Ninja Gaiden Sigma 2

recenze  7
Martin Šmíd, 12. 11. 2009 2:31
Když vyšel před rokem na Xboxu 360 druhý díl rubačky Ninja Gaiden, navíc vydaný Microsoftem, musel si každý majitel Playstationu 3 nechat na tuto hru zajít chuť. To i přesto, že se právě Playstation 3 hráči dočkali jako první next gen verze této série v podobě hry Ninja Gaiden Sigma. Ihned po vydání hry se začaly objevovat spekulace, že se nakonec dočkají i majitelé Playstationu a hra ponese název Ninja Gaiden Sigma 2. Tecmo zprvu zatloukalo, jak mohlo, zřejmě aby nepoškodilo Microsoft, s kterým mělo dohodnutou exkluzivitu. Před letošním ročníkem E3 byl konečně Ninja Gaiden Sigma 2 oznámen a datum stanoveno už na letošní podzim. Nyní hra vyšla, tak se pojďme podívat, co přináší nového a jestli se vyplatí do ní investovat.

Série Ninja Gaiden si nikdy nehrála na nějaký hlubší, duchaplnější příběh a rozhodně nečekejte, že se to změní právě v Ninja Gaiden Sigma 2. Opět se tedy na svět derou démoni všech velikostí a druhů, přičemž jejích jediný cíl je ovládnutím světa a pochopitelně zničení hlavního hrdiny, Rya Hayabusu. Do toho se ještě přimotají vládní složky, a když je unesena vaše kamarádka s bujným poprsím, je třeba naleštit meč, obléknout latexový obleček a jít do akce. To je zhruba vše, co by se dalo říci o příběhu hry Ninja Gaiden Sigma 2. Je velmi prostý a spíše tak dává vyniknout své přednosti, a to je čistá hratelnost. Hned na začátku musíme zmínit, že za celou dobu hraní nás nepřepadávala nutkání něco v blízkosti rozbít, jako tomu bylo u Xbox 360 verze, za což může i snížená obtížnost. Vývojáři se totiž rozhodli hru zpřístupnit naprosto všem, takže by nikdo s jejím dohráním neměl mít problém. Přesto se občas vyskytnou pasáže, které byste nejraději měli co nejdříve za sebou, a obtížnost v nich stoupá takovou rychlostí, až to není možné. Pokud přežijete tyto občasné výkyvy, budete se u hry bavit od začátku do konce.

Sice jsme zmínili, že Ninja Gaiden Sigma 2 obsahuje kompletní příběhovou část z loňského titulu, ale v ní přibylo několik novinek, o kterých si nyní něco povíme. Asi největší novinkou v příběhové části jsou tři zbrusu nové kapitoly, kde se ujmeme postupně hned tří ženských charakterů. Prvním z nich je Rachel, kterou už jistě znáte z první Sigmy. Tato bojovnice v latexovém oblečku s obrovským poprsím používá během svých bojů obrovské kladivo. Pokud jste hráli první Sigmu, asi vás tato kapitola s Rachel nepřekvapí. Další holčinou ve hře je Momiji, kterou fanoušci znají z DS titulu. Ta k likvidaci nepřátel používá většinou svoje jakési kopí. Poslední ženskou postavou je Ayane. Tu určitě fanoušci série také dobře znají, a ta k likvidaci nepřátel používá své dvě ostře nabroušené čepele. Tyto tři nové levely hru obohacují a snaží se ji vytrhnout ze stereotypu likvidování potvor hlavním hrdinou Rya Hayabusou. Celkem obstojně se jim to daří. Dále v příběhové kampani narazíme na nové bosse a nechybí ani stánky, kde si můžete nakoupit upgrady do zbraní a nějaká ta léčiva. Protože se vývojáři snažili zpřístupnit hru co nejvíce hráčům, kromě obtížnosti ubrali i na krvi, která je nyní nahrazena jakousi modrou párou. Samozřejmě náznaky červené barvy tu jsou, ale není jich tolik, jako v předchůdci. Vývojáři dále do hry zakomponovali využívání funkce v SIXAXISu, kdy jeho klepáním nadskakuje poprsí zmíněným hrdinkám. Vyzkoušet můžete jak během samotného hraní, tak v animacích.

