Nejočekávanější hry roku 2021

special  70
Martin Šmíd, 3. 1. 2021 16:00
Rok 2020 je už za námi, a ačkoliv se svět kolem nás změnil k nepoznání, na nedostatek kvalitních her jsme si rozhodně stěžovat nemohli. Ba co více, dočkali jsme se i uvedení konzolí nové generace PlayStation 5 a Xbox Series X/S, na které už vývojáři oznámili celou řadu zajímavých velkých AAA her. Každopádně pomalu se můžeme dívat, co nás čeká v následujících dvanácti měsících. Když jsem dával dohromady tento článek, byl jsem popravdě i překvapen, kolik nadějně vypadajících her se chystá, navíc se zdá, že o zábavu bude postaráno už od ledna. Více níže v mém článku.

Halo Infinite 
Platformy: Xbox Series X/S, Xbox One, PC

Možná si pamatujete ještě na červenec minulého roku. Microsoft tehdy naplánoval velkou prezentaci her pro svoji připravovanou konzoli Xbox Series X, přičemž hned na začátku jsme se dočkali ukázky z očekávané akční hry Halo Infinite studia 343 Industries. Po skončení ji hráči i herní novináři podrobili obrovské kritice. Ne, že by hratelnost vypadala špatně, vlastně vývojáři připravili i několik nových zajímavých novinek, ale vizuálně určitě nešlo o nějakou oslňující podívanou, navíc bylo očividné, že hra není ani náhodou připravena k vydání. To si naštěstí uvědomili i vývojáři a následně oznámili velký odklad, a to o celý rok. Odklad takto očekávané hry vždy bolí, ale je lepší odklad a následné dodělání, než aby se k hráčům dostal rozbitý nedodělek, který akorát zklame, jako se to letos povedlo třeba Cyberpunku 2077.

S hrou Halo Infinite se vývojáři chtějí vrátit ke kořenům série, přičemž se v ní opět objeví jako hlavní hrdina oblíbený Master Chief, který se bude muset postavit nové velké hrozbě. Vývojáři slibují otevřenější herní svět s možností plnit vedlejší úkoly, ale také propracovanou multiplayerovou část připravenou na eSportové zápolení. Moc informací o multiplayeru zatím nemáme, ale to by se mělo v následujících měsících změnit. Zajímavou informací určitě je, že vývojáři plánují část pro více hráčů uvolnit zdarma formou free-to-play. Po úspěchu her jako Fortnite, Call of Duty: Warzone a dalších se tomu popravdě nelze ani moc divit. I když Halo Infinite první prezentací moc neoslnilo, tak nyní po velkém odkladu věřím, že nezklame a na podzim se dočkáme parádní akční hry, která bude do budoucna růst.

Far Cry 6 
Platformy: PlayStation 4, PlayStation 5, Xbox One, Xbox Series X/S, PC

Série Far Cry od Ubisoftu si udržuje slušnou kvalitu a proto není divu, že se fanoušci nemohou dočkat šestého dílu, který se bude tentokrát odehrávat na tropickém ostrově Yara. Zde se diktátor Anton Castillo snaží obnovit zašlou slávu ostrova a v jeho šlépějích kráčí i jeho syn Diego. Jejich kruté vládnutí ovšem brzy zažehne revoluci, jejíž součástí budete i vy. Vývojáři slibují doposud nejrozsáhlejší díl s řadou rozmanitých lokací (džungle, pláže i větší či menší městečka), pestrou nabídkou zbraní i vozidel a rozmanitými úkoly. Původně jsme se měli hry dočkat už v únoru, ale nyní to vypadá spíše na léto. Přesné datum bychom se měli dozvědět v brzké době.

God of War: Ragnarok 
Platformy: PlayStation 5

Restart série God of War se vývojářům ze Sony Santa Monica Studio neskutečně povedl a jde bez debat o jednu z nejlepších her, jaká tuto generaci konzolí vyšla. Protože God of War slavil i obrovský komerční úspěch, bylo jen otázkou času, než bude oznámeno pokračování. Nikdo ovšem nečekal, že se ho možná dočkáme už v příštím roce. Informací o hře jako takové moc nemáme, vlastně jsme se dočkali jen krátkého teaseru bez záběrů z hraní, na který se můžete podívat pod tímto textem. Pokud bych si měl tipnout, tak God of War: Ragnarok bude jednou z prvních her, která bude odložena až na příští rok, ale třeba vývojáři překvapí a dočkáme se pokračování Kratova severského dobrodružství už koncem letošního roku.

