NHL 10

recenze  14
Tomáš Novotný, 6. 10. 2009 2:19
Jeden z nejpopulárnějších sportů na světě je zpět a největší dilema sportovních nadšenců může začít. Bude letošní ročník sportovních her zase stejný? Mám zvolit radši EA Sports nebo 2K Sports? Možná, že právě tahle recenze vám výběr letošního ročníku ledního hokeje ulehčí. Po roce se totiž zase vrátilo slavné NHL, už ročník 2010, což je přesně 16let od vydání prvního NHL od EA - 94. Na první pohled možná stejné, ale pod obalem se skrývá ještě reálnější a nadupanější hokej než kdy dřív. Letošní sezóna tak může začít.

Hráče s neznalostí cizích a hlavně asi anglického jazyka potěší Čeština, která se v české verzi nachází a upřímně, nebylo na ní co zkazit, takže se povedla. Pokud čekáte Zárubu či jiného českého komentátora, tak na to zapomeňte. NHL 10 sice lokalizováno je, ale jen titulky. Dabing se nachází jen v úvodním tutoriálu. Nutno podotknout, že tato volba je tou nejlepší, stačí se poohlédnout na starší PS2 ročníky nebo i na Fifu, kde prostě český dabing dělá velké problémy a občas pěkně tahá za uši. U ozvučení rovnou zůstaneme. Nově se zde objevuje skvělá atmosféra fanoušků, kteří při debaklu ani nepípnou, zato ve finále playoff si připadáte, jak kdybyste seděli mezi nimi. Jinak ostatní zvuky na ledě zůstaly nepozměněné. Soundtrack je velmi povedený, nachází se zde pro hokej typické rockové kapely a jednou z nejznámějších je určitě Green Day. Jestli právě patříte k těm, kterým tento styl hudby nesedí, nezoufejte, NHL 10 nabízí i nahrání vlastní hudby do menu i přímo do hry.

Nyní od technické stránky trochu odbočíme a mrkneme na nové herní módy. Za řeč asi nestojí položky jako Rychlý zápas a podobně. Nově se zde však nachází režim Playoff a Bitva o pohár. Jaký je v nich rozdíl? V Playoff si projdete celými vyřazovacími boji, zato v Bitvě o pohár, jak už název napovídá, se ocitnete v samotném finále playoff a jdete se rvát o titul. Staronové je zde i Be a Pro, které se stalo celkem velmi populárním. Letošní ročník nabízí ještě mnohem více. Po vytvoření hráče odehrajete zápas talentů a týmy si vás postupně draftují, nebo druhá možnost je hrát za reálného hráče. Po několika letech se vrací i mód Sezóna, kde se nestaráte o rozpočet klubu a podobně, ale jdete si hlavně zahrát, a právě zde máte možnost si zahrát 02 ELH a jiné zahraniční ligy.

Manažerský mód vás zavede na místo těch nejvýše postavených, kteří si s klubem dělají více méně, co se jim zamane. Právě vy zde budete posílat skauty hledat talenty po celém světě, nebo měnit hráče mezi kluby, které už nejsou tak hloupé jako v předchozích dílech a vědí, že dobrý mladý hráč s malým platem má větší cenu, než skvělý starý veterán, který požaduje astronomické částky. A právě to je váš další úkol, ohlídat si svoje svěřence, abyste se vešli do platového stropu, a tak musíte být trochu skrblík a nedat jim nic zadarmo. Každý manažer může mít až tři své telefony, díky kterým komunikuje s ostatními kluby a přijímá nabídky, nebo podepisuje smlouvy. Na stěně vám taky bude viset vždy ocenění vaší manažerské činnosti od nováčka po různé legendární manažery. Důležité je si taky dělat dobré vztahy mezi kluby. Pokud uvidíte u nějakého klubu A, tak je dost možné, že právě zde se vám povede výhodný přestup, ovšem u rivalských klubů, jako jsou mezi sebou ostrovní New York Islanders, Rangers a New Jersey Devils, se vám moc obchodů ujednat nepodaří. Vzájemná rivalita dává hodnocení až D a tyto kluby se doslova nenávidí. Majitelé klubů ale po vás budou chtít výsledky a jak se nedostanou, tak se s vámi nebudou párat a nanejvýš vám dají ještě jednu šanci. Další režim jsou turnaje, kde si můžete vytvořit svůj vlastní turnaj, nebo se zúčastnit nějakého oficiálního. Do role trenéra se dostanete opět i při kreslení nejrůznějších formací a herních schémat. Jako poslední zde nalezneme Nájezdy, což není snad ani potřeba popisovat.

Na výběr je velké množství lig, jak už je známo z předešlých dílů. Nově se však objevuje švýcarská nejvyšší liga, ovšem na úkor ruské ligy, která už zde není a s hvězdami jako je Jarda Jágrů si můžete zahrát leda tak v české reprezentaci. Když už rozebíráme mezinárodní scénu, rovnou u ní zůstaneme. EA opět nemá licence na oficiální dresy národních týmů, a tak vám nezbývá nic jiného, než na sebe obléknout nepříliš hezké dresy s vlajkou státu.

