Nejočekávanější hry roku 2022

special  39
Martin Šmíd, 3. 1. 2022 12:30
Rok 2021 je už za námi. Přinesl nám řadu jedinečných herních zážitků na minulé i nové konzolové generaci, vzrušující herní oznámení a řadu překvapení. Pomalu je ale čas se podívat, co nás čeká v následujících dvanácti měsících, které slibují příchov velkých videoherních trháků od respektovaných herních studií, ale i dalších nadějně vypadajících her, a určitě nesmíme zapomenout ani na virtuální realitu, v níž bude chtít Sony uspět se svojí druhou generací headsetu PlayStation VR. Níže se můžete podívat, co nás v následujících měsících čeká.

Nejočekávanější hry příštího roku

Horizon Forbidden West – Akční hra Horizon Zero Dawn nizozemského studia Guerrila Games se povedla na jedničku. Vývojáři nám naservírovali akční adventuru odehrávající se v dech beroucím post-apokalyptickém světě s robotickými dinosaury, ale také výborně napsaným příběhem, charismatickou hlavní hrdinkou, z níž se vyklubala nová ikona PlayStationu, vše obohacené o skvělou hratelnost. Není proto překvapení, že se vývojáři hned pustili do vývoje pokračování, které je daleko ambicióznější. To zavede Aloy do zcela nové části zpustošené Ameriky, kde bude muset bojovat proti robotickým potvorám nejen na zemi, ale také pod vodou nebo ve vzduchu. Všechny ukázky zatím vypadají naprosto neuvěřitelně a dá se očekávat, že půjde o další trefu do černého a jeden z důvodů vlastnit konzoli PlayStation. 

Dying Light 2 Stay Human - Začátkem února nás čeká vydání survival zombie akce Dying Light 2 Stay Human. Ta se odehrává dvacet let po událostech z prvního dílu, kdy lidstvo prohráli svůj boj proti zákeřnému viru. Nebyl to covid, ale něco daleko horšího, co z lidí dělalo krvežíznivé zombie a další nepěkné potvory. Když už se zdálo, že se lidstvo trochu vzpamatovalo, nastal nový konflikt, který postihl poslední lidskou osadu. No a na hlavním hrdinovi bude, aby si v novém konfliktu vybral stranu a za ní bojoval, nejen proti ohavným monstrům, ale i dalším lidským frakcím. I když vývoj Dying Light 2 Stay Human neprobíhal úplně hladce, zdá se, že bychom se mohli dočkat opravdu kvalitní akční survival hry s vybroušenou hratelností i zajímavým příběhem. Doufejme, že vývojáři nezklamou.

Elden Ring – V současnosti asi není očekávanější hra. Výpravné akční RPGčko Elden Ring studia From Software, pro které pomáhal vytvořil svět uznávaný spisovatel George R.R. Martin (Hra o trůny), slibuje dech beroucí epickou podívanou plnou nádherných lokací a nezapomenutelných střetů s velkými bossy. Podle nedávného testu se zdá, že jde o pravého nástupce Dark Souls série, který bude stavět na elektrizující atmosféře, otevřenějším světě, který bude možné volně prozkoumávat, a spoustě zajímavých herních novinek, mezi nimiž je i jízda na koni. „V Mezikraji, kterému vládne královna Marika Věčná, byl roztříštěn Prsten Eldenů, zdroj života stromu Erdtree. Maričini potomci a polobozi si přivlastnili jednotlivé úlomky Prstenu Eldenů, známé rovněž jako Velké runy, a šílená pachuť jejich nově nabyté síly rozpoutala válku: Roztříštění. Válka, která znamenala odcizení Velké vůle. Nyní se síla milosti dostane k Poskvrněným, kteří byli odmítnuti milostí zlata a vyhnáni z Mezikraje. Ty, kdož mrtvý jsi, avšak stále žiješ, s milostí dávno ztracenou, následuj cestu do Mezikraje za mlžným mořem a staň před Prstenem Eldenů. A staň se Pánem Eldenů,“ stojí v popisku hry. 