Deathloop 
Platformy: PlayStation 5, PC

Vývojáři z Arkane Studios si udělali mezi hráči velmi dobré jméno povedenou sérií Dishonored. Před zhruba rokem a půl bylo oznámeno, že připravují next-gen stealth akční hru Deathloop, která byla letos potvrzena jako konzolová časová exkluzivita pro konzoli PlayStation 5, což popravdě bylo docela velké překvapení. Hra je zasazena na ostrov Blackreef v nekonečném cyklu, přičemž v roli hlavního hrdiny Colta budeme muset najít způsob, jak ukončit nekonečnou časovou smyčku. Překazit toto snažení bude chtít nájemná vražedkyně Julianna, na níž je zajímavé to, že se jí bude moci chopit další hráč. I proto bude hra vyžadovat podle posledních informací připojení k internetu. Zajímavý námět, pěkné vizuální zpracování i nadějně tvářící se hratelnost zatím dělá z Deathloopu jednu z nejnadějnějších her letošního roku.

Resident Evil Village 
Platformy: PlayStation 5, Xbox Series X/S

Sedmý Resident Evil byl pro značku obrovský restart. Nejprve se sice fanoušci trochu obávali first-person pohledu, ale obavy se ukázaly jako zbytečné, protože jsme se dočkali parádního survival hororou, s nímž se vývojáři vrátili ke kořenům celé série. Osmý díl s podtitulem Village bude na sedmičku přímo navazovat a opět se v něm objeví Ethan Winters se svou manželkou Miou. Ti žijí po děsivých událostech z předchozího dílu celkem poklidným životem, ale netrvá dlouho a brzy je postihne obrovské neštěstí, které nastartuje další sled šílených událostí. Během hry máme navštívit rozsáhlejší vesničku, čímž má připomínat atmosférou hlavně čtvrtý díl, ale vývojáři slibují i řadu zapeklitých hádanek i nové děsivé protivníky, mezi nimiž nebudou chybě ani vlkodlaci. Datum vydání pro Resident Evil Village zatím nemáme, tak nezbývá než doufat, že se ho dozvíme v brzké době a na hru už moc dlouho čekat nebudeme. Vypadá totiž zatím přímo skvěle.

Horizon Forbidden West 
Platformy: PlayStation 4, PlayStation 5

Studio Guerrilla Games bylo dlouho známé především díky akční sérii Killzone, jejíž poslední díl vyšel na launch konzole PlayStation 4. Následně se už ale vývojáři plně věnovali vývoji nové značky, z níž se vyklubala fantastická akční adventura Horizon Zero Dawn, která zaujala nejen svojí zábavnou hratelností, ale také skvěle napsaným příběhem s charismatickou hlavní hrdinkou, odehrávající se ve světě, jemuž vládnou stroje. V letošním roce bychom se měli do tohoto světa vrátit, přičemž vývojáři slibují prozkoumávání nových částí spojených států, přičemž svět bude možné prozkoumávat i pod vodní hladinou, ale také boje s velkými novými stroji i setkávání s novými kmeny, které musí čelit každodenní děsivé realitě. Nová tajemství čekají na svá odhalení a popravdě se nemohu dočkat, až hra Horizon Forbidden West vyjde, protože z první ukázky vypadá naprosto úchvatně.

Returnal
Platformy: PlayStation 5

Studio Housemarque se proslavilo výbornými arkádovými střílečkami, přičemž z nich do jisté míry vychází i jejich novinka, survival hororová akce s roguelike prvky Returnal, která je naplánována na březen pro PlayStation 5. V je hlavní hrdinkou Selene, která ztroskotá na neznámé planetě, kde bude muset bojovat o přežití a zároveň odhalovat tajemství prastaré zaniklé civilizace. Když boj nezvládne, nic nekončí, protože smrt není problém jako neustále se měnící planeta, nejrůznější překážky a děsiví protivníci.

