Nintendo Switch Sports

recenze  1
Martin Šmíd, 2. 5. 2022 13:55
Když vycházela konzole Nintendo Wii, byla k ní přibalena i kolekce sportovních miniher Wii Sports, která parádně ukazovala možnosti jejího pohybového ovládání. Díky své jednoduchosti a hlavně přístupnosti mohli do hraní virtuálního tenisu, golfu nebo boxu naskočit naprosto všichni a užívat si zábavu během dlouhých večerů. I já mám na kolekci řadu krásných vzpomínek, ať už na večírky s kamarády, během nichž jsem se skvěle bavil, tak rozbitou lampičku, která nevydržela odpal golfového míčku. Když byl proto nedávno oznámen nástupce této sportovní kolekce pro konzoli Nintendo Switch, měl jsem docela velkou radost. A i proto jsem se nyní hned vrhl do hraní. Během něj jsem se pořád dobře bavil, možná i trochu z nostalgie, ale občas jsem si říkal, že mohla kolekce dopadnout lépe a hlavně přinést i větší hloubku. Zvláště když není zdarma přibalena ke konzoli. Více už ale v mé recenzi níže.

 Recenzovaná verze: Nintendo Switch

Protože se Nintendo Switch Sports nerozdává zdarma, ale jde o normálně zpoplatněnou kolekci, byl jsem zvědav, jestli nabídne jen pár sportů bez větší hloubky, jako tomu bylo u mnoho let starého originálu, nebo se vývojáři hecnou a přinesou něco daleko propracovanějšího, u čeho bude moci člověk trávit řadu večerů. Ať už sám nebo s kamarády. Už úvodní nabídka mi ale dala prakticky jistotu, že to první je bohužel správně. Ta totiž nabízí skromnou nabídku se třemi herními režimy, které nabízejí vlastní způsoby, jak sporty v kolekci hrát. První volbou a asi tou nejvíce propracovanou a hlavní je Play Globally. Jde o online režim, v němž hrajete s hráči z celého světa a za dobrá umístění postupujete ligou i získáváte body, za které si následně odemykáte kosmetické doplňky, o kterých bude ještě řeč. Druhý režim se jmenuje Play Locally, takže v něm hrajete proti umělé inteligenci nebo kamarádům lokálně. No a třetí režim je a Play with Friends, a jak už název napovídá, můžete si v něm zahrát proti kamarádům online. A to je bohužel vše. Trochu mi tu chybí nějaká kampaň, která by nabídla nějaké větší uvedení do jednotlivých sportů a otestovala postupně, jak na tom hráč je a jestli je připraven do online hraní, které je tu očividně tím hlavním. Ano, je možné hrát offline proti umělé inteligenci, která má tři stupně obtížnosti, ale bez větší hloubky takové hraní hodně rychle omrzí. 

Už když byla kolekce Nintendo Switch Sports oznámena, Nintendo potvrdilo, že bude obsahovat hned šest sportů. Pokud jste hráli původní verzi pro Wii nebo pokračování Wii Sports Resort, určitě vás potěší, že se vrací skvěle se hodící pro pohybové ovládání tenis a bowling, ale také sportovní disciplína chambara, což jsou souboje s mečem. Kromě těchto tří navrátivších se sportů vývojáři přidali i tři nové - fotbal, volejbal a badminton. Už když jsem kolekci zapínal, trochu jsem si povzdechl, že v ní není golf nebo box, další dva výborné sporty, u nichž jsem nahrál řadu hodin v původním vydání. Naštěstí golf je na cestě, do hry se dostane někdy během léta zcela zdarma. Jestli vývojáři budou přidávat v budoucnu i další sporty, třeba i mnou zmíněný box, se zatím neví. To bude zřejmě záležet na úspěchu samotné kolekce, který je zatím ve hvězdách. Původní kolekce hodně těžila z faktu, že byla přibalena zdarma ke každé konzoli Nintendo Wii. Nový díl má v tomto značnou nevýhodu.