Gran Turismo 7 – Po čistě online spin-offu se vývojáři ze studia Polyphony Digital vracejí s plnohodnotným dílem Gran Turismo série, který se zatím jeví jako kompilace toho nejlepšího z předchozích dílů. Fanoušci se mohou těšit na klasickou kampaň, která vždy patřila v hlavních dílech k tomu nejlepšímu, ale také na velký vozový park s do posledního detailu vymodelovanými vozy, které bude možné vizuálně i výkonově upravovat, několik desítek tratí či velké množství offline i online režimů. To vše navíc nyní v nádherném vizuálním zpracování. Gran Turismo 7 zatím vypadá opravdu hodně nadějně, tak snad se začátkem března dočkáme oné vysněné závodní hry a návratu slavné série v plné síle. U nás bude hra Gran Turismo 7 dostupná s českými titulky. 

Final Fantasy XVI - Je tomu už rok a půl, co byl oznámen nový díl slavné série Final Fantasy, pro který si Sony zajistila plnou konzolovou exkluzivitu a vyjde tedy pro PlayStation 5. Ačkoliv jsme tu měli docela pěkný trailer se spoustou záběrů, které pocházeli z rozpracované verze, zase tolik informací o samotné hře nemáme. Z prvních záběrů alespoň můžeme usoudit, že se vývojáři nechali hodně inspirovat třetím Zaklínačem, takže by nás měla čekat daleko temnější akční RPG hra ve fantasy stylu, v níž nebudou chybět epické souboje s velkými monstry. 

S.T.A.L.K.E.R. 2: Heart of Chernobyl – Fanoušci prvního dílu povedené first-person akční hry S.T.A.L.K.E.R. se po letech čekání konečně dočkají druhého dílu, který navíc nebude dostupný jen pro PC, ale od prvního dne i pro konzole Xbox Series X/S. „Vyloučená zóna Černobylu je jedinečné, nebezpečné a neustále se měnící prostředí. Hodně slibuje – artefakty neuvěřitelné hodnoty mohou být vaše, pokud se odvážíte si je vzít. Na druhou stranu cena, kterou můžete zaplatit, není menší než váš vlastní život. Jeden z dosud největších otevřených světů, plný radiace, mutantů a anomálií, který můžete prozkoumat. Všechny možnosti v průběhu cesty nejen definují váš vlastní epický příběh, ale ovlivňují i samotnou budoucnost. Dávejte pozor na to, co vidíte, děláte a plánujete, protože budete muset najít cestu přes zónu nebo se v ní navždy ztratit,“ stojí v popisku hry. Ta běží na moderním Unreal Engine 5 a slibuje tak kromě zábavné hratelnosti i parádní vizuální zpracování.

Forspoken – Během prvního představení konzole PlayStation 5 zaujala nová akční RPG hra Forspoken (Project Athia), pro niž si Sony zajistila dvouletou časovou konzolovou exkluzivitu. Už na tom je vidět, že novince studia Luminous Productions (Final Fantasy XV) hodně věří. Hra bude sledovat cestu Frey, mladé Newyorčanky přenesené do krásné, ale kruté země Athia. Při hledání cesty domů musí Freya využít své nově nabyté magické schopnosti, aby prošla rozlehlou krajinou, bojovala s obludnými tvory a porazila mocné matriarchy známé jako Tantas. Zatím ukázky vypadají dobře, a kromě vizuální stránky zaujala i hratelnost postavená pouze na využívání magie. Doufejme, že kvalitní bude i příběh. Posoudit to budeme moci koncem května příštího roku.

Mario + Rabbids: Sparks of Hope – Když Ubisoft poprvé oznámil tahovou strategii Mario+Rabbids Kingdom Battle ze světa Maria a svých králíků, vypadalo to dost šíleně, a vlastně nikdo ani moc nevěřil, že by mohla nějak výrazně uspět. Nakonec jsme se ovšem dočkali parádní hry pro konzoli Nintendo Switch, od níž bylo těžké se odtrhnout, a protože zaznamenala velký komerční úspěch, vzniká v současnosti pokračování. V něm se musí Mario, Luigi, Princezna Peach, Rabbid Peach, Rabbid Luigi a další vydat na dobrodružství napříč galaxií, aby zachránili své kamarády Sparky. Vývojáři slibují rozmanité planety, nové souboje s bossy i řadu nových klasických protivníků, na které bude nutné vymýšlet zcela nové strategie. 

