MotorStorm Pacific Rift

preview  5
Martin Šmíd, 22. 8. 2008 19:50
Jsou to už tři roky, co Sony oznámila divoké pouštní závody Motorstorm. Hra vyšla při evropském PS3 startu a hned se stala velkým hitem, který nesměl chybět v herní sbírce žádného hráče. Samozřejmě tomu dopomohl i fakt, že v té době nic moc jiného ke hraní nebylo. Nyní Sony přichází s druhým dílem, který má ještě větší ambice. Podaří se vývojářům úspěšně vstoupit dvakrát do stejné řeky? To se dozvíme v prosinci. Nyní si musíme vystačit jen s málem informací, které vám přinášíme v našem preview.

Když začaly práce na druhém dílu Motorstormu, vývojáři nechtěli udělat jen datadisk, ale plnohodnotné pokračování. První velkou změnou tak prošlo prostředí. Pískem pokrytá poušť se proměnila v nádherný ostrov, který se nachází kdesi u Havaje. Nemusíte se bát, že by ostrov nepřinesl tolik zajímavých tratí jako v prvním díle. Je to právě naopak. Vývojáři slibují ještě nebezpečnější tratě než kdy předtím. Byla už vyzrazena i prostředí, do kterých se na ostrově podíváme. Prvním je džungle, kterou jsme mohli vidět i v traileru. Ačkoliv byl pouhým renderem, vývojáři se dušují, že současná hratelná verze dosahuje jeho kvalit. V džungli nebude chybět demolování stromů, domů a plno dalších překážek. Každá překážka na trati nebude znamenat nevyhnutelně problém, ale bude záležet na tom, jak se s ní hráč v té rychlosti vypořádá. Svou divokou jízdou tak můžete připravit další překážky pro své soupeře. Druhým prostředím, které navštívíte, budou pláže. Zde se budete cítit jako doma. Tato část hry by totiž měla nejvíce připomínat první díl. Samozřejmě zde nebudou chybět demolice chatek a ani pády do moře. Dále na nás čekají jeskynní skaliska, kde se neopatrná jízda rozhodně nevyplácí. Když už se bude zdát, že máte to nejhorší za sebou, přijdou pohoří a nakonec i vulkanické krátery, pod kterými protéká láva.

Velkou obměnu prožijí v druhém díle i samotná vozidla, která budeme moci ovládat. Můžeme počítat s většinou vozového parku z prvního dílu, ke kterému přibudou zbrusu nové kousky. Jednat se bude především o monster trucky, které vzbudily největší pozornost. Když už si vyberete nějaké to vozidlo, budete si moci změnit kompletně jeho vzhled. Výměna součástek a tuning se stanou nedílnou součástí druhého dílu. Už tak nebudete mít na výběr jen z několika barev, ale celou škálu možností, jak přizpůsobit vozidlo vašim představám. Kromě změn vozidla si budete moci vybrat i z několika typů jezdců. Kromě mužských charakterů přibudou i ty ženské. To už napověděl teaser, kdy na jeho konci vidíme ženu závodnici. Zatím se ovšem neví, jestli si budeme moci vypiplat i závodníka, i když tomu vše nasvědčuje.

První díl Motorstormu měl v konceptu několik chyb, které mu byly neustále vyčítány. Mezi ně patřil i opakující se a ne moc záživný singleplayer. To se podle Sony nyní změní a bude kompletně překopán. Zatím vám bohužel nebudeme moci prozradit, k jakým změnám ve finále došlo, ale jistě nás čeká nějaký ten turnaj, kterým si budeme muset proklestit cestu. Kromě změn v jeho struktuře bude i značně prodloužen. Dopomůžou tomu i různorodé tratě, které by se neměly opakovat tak často, jako tomu bylo v prvním díle. Druhý, hodně vyčítaný nedostatek prvního dílu byl chybějící split-screen. Právě absenci tohoto módu snášeli hráči asi nejhůře. Když jste si chtěli zahrát proti kamarádovi, musel vlastnit PS3, svojí kopii Motorstormu a samozřejmě i být připojen na internet. Žádné hraní na jedné obrazovce neexistovalo. Vývojáři pochopili, že se jednalo o chybu, a tak v druhém díle přináší split-screen pro 4 hráče. Ti se pochopitelně budou moci na rozdělené obrazovce zapojit také do online hraní. Evolution Studios nás ujistilo, že se tento mód obejde bez kompromisů v grafice, takže si jízdu užijeme v maximálních detailech. Do toho spadá i vylepšený online mód, který se rovněž dočká hodně změn.

V prvním díle si hráči užívali i všemožné bouračky, kde svoje vozidlo mohli roztřískat na kusy. To pochopitelně nebude chybět ani v druhém díle, navíc ještě s lepším modelem poškození a lepší fyzikou. K větším zážitkům z bouraček dopomůže i úplně nová kamera, do které se hra po bouračce přepne. Už se tak nestane, že byste koukali na podvozek místo na rozpadající se auto. Pokud vám vadil hudební soundtrack u prvního dílu a bude vám vadit i tento, můžete si pouštět hudbu uloženou na vašem pevném disku v PS3. Tato novinka potěší jistě mnoho hráčů.

Motorstorm 2 má šanci stát se obrovským hitem letošních vánoc. Kromě menších vylepšení přináší i podstatné změny, které by měly dopomoci Motorstormu stát se králem off-roadových závodů. Jak se to hochům z Evolution Studios povede, se budeme moci přesvědčit už na podzim.

MotorStorm: Pacific Rift

ps3
Sony Computer Entertainment, Evolution Studios
Datum vydání hry:
28. 10. 2008
Žánr:
Závodní
KARTA HRY
8/10

Komentáře