Gran Turismo 7 
Platformy: PlayStation 5

Ve výběru nemůže chybět závodní hra. Tou nejnadějnější a nejočekávanější pro rok 2021, která je v současnosti oznámena, je bez debat Gran Turismo 7 studia Polyphony Digital. Vývojáři slibují doposud nejambicióznější díl, v němž se bude kloubit minulost, současnost i budoucnost závodění. I proto nebude chybět plnohodnotná kampaň pro jednoho hráče, ale zároveň vývojáři připravují i rozsáhlou online složku a soutěžení v šampionátu FIA Championships a režimu Sport. To vše v parádním vizuálním zpracování v rozlišení 4K při 60fps s podporou pro ray-tracing. Během podzimu jsme se dozvěděli, že by hra měla vyjít už během první poloviny letošního roku. V posledních týdnech už je Sony o něco opatrnější s termínem vydání, ale doufejme, že nejpozději v létě budeme závodit.

Bayonetta 3
Platformy: Nintendo Switch

Akční hra Bayonetta 3 byla oznámena před několika lety a od té doby čekáme na jakékoliv další podrobnosti a hlavně i onen termín vydání. Vývojáři ze studia Platinum Games se sem tam nechali v minulosti slyšet, že na hře usilovně pracují, ale to je tak vše. Doufejme proto, že sexy čarodějka se brzy připomene a udělá nám nakonec stejnou radost, jako s vynikajícím druhým dílem, který vyšel na Wii U a v současnosti si ho můžete zahrát i díky novému vydání na konzoli Nintendo Switch. 

Elden Ring 
Platformy: PlayStation 5, PlayStation 4, Xbox Series X/S, Xbox One, PC

Studio From Software stojí za jedněmi z nejlepších akčních RPGček posledních let, takže nepřekvapí, že jejich před rokem a půl oznámená novinka Elden Ring patří mezi nejočekávanější hry následujících dvanácti měsíců. Zvláště, když na ní z pozice režiséra pracuje Hidetaka Miyazaki a pomáhá mu uznávaný spisovatel George R. R. Martin. Moc konkrétních informací o hře zatím nemáme, a možná i o to více je lákavější, ale podle posledních informací by měla být už téměř dokončena, takže bychom na první pořádné podrobnosti neměli čekat moc dlouho. Něco mi říká, že tohle bude obrovská bomba, na níž se vyplatí počkat.

Super Mario 3D World: Bowser’s Fury 
Platformy: Nintendo Switch

Dobře, tohle není úplně nová hra, ale nové vydání jedné z nejlepších plošinovek videoherní historie pro konzoli Nintendo Switch si určitě nechám líbit. Zvláště, když má přinést nové úrovně, upravenou hratelnost či některé nové power-upy. Pro fanoušky originálu naprostá povinnost, navíc by hře měli věnovat pozornost i nováčci, kteří si tak budou moci zahrát jeden z klenotů konzole Nintendo WiiU, ať už sami nebo s kamarády díky lokálnímu nebo online multiplayeru.

Dying Light 2 
Platformy: PlayStation 4, PlayStation 5, Xbox One, Xbox Series X/S, PC

Pokračování povedené zombie survival akce Dying Light 2 mělo vyjít už začátkem minulého roku, ale následně došlo po několika problémech s vývojem i ve studiu Techland k několika velkým odkladům. V současnosti hra nemá stanovené datum vydání, ale vývojáři nám alespoň slíbili, že se jí letos určitě dočkáme. Nezbývá, než jim věřit. Druhý díl se každopádně odehrává patnáct let poté, co lidstvo prohrálo svůj boj se zákeřným virem. Nyní už existuje jen jedno velké sídlo lidské rasy, kde se během dne pohybují zloději i osamělí přeživší, kteří pátrají po zbytkách jídla. V noci je to ale jiný svět, protože svá doupata opouštějí různé kreatury, které přeživší loví. V tomto nehostinném světě se ocitl i hlavní hrdina Aiden Caldwell, který má řadu jedinečných vlastností, díky nimž může přežít a odvážit se vydat do těch nejnebezpečnějších míst.