Hogwarts Legacy - Jednou z nejočekávanějších her současnosti je akční RPGčko s otevřeným světem Hogwarts Legacy, odehrávající se ve světě Harryho Pottera, v níž bude možné zažít nový příběh v Bradavicích 19. století. „Hogwarts Legacy je plné strhující magie, díky níž se hráči dostanou do středu jejich dobrodružství a stanou se kouzelnicí nebo kouzelníkem, kterého si vyberou. Budou rozvíjet schopnosti své postavy, ovládat mocná kouzla, zdokonalovat bojové dovednosti a vybírat společníky, kteří jim pomohou čelit smrtícím nepřátelům. Hráči se také setkají s misemi, které budou vyžadovat obtížná rozhodnutí a určovat, za čím stojí,“ uvádějí vývojáři v popisku. Hra měla vyjít původně už v minulém roce, ale vývojáři se jí rozhodli odložit, aby mohli naplno realizovat svoji ambiciózní vizi.

Pokračování hry The Legend of Zelda: Breath of the Wild - The Legend of Zelda: Breath of the Wild pro konzoli Nintendo Switch je jednou z nejlepších her posledních let, která ukázala, jak by moderní akční adventury s otevřeným světem měly vypadat. I proto udělalo velkou radost oznámené přímé pokračování, které vyjde už v letošním roce. Pokud se tedy ještě něco nezmění. V současnosti toho o hře víme bohužel hodně málo, ale nikdo nepochybuje o tom, že si pro nás Nintendo připraví parádní záležitost a důstojného nástupce obrovské klasiky, který bude opět naplněný důmyslnými dungeony s chytře vymyšlenými hádankami i záludnými střety s nejrůznějšími monstry. 

Starfield - Starfield je za posledních 25 let první novou značkou vývojářů z Bethesda Game Studios, tvůrců her The Elder Scrolls V: Skyrim a Fallout 4. Není proto divu, že jde o jednu z nejočekávanějších her současnosti, která je ve vývoji pro PC a konzole Xbox Series X/S. „V této nové generaci RPG si vytvoříte vlastní postavu, a budete prozkoumávat svobodu na epické cestě, abyste zodpověděli největší tajemství lidstva,“ stojí v popisku této nové výpravné akční sci-fi RPG hry. Více se o ní máme dozvědět letos v létě během E3, kde nebudou chybět ani první záběry z hraní. 

God of War Ragnarök - Restart série God of War se povedl na jedničku. Dočkali jsme se parádní akční hry s ohromujícím designem a výborně napsaným emocionálním příběhem o vztahu hlavního hrdiny Krata se svým synem. Druhý a zároveň i poslední díl severské ságy slibuje epické završení, ale také rozmanitější hratelnost a zcela nové světy k prozkoumání. „Kratos a Atreus se společně vydávají hluboko do devíti světů hledat odpovědi, zatímco se ásgardské síly připravují na válku. Během cesty budou prozkoumávat úžasné mytické krajiny, verbovat spojence z různých světů a čelit strašlivým nepřátelům v podobě severských bohů a monster. Hrozba Ragnaröku se stále víc přibližuje a Kratos a Atreus se rozhodují mezi bezpečím své rodiny a bezpečím světů,“ stojí v popisku.

Ghostwire: Tokyo - Studio Tango Gameworks (The Evil Within) v současnosti připravuje originálně vypadající duchařskou akční hru Ghostwire: Tokyo, která vyjde letos pro PC a konzoli PlayStation 5. „Tokio ovládly smrtící nadpřirozené síly vyvolané nebezpečným okultistou a 99 % obyvatel města během okamžiku zmizelo. Spoj se s mocnou přízračnou entitou, vydej se s ní na cestu pomsty a ovládni mocný arzenál schopností, které ti ve hře Ghostwire: Tokyo pomohou odhalit temnou pravdu o zmizení a postavit se neznámému,“ stojí v popisku hry. 