Pokud by vás singleplayer omrzel, tak můžete zavítat do online multiplayeru, který je až pro 12 hráčů a kde je spousta módů ze singleplayeru, jako třeba nájezdy, zápasy, nebo týmová hra ala Be a Pro. Právě tu je lepší hrát s kamarády ve vlastním klubu, kde budete hrát obrovskou ligu a zápasy se vám budou počítat do statistik. Bohužel zde neplatí pravidlo nejlepší vyhrává, ale spíše dobrý tým, který denně odehraje x zápasů vyhraje ligu. EASHL je rozděleno na 2 ligy – Profesionální, ta má být určena spíše pro hardcore hráče a Běžná pro občasné hráče. Rozdělit tyto dvě vrstvy se jim ale povedlo tak na 50% a i v Běžné lize je těžké pomýšlet na první 3 příčky, pokud nebudete sedět celé dny u konzole. Liga trvá vždy jen 14 dní, pak se statistiky uloží do položky předchozí ligy a jede se nanovo. Počet hráčů v týmu vypadá, že není omezen a zároveň jeden zápas může hrát maximálně 6 lidí, ale může se hrát až 5 zápasů najednou, díky pěti šatnám, což je tedy 30 hráčů. Nejmenší počet pro možnost hraní této ligy jsou dva hráči. Za odehrané zápasy se vám odemykají karty a můžete vylepšovat svého hráče nejen po technické stránce, ale i vzhledově, a tak se může stát, že budete hrát s hokejkou ze 70. let s kulichem na hlavě. Není problém ani vytvořit vlastní ligu, kde se klasicky hraje 1vs1, nebo se sejít s kamarády ve velmi přehledném lobby, rozděleném od regionů až po herní módy.

Velké už známé plus je stránka easportsworld.com, kde sdílíte vaše nahraná videa a fotky přímo ze hry, a následně dostáváte od jiných uživatelů i hodnocení. Naopak lovce trofejí asi určitě potěší už povinné trofeje, a ty v NHL 10 rozhodně nepatří k těm nejtěžším. Grafický kabát hry se nezměnil, při animacích se změnily jen efekty a pozadí je záměrně rozmazané. Nově přibylo i pár nových animací a velmi pěkné pozadí v menu. To je z grafické stránky asi tak vše, nutno však říct, že není co změnit protože je skvělá. Do detailu propracovaní hráči, ale i arény, které letos opravdu žijí a v playoff vás fanoušci ženou kupředu. Při rvačce celá hala stojí na nohou a buší do plexiskel a následně po vyhrané šarvátce nebo vstřeleném gólů mává celá hala šálami nad hlavami. Prostě je to jedním slovem neuvěřitelné. Vše běží bez problémů a krásně plynule.

Když se vrhneme přímo na hraní, vychrlí se na nás řada změn, nové kličky, souboje u mantinelů a tvrdé pěsti při rvačkách z pohledu první osoby. Gólmani jsou opět chytřejší a nabízí i řadu nových zákroků, které někdy vyráží dech. Bohužel se ani v tomto ročníků najde pár chyb, kdy si gólman nechá projet pomalu odražený puk mezi nohama. Nestává se to často, ale přeci jenom to tam je. Možná, že se dá poprvé u hokeje říci - AI pří hraní myslí a snaží se něco vytvořit, což je velké plus. A pro rváče to nejlepší na konec. Bitky z pohledu první osoby, které stojí za to. Hlavní tahoun Washingtonu Alexander Ovechkin jede u mantinelu a co se nestane - dvoumetrový obr Zdeno Chára ho brutálně sejme k zemi a Alexander si na pár měsíců nezahraje. Co dělat? No přeci mu to řádně oplatit. Jenže zrovna Chára měří 2 metry, takže podle toho si musíte vybrat, s kým proti němu jít. S menšími hráči se proti němu absolutně nechytáte. Když někoho takového v týmu máte, tak se jde na věc a není nic lepšího, než mu DOSLOVA udělat monokl a zlomit nos a on potom bude muset nosit potupně chránič obličeje. Nově si taky můžete vybrat, pokud to není vážné zranění, jestli necháte hráče nastoupit. Když necháte, tak nebude dobrý, jak bývá a pár atributů se mu zhorší.

NHL 10 je opět o pár kroků vpředu a vtáhne vás na led jak nikdy předtím. Góly už nejsou jen pouhopouhou rutinou, ale budete z nich mít opravdu radost, což dají najevo i domácí fanoušci. Souboje u mantinelů přináší opět reálnější hokej, zakončování na kolenou, vynikající a nejlepší pěstní souboje v NHL historii a výborná atmosféra vytvářená fanoušky. To vše a mnohem více se povedlo na výbornou. Nové herní módy vám nabídnou, zda se chcete dát na kariéru hráče, brankáře, trenéra nebo snad manažera. Skvělá grafická stránka hry, spousta licencí, povedený soundtrack a hlavně vysoce návyková hratelnost. Pokud máte rádi hokej, tak už musíte mít hru doma. Ten, kdo se o hokej tolik nezajímá, koupí rozhodně neprohloupí a možná se právě díky hře zajímat začne. Nad známkou jsem ani minutu neváhal a nejvyšší hodnocení si zaslouží. Sečteno podtrženo, hru více než jen doporučujeme a teď zpátky na led!

NHL 10

ps3x360
EA Sports, EA Canada
Datum vydání hry:
15. 9. 2009
Žánr:
Simulátor, Sport
KARTA HRY
9/10

Komentáře