NHL 11

recenze  15
Martin Šmíd, 27. 9. 2010 19:11
Pokud jste chtěli v posledních letech nějaký ten pořádný hokej na konzole, museli jste sáhnout po NHLku od EA. Vývojáři z 2K Sports se sice snažili, ale vždy byla jejich verze taková nemastná a neslaná, přičemž působila i značně nedodělaně. Na letošní rok si tak vzali pauzu, aby se v tom dalším mohli vrátit v plné parádě. V letošním roce tak hráči mají jen jedinou volbu, kterou je NHL 11 od EA Sports. Pojďme se podívat, jestli přináší dostatek změn, abyste museli rozbít prasátko a běžet si pro nový ročník nejpopulárnější hry od EA koupit.

EA Sports v předchozích několika ročnících používala v NHL a FIFA hrách stejné menu. To bylo do ročníku 11 kompletně přepracováno, přičemž musíme říci, že je nyní daleko přehlednější a dokonce se v něm objeví i položka s pozvánkami do hry. Už tak nemusíte klikat analogem a prohlížet si zprávy. Menu pak přináší několik novinek, ale o těch si řekneme až později. Raději se vrhneme hned na led a podíváme, co nám vlastně NHL přináší nového. Po zapnutí prvního zápasu a odpískání přijde hned jedna velká novinka. Tou je kompletně přepracované vhazování. Už nestačí jen máchat hokejkou, aby se k někomu puk šťastně odrazil, ale každé vhazování je pojato jako boj o puk, kdy ovládáte celého hráče, nikoliv jen hokejku. Hráči na vhazování se tak do sebe zaklíní, přičemž vybojování puku je díky tomu daleko zábavnější a hlavně i reálnější. Samotné vhazování je poté i pokaždé jiné, protože se můžete časem naučit nejrůznější fígle, jako třeba rychlé nahrání puku spoluhráči nebo jeho vystřelit na bránu.

Už první informace zmiňovaly, že tentokrát hokejka nebude přilepena k hráčům, ale jako ve skutečnosti, o ní budou moci přijít. Díky tomu vznikají úplně nové situace, jako je vyražení hokejky soupeři, nebo její zlomení, ať už při sekání nebo při střele. Pokud se vám hokejku už podaří zlomit, zůstane nějakou dobu ležet na ledě, přičemž je plně interaktivní. Pokud ale hokejku jen vyrazíte hráči nebo ji někdo vyrazí vám, jde snadno z ledu sebrat. Při hře 5 na 5 ztráta hokejky nic ještě tak hrozného neznamená, ale hlavně při oslabení je to docela průser. Vezměte si, že váš hráč třeba sedí na trestné lavičce, přičemž hráči na ledě je zlomena hokejka. Ze situace 4 na 5 je to najednou situace 3 na 5, takže soupeř má daleko snadnější pozici. Ještě, že i o hokejku ochuzený hráč může bojovat, ať už hity nebo leháním si do střel. Když jsme o této novince slyšeli poprvé, trošinku jsme se báli, aby nebyla aplikována moc přehnaně. Tedy, aby hokejky nepraskaly opravdu hodně často. Obavy byly nakonec zbytečné, protože hokejka praskne jen občas a dokonce se nám stalo, že několik zápasů po sobě nepraskla vůbec. K tomuto se trošinku váže i umělá inteligence, která je nyní daleko agresivnější, důslednější a bleskově se formuje zpět do zabezpečené obrany. Najít v ní tak okénko, to je opravdu docela velký problém.

Další podstatnou změnou, jakou NHL 11 přináší, jsou přihrávky. Nyní už nestačí jen zmáčknout R2 (RT na Xboxu 360). Pokud tak učiníte, většinou jde přihrávka úplně někam do háje nebo pošlete opravdu slabounkého šouráka, kterého soupeř ihned zachytí. Nyní už totiž záleží na tom, jak dlouho budete R2 držet. Pokud tak budete R2 držet delší dobu, pošlete daleko prudší nahrávku. Vše samozřejmě záleží na situaci, ale obecně platí, že pokud se vám podaří rychlejší přihrávka, tak soupeř má opravdu málo šancí ji zabránit. Rovněž se ale může stát, že váš spoluhráč rychlou přihrávku nezachytí, takže si už můžete stoupnout na vhazování díky zakázanému uvolnění. Kromě přihrávek poté byly vylepšeny i hity, které nyní používají nový fyzikální engine, který i počítá váhu každého hráče. Je tak jasné, že pokud si třeba vezmete Crosbyho, tak proti Kovalchukovi nebudete mít moc šance. Opravdu hodně krát jsme nové hity zkoušeli a testovali v online hře, takže můžeme říci, že jde o opravdu povedenou novinku, která i dělá ze samotné hry hezčí podívanou. Jednou z dalších novinek v NHL 11 je i video rozhodčí. Pokud ve hře padne nějaký kuriózní gól, kterým si není rozhodčí jistý, tak celou situaci raději prokonzultuje se svým kolegou u videa. Ve většině případů poté gól uzná, ale i tak tato novinka přibližuje samotnou hru více realitě a televiznímu přenosu, o což šlo vývojářům z EA Sports asi nejvíce.