Hogwarts Legacy 
Platformy: PlayStation 4, PlayStation 5, Xbox One, Xbox Series X/S, PC

O hře ze světa Harryho Pottera se spekulovalo poměrně dlouho a nikdo už prakticky nepochyboval, že existuje. Její oznámení přišlo až na podzim příštího roku, přičemž jsme se dozvěděli, že se jmenuje Hogwarts Legacy a vydáme se v ní do Bradavic 19. století. Hlavním hrdinou hry bude student, který drží klíč ke starodávnému tajemství, které hrozí roztrháním kouzelnického světa na kusy. Klíčem tak bude získat spojence, ale nebudou chybět ani souboje proti temným kouzelníkům a další překážky, které bude nutné zdolat, aby se rozhodlo o osudu kouzelnického světa. Hra svoji první ukázkou určitě překvapila a není divu, že se na ni těší takové množství hráčů, kterým třeba ani Harry Potter tolik neříká.

The Legend of Zelda: Breath of the Wild 2 
Platformy: Nintendo Switch

Po obrovském úspěchu fantastické hry The Legend of Zelda: Breath of the Wild bylo jasné, že se Nintendo vrhlo na přípravu nového dílu, ale fanoušci určitě nečekali, že půjde o přímé pokračování. To bylo oznámeno před rokem a půl krátkým teaserem, z něhož bylo patrné, že se vrátí Link i princezna Zelda, a hra si zachová i svoji charakteristickou výtvarnou stránku. Více informací ovšem nemáme, ale spekuluje se, že bychom se vydání mohli dočkat v letošním roce.

Hitman 3 
Platformy: PlayStation 4, PlayStation 5, Xbox One, Xbox Series X/S, PC

Populární zabiják s označením 47 se hned z kraje letošního roku vrátí na naše televizní obrazovky, přičemž vývojáři ze studia IO Interactive slibují velkolepé završení jeho novodobé trilogie. Během něj na něj mají čekat ty nejdůležitější kontrakty jeho života, které ho mají zavést do řady exotických lokací. Poslední ukázky vypadají zatím nadějně, navíc určitě stojí za zmínku, že PlayStation 4 verze nabídne speciální VR režim, díky němuž budete moci vykonat všechny popravy pěkně z vlastních očí.

Ratchet & Clank: Rift Apart 
Platformy: PlayStation 5

Zdá se, že ve studiu Insomniac Games se jen tak nezastaví, protože v současnosti připravují hned několik her, mezi nimiž je i nadějně vypadající plošinovka Ratchet & Clank: Rift Apart. V ní se vrátí oblíbená dvojice ve zcela novém dobrodružství, v němž bude moci skákat řadou dimenzí při chytání zlého císaře. Hra zaujala během oznámení nejen parádním vizuálním zpracováním, ale také rychlým nahráváním světů, díky čemuž je možné do nich skákat prakticky okamžitě bez dlouhých nahrávacích obrazovek. Datum vydání zatím nevíme, ale vývojáři nám slíbili, že hra vyjde během launch window konzole PlayStation 5. Na oznámení bychom tak už dlouho čekat neměli.

Monster Hunter Rise
Platformy: Nintendo Switch

Fanoušci série Monster Hunter se už začátkem letošního roku dočkají nového dílu s podtitulem Rise, který vyjde exkluzivně pro konzoli Nintendo Switch na RE Enginu Capcomu. Příběh je tentokrát zasazen do inspirované oblasti Kamura Village, kde nechybí bohatá fauna a flóra, spousta nových i starých monster k lovu a nejrůznější záhady. Hlavním cílem bude chytit děsivou příšeru, která se probudila k životu, aby uvrhla celou zemi do chaosu. Stejně jako v předchozích dílech bude možné lovit sólo nebo s kamarády v kooperativním režimu. Doufejme, že hra dopadne stejně dobře jako zatím poslední díl, díky němuž se z Monster Hunter série stal celosvětový fenomén.

Final Fantasy XVI
Platformy: PlayStation 5

Square Enix na podzim překvapil oznámením šestnáctého dílu své úspěšné série Final Fantasy, který je určen exkluzivně pro konzoli PlayStation 5. Zajímavostí určitě je, že půjde o radikální odklon od futuristické fantasy, kterou série představovala v uplynulých dvou desetiletích, a bude to naopak návrat ke "krystalové" středověké fantasy prvních dílů. Nedávno jsme se dozvěděli první střípky informací o postavách a světě, v němž se bude hra odehrávat. Na další teprve čekáme, ale podle všeho je vývoj v pokročilé fázi a hry bychom se mohli dočkat už letos. Doufejme, že tomu tak bude. Final Fantasy XVI bez debat patří mezi nejočekávanější hry současnosti. 

