Nastíněna budoucnost Xboxu

special  268
Martin Šmíd, 24. 7. 2020 13:30
Je tomu už více než měsíc, co Sony odkryla své první karty a ukázala připravované hry pro svoji next-gen konzoli PlayStation 5. Prezentace to byla zdařilá, takže bylo jasné, že na ní bude muset hlavní konkurent v podobě Microsoftu zareagovat. Stalo se tak včera, kdy Microsoft během své prezentace ukázal řadu připravovaných a zajímavých first-party her, případně her, které se nejprve dostanou na jeho platformy. Pokud patříte mezi fanoušky Xboxu, případně uvažujete o nákupu konzole Xbox Series X, můžete se dát do čtení. Autor: Martin Šmíd

Hry pro Xbox Series X, Xbox One a Windows 10

Halo Infinite - Asi největším tahákem konzole Xbox koncem letošního roku bude bez debat akční hra Halo Infinite, v níž se vrátí oblíbený hrdina Master Chief. Včera jsme se dočkali prvního gameplay videa z příběhové kampaně, které ukázalo otevřenější svět a hlavně představilo velkého padoucha, kterým je Escharum. Ten vyhrál nad UNSC a převzal kontrolu nad prstencem Halo. Vývojáři na oficiální stránce zmiňují, že jde o jakýsi restart značky, takže zápletka bude snadno pochopitelná i pro naprosté nováčky. Fanoušci se ale dočkají pokračování příběhu, který začal v Halo 5: Guardians. Každopádně otevřenější svět má nabídnout spoustu vedlejších úkolů i možnost průzkumu, a vývojáři nezapomínají ani na novinky ve vybavení hlavního hrdiny, ať už jde o speciální přitahovací hák nebo přenosný štít. Obě dvě novinky se objeví i v multiplayerové části, ačkoliv budou fungovat trochu odlišně.

Halo Infinite má být pro vývojáře novou platformou, kterou budou postupně obohacovat o nové příběhy a multiplayerový obsah a dále zlepšovat. Slíbena je už třeba dodatečná podpora pro Ray-tracing, která se do hry dostane skrze bezplatný update.  

Tell Me Why - Studio Dontnod Entertainment se po velkém úspěchu Life Is Strange vrhlo na vývoj hned několik nových her, mezi nimiž je i thriller Tell Me Why. Ten se točí kolem dvojčat Tylera a Alyson, které budou odhalovat v malebném aljašském prostředí záhady svého dětství. Stejně jako Life Is Strange bude mít i Tell Me Why epizodický formát. S první epizodou se počítá už na konec srpna, kdy vyjde pro Xbox One a PC. Následně bude možné hru hrát i na konzoli Xbox Series X.

Psychonauts 2 - První Psychonauts byl příjemnou plošinovkou, která si získala početnou skupinku fanoušků. Na druhý díl to dlouho nevypadalo, ale vývojáři ze studia Double Fine Productions se nakonec rozhodli, že se pokusí na něj vybrat peníze skrze crowdfundingovou kampaň. A povedlo se. Následně sice vývojáři přišli o vydavatele, ale nakonec se jich chopil Microsoft, který do vývoje nalil další peníze. Výsledkem je daleko větší Psychonauts 2, který bude mít rozmanitá prostředí i souboje s bossy. Včera jsme se dozvěděli, že hra bohužel byla odložena na příští rok, kdy vyjde nejen pro konzole Xbox, ale také PlayStation 4.

Gears Tactics - Microsoft během prezentace opomenul povedenou strategickou hru Gears Tactics, která vyšla nedávní pro PC. Následně ale na oficiální stránce doplnil, že hra je ve vývoji pro konzole Xbox One a Xbox Series X a vyjde koncem letošního roku. Přesné datum se máme dozvědět později. Každopádně i konzolisté konečně dostanou možnost si tuto hru zahrát. Ta se odehrává dvanáct let před událostmi prvního dílu oblíbené série na planetě Sera, kdy se v podzemí začala probouzet velká hrozba. Konzolová verze bude vycházet z PC vydání, navíc na konzoli Xbox Series X se můžete těšit na nativní rozlišení 4K při ultra detailech a 60fps.

Grounded - Svůj prostor dostala včera i survival akční hra Grounded od zkušených vývojářů ze studia Obsidian Entertainment, kterou bude možné hrát sólo nebo v kooperaci s kamarády. Včera jsme se dozvěděli, že do boje s nejrůznějším hmyzem se dáme už koncem tohoto měsíce, kdy hra vyjde v předčasném přístupu pro Xbox One a PC. Následně budou vývojáři hru vylepšovat dle zpětné vazby od fanoušků.

The Gunk - Během prezentace překvapila přítomnost vývojářů z menšího nezávislého studia Image & Form Games, kteří se proslavili svoji úspěšnou sérií SteamWorld. Včera oznámili svoji novou hru The Gunk, což je akční plošinovka, odehrávající se na záhadné planetě. Ta umírá a hlavní hrdina má být jediný, kdo jí dokáže zachránit. Proti tomu jsou ale nejrůznější nepřátelé, navíc vývojáři slibují i řešení nejrůznějších zapeklitých hádanek.