Stejně jako na Wii je i nyní hodně jednoduché naskočit do hraní každého sportu a začít se dobře bavit, ať už sami nebo s kamarády. A to hned ze dvou důvodů. Jednak má každá sportovní hra dobře zpracovaný tutoriál, který v několika krocích shrne, jak se ovládá a seznámí vás s jejími pravidly. Ty nejsou moc složité, a pokud jste někdy hráli tenis, badminton nebo volejbal ve skutečnosti, prakticky budete hned vědět, co je po vás požadováno. Jen je třeba nutné si nacvičit správné načasování či údery/hody, což může dalších pár minut trvat. No a ba skutečnost, že může naskočit do hraní naprosto každý a prakticky okamžitě se bavit, má velký vliv i vyladěné a přesné ovládání. Během testování jsem se nesetkal s velkým problémem, který bych zde musel zmínit. Ať už jsem hrál jakýkoliv sport, neměl jsem s ovládáním či případnou odezvou žádný problém. 

Když jsem Nintendo Switch Sports a seznámil se s jeho opravdu skromným obsahem, jako první sport jsem si vybral tenis, který mám popravdě hodně rád a moc dobře vím, že se i skvěle hodí pro hraní skrze pohybové ovládání. No a asi nepřekvapí, že nezklamal. Hraje se pořád velmi dobře, a pokud jste ho v minulosti hráli ve Wii kolekci, naprosto víte, co od něj čekat. Viditelných změn se nedočkal. Novinkou v kolekci je badminton, který na první pohled může vypadat podobně jako tenis, ale značně se liší. Je daleko akčnější a ve výsledku i zábavnější, takže jsem ho ve výsledku hrál daleko více než tenis. Hodně jsem se do badmintonu skrze tuto kolekci zamiloval a možná bych i řekl, že jde o můj nejoblíbenější sport v nabídce. Že mě zrovna badminton takto chytne, jsem rozhodně nečekal. Dalším skvělým sportem v nabídce je bowling, který byl výborný už u Wii a zde tomu není jinak. Ten je možné hrát lokálně proti dalším sedmi hráčům, kdy si předáváte Joy-con, ale také v šestnácti lidech online. Je možná škoda, že takový počet je podporován pouze online, určitě by nebylo ke škodě ho zvednou i offline. Jinak ale nemám, co bych mu vytkl, hraje se skvěle a jde o sport, který se hodí nejen na večírky s přáteli, ale také na relaxování.

Z Wii Sports Resort se do této kolekce dostaly souboje s meči chambara, kterým jsem popravdě zase tak moc nepropadnul a rozhodně nejde o můj nejoblíbenější sport, ale uznávám, že je docela propracovaný a vyžaduje od hráče dobře zvolenou strategii i načasování pro útok a vykrývání výpadů protivníka. Hraní se navíc liší i dle zvoleného vybavení, k dispozici jsou tři druhy mečů. Novým sportem je volejbal. U něj jsem byl docela překvapen, jak komplexně ho vývojáři z Nintenda dokázali zpracovat, ať už jde o odrážení útoků protivníka nebo nahrávání či samotný útok. Protože volejbal zase tak moc nesleduji, určitě mi pomohl do úvodu tutoriál, po němž jsem už mohl v pohodě hrát a bavit se, možná i více, než jsem původně čekal. Pro pohybové ovládání se hodí přímo perfektně.

No a posledním sportem v nabídce je zatím fotbal. Kdo mě zná, tak ví, že jsem obrovský fanoušek fotbalu, ale jeho zpracování v této kolekci popravdě zase tak moc super není a je spíše menším zklamáním. Je hodně arkádové, připomínající svým pojetím populární Rocket League, kdy naháníte po hřišti obrovský míč a snažíte se ho následně pinkat do brány soupeře. Fotbal obsahuje speciální mód, v němž je možné využít příslušností Leg strap, které si připevníte na stehno a následně kopete před sebe, abyste zasáhli míč. Ačkoliv to funguje docela dobře, čekal bych, že když už je u kolekce přibaleno nějaké příslušenství, bude mít daleko větší využití.