Pokud se podíváme na herní režimy, tak tu máme klasický Be A GM, Be A Pro, Playoff režim, Tournament režim a Practice režim. Tyto herní módy nebyly od minula moc upraveny a EA Sporst se raději soustředila na novinku, kterou je Ultimate Team. Tedy novinku, novinku v sérii NHL. Pokud ale hrajete hry jako FIFA nebo Madden, už jste se s tímto herním režimem dávno setkali. Možná si ještě nyní pamatujete, jak jste jako mladí sbírali kartičky hokejistů, které jste pak vyměňovali s kamarády za lepší, až jste měli opravdu hodně dobrou a cenou sbírku. Přiznám se, že mezi tyto sběratele jsem patřil i já, přičemž herní režim Ultimate Team je něco podobného. Na začátku dostanete do týmu kartičky několika hokejistů, kteří jsou spíše průměrní a nemůžou se rovnat hvězdám NHL. Pokud budete chtít koupit nějakou tu lepší kartičku a s ní i tedy hokejistu, budete muset hrát offline i online turnaje, abyste získali puky, za které jdou nakupovat nové balíčky. Nakupovat ale nebudete jen hokejisty, ale budete si muset koupit i nějaký ten lepší stadion na kartičce, případně i toho manažera a jeho pomocníky. Sestavit opravdu dobrý tým vyžaduje nejen odehrát hodně zápasů, ale také hodně peněz, které si ale jen tak hraním nevyděláte. EA tak do hry dala možnost, že si můžete směnit reálné peníze za ty virtuální ve hře přes Playstation Store. Jedna výměna za virtuální peníze je několik halířů, což zase není tolik, takže se dá říci, že za pár korun už budete mít ve hře slušný obnos, se kterým se už dá něco udělat. Trošinku menší chybou je, že Ultimate Team není plně lokalizován, takže některé popisky naleznete jen v anglickém jazyku.

Co se týče grafické stránky hry, tak ta běží pořád na stejném enginu, jako předchozí ročníky. EA ale i letos přidala několik menších detailů navíc, přičemž vše je i více uhlazenější. Rozhodně ale nečekejte nějakou velkou změnu. Daleko více se ale změnily animace všech hráčů, které jsou ještě blíže realitě. Dobře je na tom kompletně nová fyzika. Sice není úplně nejlepší, ale nijak neruší hraní a je celkem funkční. Dobrou atmosféru pak klasicky buduje ozvučení, přičemž hlavně v playoff diváci opravdu bouřivě fandí a oslavují každý váš gól, povedenou střelu nebo hit. Povedený je pak i komentář, který občas prohodí i nějaká ta zajímavá fakta. Jako třeba, že Česká republika byla mistrem světa v roce 2005. O roku 2010 už ale nepadlo ani slovo. Co se týče české lokalizace, tak ta je v tutoriálu přítomna i s dabingem, jinak jde zase jen o textovou lokalizaci. Z našeho dojmu je docela povedená. Jen třeba bude trošku mrzet, že není kompletní v režimu Ultimate Team.

NHL 11 je skvělá hokejová hra, kterou ocení naprosto každý fanoušek tohoto sportu. Najdete tu totiž nejen skvělý herní zážitek pro jednoho hráče, ale i online. Sice je většina obsahu přenesena z předchozí verze a Ultimate Team jsme mohli vidět třeba ve FIFĚ, ale co se herního zážitku týče, tak ten je v NHL 11 nesrovnatelně lepší, přičemž přináší i tunu novinek. Kdo tak má hokej rád, měl by rychle upalovat do obchodů. Lepší hru s tímto sportem minimálně rok neuvidíte.

NHL 11

ps3x360
Electronic Arts, Electronic Arts
Datum vydání hry:
7. 9. 2010
Žánr:
Sport
KARTA HRY
9/10

Komentáře