As Dusk Falls - Microsoft včera určitě překvapil oznámením, že spolupracuje s novým menším nezávislým studiem Interior/Night, které vede bývalá designérka studia Quantic Dream, Caroline Marchal. Společně pak vytvářejí interaktivní drama As Dusk Falls, v němž budeme sledovat osud dvou rodin v malém městečku v Arizoně. Příběh přitom bude možné ovlivňovat a jak vše dopadne, bude pouze na rozhodnutích hráče. Hra As Dusk Falls je ve vývoji exkluzivně pro Xbox Series X, Xbox One a PC.

Hry pouze pro Xbox Series X a Windows 10

Od zástupců Microsoftu jsme v posledních dnech několikrát slyšeli, že připravované first-party hry budou v následujících letech vycházet pro konzole Xbox One a Xbox Series X, aby si hráči nemuseli hned běžet do obchodu pro nový hardware. Bylo proto obrovským překvapením, když Microsoft během prezentace Xbox Games Showcase oznámil i několik svých nových her, které jsou ve vývoji pouze pro next-gen Xbox. Možná si říkáte, že na poslední chvíli změnil svoji strategii, ale není tomu tak. Následující hry jsou teprve na začátku vývoje a nějaký ten rok si na jejich vydání bohužel počkáme. Logicky se tak už s verzí pro Xbox One nepočítá. To je určitě dobře, protože se tak vývojáři nemusejí omezovat zastaralým hardwarem a budou moci z konzole Xbox Series X vymáčknout veškerý její výkon.

Everwild – Studio Rare koncem minulého roku oznámilo svoji novou hru Everwild. Oznámení bylo doprovázeno pěkným trailerem, ale že bychom z něj byli nějak moudří a věděli, o čem hra bude a jak se bude hrát, to se říci nedá. A vlastně to stále platí i po včerejší prezentaci. Vývojáři jen říkají, že hra Everwild je inspirovaná krásou přírody, která je všude kolem nich, přičemž se bude odehrávat v magickém světě, kde na hráče budou čekat nezapomenutelné zážitky. Snad se v dohledné době dozvíme více informací, protože hra Everwild vypadá opravdu lákavě.

State Of Decay 3 - Vývojáři ze studia Undead Labs v poslední době pravidelně vylepšovali svoji zombie survival hru State Of Decay 2, ale jak jsme se dozvěděli tento týden, zároveň už nějakou dobu pracují na třetím díle, který vyjde pouze pro next-gen Xbox. Oznámení doprovodil docela povedený CGI trailer, ukazující zmutovanou zvěř. Vývojáři v oznámení slibují ultimátní zombie survival simulátor, který posune celou značku na zcela novou úroveň. Na záběry z hraní si každopádně budeme muset ještě nějaký ten čas počkat. Hra je v současnosti v pre-produkci a ještě chvilku potrvá, než se dostane do plného vývoje.

Forza Motorsport - Pokud budu mluvit sám za sebe, tak na launch konzole Xbox Series X jsem počítal s novým dílem závodní série Forza Motorsport od studia Turn 10. Ten byl během prezentace skutečně oznámen, ale dočkali jsme se jen pěkného traileru. Následně bylo upřesněno, že hra je stále v začátcích vývoje, takže si na její vydání ještě nějakou dobu počkáme. Fanoušci závodění se ale mohou těšit na nativní 4K rozlišení, 60fps i podporu pro ray-tracing. Trailer, který vývojáři ukázali, běže v enginu hry, a asi nepřekvapí, že ze záběrů vypadá nová Forza fantasticky. To ostatně platí i u nového Gran Turisma, přičemž, když se na obě hry podíváme, tak je vidět jasný posun ve vizuálním zpracování závodních her na next-gen platformách, což musí fanoušky hodně těšit.

Avowed - Studio Obsidian Entertainment se v následujících letech asi jen tak nezastaví. V současnosti se totiž stará o vývoj hned tří her. První je výborné akční RPGčko The Outer Worlds, přesněji DLCčka pro něj, a druhou survival záležitost Grounded. Třetí poté obrovské fantasy first-person akční RPGčko Avowed zasazené do světa Eora, které bylo oznámeno během eventu Xbox Games Showcase skrze krátký teaser trailer. A to je bohužel vše, co zatím mohu o této hře napsat. Ta je zatím na úplném začátku vývoje, takže na další informace a třeba i gameplay záběry si musíme ještě nějakou dobu počkat.

Fable - Tak tři roky se spekuluje, že britské studio Playground Games, které se proslavilo vynikající závodní sérií Forza Horizon, připravuje reboot oblíbené série Fable. Fanoušci už to brali prakticky jako jistotu, ale oficiální oznámení jsme tu zatím neměli. Až do včerejška, kdy bylo nové Fable konečně potvrzeno skrze krátký teaser. A to možná byla i taková menší kaňka na oznámení, protože po tolika letech si fanoušci přáli určitě vidět nějaký ten gameplay. Hra je ale teprve na začátku vývoje.