Ještě jsem v recenzi zapomněl zmínit, že hned po zapnutí po vás Nintendo Switch Sports chce, abyste si vytvořili speciální virtuální já, které vás bude reprezentovat. Avataři, kteří se jmenují sportsmates, mají normální proporce a je možné si je upravit dle k obrazu svému, ať už jde o tělo nebo hlavu. Kdo ale touží pro Mii avatarech, nemusí zoufat. Sice nejsou hlavní, ale pořád je možné si je vytvořit. Je určitě dobře, že na ně Nintendo nezapomíná, ale já jsem dal přednost hezčím novým avatarům s více možnostmi. V tomto odstavci musím zmínit, že avatarům je možné odemykat nové kosmetické doplňky, ať už jde o oblečení, ale také vybavení do různých sportů (rakety, míče, meče a tak dále). Bohužel odemykání nových kosmetických doplňků je vázáno na online režim Play Globally, což je vlastně i docela obrovský problém. Zvláště když je vyžadováno pro jeho hraní zaplacené online členství. To sice mít nemusíte, pak hrajete tento režim proti umělé inteligenci, ale v takovém případě je možné si odemknout jen dva kosmetické doplňky týdně.

Vizuální stránka je jednoduchá, minimalistická a krásně barevná, která se ke sportovní kolekci velmi hodí, a dobře se na ní dívá v handheldovém režimu i na velké televizní obrazovce. Vlastně jsem byl i trochu překvapen, jak dobře jednotlivé sporty vypadají, ať už jde pěkně zpracované postavičky s kvalitními animacemi, různé efekty i detailně zpracovaná sportoviště. Celá hra se navíc hýbe svižně, nezaznamenal jsem žádné zpomalení nebo jiný technický problém. Vizuální stránku příjemně doplňuje líbivý hudební doprovod.

Než recenzi ukončím, musím zmínit, že kolekci Nintendo Switch Sports je možné hrát na všech verzích konzole Nintendo Switch, ale na nejlevnější Lite verzi má značná omezení. Jednak je nutné dokoupit externí Joy-cony, ale také musíte počítat s tím, že je hodně omezen lokální multiplayer, který v handheldovém režimu není podporován a vyžaduje připojení konzole k TV. To u Lite není možné. Navíc popravdě hraní tenisu i dalších sportů v handheldovém režimu není asi úplně ideální, protože musíte stát v dostatečné vzdálenosti, abyste něco nerozbili, což snižuje přehled o dění na hřišti. Ano, je tedy možné kolekci Nintendo Switch Sports na Lite verzi konzole Nintendo Switch hrát, ale má to omezení a nejde o ten nejlepší způsob, jak si jednotlivé sporty užít. S tímto je nutné při nákupu počítat.

I když jsem se na kolekci Nintendo Switch Sports docela těšil, trochu jsem byl skeptický k tomu, jestli se dokážu u ní stejně dobře bavit jako před lety u Wii. Nakonec musím říci, že jsem si hraní jednotlivých sportů užil díky jejich chytlavosti, jednoduchosti a dobře vyladěnému ovládání. Pohybové ovládání má pořád něco do sebe a jde o pěknou změnu oproti standardním hrám. I když jsem se dobře bavil, dokázal bych si představit, že kolekce bude mít větší ambice i hloubku a bude více využívat příslušenství Leg strap, která je přibalována ke každé krabicové verzi. Nic ale nemění na tom, do budoucna má Nintendo Switch Sports obrovský potenciál, pokud budou vývojáři přidávat nové sporty a další režimy. Klidně se z této kolekce může časem stát jedna velká sportovní platforma, což bych si opravdu moc přál. Nyní je to jen za sedm, ale pokud se budou vývojáři o kolekci starat, za pár měsíců může být daleko lepší. 

Nintendo Switch Sports

nsw
Nintendo, Nintendo
Datum vydání hry:
29. 4. 2022
Žánr:
Simulátor, Sport
KARTA HRY
7/10

Komentáře