NHL 14

recenze  12
madness, 6. 10. 2013 16:45
Spolu s fotbalem patří lední hokej k nejpopulárnějším sportům na světě. Miliony fanoušků po celém světě dennodenně fandí svým oblíbeným týmům a sledují velká sportovní klání v nejprestižnějších soutěžích. Hráči, kteří vlastní Xbox 360 a Playstation 3, mají každoročně možnost zběsilé dění na ledě i mimo něj okusit na vlastní kůži v sérii NHL od EA. Letošní rok není výjimkou – jak ročník s číslovkou 14 dopadl? To se dozvíte v naší recenzi.

Recenzovaná verze: Playstation 3

Jelikož EA vlastní licence na spoustu prestižních hokejových lig, rozesetých po celém světě, můžete se jako vždy těšit na NHL, americkou ligu, ale i kanadskou-americkou juniorskou prestižní soutěž, pro našince samozřejmě českou extraligu, německou či finskou ligu. Spoustu hokejových nadšenců ale dozajista zamrzí opětovná absence prestižní ruské hokejové ligy KHL. Těžko říct, proč právě KHL v NHL 14 chybí, hlavní je, že podobný osud nepotkal ligu českou. Nhl 14 jako vždy obsahuje známé herní módy. Je tu možnost rychlého zápasu, manažerský mód, nájezdy, trénink a potěší i možnost hry Winter Classics pod širým nebem.

EA každoročně přináší změny a novinky v herních módech. NHL 14 není výjimkou, a proto vás hra přivítá zbrusu novým módem s názvem Live the Life. Ve skutečnosti se však jedná o Be a Pro mód obohacený o pár věcí. Konkrétně takových, které se snaží o autentičtější a reálnější zachycení života hokejisty – po úspěšném zápase se tak například otevírá možnost, zda výhru zapít se spoluhráči a získat tak jejich přízeň až do takové míry, že na vás budou v příštím zápase směřovat více nahrávek, zároveň však nebudete v takové formě, anebo se na oslavy vykašlat a raději být fit na další zápas, ovšem s tím, že reputaci si v týmu nezvýšíte. Mezi další patří třeba možnost dělat rozhovory s novináři, účastnit se tiskovek a tak dále. Detaily, které potěší a pakliže EA přidají další možnosti, máme se v budoucnu, na co těšit.

Když se prokousáte přehlednými a stylovými nabídkami přímo na led, všimnete si vylepšení hned v několika ohledech – jedná se především o systému kolizí, přepracované rvačky, bruslení a ovládání hokejky. Co se týče srážek, tak ty se nyní dějí i jen při zkřížení trajektorií dvou hráčů, jinými slovy, když si dva hráči zkříží cestu, dojde ke kolizi. To působí mnohem reálněji, než když se hráči v předchozích ročnících zvláštním způsobem bez nárazu a kontaktu míjeli. Hráči do konfliktů nyní vstupují zcela automaticky a přirozeně.

Pravděpodobně nejviditelnější změnou oproti předchozímu ročníku je přepracovaný systém bitek. Vývojáři se konečně vzdali neohrabaného pohledu z první osoby, a proto od teď budeme bitky ovládat a pozorovat hezky ze shora a s velkým rozhledem. Bitky vypadají o mnoho lépe, protože dění na ledě sledují i hráči kolem, pošťuchují se a hlavně se darované údery projevují i na obličejích zápasníků – podlitiny, monokly a modřiny jsou tak na denním pořádku. Škoda jen že NHL 14 vás do bitek tlačí až příliš často, čímž pak ztrácí kouzlo.

Vedle přepracovaných bitek a mírných změn v kolizním systému, NHL 14 přichází i s novinkami True Performance Skating a One-Touch Dekes. Pod těmito honosnými názvy se skrývají novinky poměrně prosté, ale důležité – jde o vylepšení bruslení a ovládání hokejky. Díky vylepšené simulaci bruslení NHL 14 působí zase o kousek věrohodněji, protože máte pocit, že se doopravdy pohybujete na ledě – přešlapování, jízda pozadu, rozjezdy a otočky, všechno vypadá zase o kousek lépe. Druhá novinka je poměrně podstatná, protože usnadňuje dělání kliček. Zatímco v NHL 13 jste museli kombinovat pohyby analogovými páčkami, v NHL 14 podržíte speciální tlačítko a poté hýbete už jen levým analogem směrem tam, kam chcete udělat kličku. Funguje to podobně jako ve Fifa sérii. Jednoduché, ale intuitivní a pohodlné.

