělen na tři herní módy, kdy každý přináší jiný styl hraní i jiné úkoly. První mód se nazývá PAINDEMONIUM, kde je vaším cílem nahrát co nejvíce bodů a samozřejmě zdemolovat celé město. Hlavním předmětem ve hře je vystřelovací prak, který vás vyšle na vámi vybraný cíl. Při letu se dají dělat různé triky a dokonce můžete i po vystřelení navádět v omezené míře hlavního hrdinu na cíl. Využit je v této fázi i pohybový senzor v SIXAXISu, kdy jeho kvedláním získáte po dopadu spoustu bodů navíc. Dopadem na samotný předmět či lešení hra nekončí, jak by se dalo předpokládat, ale máte k dispozici i takzvané OOCH pohyby. Ty po odstřelení zadáváte D-padem a postava se tak vymrští ze země k dalším předmětům. Pokud se už vám nějaký ten skok nepovede, stačí stisknout R1 a hra se restartuje. Pro lepší míření můžete přepnout na mapu pomocí R2, kdy se vám objeví celá čtvrť. V této fázi můžete i zaměřovat, ale už nikoliv střílet. Druhým módem ve hře pro jednoho je MINE TOSS. Zde máte několik předmětů, které musíte pochopitelně zničit. Nejprve se jedná o zrcadla, ale v pozdějších fázích se dostanete i ke kuželkám. Předměty jsou pěkně u sebe a vaším cílem je zneškodnit jich co nejvíce na jedno vystřelení. To je pochopitelně problém i pro zkušenějšího hráče. Pro usnadnění máte uprostřed obrazovky další postavu nebo jiný předmět, který když seberete a poletí s vámi, tak máte dvojitý zásah.

Na vše máte čas a při každém dopadu na zem získáváte penalizaci. Pokud se chcete považovat opravdu za dobrého hráče, čas na konci by měl ukazovat pod 20 vteřin. To je pochopitelně nastaveno tak, aby to zvládlo co nejméně hráčů. Poslední, tedy třetí mód, se nazývá SPANK THE MONKEY a musíte v něm srážet opice, které se objevují na obrazovce. Celkem musíte vždy srazit 20 opic, aby vás hra pustila dále. Na to máte pochopitelně časový interval a opět získáváte medaile za rychlé poražení všech opic. Opice se objevují postupně a nemáte tak na mapě všech dvacet najednou. Tento mód je rozhodně nejméně zábavný a možná i poněkud zbytečný. Během plnění hry pro jednoho hráče si odemykáte nejrůznější odznáčky. Těch je několik druhů a liší se podle obtížnosti jejich dosažení i podle módu, ve kterých se dají získat. Vaše odznáčky si poté můžete prohlédnout v TROPHY ROOMu. Zpočátku máte odemčenou jen jednu postavu v několika provedeních. V menu máte na výběr i další postavy, ale ty si musíte bohužel dokoupit za další peníze. Hra obsahuje i mód pro více hráčů, bohužel jen na jedné konzoli. Musíte se tak přetahovat s kamarádem u jedné PS3, jelikož online možnost tu chybí. To by se ale mohlo do budoucna změnit. Grafická stránka hry je velmi povedená a řadí se k nejhezčím PSN hrám. Vše běží plynule a během hry jsem nezaznamenal žádný zásek či zpomalení. Pochválit musíme i fyziku hry, která je rovněž na velmi vysoké úrovni. Hudba, která vám hraje na pozadí, se k této hře velmi hodí a navozuje onu šílenou atmosféru.

Konečně se na PS Store objevuje zábavná a dlouho trvanlivá hra, za kterou se nemusíte bát utratit peníze. Škoda jen chybějícího online multiplayeru, jinak by hodnocení bylo ještě vyšší.

Pain

ps3
Sony Computer Entertainment, Idol Minds
Datum vydání hry:
29. 11. 2007
Žánr:
Sport
KARTA HRY
7/10

Komentáře