Mini Ninjas

preview  5
Petr Strecker, 22. 4. 2009 23:18
Co je malé, to je hezké, říká se. V případě Mini Ninjas se ale tento zákon zdárně obrací proti vám, neboť co je malé, to je schované ve stínu a smrtelně nebezpečné pro každého, kdo se tím směrem jenom podívá. IO Interactive kdysi pracovalo na hrách Hitman, které se proslavily po celém světě svým systémem popravování a krácení čar života. Proto se může zdát takový přechod na akční adventuru jako pošetilost, ale při prvním střetu s těmito malými zloduchy se zdá, že to nebude tak zlé. Žádná promyšlená akce ve stylu Tenchu nás sice nečeká, ale rozhodně se těšte na oddychovou adventuru, při které se i trochu pobavíte.

Jednoho dne se rozjasněnou a klidnou zemí prohnalo cosi a udělalo z mírumilovných zajíčků krvelačná monstra ukusující údy s precizností nervózního chirurga. Ostatní zvířátka buďto zmutovala, nebo utekla do bezpečí, kde zmutovala až posléze. Ďábelský samuraj přinesl do této země vlnu katastrof, která mění vaše přátele v nepřátele. V ďábelské ninjy. Nelze si nevšimnout takovýchto změn, tudíž mistr všech mistrů nejmistrovatějších vyslal všechny své nejlepší samuraje, aby zjistili původ nákazy a vyřešili všechny problémy. Bohužel se všichni začínají pomalu ale jistě ztrácet. Až na jednoho - mrňavého Hira a jeho přítele Futa. Tíha světa padne na vaše bedra a vy se vydáte na pouť, na které zachráníte všechny své přátele a zbavíte poničenou krajinu velkých pařátů zlého samuraje.

Hra je primárně koncipována jako akční adventura, přičemž se setkáme i s určitými Stealth prvky, pomocí kterých se budete muset ukrývat před zraky nepřátel. Co by to bylo za ninju, jenž není schopen ukrýt sám sebe i na holé poušti? Neočekávejte ale žádnou brutální akci, ze které odejdete otřeseni nadměrnou brutalitou po prvním setkání vaší čepele s tkání nepřítele. Ne! Hra je také určena mladšímu publiku, proto se vaši nepřátelé změní zpět na neškodná zvířátka, když je porazíte. K decimování nepřátel můžete využít jak Hira, tak Futa, který svou tělesnou schránkou děsí nepřátele na hony daleko. Díky jeho muskulatuře třímá v rukou pomalé, zato velké kladivo, na rozdíl od Hira, který šlehá svou lesklou, nabroušenou katanou jako kočka drápy. V mnoha úrovních bude nutné kombinovat obě postavy, což má za následek různá řešení různých situací. I repertoár vašich útoků bude sestávat z několika příkazů, od normálních sečných útoků po speciální silové výpady, na které normálně jen tak nenarazíte. Hiro totiž ovládá umění Kuji magie stejně jako jeho úhlavní nepřítel, a tak může velice snadno zmrazit čas, v poklidu si vybrat všechny cíle a potom je rozsekat. Celkový seznam se rozroste daleko více, jak v případě Hira, tak Futa. Díky této magii ale můžete ovládat také zvířata, která jste osvobodili ze spárů temného pána. Pokud se převtělíte do sametově bílého zajíčka s krvavýma očima, tak moc škody pravděpodobně nenaděláte, ale pokud svou mysl přenesete na zdivočelého kance nebo medvěda, tak začne ta pravá zábava. I prostředí, ve kterém se pohybujete, je krásně vykreslené tak, aby se vaše oči pokochaly pohledem na jemně barevné okolí.

Když jsme se bavili o plížení, mnohé úrovně staví právě na tomto efektu. Mnohdy budete stát proti takové převaze silných nepřátel, že nebude možné je konfrontovat z očí do očí. Proto se budete muset nepozorovaně plížit po střechách, šplhat po sloupech, nebo jen nečinně ležet v trávě a vyčkávat na moment, ve který budete moci zasadit nepříteli smrtelnou a extrémně bolestivou ránu. Hratelnost se tak dělí na dvě části, přičemž si na své přijdou jak milovníci boje, tak fanoušci tiššího postupu a nenápadnějšího masakrování nepřátel.

Mini Ninjas slibují svižnou hratelnost, kombinovanou s mnoha různorodými prvky. Spojení několika postav a jejich unikátních schopností je dobrý recept na uvaření kvalitního, leč méně očekávaného titulu. Z prvních dojmů ale připadá hře spíše post titulu, který se poveze na střední vlně.

Mini Ninjas

ps3x360wiids
Eidos Interactive, Io Interactive / Magic Pockets
Datum vydání hry:
8. 9. 2009
Žánr:
Plošinovka, Adventura
KARTA HRY
8/10

Komentáře