Kena: Bridge of Spirits 
Platformy: PlayStation 5, PlayStation 4, PC

Ještě před několika měsíci o menším nezávislém studiu Ember Lab nikdo neslyšel. Není se popravdě čemu divit, protože od roku 2009 se zaměřovalo hlavně na vytváření televizních reklam. Stačil ovšem trailer na připravovanou akční dobrodružnou adventuru Kena: Bridge of Spirits, aby se vše rázem změnilo. Ta měla původně vyjít už koncem minulého roku, ale koronavirus plány zhatil a v současnosti je naplánována na začátek letošního roku, ačkoliv přesné datum zatím nemáme. Každopádně ve hře se vžijeme do role Keny, mladé průvodkyně duší, která se vydala na cestu do opuštěné vesnice, aby zde našla posvátnou horskou svatyni. První ukázka zaujala nejen výborným vizuálním zpracováním, ale také zajímavými nápady v rámci hratelnosti. Jak Kena bude prozkoumávat záhadný les, bude rozšiřovat svůj tým drobných duší zvaných Rot, které ji následně pomohou v řešení různých překážek. Kena: Bridge of Spirits je určitě jedna z her, které se vyplatí věnovat pozornost.

Další očekávané hry letošního roku

Leden

  • Scott Pilgrim vs. The World: The Game – Complete Edition (PC, PS4, Xbox One, Switch)
  • Gravity Heroes (PC, PS4, Xbox One, Switch)
  • The Medium (PC, Xbox Series X/S)

Únor

  • Outriders (PC, PS4, PS5, Xbox One, Xbox Series X)
  • Werewolf: The Apocalypse – Earthblood (PC, PS4, PS5, Xbox One, Xbox Series X/S)
  • Nioh 2 – The Complete Edition (PS5)
  • The Nioh Collection (PS5)
  • Little Nightmares 2 (PC, PS4, Xbox One, Switch)
  • Persona 5 Strikers (PC, PS4, Switch)
  • Ghosts ‘n Goblins Resurrection (Switch)
  • Riders Republic (PC, PS4, PS5, Xbox One, Xbox Series X/S, Stadia)
  • Bravely Default 2 (Switch)
  • Destruction All Stars (PS5)
  • Capcom Arcade Stadium (Switch)

Březen

  • Harvest Moon: One World (Switch)
  • Prince of Persia: The Sands of Time Remake (PC, PS4, Xbox One)
  • Tunche (PC, PS4, Xbox One, Switch)
  • It Takes Two (PC, PS4, Xbox One)
  • Balan Wonderworld (PC, PS4, PS5, Xbox One, Xbox Series X, Switch)
  • King’s Bounty 2 (PC, PS4, Xbox One, Switch)
  • Disco Elysium: The Final Cut (PC, PS4, PS5)

Jaro/léto

  • Guilty Gear Strive (PC, PS4, PS5)
  • Nier Replicant (PC, PS4, Xbox One)
  • Hood: Outlaws & Legends (PC, PS4, PS5, Xbox One, Xbox Series X/S)
  • Read Only Memories: Neurodiver (PC, PS4, Xbox One)
  • Unexplored 2: The Wayfarer’s Legacy (PC, Xbox One, Xbox Series X)
  • Aragami 2 (PC, PS4, PS4, Xbox One, Xbox Series X)
  • Speed Limit (PC, PS4, Xbox One, Switch)
  • Blood Bowl 3 (PC, PS4, PS5, Xbox One, Xbox Series X, Switch)
  • Earth Defence Force: World Brothers (PS4, Switch)
  • Back 4 Blood (PC, PS4, PS5, Xbox One, Xbox Series X/S)
  • Spacebase Startopia (PC, PS4, Xbox One)
  • Lego Star Wars: The Skywalker Saga (PC, PS4, PS5, Xbox One, Xbox Series X, Switch)
  • Microsoft Flight Simulator (Xbox Series X)
  • Mass Effect Legendary Edition (PS4, Xbox One)
  • Sherlock Holmes: Chapter One (PC, PS4, PS5, Xbox One, Xbox Series X/S)
  • Monster Hunter Stories 2: Wings of Ruin (Switch)
  • Disgaea 6: Defiance of Destiny (PS4, Switch)
  • The Good Life (PC, PS4, Xbox One, Switch)
  • Wrath: Aeon of Ruin (PC, PS4, Xbox One, Switch)
  • Scarlet Nexus (PC, PS4, PS5, Xbox One, Xbox Series X)
  • Axiom Verge 2 (Switch)