Senua’s Saga: Hellblade II – Studio Ninja Theory už koncem minulého roku oznámilo přípravu akční hry Senua’s Saga: Hellblade II, která bude běžet na moderním Unreal Enginu páté generace. Včera jsme se dozvěděli, že hra bude zasazena na Island, kde vývojáři strávili týdny průzkumem terénu. Více informací bohužel v současnosti o hře nemáme, ale vzhledem k tomu, že je od nás vzdálená ještě několik let, ani nevadí.

Optimalizace starších her pro Xbox Series X

Microsoft se včera nevěnoval jen novým hrám, ale také potvrdil, že několik starších her dostane update na Xbox Series X, díky němuž si je budete moci užít v nejlepší možné kvalitě. Už jsme věděli, že takový update se dočká akční hra Gears 5 od studia The Coalition, která nabídne vylepšené vizuální zpracování, 60fps napříč kampaní a multiplayerem a také budou v ní znatelně zkráceny nahrávací časy. Microsoft už během prezentace potvrdil stejný update i pro povedenou plošinovku Ori and the Will of the Wisps, která se dočká podpory rozlišení 4K při 120fps. Fanoušci závodních her určitě ocení update pro Forza Horizon 4, díky němuž bude možné si ji užít ve 4K při 60fps a s prakticky nulovými nahrávacími časy. No a nebude chybět ani update pro pirátskou hru Sea of Thieves studia Rare, která v posledních měsících chytla druhý dech a po mnoha updatech se konečně jedná o velmi dobrou záležitost, v níž je radost trávit čas.

Hry s časovou konzolovou exkluzivitou pro Xbox

Microsoft během své prezentace oznámil i spolupráci s několika dalšími studii, výsledkem níž jsou hry, které vyjdou s časovou konzolovou exkluzivitou pro Xbox Series X. Po uběhnutí časové exkluzivity se pak vývojáři budou moci rozhodnout, jestli hru vydají i na PlayStation 5. Každopádně tou asi nejzajímavější hrou z tohoto ranku je hororová open-world akční hra S.T.A.L.K.E.R. 2 od studia GSC Game World, v němž se vrátíme do Černobylu a jeho oblasti, kde se to hemží zmutovanými tvory různých velikostí. Hru pohání Unreal Engine čtvrté generace, přičemž první trailer nevypadal vůbec špatně. Jen zatím neznáme datum vydání. Optimisté mluví o příštím roce, ale je pravděpodobné, že si počkáme ještě o něco déle.

Dále byla prezentována i akční hra Crossfire X, o níž jsme se dozvěděli poprvé před rokem, a nedávno se připomněla skrze slušnou demoverzi. Kromě multiplayeru bude zahrnuta i příběhová kampaň, kterou vytváří zkušení vývojáři z finského studia Remed. Ta bude stavět hlavně na rychlé akci ve stylu Call of Duty, ale vzlhedem k tomu, že za vývojem stojí Remedy, mohli bychom se dočkat i solidní zápletky. To se ale teprve uvidí. Musím říci, že pokud je nějaká hra, která ukazuje asi nejlépe, jak využít výkon nové konzole a její rychlý SSD disk, tak je to horor The Medium od polského studia Bloober Team. V něm se totiž vždy nahraje normální a alternativní svět, mezi nimiž bude možné libovolně přepínat a řešit tak zapeklité hádanky a odhalovat různé záhady. The Medium je určitě jedna z těch nejzajímavějších her, která je označována za nový Silent Hill nebo jeho duchovního nástupce. Snad se vývojářům povede.

Vývojáři ze studia Fatshark překvapili během prezentace oznámením své nové akce ze světa Warhammer 40,000, která stejně jako jejich předchozí hry Warhammer: Vermintide bude stavět na kooperaci. Oznámení doprovodil celkem pěkný trailer, ale více informací zatím nevíme. Warhammer 40,000: Darktide každopádně vyjde někdy v příštím roce. Jsou tomu už pomalu dva roky, co vyšla výborná hra Tetris Effect, kterou navíc bylo možné si zahrát ve virtuální realitě. Včera jsme se dozvěděli, že pro konzole Xbox se chystá vylepšená verze Tetris Effect: Connected, jejíž největší novinkou bude přidání lokálního a online multiplayeru, díky němuž budou moci hrát hráči společně v kooperaci nebo proti sobě. Hráči na PlayStationu 4 se dočkají multiplayeru také, a to formou bezplatného updatu. Bude to ale až v příštím roce.

Pokud budu hodnotit včerejší prezentaci Xbox Games Showcase, tak ta co se obsahu týče, rozhodně nezklamala. Viděli jsme celou řadu zajímavých her, které se vyplatí do budoucna sledovat. S čím ovšem mám trochu problém, tak je skutečnost, že těch nejzajímavějších her se dočkáme až za několik let, ať už jde o nové Fable, S.T.A.L.K.E.R. 2, State Of Decay 3, Senua’s Saga: Hellblade II nebo Avowed. Dokonce ani nová Forza nemá být podle posledních informací na launch konzole Xbox Series X. Pokud ovšem budu brát prezentaci jako první náhled na to, co nás v následujících letech čeká, tak zklamaný nejsem.

Komentáře