Forza Motorsport – V minulém roce vydaná závodní hra Forza Horizon 5 se neskutečně povedla. Závody v Mexiku jsme si užili, ale pokud dáváte přednost raději klasickým závodů, měl by vás letos uspokojit díl z hlavní série Forza Motorsport. Ten byl oznámen už během představení konzole Xbox Series X/S, ale doposud o něm žádné konkrétní informace bohužel nemáme. Letos na podzim by měl ovšem vyjít, tak snad na ně nebudeme čekat moc dlouho. 

Splatoon 3 – Nintendo moc nových značek nechrlí, ale když už s nějakou přijde, je to vždy trefa do černého. Jako tomu bylo u multiplayerové hry Splatoon, jejíž druhý díl i dnes hrají miliony hráčů po celém světě. Na letošní rok připravuje Nintendo už třetí díl, který bude ještě větší a nabízet podle oficiálních informací nejen klasickou příběhovou kampaň, ale také propracovanější multiplayer Turf Wars s řadou nových map a herních možností. 

A Plague Tale: Requiem - A Plague Tale: Innocence byla překvapivě kvalitní akční adventura s výbornou atmosférou i dobře napsaným příběhem odehrávajícím se v roce 1348 ve Francouzském království. Hra pojednávala o dívce Amicii a jejím bratru Hugovi, kteří byli zbaveni domova a museli utéci nejen před pronásledovateli, ale také hejny krys. Protože hra zaznamenala obrovský úspěch, vývojáři se pustli do vývoje většího a ambicióznějšího pokračování. To vyjde už letos pro staré i nové konzole, navíc bude od prvního dne i v nabídce předplatného Xbox Game Pass. „Vydejte se na srdcervoucí výpravu do brutálního, dechberoucího světa pokřiveného nadpřirozenými silami. Poté, Amicia a Hugo utečou ze své zpustošené vlasti, vydají se daleko na jih, do nových oblastí a živoucích měst. Tam se pokusí začít nový život a dostat Hugovu kletbu pod kontrolu. Jenže když se Hugovy schopnosti opět probudí, smrt a zkáza se vrátí v podobě žravých krys. Sourozenci jsou opět donuceni vydat se na útěk a vkládají naději do zaslíbeného ostrova, kde možná najdou klíč k Hugově záchraně. Objevte cenu za záchranu svých milovaných během zoufalého boje o přežití. Útočte ze stínů či rozpoutejte peklo, překonejte soupeře i výzvy pomocí celé řady zbraní, nástrojů a nadpozemských sil," píše ke hře český distributor.

Bayonetta 3 - V tomto roce by se na naše televizní obrazovky měla vrátit populární sexy čarodějnice Bayonetta. Třetí díl oblíbené akční série byl odhalen už před několika lety, ale na první záběry z hraní a informace jsme si museli docela dost dlouho počkat. Nyní se už ale zdá, že vývoj spěje do finále a nebude už moc dlouho trvat a dočkáme se vydání. Druhý díl stále patří k tomu nejlepšímu, co se v žánru hack and slash akcí urodilo, takže nepřekvapí, že Bayonetta 3 patří mezi nejočekávanější hry následujících měsíců. A to i díky studiu Platinum Games, které nám doposud dělalo jen samou radost. 

Suicide Squad: Kill the Justice League - Studio Rocksteady si udělalo mezi hráči i fanoušky DC komiksů velmi dobré jméno kvalitními hrami s Batmanem. Po dokončení jeho videoherní trilogie se pustilo do vývoje akční humorně pojaté týmové hry Suicide Squad: Kill the Justice League, v níž budou v hlavní roli tentokrát čtyři padouši DC univerza, kteří chtějí oblíbené hrdiny porazit. „Suicide Squad: Kill the Justice League kombinuje charakteristickou příběhovou hratelnost z pohledu třetí osoby. Originální příběh hry se odehrává v bohaté metropoli otevřeného světa a sleduje čtyři členy Suicide Squad, kteří se vydávají na nemožnou misi za záchranu Země a zabití největších DC superhrdinů světa,“ stojí v popisku. Pokud vše dopadne dobře, hra vyjde už letos pro PC a konzole současné generace PlayStation 5 a Xbox Series X/S.

