Microsoft se pokusil odkoupit (nejen) Nintendo před 20 lety

novinka  77
BarackObama, 7. 1. 2021 4:20
Dokážete si to živě představit? Posledních 20 let života videoher v alternativní realitě?Realitě, v níž neexistují poslední 3 generace konzolí od společnosti Nintendo a na trhu spolu soupeří o každého zákazníka pouze dva velikáni Sony a Microsoft? Nádherná představa či noční můra? Ať už tak či onak, pro Microsoft rozhodně akvizice konkurence nebyla cizí již na počátku svých prvních krůčků do nové éry konzolových her, jen kdyby se mu bývalo podařilo dotáhnout vše do zdárného konce...


U příležitosti 20. výročí prvního Xboxu uspořádala agentura Bloomberg v čele s redaktorkou Dinou Bass sérii rozhovorů s hlavními představiteli o tom, jak vznikla původní konzole a jak Microsoft se snažil si zajistit pro její start nějaké ty exkluzivní hry. A v Microsoftu si tenkrát asi řekli, že když už budou utrácet miliony dolarů, budou to dělat ve velkém a nespokojí se jen s pár ušmudlanými kusy softwaru. Microsoft se totiž rozhodl vyslat gardu kravaťáků přímo do hlavního sídla Nintenda s nabídkou na odkup, která v jejich hlavách asi zněla neodolatelně, jenomže dle Kevina Bachuse, bývalého ředitele vztahů s třetími stranami, se nesetkala s pochopením.

"Steve Ballmer (bývalý generální ředitel společnosti Microsoft) nás přiměl se setkat se zástupci Nintenda, abychom s nimi projednali, zda namátkou neuvažovali v minulosti o odkupu jejich firmy třetí stranou. Vysmáli se nám až na půdu. Představte si, že tam hodinu sedíte u jednoho stolu a druhá strana se smíchy popadá za břicho. Tak nějak ta schůzka proběhla."

Další detaily o spolupráci s Nintendem zveřejnil i vedoucí obchodního rozvoje Bob McBreen, dle něhož se Microsoft též setkal s Nintendem v lednu roku 2000, aby prodiskutovali podrobnosti společného podniku, ve kterém by Xbox dodával hardware pro hry od Nintenda. Avšak i ten skončil fiaskem.

"My jsme opravdu měli zástupce Nintenda v naší budově v lednu 2000, kde jsme se snažili jim popsat podrobnosti o spolupráci, dodávky hardwaru, poskytli jsme jim dokonce všechny technické specifikace našeho Xboxu," řekl McBreen.

"Argumentem pro nás bylo, že jejich hardware smrděl, v porovnání s konzolí PlayStation od Sony rozhodně jo. Takže jsme jim předložili nápad ve smyslu: 'Hele, poslouchejte, Vy jste mnohem lepší ve vyvíjení her jako je Mario a podobné věci, proč nás tedy nenecháte se postarat o hardware?' Bohužel to nevyšlo."

Nejzajímavější na celé zprávě je, že nabídky o odkup nezůstaly pouze u Nintenda. Ba co víc, nebylo dokonce ani první oslovenou společností. 

Ještě před Nintendem Microsoft zkoušel zacinkat penízky před dveřmi giganta EA, které řeklo ne hned z kraje. Po jasném ne i od Nintenda přišli na řadu tvůrci Final Fantasy, tehdy ještě pod prostým názvem Square. Jejím zástupcům se dokonce nabídka od Microsoftu zdála příliš nízká, k čemuž se vyjádřil i sám McBreen: 

"Poslali jsme dopis Squaru o záměru je koupit. Začátkem listopadu 1999 jsme potom jeli do Japonska, kde jsme měli jednu z těch velkých večeří s jejich generálním ředitelem a Stevem Ballmerem. Následujícího dne sedíme v jejich zasedací místnosti a oni spustí: 'Náš bankéř by chtěl učinit prohlášení.' A v zásadě bankéř jen suše na nás vytasil: 'Square nemůže tuto dohodu podstoupit, protože cena je pro nás příliš nízká.' Sbalili jsme se, jeli jsme domů, a to byl konec našeho jednání se Squarem."


Microsoft měl pak kromě výše zmíněných jednat o odkup či alespoň exkluzivní práva na hry od Konami, Tecmo (dnes Koei Tecmo) nebo již 10 let zkrachovalý Midway, přičemž ale nejlepším ze seznamu se rozhodně jeví ono Nintendo, po jehož odkupu by Microsoft získal pod svá křídla zajímavé herní značky, s kterými by se mu už nejspíš i bývalo povedlo dobýt to prokleté Japonsko... 

Na závěr jen dodám, že první konzole Xbox byla spuštěna do prodejů v Severní Americe 15. listopadu 2001. Na celém světě se poté objevila v roce 2002.

Zdroj: Bloomberg

Komentáře