Hry plánované na rok 2021

  • The Lord of the Rings – Gollum (PC, PS5, PS4, Xbox One, Xbox Series X, Switch)
  • Endling (PC, PS4, Switch, Xbox One)
  • No More Heroes 3 (Switch)
  • Relic Hunters Legend – Steam Early Access (PC)
  • The Dark Pictures Anthology: House of Ashes (PC, PS4, PS5, Xbox One, Xbox Series X/S) – 2021
  • Tribes of Midgard (PC, PS5)
  • Kingpin: Reloaded (PC, PS4, Xbox One, Switch)
  • Magic: Legends (PC, PS4, Xbox One)
  • Vampire: The Masquerade – Bloodlines 2 (PC, PS4, PS5, Xbox One, Xbox Series X)
  • Shin Megami Tensei 3 Nocturne HD Remaster (Switch)
  • Ghostwire: Tokyo (PC, PS5)
  • Crossfire X (Xbox One)
  • Psychonauts 2 (PC, PS4, Xbox One)
  • The Ascent (PC, Xbox One, Xbox Series X)
  • Scorn (PC, Xbox Series X)

  • Blood Bowl 3 (PC, PS4, PS5, Xbox One, Xbox Series X/S, Switch)
  • Digimon Survive (PC, PS4, Xbox One, Switch)
  • Cris Tales (PC, PS4, PS5, Xbox One, Xbox Series X/S, Switch)
  • Jett: The Far Shore (PC, PS4, PS5)
  • Rune Factory 5 (Switch)
  • Omno (PC, PS4, Switch)
  • Minute of Islands (PC, PS4, Xbox One, Switch)
  • Chivalry 2 (PC, PS4, PS5, Xbox One, Xbox Series X)
  • Shin Megami Tensei 5 (Switch)
  • Stray (PS5, PC)
  • S.T.A.L.K.E.R. 2 (Xbox Series X/S, PC)
  • Shadow Warrior 3 (PC, konzole)
  • Unknown 9: Awakening
  • Evil West (PC, PS4, Xbox One, Xbox Series X/S)
  • Gotham Knights (PC, PS4, PS5, Xbox One, Xbox Series X)
  • Echo Generation (PC, Xbox One, Xbox Series X)
  • Hello Neighbor 2 (PC, Xbox One, Xbox Series X)
  • Warhammer 40,000: Darktide (PC, Xbox Series X)
  • The Witcher 3: Wild Hunt Complete Edition (PC, PS5, Xbox Series X)
  • Lost in Random (PC, PS4, Xbox One, Switch)
  • Goodbye Volcano High (PC, PS4, PS5)

  • Oddworld: Soulstorm (PC, PS4, PS5)
  • Rainbow Six Quarantine (PC, PS4, Xbox One)
  • Metal: Hellsinger (PC, PS4, PS5, Xbox One, Xbox Series X)
  • Conan Chop Chop (PC, PS4, Xbox One, Switch)
  • The Eternal Cylinder (PC, PS4, Xbox One)
  • IGI: Origins (PC, PS4, Xbox One)
  • Martha is Dead (PC, PS4, PS5, Xbox Series X/S)
  • Exomecha (PC, Xbox One, Xbox Series X)
  • Chorus (PC, PS4, PS5, Xbox One, Xbox Series X, Stadia)
  • Destiny 2: The Witch Queen (PC, PS4, PS5, Xbox One, Xbox Series X) 
  • Vampire: The Masquerade – Swansong (PC, PS4, PS5, Xbox One, Xbox Series X, Switch) 

Nejočekávanější hry redakce

Kachlo

  • Horizon Forbidden West
  • Elden Ring
  • The Legend of Zelda: Breath of the Wild 2

Leon

  • Final Fantasy XVI
  • Stray
  • Resident Evil Village

Na jakou hru se nejvíce těšíte vy? 

Komentáře