Mini Ninjas

recenze  4
Martin Šmíd, 20. 9. 2009 23:56
Vývojáře z IO Interactive známe především díky brutální akční sérii Hitman, kde jsme se v několika dílech chopili role nájemného vraha, který likvidoval své cíle po celém světě. Nyní si zřejmě vývojáři chtěli odpočinout od nájemného zabijáka s číslem 47, tak se vrhli na akční adventuru, která má nadchnout mladší, ale i starší publikum. Pojďme se podívat, jak Mini Ninjas, nová hra od tvůrců Hitmana, dopadla.

Hra Mini Ninjas se odehrává v dobách starověkého Japonska, kdy si všichni žijí poklidným životem a země se plně rozvíjí. Až do doby, kdy přijde to této pohádkové krajiny temný vládce, který ničí vše, co mu přijde do cesty. Všechny vesnice jsou pod útokem, z lesů mizí zvířátka rychlostí blesku a hrdinové, kteří jsou vysláni mocného vládce zabít, jsou sami zneškodněni. Když už se zdá, že zvířata už napořád zůstanou vojáky temného pána, tak se objevuje malý samuraj jménem HIRO, který se zlému vladaři postaví. Vydává se tak na cestu, při níž prožije spoustu dobrodružství, ale i legrace, aby do lesů znovu navrátil zvěř a do celé krajiny mír. V tomto nelehkém úkolu ho podporují jeho kamarádi, kteří také zasáhnou do boje.

Zmínili jsme HIROvy kamarády. Ty během hry musíme nejprve zachránit, a tím se nám přidají do inventáře. Poté je jednoduchým menu můžeme přivolat, aby bojovali místo HIRA. Každý kamarád se hodí vždy na jiný typ protivníka. Na některé vůbec nestačí, ale některé zničí takovou rychlostí, že by se i mistr Ryua Hayabusa od něj mohl učit. Jako prvního osvobodíme FUTA, který je už podle postavy velmi silný a dokáže svojí obrovskou palicí rychle likvidovat početnější skupinky nepřátel. Rovněž se hodí na několikametrové generály, kterých ve hře také několik potkáte. Další postavou je krásná SUZUME, která má jako speciální schopnost píšťalu, jíž dokáže na čas zhypnotizovat protivníky. Další postavou je TORA, který se svou rychlostí hodí na více pohyblivé cíle, jako jsou duchové. Dále tu máme další dívku jménem KUNOICHI, která má ostré kopí, díky němuž se k ní moc nepřátel na blízko nedostane. Jako poslední je zde SHUN, který používá k útoku svůj luk, z kterého v rychlosti udělá velmi výkonný raketomet. Musíme se přiznat, že díky zajímavým postavám jsme čekali, že hra bude obsahovat i kooperační režim, který by hře ohromně slušel. Ač jsme hledali v celém menu, žádný jsme nenašli, což je rozhodně velká škoda. Kdyby tu byl, dokážeme si představit, že by pod recenzí bylo v konečném hodnocení jiné písmenko. Škoda, snad příště.

Ačkoli kooperační režim chybí, samotná příběhová část není k zahození. Ačkoliv jsou levely lineární a pro jistotu, abyste v nich nezabloudili, máte pomocníka v malé šipce, která vám ukazuje cestu k cíli. Levely jsou různorodé, přičemž se podíváme do samurajských vesnic, luk a lesů, ale i zasněžených pahorků hor. Všechny levely se nám velmi líbily a nikde jsme nenašli jediné hluché místo. Mini Ninjas jsou převážně akční adventurou, takže vás čeká spousta střetů s protivníky. Těch je mnoho druhů, od základních samurajů, přes duchy, až po jakési létající potvory, které z nebohých zvířátek dělají další samuraje před vašima očima. Kapitolou samou pro sebe jsou bossovské souboje, které se velmi povedly. Souboje jsou svižné, vtipné a nepostrádají originalitu. Každý souboj je poskládán tak, abyste po několika minutách sami poznali, co je třeba udělat. Každý souboj je tak originální, a pokud si už nevíte rady, hra vám napoví přes chytrou nápovědu. Ve hře vás čeká zhruba třicítka levelů, které vám vydrží na dvě pohodová odpoledne. Pokud si budete chtít vše v levelech vysbírat a zachránit všechna zvířátka, hraní se ještě natáhne.

Mini Ninjas se ale nemusí hrát jako akní hra, kde budete své nepřátele porcovat. Většinu hry můžete projít i tak, že nikoho nezabijete. Dokonce máte trofej za to, že si vás nikdo v levelech nevšimne. Po celou hru si tak musíte dobře načasovat přeběhnutí, schování do keře, nebo proběhnutí po lampionech nad hlavami nepřátel. Kromě klasické části se dostanete i do úrovní, kde budete muset využít svoji čepici. Ta slouží během hry nejen k odrážení šípů nepřátel, ale hlavně jako dopravní prostředek po vodě nebo sněhu. Tyto pasáže jsou ve hře zhruba dvě nebo tři, ale skvěle hru oživí. Zmínít můžeme i jednu minihru, kdy lovíte obrovskou rybu za pomoci prutu, a ta vás poté táhne úrovní proti proudu. Vraťme se k likvidaci nepřátel. Za jejich zničení, čímž osvobodíte přeměněné zvířátko, dostanete speciální body, které slouží k navyšování levelu. Každý nový level vám poté přidá bonus k boji, ale i vylepší manu/běh a přidá i nějaké to nové srdíčko k životu. Pokud nechcete zabíjet, tyto body se dají získat i přes záchranu zvířat, která jsou uvězněna v klecích po levelu.

Nyní si rozebereme technickou stránku hry. Už na první pohled vás jistě zaujme kreslená grafika, která tak trochu připomíná mnoho let starý titul Herdy Gerdy od Core Design. Samozřejmě současné konzole dovolí, aby vše bylo vyhlazeno a maximálně působivé, což se rozhodně daří. Dokonce vám v předposlední misi, kdy se ocitnete na zasněženém vrcholku a uvidíte skvělou malovanou krajinu, kterou zakončuje vybuchující sopka, spadne čelist dolů. Jinak jde o dnešní standart, který nabízí pár opravdu pěkných míst. Co musíme pochválit, je i framerate hry, který po většinu hry drží a jen na několika místech jsme pocítili, že by se hra zakuckala a zpomalila. Dále se nám na Mini Ninjas líbil povedený hudební doprovod, který hře krásně sedne a navozuje pohádkovou atmosféru, než nějaký krvavý masakr, jako je to u konkurenční série Ninja Gaiden. Na dobré úrovni je i dabing.

Mini Ninjas je skvělou adventurou, kterou si budete užívat od začátku do konce. Vtáhne vás do poutavého příběhu plného samurajů, kde se plní všechny vaše nejtajnější touhy. Vše podkresluje pohádková grafika a hudba. Co trošku kazí image Mini Ninjas, je chybějící co-op, který by ze hry učinil velmi trvanlivou záležitost. Nyní tak platí jednou a dost.

Mini Ninjas

ps3x360wiids
Eidos Interactive, Io Interactive / Magic Pockets
Datum vydání hry:
8. 9. 2009
Žánr:
Plošinovka, Adventura
KARTA HRY
8/10

Komentáře