Příběhovou kampaní se dále nemá cenu zabývat, protože je jinak stejná jako v rok starém druhém díle na Xboxu, takže se pojďme raději podívat na další novinky, které Ninja Gaiden Sigma 2 přináší. Jednou z nich jsou i speciální výzvy, kde v jednotlivých levelech budeme masakrovat objevující se vlny nepřátel. Tyto bonusové výzvy už byly v prvním díle Ninja Gaiden Sigma, a je vidět, že si je oblíbila spousta hráčů. Výzvy jsou daleko těžší na splnění než příběhová kampaň, přičemž hru pořádně natáhnou. Další novinkou je online režim. Pokud dohrajete hru v příběhovém módu, otevřou se vám speciální levely v Team Missions, které můžete projít s kamarádem. Tento mód je velmi zábavný a přináší spoustu nové neokoukané zábavy, přičemž všechny statistiky se vám budou zapisovat do celosvětového žebříčku. Na začátku každé hry si hráč vybere vždy z jedné postavy, kterých je velké množství a poté už nic nebrání tomu, abyste zapnuli jeden z třiceti levelů a prosekali si jím cestu. Musíme i zmínit funkci nahrávání videa, kdy své nahrané kousky můžete poté poskytnout celému světu.

Při oznámení Ninja Gaiden Sigma 2 vývojáři z Team Ninja prohlašovali, že nejde jen o pouhý port, ale spíše remake. Byli jsme tak zvědaví, jak na tom bude právě grafická stránka. Ta totiž už v minulém roce na Xboxu 360 byla dosti průměrná a rozhodně nevyužila plného potenciálu, jakým konzole od Microsoftu disponuje, navíc hra neběžela ani v pravém HD rozlišení. To Ninja Gaiden Sigma 2 v HD už běží a vylepšeny byly i všelijaké textury ve hře, takže prostředí je na první pohled více detailní a už trošku připomíná současnou generaci. Určitě si skoku v grafice všimnete, pokud jste hráli hru na Xboxu, protože je hodně patrná. Celá hra se navíc pěkně hýbe, takže nedochází ke zpomalování, ačkoliv neběží v uzamčených 60fps jako první díl. Trochu musíme zkritizovat kameru, která si občas doslova dělá, co chce, a pokud je na jedné obrazovce více monster, celá scéna je dosti nepřehledná. Pochvalu si ale vývojáři zaslouží za nádherný hudební doprovod, naopak pohlavek za nevýrazné zvuky. To dabing si zaslouží plný počet bodů. Na závěr bych ještě podotkl, že hra vyžaduje instalaci a pevný disk. Ta je ale velmi pěkně zpracovaná v podobě prologu, který je zpracován v komiksovém stylu a vypadá velmi dobře. Každý fanoušek série za něj bude jistě vděčný.

Ninja Gaiden Sigma 2 je opět skvělá rubačka, která rozhodně nedělá sérii ostudu. Oproti svému předchůdci na Xboxu 360 přináší vylepšenou grafickou stránku, nové mise za děvčata, online kooperativní režim a v neposlední řadě také sníženou obtížnost, díky níž hru dohraje naprosto každý. Od absolutního hodnocení hru odtrhává nepovedená kamera a několik dalších chybek, ale pokud máte tento žánr her rádi, určitě si hru kupte. Nic lepšího momentálně na trhu nenajdete.

Ninja Gaiden Sigma 2

ps3
Tecmo, Team Ninja
Datum vydání hry:
29. 9. 2009
Žánr:
Hack and slash/Beat 'em up, Adventura
KARTA HRY
8/10

Komentáře