ModNation Racers PSP

recenze  4
Martin Šmíd, 21. 6. 2010 18:42
Není to ještě tak dávno, kdy jsme vám přinesli recenzi na Playstation 3 hit ModNation Racers, který si okamžitě zamilovala celá redakce. Nyní k nám doputoval i menší bratříček na PSP, který po vzoru svého PS3 bratra také využívá slogan Play, Create, Share. Že může fungovat i na PSP už nás přesvědčil LittleBigPlanet. Pojďme se tedy podívat, jestli se to podařilo i chlapcům ze Sony San Diego, kteří mají PSP verzi na triku.

Už po zapnutí PSP verze je jasné, že vývojáři brali hodně inspiraci z té na PS3, přičemž se ji snažili okopírovat, co to jen šlo. Samozřejmě PSP neoplývá takovým výpočetním výkonem, takže krásně zpracovaný park, který fungoval jako rozcestník do herních módů, zde nenajdete. Je tu klasické menu, kde si můžete vybrat z několika režimů. Jako první si každý určitě vybere kariéru, která je vlastně téměř stejná, jako na PS3. Opět tu tak naleznete šampionát, který doprovázejí příběhové animace, převzaté z velké verze. Samotný šampionát je ovšem trošinku jinak pojatý. Už v něm nemusíte zajet vždy určité místo a během jízdy plnit nejrůznější úkoly. Zde už máte klasické tři stupně pro vítěze, přičemž třetí místo vás vždy automaticky posune dál. Když zajedete trať na první místo, dostanete kromě zlaté medaile i odměnu v podobě oblečků, součástek aut i tratí, které využijete později v editoru. Šampionát má poté také zhruba třicet tratí, ale ty se dají zajet za zhruba jedno odpoledne i s prstem v nose. Kromě hlavního režimu kariéry tu máme pochopitelně i multiplayer, který můžete hrát s kamarády.

Jak jste mohli z předchozích řádků pochopit, ModNation Racers byl na PSP značně zjednodušen. Zjednodušení dále korunuje i umělá inteligence vašich kolegů na trati. Těch je v PSP verzi jen pět, přičemž postrádají i onu agresivitu PS3 verze. Po většinu času tak nevyužívají skoro vůbec připravené power upy a když už, tak ne v takové míře. Co si ale neodpustí umělá inteligence skoro vůbec, jsou šťouchance, které vás vyvedou z klidu a zpomalí vám vůz. Někdy jsou po této stránce opravdu nepříjemné. Přesto se vám jen málokdy stane, že dojedete trať na horším jak třetím místě, které vždy potřebujete na odemčení dalšího postupu hrou. To je trošinku škoda. Hra tak nepředstavuje skoro žádnou výzvu, tedy pokud nechcete vše dojet jako první a posbírat všechny samolepky a další věci do editoru. U tohoto cíle se už pochopitelně trošinku zapotíte. Když už jsme u toho pocení, tak tutově se zapotíte i nad ovládáním samotné hry. To je totiž dosti nepřesné a krkolomné. Poznáte to už při samotné jízdě, kdy už i základní provádění smyků je dosti obtížné a poté dělat přemety v letu je teprve opravdová výzva.

Když už jsme zmínili editor, tak se na něj podíváme tedy. I PSP verze ModNation Racers obsahuje tři editory. V tom prvním si můžete upravovat a vytvářet novou postavu. Počet možností byl pochopitelně zkrouhnut od PS3 verze, ale pořád zde naleznete opravdu desítky jedinečných kombinací. Stejně na tom poté je i editor samotného vozidla. I zde naleznete spoustu dílů pro svého plechového miláčka, které je ale třeba si nejprve pracně odemknout. No a poté tu je samozřejmě možnost vytvořit si vlastní trať. Tento editor doznal na PSP verzi menší zjednodušení, ale i přesto je na malém displeji trošinku nepřehledný a potřebovali jsme opravdu hodně času, abychom se naučili s ním pracovat. Naše první vytvořená trať sice nevypadala tak monumentálně jako ta na PS3, ale jasně ukázala možnosti PSP verze. Jako u většího bratříčka poté můžete svoje výtvory sdílet ostatním hráčům. Je ovšem otázka, jestli se najde nějaký podobně nadšený hráč, který udělá to samé. Přeci jen komunita na PSP není taková, jako na PS3. Což ostatně ukázal i LittleBigPlanet.

Asi nikdo neočekává, že by PSP verze měla stejně kvalitní grafiku, jako verze pro Playstation 3. Ve skutečnosti ji má hodně osekanou a než film od Pixaru připomíná hry z dob prvního Playstationu. Po této stránce se tak jedná jen o jakýsi lehčí nadprůměr. Už jsme na PSP viděli i daleko hezčí závodní hry. Co si alespoň po této stránce zaslouží pochvalu, jsou animované filmečky během hlavního módu kariéry, které neztratily nic ze své kvality a i na malém displeji PSPčka jde o slušnou podívanou. Pochvalu si zaslouží i vybraný soundtrack, který navozuje tu správnou závodní atmosféru, díky níž u hry vydržíte i několik hodin. My jsme třeba chtěli vyzkoušet jen několik jízd, ale díky velmi chytlavé hratelnosti a hudbě jsme znovu dohráli šampionát, díky čemuž vám nyní můžeme přinést i recenzi této verze. Většina skladeb je poté sice převzata z PS3 verze, ale naleznete mezi nimi i nějakou tu novinku. V tomto sloupku se ještě zmíníme o chybách, které hra obsahuje a které dokážou pořádně znepříjemnit hraní. Jde především o momenty, kdy vylétnete z tratě. V tuto chvíli byste okamžitě očekávali restart. Občas se ale tak nestane a váš vůz se zasekne o skálu a vy musíte čekat i několik vteřin, přičemž se díváte, jak vás protivníci předjíždějí. Občas se i stane, že se lehce zaseknete o nějakou tu překážku, což také není něco, nad čím by se dalo jen pousmát.

ModNation Racers je i na PSP velmi kvalitní závodní arkádou, která ovšem postrádá onu uhlazenost a hlavně možnosti PS3 verze. Vše je navíc až moc zjednodušeno a když k tomu přičteme i občas nepřesné ovládání a bugy, musíme tu sedmičku udělit. To ovšem neznamená, že se u hry bavit nebudete. Pokud doma PS3 nemáte a vlastníte jen PSP, můžete si jeden bodík přičíst k dobru. Pro ostatní asi nemá smysl chodit právě do PSP verze, když tu na PS3 čeká daleko zářivější budoucnost i co se komunity týče.

ModNation Racers PSP

psp
Sony Computer Entertainment, SCEA San Diego Studios
Datum vydání hry:
25. 5. 2010
KARTA HRY
7/10

Komentáře