ModNation Racers

recenze  28
Martin Šmíd, 10. 5. 2010 0:43
LittleBigPlanet byl pro Sony obrovským úspěchem. Za vše mluví miliony prodaných kusů po celém světě a hlavně obrovská komunita, která hru hraje do dnes. Sázka na moto Play, Create, Share se vyplatila, přičemž se stejným nyní přichází i hra ModNation Racers, akorát místo slova Play je slovo Race. Nejedná se tedy o plošinovku, ale závodní arkádu, která místy připomíná hry jako Mario Kart, ale spíše má blíže k velké klasice Playstationu, Crash Team Racingu od Naughty Dogu. Pojďme se podívat, jestli se i podruhé Sony podařilo vstoupit do stejné řeky, i když v trošinku jiném žánru.

Studio United Front Games, které má právě recenzovanou hru ModNation Racers na triku, je celkem mladé a bylo založeno teprve v roce 2007. Ihned si ho ale Sony vybrala pro svůj hodně důležitý projekt a nyní ho vývojáři ze zmíněného studia s velkou pompou uvedli na trh. Musíme říci, že samotná prezentace hry je opravdu úchvatná už sama o sobě, ale začněme pěkně popořadě. Když hru zapnete, objevíte se v jakémsi parčíku, kde máte několik možností. Je zde pochopitelně samotné závodění, přičemž zde máte na výběr online hru, hru ve split screen režimu, rychlou hru a pochopitelně i hlavní kampaň. Dále máte v parku několik zajímavých míst, které jsou spíše informativního charakteru. Co ovšem nejde přehlédnout, je shop a garáž. Právě garáž je onou dlouhodobou zábavou, kde později využijete věci, které jste si odemkli v kariéře. Pojďme se tedy přesunout zpět ke kariéře a něco si o ní řekneme.

Kariéra je asi to první, co si každý spustí. Nutno podotknout, že zde je rozhodně zajímavější jak v LittleBigPlanet, přičemž je celá postavená na jakémsi šampionátu. Celou navíc doprovázejí filmečky mezi závody, přičemž někdy se ze hry stane až komediální záležitost, které nechybí vtipné hlášky ať už hlavních protagonistů či dvou moderátorů závodů ve studiu. V kariéře na vás čeká celkem dvacet osm závodů, kdy za každý dobře zajetý dostanete nové věci ke stavbě vlastních tratí, ale i vytváření nových aut a postaviček. Zde je tak jasná inspirace hrou LittleBigPlanet, což ale není na škodu, protože tak alespoň máte hnací motor, abyste dojeli všechny tratě a navíc v nich splnili i určité úkoly. Je ale už od začátku jasné, že celá kampaň slouží jen jako jakýsi tutoriál k pozdějšímu online závodění, což ostatně hra i několikrát během hraní zmiňuje. Rozhodně to ale na škodu není, protože právě online režim je to nejlepší na celé hře.

Než se podíváme na druhou důležitou složku hry, tak si nejdříve řekneme, jak se hra hraje a o co vlastně jde. Pokud jste v minulosti hráli nějakou z her jako Mario Kart nebo Crash Team Racing, máte už předem jasno. Jedná se o arkádovou závodní hru, kde vaším úkolem je odjet požadovaná kola minimálně na třetím místě (u některých je nutné zajet na prvním), přičemž abyste dosáhli tohoto požadovaného cíle, můžete používat nejrůznější power upy, jako jsou třeba rakety, elektrické blesky, miny a další užitečné věcičky. Čím nás ale hra naprosto dostala, je neuvěřitelná interakce s okolím v pozdějších fázích šampionátu. Na silnici totiž můžete rozpoutat hotové peklo třeba tím, že necháte sházet obrovské betonové roury nebo přejetím požadovaného tlačítka vytvoříte na silnicích zátarasy, do kterých soupeři narazí.

