Motorstorm RC

recenze  11
Martin Šmíd, 1. 3. 2012 16:45
Když startovala konzole Playstation 3, dost možná nejlepší hrou byl na ní Motorstorm. Závodní arkáda plná bláta a rozsekaných strojů, se stala mezi hráči neskutečně populární a do dnešního dne má na svém kontě několik milionů prodaných kusů. Další dva díly si už vedly sice o poznání hůře, ale Sony i nadále na tuto značku sází. Nyní se na Playstation 3, ale i Playstation Vita dostal nový Motorstorm, tentokrát s podtitulem RC, navíc v trošinku jinačím balení, než jak tomu bylo v minulosti. Jestli těch několik desítek korun stojí za utracení, vám nyní řekneme.

V minulém roce vývojáři ze studia Evolution vydali třetí díl závodní série Motorstorm: Apocalypse, který si v recenzích vedl dobře, ale u hráčů naprosto propadl. Za tuto skutečnost mohl především zmatek okolo data vydání, což zapříčinila i nulová propagace ze strany Sony. O studiu Evolution jsme poté několik měsíců neslyšeli, až před nedávnem jsme se dozvěděli, že pracují na menší stahovatelné hře Motorstormu RC. Motorstorm stavěl vždycky na bláznivém závodění, obohacené o destrukci. To druhé bylo ze hry nyní vyškrtnuto, naštěstí u bláznivého závodění zůstalo. Velkou změnou je samozřejmě i nový pohled, který je shora, navíc ani nezávodíte reálnými auty, ale menšími autíčky na vysílačku.

Na první pohled sice přijde zděšení, ale po zahrání uspokojení, protože Motorstormu RC se prostě a jednoduše povedl. Dopomáhá tomu jednak povedené ovládání. Jednou páčkou přidáváte nebo ubíráte plyn, zatímco druhou zatáčíte. Nic více nepotřebujete. Hráči, kterým by tento styl ovládání vadil, si ho mohou namapovat i na tlačítka jak chtějí. V tomto rozhodně hra překážky neklade. Každý ji může ovládat tak, jak chce. Ačkoliv je Motorstormu RC menší hrou, obsahuje 26 aut z tříd Super Car, Muscle Car, Big Rig, Rally Car,Buggy, Racing Truck,Monster Truck a Supermini, ke kterým si můžete postupně odemknout bonusové nátěry.

Sice se změnil styl hratelnosti, naštěstí systém turnaje zůstal nezměněn. Ve hře máte rovnou čtyři šampionáty, pojmenované po předchozích čtyřech dílech - Monument Valley, Pacific Rift, Arctic Edge a Apocalypse. V nich jezdíte klasické závody proti soupeřům, ale i časovky, případně máte režim, v němž musíte v časovém limitu předjet stanovený počet soupeřů. Jako čtvrtý režim tu je poté Drift, ale ten je zde zastoupen jen minimálně, spíše převládají první tři. Za každý závod dostáváte na konci počet medailí podle toho, jak jste si vedli. Za první místo jsou tři, za třetí jen jedna, přičemž medaile potřebujete pro odemknutí dalších závodů v jednotlivých šampionátech. Závodů je 48, a než je všechny odemknete a zajedete na prvním místě, pár hodin u hry prosedíte.

U všech závodů v šampionátu je ještě jedna velká motivace, a to jsou časy hráčů po celém světě, případně vašich kamarádů na Playstation Network. Když zajede váš kamarád dobrý čas, nahraje si svůj výsledek do žebříčku, a vy poté máte šanci jeho čas v daném závodě překonat. Takto se můžete s kamarády neustále přetahovat o pozici nejlepšího závodníka. Navíc když se vám podaří zajet dobrý čas na nějaké trati, můžete hned výzvu poslat svému kamarádovi, aby ji překonal. Velká soutěživost probíhá i s hráči z celého světa, protože kdo by nechtěl být první. Když šampionát dohrajete nebo si budete chtít odpočinout od soutěžení s kamarády, můžete se pustit do režimů Time Attack nebo Free Play, ve kterém si můžete vytvořit klidně menší šampionát o několika závodech.

Velkou škodou je, že Motorstormu RC neobsahuje online multiplayer, který by posunul zábavnost ještě výše. U Playstation Vita verze proto zůstane jen u překonávání časů přátel. Pokud ale vlastníte Playstation 3, můžete si na něm zahrát multiplayer na rozdělení obrazovce až ve čtyřech hráčích. Určitě se mezi vámi najdou tací, co mají obě konzole. Je jedno na jaké konzoli hru zakoupíte, protože druhou verzi dostanete automaticky zdarma. To je určitě velké plus, navíc cena 160,-Kč je více než lákavá.

Od klasických dílů se změnila sice kamera, ale naštěstí vývojáři vsadili na stejný engine, takže si pořád užijete velmi pěknou podívanou, ačkoliv detailů pochopitelně ubylo, což je ale logické. Čeho je možná škoda, tak je chybějící destrukce a vůbec její model, takže autíčka se po nárazu nepoškodí, ale jen odrazí zpátky do tratě, případně se zaseknou o její kraj. Co ale jistě oceníte daleko více, tak je stabilní framerate, který neklesá. Soundtrack obsahuje několik povedených skladeb, které se neustále opakují. Povedené je i ozvučení, včetně charakteristického zvuku RC autíček.

Od Motorstormu RC se moc nečekalo, ale ve výsledku se jedná o neskutečně chytlavou závodní hru se spoustou závodů a několika desítkami vozidel. Neustálé překonávání se s kamarády o nejlepší časy je fajn a určitě se jedná o velkou motivaci pokračovat v hraní. Je jen škoda, že Motorstorm RC neobsahuje online multiplayer. Hodnocení totiž mohlo být maximální. Za 160,-Kč ale lepší arkádu v současnosti nekoupíte.

MotorStorm RC

ps3vita
SCEE, Evolution Studios
Datum vydání hry:
22. 2. 2012
KARTA HRY
9/10

Komentáře