Nové informace o konzoli Xbox Series X – teplota i spotřeba

novinka  128
Martin Šmíd, 16. 10. 2020 13:23
Včera odpoledne padlo v zahraničních médiích embargo na další dojmy z konzole Xbox Series X. Dozvěděli jsme se tak několik nových podrobností, které budou potencionální zákazníky určitě zajímat. Nejprve se zaměříme na teplotu. Není tomu tak dlouho, co se objevila informace, že konzole hodně topí a je možné s ní vytápět byt. Podle posledních dojmů se zdá, že většina tepla jde mimo konzoli, která je ve výsledku studenější jak Xbox One X nebo PlayStation 4 Pro. To je jistě skvělá zpráva, protože teplo nezatěžuje přímo samotný hardware. Na test serveru Venturebeat se podívejte níže v novince. Ten změřil teploty konzole po desetiminutovém hraní hry Hitman 2, přičemž konzole Xbox Series X vyšla z testu nejlépe.

Dále může někoho zajímat spotřeba konzole. Ačkoliv Xbox Series X disponuje o dost větším výkonem jak předchozí generace, tak spotřeba moc nenarostla oproti Xbox One X, což je vidět třeba u závodní hry Dirt 5. Konzole Xbox One měla během hraní spotřebu 120W, 185W konzole Xbox One X a konzole Xbox Series X o trochu více, a to 190W. Spotřeba se může trochu lišit v závislosti na hře, ale dá se dle tohoto testu odvodit, že spotřeba zase o tolik nenaroste.

Server Venturebeat se zaměřil i na externí SSD kartu od společnosti Seagate, s níž je možné rozšířit úložiště konzole Xbox Series X/S. V testu ji rozebral a zjistil, že využívá řadič Phison PCIe 4.0 s maximální rychlostí čtení 3750MB/s. Microsoft ale rychlost snížil, aby byla stabilní a nedocházelo k jejímu kolísání při vyšší teplotě. Zajímavostí určitě je, že paměť je jen v jednom čipu, navíc zmíněný řadič zvládá až 2TB SSDčka, takže je možnost, že se v budoucnu dočkáme i větších kapacit karet. Vlastně je to pravděpodobné. Navíc jsou v plánu i karty od jiných výrobců, jak nedávno řekl zástupce Microsoftu.


Zdroj: Venturebeat

Xbox Series X

xsx
Microsoft, Microsoft
KARTA HRY

Komentáře