Co bylo k našemu překvapení, nejrůznější powerupy a pasti nepoužíváte jen vy, ale i vaši soupeři v podobě umělé inteligence, přičemž není většího nasrání, než když odjedete nádherně tři kola a v poslední zatáčce dostanete raketu a následně se chytíte do nějaké té nastražené pasti. Umělá inteligence vašich protivníků je totiž hodně agresivní a nedá vám ani chvilku oddychnout. Nepočítejte tak, že to všem natřete hned na první pokus. O prvních místech totiž rozhodují i ty nejmenší chybičky a jedno nabourání vás tak může stát i pódium pro vítěze. Co je ale nutné dodat, je to, že ani po opakovaném hraní té stejné trati hra neztratila na zábavnosti. Je to dáno především i skvělým designem samotných tratí, kde je neustále něco nového k objevování. Všechny tratě obsahují i spoustu bonusů a postraních úkolů, za které si odemykáte spoustu dalších věcí, takže se vyplatí vždy podívat, co je potřeba na dané trati spáchat a pokusit se o to už při samotném prvním zdolávání.

Všechny bonusy z kampaně se vám poté objevují v editoru postav, autíček, ale i tratí, přičemž právě toto je ta část hry, u které se dají strávit stovky hodin. Editor aut i postaviček je velmi jednoduchý a dalo by se říci, že je i ve své podstatě okopírovaný ze hry LittleBigPlanet. Pokud jste tuto hru hráli, nebudete mít se sestavováním virtuálního panáka nebo automobilu žádný problém. Co je rovněž velmi jednoduché, ale naprosto geniální, je samotný editor tratí. V něm se dají udělat opravdu neuvěřitelné tratě plné nejrůznějších detailů. V traťovém editoru naleznete naprosto vše, od vytváření cest, jejich povrchů, stromků okolo, domů, zvířat až po vytváření krajiny, jako jsou hory, řeky a nesmíme zapomenout ani na nasvícení samotné trati. Jde o stejný editor, jaký používali při vývoji hry vývojáři z United Front Games, takže vás v ničem nelimituje a už teď se moc těšíme na kousky, které hráči vytvoří a nasdílí ostatním hráčům. I zde totiž funguje sdílení, přičemž pokud se vám trať líbí, stačí si ji přidat do oblíbených a jezdit si ji vždy, když na ni dostanete chuť. To stejné ale funguje i s postavičkami a auty.

Grafická stránka hry je velmi pěkná, navíc ve vysokém rozlišení připomíná nedávné filmy od Pixaru. Hlavně filmečky jsou mistrně zvládnuty, ale i během samotného hraní si užijete krásně kreslenou hru s nejedním pěkným efektem. Celá hra navíc běží během závodů velmi plynule a nestalo se nám, že by se zpomalila, škubala se a dělala nějakou jinou neplechu. To o škubání platí jen během samotných závodů. Pokud se totiž nacházíte v hlavním parku, který představuje jakési menu, dostavují se menší trhance, ale není to nic, co by člověk nepřežil. Navíc se hra přiškubává jen ve chvíli, kdy opravdu o nic nejde. Co zde trošinku musíme zkritizovat, jsou dlouhé nahrávací časy, které jsou možná tím hlavním, proč hře neflákneme desítku. Už opravdu dlouho jsme neviděli hru, která by se nahrávala několik desítek vteřin před každým závodem, po něm a dokonce i v menu, když se chcete dostat do garáže. Doufejme, že nahrávací časy zkrátí nějaký dodatečný patch. Co ovšem musíme pochválit, je hudební stránka hry, která se prostě povedla a skvěle podkresluje celkové dění oněch šílených závodů. Co si rozhodně zaslouží pochvalu, je dabing hlavních moderátorů i protagonistů v samotném šampionátu.

Na závěr můžeme říci jen jedno. Po dlouhých letech byl Crash Team Racing konečně sesazen z trůnu. ModNation Racers je totiž po všech stránkách zábavnější, lepší, propracovanější a kdo ví co ještě. Navíc je zde neskutečně propracovaná online podpora, kdy si můžete vytvořit stovky vlastních postaviček, aut, tratí a poskytnout je ostatním hráčům. Pokud ale nemáte tvůrčí schopnosti, tak se stačí jednoduše připojit k PSN a zahrát si některou ze stovek (v budoucnu jistě milionů) uživateli vytvořených tratí. Pokud se podaří i kolem ModNation Racers vytvořit komunita jako u LittleBigPlanet, tak čeká hru nesmrtelnost. K dokonalosti chybí jen krůček už teď.

ModNation Racers

ps3
Sony Computer Entertainment, United Front Games
Datum vydání hry:
25. 5. 2010
Žánr:
Závodní, Arkáda
KARTA HRY
9/10

Komentáře