New Super Mario Bros.

recenze  3
Martin Šmíd, 24. 8. 2008 17:52
První Super Mario Bros. se stal přes noc legendou. Od té doby trvalo několik let, než Nintendo přivedlo na pulty obchodů kapesní konzolku Nintendo DS a titul New Super Mario Bros., který opět oživuje legendární klasiku a dokonce ji v hodně ohledech překonává. Bravo Nintendo.

Ještě teď si pamatuji ty probdělé noci, když se mi dostala do rukou konzole a na ní běžela tehdy horká novinka Super Mario Bros. Tehdy jsem hru dohrál několikrát a vždy na ni budu vzpomínat. Nezapomenutelná grafika, skvělá hudba a návyková hratelnost tehdy vynášely tento klenot do nebeských výšin. Pak se hra dočkala na SNES ještě několika pokračování, ale ty se již takovými legendami nestaly. Celých 16 let Nintendo připravovalo comeback, ve kterém se opět vrátí starý dobrý Mario ve druhém rozměru, ale bude natolik zajímavý pro současné hráče, že budou hru kupovat jak rohlíky na krámě a doma si spokojeně broukat. Čekání se rozhodně vyplatilo. New Super Mario Bros. je totiž taková trefa do černého, že překonává i původní hru a usedá na trůn 2D plošinovek.

New Super Mario Bros. je, jak už je u Nintenda zvykem, recyklování starých nápadů, které ovšem pořád fungují na jedničku s hvězdičkou. Opět je tu i Bowser, který unáší princeznu Peach skrz osm rozsáhlých světů, rozdělených na hromadu menších a bonusových levelů. Opět se vrací i hlavní hrdina Mario, jenž princeznu na konci hry osvobodí. Tedy ohraná písnička. Každá epizoda je vždy jiná a přináší řadu menších levelů, které musíte jako Mario prolézt, abyste pak vždy na konci každé epizody vyprášili kožich nějakému tomu bossovi. Levely jsou nadesignovány opravdu bravurně a jsou poctou pro 16 let starou klasiku. Opět tak budeme plavat pod vodou, skákat na stromech a běhat z jednoho kanálku do druhého, abychom vždy skočili na stožárek a urvali co nejvíce bodů.

Ačkoliv by se mohlo zdát, že jde jen o sprostý remake, kterým si chce Nintendo nahrabat nějaký ten balík, není tomu rozhodně tak. Setkáte se s novými nepřáteli, kteří na vás budou čekat v řadě nových úrovní a v neposlední řadě i samotný Mario se naučil řadě nových pohybů a schopností, jenž ve hře určitě využije. Ačkoliv se levely mohou zdát někdy až příliš obtížné, není tomu tak. Právě ona lehkost a návyková hratelnost dělají z Maria možná nejlepší hru vůbec. Každý si tak přijde na své, a to hru může hrát školák pod lavicí ve škole nebo dospělý člověk v práci. Levely nejsou nijak obtížné a dopomáhá tomu i jednoduché ovládání, které sedne naprosto každému. Hru tak projdete snadno, ale i pro Mario fanatiky tu je místo. Můžete si totiž odemykat spoustu bonusových levelů a jejich objevení již zabere spoustu času i trpělivosti. Jako v každém Mariovi, i zde najdete několik bonusů, které hru usnadňují. Je tu tedy klasická houbička (zvětšení), kytička (střelba fireballů) a vzácná hvězdička (krátkodobá nezranitelnost). Někdy ovšem narazíte i na malou modrou houbičku, která z vás udělá hodně malou postavičku, která se ovšem dostane všude. I do míst, do kterých byste se normálně nikdy nedostali. Pak tu je také houbička, která z vás udělá obra. Ten si tak může kráčet světem a nikdo nebo nic mu nestojí v cestě. Vše je po jeho procházce zničeno.

Nintendo si dobře uvědomilo, že dělají hru převážně na cesty a tak kartičku s hrou obohatili o nejrůznější bonusové hříčky, které můžete hrát naprosto všude a svoji návykovostí zastiňují i nejeden velký titul. Ať už budete válet sněhovou kouli, foukat do mikrofonu, abyste zvedli deštníčky a nebo mlátit do displeje, abyste zničili posledního červa, vždy se budete skvěle bavit. New Super Mario Bros. je skvělou ukázkou, jak se má dělat hra pro přenosnou konzoli.

New Super Mario Bros. je jednou z nejlepších her pro konzoli Nintendo DS a nemůžeme se divit, že jeho prodeje sahají do velkých výšin. Rozhodně povinnost pro každého majitele DSka. Tato hra je už nyní legendou a bude opět trvat několik řádek let, než se objeví její nástupce. Takhle chytlavou a dokonalou hru umí udělat jen Nintendo.

New Super Mario Bros.

ds
Nintendo, Nintendo
Datum vydání hry:
15. 5. 2006
Žánr:
Plošinovka, Adventura
KARTA HRY
9/10

Komentáře