Avatar: Frontiers of Pandora – Koncem letošního roku by se měl dostat do kin druhý Avatar režiséra Jamese Camerona. Tuto filmovou událost roku by měla doprovodit do kin i akční first-person videohra od Ubisoftu a studia Massive Entertainment (The Division). Ta je v přípravě už několik let, přičemž v minulém roce jsme se dočkali konečně prvního velmi pěkného traileru, který ohromil hlavně fantastickým vizuálním zpracováním. Jestli bude návštěva Pandory i zábavná, se teprve uvidí. Snad se o hře dozvíme brzy více informací.

Další zajímavé hry, kterým se vyplatí věnovat pozornost

  • Tom Clancy's Rainbow Six Extraction
  • Pokémon Legends: Arceus
  • OlliOlli World
  • CrossfireX
  • Destiny 2: The Witch Queen
  • Grid Legends
  • Evil Dead: The Game
  • Babylon's Fall
  • Sifu
  • Martha is Dead
  • Next-gen verze Cyberpunk 2077
  • Next-gen verze Zaklínač 3
  • Tiny Tina's Wonderlands
  • Saints Row
  • Test Drive Unlimited Solar Crown
  • Scorn
  • Gotham Knights

  • Lego Star Wars: The Skywalker Saga
  • Marvel's Midnight Suns
  • Redfall
  • Shadow Warrior 3
  • Elex II
  • Triangle Strategy
  • Assassins Creed Valhalla - Dawn of Ragnarok
  • Sniper Elite 5
  • The Lord Of The Rings – Gollum
  • Test Drive Unlimited: Solar Crown
  • Stray
  • Two Point Campus
  • Star Ocean: The Divine Force
  • Steelrising

Očekávaný nový hardware v roce 2022

PlayStation VR 2 - Sony vždy přinesla ke své konzoli zajímavé příslušenství, nabízející zcela nové a jedinečné herní zážitky, hodně se lišící od klasické produkce. Na PlayStationu 2 to byla kamerka EyE Toy, díky níž si mnozí oblíbili mytí oken, na PlayStationu 3 pohybové ovladače PlayStation Move, no a na PlayStationu 4 to byl VR headset PlayStation VR, nabízející možnost hrát hry ve virtuální realitě. A tu hodlá Sony podporovat i nadále, protože pro PlayStation 5 připravuje druhou verzi, která má přijít s daleko pokročilejším hardwarem, ale také kompletně novými ovladači. Díky nimž se má stát ovládání her ve virtuální realitě daleko přesnější a intuitivnější. Vlastně jsou to zatím jen nové ovladače, které byly z next-gen virtuální reality pro PlayStationu 5 představeny. Vypadají dost futuristicky, ale mají nabídnout i haptickou zpětnou vazbu, adaptivní spouště nebo detektory pohybu prstů. O samotném headsetu toho zatím moc nevíme, ale určitě bude podporovat vyšší rozlišení a mít další moderní funkce oproti svému předchůdci. Nebude ovšem bezdrátový, jak už dříve potvrdila přímo Sony. Headset by se ovšem měl s konzolí propojovat pouze skrze jeden jediný kabel. 

Nejočekávanější hry v redakci Konzolista.cz

Martin Šmíd

  • Elden Ring
  • The Legend of Zelda: Breath of the Wild 2
  • God of War Ragnarök
  • Horizon Forbidden West
  • Avatar: Frontiers of Pandora

Leon

  • Stray
  • Final Fantasy XVI
  • Forspoken
  • Elden Ring
  • A Plague Tale: Requiem

Martin Pilous

  • God of War Ragnarök
  • Mario + Rabbids Sparks of Hope
  • Horizon Forbidden West
  • A Plague Tale: Requiem
  • Hogwarts Legacy

Na jakou hru se nejvíce těšíte vy?

Komentáře