Minecraft: Xbox 360 Edition

recenze  14
Lukáš Kunce, 8. 7. 2012 20:30
Kde jsou ty časy, kdy si člověk vystačil s několika krabicemi Lega, které sice vyšly na těžce vydřené tisíce korun, ale ten pohodový a příjemně strávený čas měl svou cenu. Dneska se všichni počítačujou, pořád by si chtěli hrát virtuálně a na tu chudinku stavebnici se už roky práší. A prášit se na ni bude dál, protože k PC hráčům se nedávno přidali i majitelé Xboxů a všichni si teď staví nesmysly v takové té ošklivé pixelovaté hře s kostkami. Konzolový Minecraft je tu!

Nevím (a asi ani nechci vědět), co Markuse "Notche" Perssona k vytvoření Minecraftu inspirovalo, nicméně úspěch, který s ním dodnes sklízí, je vyloženě kosmický. Měřítkem úspěchu nejsou jen ta nejvyšší herní ocenění, která studiu Mojang přilétají opravdu ze všech světových stran. Nejsrozumitelnější řečí totiž mluví prodeje, které se ke konci května dostaly na číslo, a teď se chyťte stolu, devět miliónů. Taková blbost, řekl by zaujatý masový hráč. Srovnání - podobně šíleným číslem se nemůže pochlubit ani jeden z dílů Gears of War.

Minecraft vyvolává mnoho otázek, z nichž ta nejčastější zní nějak takhle: "O čem ten Minecraft je?". Přátelé, Minecraft je o .. ničem. Vážně, sám vás za ručičku nikam nevede, nic po vás nechce a ani vás nezásobuje úkoly. Jako byste jen tak zoufale volali o volnost a Notch vám vztekle vysypal na hlavu všechnu svobodu světa. To ale vůbec neznamená, že by Minecraftu chyběla jakákoliv příchuť. Těch totiž má snad až příliš.

S holýma rukama a absolutně bez instrukcí vás hra vyplivne do zatím nezkaženého světa – ten si musíte zkazit sami. Tak hurá do práce! Rukama hrabejte hlínu, stejnýma rukama poražte strom a stejné ruce si zlomte o skálu. Jenže ten kámen přece potřebujete, i když zatím nevíte k čemu, takže jak na něj? Kamarád inventář rád pomůže. Stačí do craftovacího okénka (2x2 sloty) nacpat jedno polínko a hele, už se můžete chlubit čtyřmi prkny. Tak ty čtyři prkna znovu pěkně poskládáme zpátky do onoho okénka a na světě je další důležitý přítel – crafting table. Ten už poskytne prostor o rozložení 3x3 sloty, takže se třes, nafoukaná skálo.

Další jednoduchou kombinací dvou prken už stačí vyrobit dvě tyčky, které v naší modelové situaci poslouží jako násada krumpáče. Právě do jeho tvaru (písmeno T) se na crafting table musí naskládat potřebný počet tyček a dalšího materiálu, v našem případě zatím prken. Pár vteřin práce a hurá, už v ruce dřímáte svůj první krumpáč. S tím už se krásně dá nakutat nějaký ten šutřík a pár kousků uhlí, ale pozor – dřevo zdaleka nevydrží tolik, co tvrdší materiály.

Ale bacha, ve světě Minecraftu nejste sami. Přátelské kravičky a prasátka v noci vystřídá celá řádka nepřátel, se kterými se fakt potkat nechcete. Kostlivec, co pálí jeden šíp za druhým, rychlý a obratný pavouk, hloupá a pomalá zombie... ovšem to ještě bývá milé setkání. Pravá party začíná až s příchodem obávaného creepera, té prazvláštní zelené flekaté potvory, symbolu Minecraftu a noční můry všech hráčů. Nenápadný, tichý, explozivní, nepřátelský. "Hezký dům máššššššš....... ".

Xboxová verze se od té počítačové v mnohém neliší. Vypadá téměř stejně, hraje se úplně stejně, hudbu má stejnou (stejně dobrou), jen inventář a nabídky jsou přizpůsobeny ovladačům. Velká část obsahu, kterou momentálně nabízí PC verze, té xboxové stále chybí, což by v budoucnu měly řešit nepravidelné aktualizace. Radost všem společenským hráčům navíc dělá fakt, že Minecraft si zahrajete až ve čtyřech na jedné konzoli, dvakrát tolik se vás může sejít v režimu online.

Mistři horníci se prokopou až ke zlatu a diamantům (výroba brnění, zbraní, železnic), ti zkoumavější si vyhrají s "elektrickými" redstone obvody (využití pístů, automatizace všemožných mechanismů) a správní sedláci si postaví parádní produktivní farmu (včetně zvířat, obilnin, ovoce). Duchovní synové Bořka stavitele se zase vrhnou na nelidsky složitý projekt a ti línější se budou snažit alespoň přežít. Enginem Minecraftu je vaše fantazie, tak se nebojte jí povolit uzdu a dejte té švédské chloubě šanci. Svět, kde všechno má svůj blok, prostě stojí za to.

Minecraft: Xbox 360 Edition

x360
Microsoft Game Studios, 4J Studios
Datum vydání hry:
9. 5. 2012
KARTA HRY
9/10

Komentáře