NHL 2K10

recenze  6
Tomáš Novotný, 20. 10. 2009 1:37
Nedávno jsme vám přinesli recenzi na velmi povedené NHL 10 od EA Sports a teď se podíváme, jak se povedl nejnovější ročník od 2K Sports. Vývojáři slibovali, že letošní ročník bude mnohem lepší než ten minulý, jelikož NHL 2K9 byl jejich první hokej pro Nintendo Wii a většinu času strávili právě jeho vývojem. A dodrželi tedy 2K Sports slib?

Hned první velkou (a narovinu vám řeknu, že možná největší) změnou je menu, které se proměnilo z obdélníků nabídek do čtverců. Každý čtverec má svá videa, která se začnou přehrávat, když na ně najedete pro lepší přiblížení herních módů. Menu je pěkné, ale pro mě možná méně důležité a dost nepodstatné. Po celou dobu vám budou vyhrávat k hokeji typické rockové písničky, které možná nejsou tak známé jako u NHL 10, ale věřím, že mnoha lidem se bude více líbit soundtrack z NHL 2K10, který si u mě vysloužil malé plus, ale abych to vše nepřechválil, tak mi zde chybí možnost přehrávání vlastních písniček.

Když se vrhneme na led, ohromí vás překrásné a do detailu zpracované arény. Ty jsou rozhodně zatím nejlepší ze všech hokejových her, co jsem kdy viděl. Ovšem po úžasu přijde hned tvrdá rána. Hráči se při nástupu i při přerušení hry pohybují opravdu strašně. Jeden projíždí skrz druhého a podobně, což navenek vypadá opravdu odpudivě. Grafická stránka vůbec je v NHL 2K10 nejslabším článkem. Při názvu next-gen konzolí a her si představím nejen dobrou hru, co se hratelnosti týče, ale i po grafické stránce vypiplaný počin. Vývojáři z 2K Sports bohužel zvládli jen to první. Vše krom hal je doslova nic moc. Modely hráčů jsou dost nerealistické a hranaté. Proč hranaté? Zaostření hran v této hře vůbec není, prostě na cokoliv se podíváte, má špičaté hrany. Po grafické stránce tedy děs a bída.

Přesuneme se z vizuální stránky rovnou na led, kde zjistíme, že se jedná o povedený hokej. Hned na začátku potěší skvělé vhazování, chcete-li buly, které NHL 2K používá již několikátým ročníkem. Jakmile začneme hráče ovládat, tak se ze strašných pohybů vše změní na velmi realistický hokej. Až neuvěřitelné je chování puku, které do reality nemá daleko. Puk vám neklouže jen po ploché straně, ale postaví se i na hranu a střela vám nemusí dobře sednout nebo před gólmanem střela nepříjemně skočí po nějakém tom nahození. Znova si u recenze vezmu do úst, možná přesněji řečeno do klávesnice, jméno Alexander Ovechkin, a to ze dvou důvodů. Ten první je, že se stal tváří letošního ročníku, a ten druhý, že hru vystihuje. Saša totiž není obyčejný hokejista, ale na ledě dokáže vymyslet opravdu povedené kousky a udělat to v NHL 2K10 není žádný problém. Díky Superstars Moves známým už od NHL 2K8, můžete dělat nejznámější parádičky a kličky. Nájezd obhození gólmana jednou rukou ve stylu Forsberga na OH 1994, nebo potupit brankáře gólem vstřeleným hokejkou mezi nohama, jako Marek Malík, z otočky, v pádu, za bránou puk nabrat na hokejku a obtočit se kolem tyčky? To není problém, kliček je opravdu spousta, že asi ani já sám jsem všechny nepoužil. Ze začátku se mi nelíbila spousta branek, která v zápasech padala, ale v NHL 2K10 je široká škála nastavení, kde si můžete vše upravit podle svých potřeb. Třeba ubrat si na přesnosti střel a zlepšit brankáře. Čeho jsem ale nedocílil ani po zhoršení na minimum, je přesnost přihrávek, která je opravdu nerealisticky moc přesná a puk se vám vždy přilepí na hokejku.

NHL 2K10 přináší spoustu herních modů, ale všechny až na jeden, byly i v minulém ročníku. Zvolit si můžete mezi rychlou hrou, tréninkem, nájezdy nebo mini hry, jako je Mini-Rink, kde hrajete na zmenšeném ledě 3vs3. Nalézá se zde i známý Pound Hockey, kde se ocitnete kdesi na zamrzlém rybníku. Nebo při přestávkách vám hra nabídne další mini-hru, a to ježdění s rolbou, kde do určitého času musíte urolbovat co nejvíce procent ledové plochy. Další módy jsou Franchise a Season, mezi kterými není téměř žádný rozdíl. Franchise vás měl vnést do role manažera, což se mu moc nepovedlo a Sezona měla být spíš jen čistě o hraní, avšak rozdíl mezi těmity módy je opravdu nepatrný. A nakonec jsem si nechal nově přidaný mód Playoff, kde se klasicky ocitnete už ve vyřazovacích bojích. Nechybí zde ani možnost vytvořit hráče nebo tým, ovšem oproti konkurenci EA je to dosti osekané, ale lepší méně než nic. Rád bych ohodnotil i online, ale bohužel nemůžu, protože hra mi nikdy nenašla žádného hráče, a jak to tak vypadá, NHL 2K10 bude mít v online stejné problémy jako minulý díl. Je zde možnost si vytvořit svůj vlastní tým a hrát s kamarády v jednom týmu, asi něco jako EASHL u NHL 10. Anebo potom klasické zápasy a vytvoření ligy.

NHL 2K10 je dobrý hokej, který bohužel navenek zas tak dobře nevypadá. Po grafické stránce na tom není nejlépe a chybí mu něco, díky čemu by vás udržel u obrazovek delší dobu a nenutil vás hru zapnout vždy jen na jeden zápas. Vyskytuje se tu i řada technických chyb a bugů. Bohužel vývojáři nedodrželi slib a od NHL 2K9 skoro nic nezměnili. Na druhou stranu musíme pochválit za dobrý soundtrack, realistické chování puku a vůbec se jedná o celkem povedený hokej. NHL 2K10 určitě nedoporučuji lidem, kteří nežijí hokejem. Pro fandy a milovníky hokeje naopak určitě doporučuji pořídit NHL 2K10, i když už třeba vlastníte NHL 10. Bohužel, možná bohudík, jsou hokejové hry jen dvě a obě nám nabízí dobrý hokej.

NHL 2K10

ps3x360wiips2
Take-Two Interactive, Take-Two Interactive
Datum vydání hry:
15. 9. 2009
Žánr:
Simulátor, Sport
KARTA HRY
7/10

Komentáře