Po stránce technické NHL 14 exceluje. Stejně tak jako NHL 13, i NHL 14 nabízí totiž plynulé animace, skvěle zpracované obličeje jednotlivých hráčů a celkově pěknou podívanou. Grafika se dočkala opět spíše kosmetických změn a tak se můžete těšit třeba na – dle našeho názoru – sytější a hezčí barvy a také jakési odstínovaní objektů a hráčů, což zajímavým způsobem podporuje plastičnost a uvěřitelnost zpracování. Komentář Garyho Thornea a Billa Clementa zůstal nezměněn, včetně jejich replik. Naopak soundtrack již tradičně nabízí skvělé pecky staršího i novějšího data, za všechny jmenujme třeba vypalovačku Joker and Thief od australských Wolfmother. O skvělé kulise fandících diváků snad není třeba ani mluvit.

Ačkoliv vývojáři slibovali vylepšenou umělou inteligenci, revolučních změn jsme se bohužel opět nedočkali. NHL 14 sice působí mnohem dynamičtěji a méně prkenně než předchozí ročníky, oba neduhy ale stále přetrvávají. Především defenzíva trpí. Zatímco útoky a rychlé výpady na soupeřovu branku totiž budou doprovázeny skvělým najížděním křídel do volného prostoru, která si doslova říkají o nahrávku, tečováním, clonění brankáře, defenzíva stagnuje a je přes ni možné se dostat vždy stejným postupem. AI ovládaní bekové nepomůžou a soupeř se tak snadno ocitá sám před brankářem. To samé bohužel platí i o brankářích, kteří již několik let nejsou schopni chytit puk směřující do horního rohu nad vyrážečku. Na druhou stranu se přiučili novým zákrokům.

Třešničkou na dortu NHL 14 měl být Anniversary mód, který má připomínat dvacet let od vydání kultovního NHL 94. Proč ´měl být´? Z jednoho prostého důvodu. Anniversary mód totiž spočívá pouze v tom, že pod ovládaným hráčem je hvězdice ve stylu NHL 94, v úvodu hraje starší písnička a čeká vás třítlačítkové ovládací schéma z NHL 94. Výroční mód tu pak bohužel působí spíše jako zbytečná vata, bez které by se obešel opravdu každý, než plnohodnotná oslava a připomenutí dvaceti let od kultovního ročníku NHL série.

Neduhy spojené s umělou inteligencí částečně odpadají při hře dvou živých hráčů, a to jak na jedné konzoli, tak na dvou přes Xbox Live či Playstation Network. NHL 14 se totiž může opět pochlubit solidně fungujícím online rozhraním, díky němuž se snadno dostanete do hry s hráčem, který odpovídá vašim zkušenostem a odehraným zápasům. V oblasti online sezón v NHL 14 navíc došlo ke značným změnám k lepšímu, protože už nebude docházet k frustrujícím situacím, kdy se setkávali hráči z vysokých příček s těmi z posledních. Hráči jsou totiž zařazeni do divizí, v rámci kterých můžete šplhat a posouvat se výš.

Samozřejmě přes srovnatelné soupeře k vyšším výzvám a vyspělejším hráčům. Zároveň budete moci pohodlně sledovat historii vašeho týmu a úkoly, které splnit, abyste se dostali na vyšší úroveň. Nechybí Playoff klání, trofeje a také platidlo EA Pucks, které získáváte v různých herních režimech a které posléze směňujete za kartičky a vybavení. Mobilní aplikace vám umožní mít vše hned po ruce. To všechno je rozhodně správný krok kupředu, protože v online hře je velký potenciál Nhl 14.

NHL 14 je důstojným nástupcem předchozího ročníku. Ve všech ohledech totiž vylepšuje a dotahuje do dokonalosti. Nový systém bruslení a kolizí dodá na autentičnosti, nové ovládání hokejky hru zpříjemňuje a přepracované online sezóny zaručují zábavu na opravdu hodně dlouho. EA se tak sérií NHL 14 se současnou generací konzolí loučí opravdu důstojně, protože opět nabízí skvělou simulaci hokeje, která vyčnívá především skvělou hratelností. A jelikož jsou hry především o tom, jak dobře se hrají, nezbývá nám nic jiného, než NHL 14 vřele doporučit. Závěrem pak dodáme, že se neuvěřitelně těšíme, co s NHL sérií EA předvedou na konzolích nové generace – jste také zvědaví?

NHL 14

ps3x360
EA Sports, EA Sports
Datum vydání hry:
10. 9. 2013
Žánr:
Simulátor, Sport
KARTA HRY
8/10

Komentáře