Overlord: Raising Hell

recenze  4
Martin Šmíd, 23. 8. 2008 13:25
Overlord vyšel již dávno na Xboxu 360 a PC, kde sklidil zasloužený úspěch. Nyní přichází ve své vylepšené verzi i na Playstation 3 a jak se zdá, i po tak dlouhé době má co nabídnout. Pořád je tou originální a zábavnou hrou, která vás chytne a nepustí.

Overlord je po dlouhé době originálním a velice povedeným herním počinem. Děj se odehrává ve zpustošeném fantasy světě, kdy se ujímáte role pána všeho zla a temnot. Ten byl navrácen na tento svět, aby na zemi zmítanou chaosem uvalil nový řád a znovu obnovil své kruté sídlo. Musíte tak shánět nejrůznější věci, pomocí nichž budete moci své sídlo opravit. To je v kostce náplň hry. Příběh zde hraje až druhou roli, takže nečekejte žádnou dramatickou zápletku, nad kterou byste přemýšleli ještě několik dní. Vše ovšem Overlord dohání vtipnými situacemi a humorem postav. Je opravdu úsměvné pozorovat skřeta s rolničkami, jak si hraje na krále, nebo jeho rádce Gnarla, který občas utrousí nějakou tu vtipnou hlášku. Hra mi zpočátku připadala jako mix několika skvělých pecek - zejména Giants: Citizen Kabuto, Dungeon Keepera a Pikmina z GameCube. Tyto hry Overlord nejen skvěle vykradl, ale přidal i další svěží prvky, které mu přidávají na síle.

Ačkoliv jste pánem všeho zla a temnot, musíte během svého putování dělat i dobré skutky, protože potom se vám obyvatelé tohoto světa občas odvděčí a udělají zase něco pro vás. V nejhorším případě jen poradí, jak dále postupovat. Hra je ovšem založena hlavně na boji. Naštěstí tu nejste na boj sami, ale vždy máte po ruce své ďábelské přisluhovače, kteří skáčou z děr v zemi. Zde hra trochu připomíná právě Pikmina z Gamecube. Vaši posluhovači Minioni vám totiž pomáhají nejen v boji, ale i v řešení nějakéch těch hádanek, které na vás během hry čekají. Minioni se dělí na několik skupin - hnědé, červené, zelené a modré. Každá tato skupinka má pak jiné vlastnosti, a tak je na vás zvolit si pro daný případ ty nejvhodnější. Tím Overlord připomíná i hru The Darkness, akorát ve fantasy světě. Hnědí Minioni třeba dokážou skvěle bojovat, ale zase nemohou vlézt do vody, což může být občas problém. Proto se dají přivolat modří Minioni, kteří sice do vody můžou, ale zase neumí bojovat. Červení Minioni zase kamarádí s ohněm, a dokáží tak zapalovat pole s nepřáteli, zatímco zelení se přátelí s jedem a podobnými látkami. Každý tak umí něco a je jen na hráči, jakou taktiku v dané situaci zvolí.

Co se týče již zmiňovaných hádanek, na ně potřebujete vždy určitý počet Minionů. Na začátku máte jen omezený počet míst, ale postupně se vám zvyšuje díky speciální síle. Tuto sílu získáváte pouze smrtí nepřátel na bojišti. Dalo by se říci, že co jeden mrtvý nepřítel, to jeden nový Minion do vaší armády. Někdy ovšem narazíte pouze na vesničany. Pokud je nechcete zabíjet, můžete k doplnění síly použít ovce, které se ve hře volně pasou. Na základní nepřátele stačí poslat skupinku Minionů a dívat se, jak je likvidují. U silnějších nepřátel ale už toto neplatí, a tak musíte přiložit ruku k dílu i vy. Je dobře, že autoři zabraňují hráči zranit někoho ze své jednotky. Někdy se vám totiž zbytečně pletou pod nohy, a tak by se mohlo stát, že byste místo zničení nepřítele posekali ty své. Kromě potyček s normálními protivníky se občas objeví i nějaký ten bossovský souboj. Na ten už to chce opravdu zapnout mozek, jinak budete pořád umírat. Nějaká ta taktika je rozhodně potřeba, ale zase se nemusíte bát, že byste nad ní přemýšleli příliš dlouho. Zas tak těžké to není.

Overlord: Raising Hell obsahuje i celkem povedený on-line multiplayer pro dva hráče. Kromě klasického co-opu zde máte i další módy jako je Slaughter nebo Pillage. Po dohrání hry vás tak čeká další porce zábavy. Co ovšem nepotěší, je velká nepřehlednost, která vznikne vyvoláním maxima Minionů u obou hráčů. Občas se tak může dostavit i trhání. I přesto však není technická stránka hry vůbec špatná, ba právě naopak. Grafika vypadá opravdu moc pěkně a občas budete valit oči, co všechno si pro vás vývojáři připravili. Hudební a zvuková stránka rovněž potěší a dotváří tak skvělou fantasy atmosféru, kterou si zamilujete. Co může někomu činit problém, jsou autosavy. Hra se tak ukládá pouze na určitých místech, nebo při přechodu do království či temné věže. Musíte si tak dávat velký pozor, abyste nedostali výprask v tu nejméně vhodnou chvíli.

Overlord: Raising Hell je na Playstationu 3 skvělou a originální hrou, která by neměla chybět v žádné sbírce. Je to hra jako stvořená na klidné letní odpoledne. Rozhodně náš TIP tohoto měsíce.

Overlord

ps3x360
Codemasters, Triumph Studios
Datum vydání hry:
26. 6. 2007
Žánr:
Real Time Strategie (RTS), Strategie
KARTA HRY
8/10

Komentáře